Bouterse geeft toe: dengue in Suriname onderschat

41

PARAMARIBO, 29 jan – Het aantal gevallen van dengue is sterk onderschat. Minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid hield lange tijd vol dat het niet zo egr was. “Suspecte gevallen”, zo noemde Waterberg de meldingen bij huisartsen. Het waren gevallen met symptomen die “dezelfde zijn als dengue.” Nu moet zelfs president Desiré Bouterse toegeven dat er grove inschattingsfouten zijn gemaakt.

“Het is inderdaad ernstiger dan wat men ons deed vermoeden”, zegt Bouterse. ‘Men’ kan dan niet voor een andere staan dan de hoogste gezondheidsautoriteit. Parlementariërs ruiken al bloed en willen Waterberg flink aan de tand voelen. Het kan er niet in dat hij zich zo vergist heeft. En dat terwijl artsen al weken aan de bel trokken. Bouterse denkt dat Waterberg, van huis uit arts, zich liet leiden door de adviezen van zijn deskundigen.

Kennelijk is daar te veel op geleund. “Ik denk dat de minister op basis van de informatie die hij krijgt van zijn deskundigen de uitspraken gedaan heeft.” Dengue of knokkelkoorts maakte al honderden slachtoffers. De meesten genezen weer na enkele dagen. Toch zijn er flink wat ziekenhuisopnames gemeld. Bouterse wil meer actie tegen de muskiet die de ziekte overbrengt. De voornaamste aanpak bestaat uit het bespuiten van woonbuurten.

Bekijk ook:


41 REACTIES

 1. Deze RAT DDB vindt zijn propaganda plannetjes belangrijker dan de gezondheid van de bevolking.
  Ik woon in Nederland maar ben goed op de hoogte wat er gaan de is in Suriname, er word al weken zelfs maanden geroepen dat er een dengue epidemie gaande is nu de situatie uit de hand loopt leggen ze de schuld bij anderen het wordt tijd dat deze incompetente bende het veld ruimt.


  Maak melding

 2. Onkunde, incompetentie of beide.

  Inmiddels zijn er al 6 doden, terwijl als er veel eerder begonnen was met spuien dit aantal ongetwijfeld lager was geweest. Maar ja DDB hecht weinig waarde aan het leven van anderen.


  Maak melding

 3. en wat nu??
  komt er een negatieve reisadvies,jazeker,..die komt omdat de Dada zelf toegeeft!
  dat dit geen promotie is voor de branche Toerisme spreekt voor zich!!
  Waterberg moet maar aantrekken het boetekleed en opstappen!
  trouwens,…heb jij de boete al betaalt aan Asha Mungra wegens beledeging???


  Maak melding

 4. De dengue-epidemie is niet de schuld van Bouterse. Maar ik reken minister Waterberg wel aan dat hij te lang heeft gewacht om grondige maatregelen te nemen. Waterberg heeft al eerder geblunderd door afgedankte en waardeloze griepvaccins van Calimerostan te kopen.


  Maak melding

 5. @anna_z
  De dengue-epidemie is niet de schuld van Bouterse. Maar ik reken minister Waterberg wel aan dat hij te lang heeft gewacht om grondige maatregelen te nemen.
  ===============
  Zowel DDB als Waterberg hebben zich schuldig gemaakt aan grove nalatigheid. Alleen al het doro hen toegegeven feit dat de zaak meermalen in de DNA is aangekaart en dat zij geen acties ondernamen spreekt boekdelen.
  Er moet een parlementair onderzoek komen om recht te halen voor de 6 doden die inmiddels gevallen zijn. Laat de DNA tonen dat zij wel opkomt voor het Volk, dat zij wel waarde hechten aan het leven van hun medemens. Iets wat DDB vreemd is.


  Maak melding

 6. @wikkiLeaks
  Ik heb de link gevolgd en het stuk gelezen. Ik ben er niet wijzer van geworden en ook niet onder de indruk. Onderaan staat NPS Persdienst. Dat zegt al genoeg. Weet jij wie het stuk heeft geschreven? Ook snap ik de relevantie niet en een relatie met dengue ontbreekt.

  @neus
  Ik wacht rustig af. Maar ik denk niet dat je Bouterse iets kunt aanrekenen. Onder welke minister valt volksgezondheid? Volgens mij is Bouterse president. Volgens mij is de president niet in z’n eentje verantwoordelijk voor alles wat er in Suriname gebeurd.


  Maak melding

 7. voor een griepje vluchten zij naar Cuba om aldaar Parbo & Paisa uit te delen aan studerende landgenoten!!

  wat een Show (MUPPET),..en wat wordt het breed gemeten in de Suri-Media zeg!!

  waar waren de critische journalisten,..waarom hebben jullie van deze geen hot-item gemaakt????

  HOE JOURNALIST ZIJN JULLIE?????????


  Maak melding

 8. Onzemaat de een is niet hondert procent en de ander inconpotent en jij impotent aan je vingers en hersenpan yu lau echt,want je weet niet wat er moet gebeuren bij dit soort optreden van nietszeggende verantwoordelijken.Mi o epie yu zou de nickeriaan zeggen zulke mensen moeten meteen hun biezen pakken en opdonderen.Dit gedrag(laks) verwacht ik van de botersachte DiDiBrie aanbidder van je. Want un(DiDiBrie) no sabie notie.A enige san sa a sabie na dat neks no fout.Maar met de opname van Jenny ding begrijp hmmmmm hier zit er iets GOED FOUT, ’t is nu gevaarlijk dichtbij.Dus zijn ze nu allemaal aan ’t beven.Jongns grap niet met de dienst en wees toch een keer serieus voor dit volk en doe iets voor ze,vooral wat je dit volk zelf had beloofd.Zoals goede gezondheids zorggg,hupeldepup enz.enz.Tot nu toe is al ’t beloofde nooit hard gemaakt ala sanie tang safsafoe,papa, papa.En dit is ’t verschil niets waarmaken met de duivel deze DiDiBrie aan de macht.Odi
  glenny


  Maak melding

 9. Anno 2012,epedemie in suriname,en dat nog ook in het hartje stad.Ik zei het reeds meerdere malen,niemand in de politiek die zich ontfermt over zulke zaken,kijk maar naar de armoede,de zwervers(het meest ex-militairen)de toenemende zedenmisdrijven,waar armoede ook een deel van is,de opvang van aidspatienten,de politie die zelf ook in het criminele is belandt,jongens hou toch op om maar te zeggen dat het allemaal meevalt,het is bijna elke dag raak met roven en stelen en moorden.bouterse heeft meer aandacht voor zijn buitenlandse reizen,om zo ervaring en kennis mee te krijgen voor zijn dictatoriale ideeen,de gezondheid van zijn volk zal hem een worst wezen.En b.o.g.,dan,de gasten die om 7uur aanmelden,en omkwart over 7 weer thuis zijn.Ik wens iedereen,(en vooral de mensen die op hem gestemd hebben )ook op deze site de mensen van ddb,heel veel succes,en nogmaals als je zo positief over hem bent,stap in het vliegtuig,en zeg je uitkering op,en ga hem bijstaan.Als ik zo door de weeks naar de reactie,s kijkt en leest,zie aan de tijd, dat er toch een heleboel thuis zitten te niets-nutten.Maar als je de reactie,s leest dan is het net of ze economie hebben gestudeerd of een of andere graad hebben gehaald.Van klein,s af hoor ik su heeft zoveel grondstoffen,wij kunnen dit wij kunnen dat,maar ik word straks zestig,en het enigste dat ik zie zijn de casino,s,de djoeka,s,de moorden en overvallen,overstromingen van het regenwater,hele binnenstad enz….


  Maak melding

 10. WIKKILEAKS dank voor de link van de west.
  Een bevestiging van wat we al wisten.
  De laatste Allinea sprak mij erg aan waarin zij schrijven:
  Wat wij echter als rechtgeaarde Surinamer niet zullen toleren is dat de megaregering personen binnenhaalt met een verwerpelijke mentaliteit!…..
  Het eerste wat dan in mij opkomt is dat die verwerpelijke mentaliteit hetgeen is waar deze zgn megaregering voor staat, zij zijn allen behept met die verwerpelijke mentaliteit de leider voorop, dus logisch dat ze dit soort figuren binnenhalen. het is een kwestie van soort zoekt soort.


  Maak melding

 11. Hahahahahahahaha hahahahahahahahahahahahahahahaha hahahahahaha ( met minachting). Dit zijn nu de beunhazen die de domme aanhangers verdienen. Deze regering bestaat uit een samenraapsel van lieden die dankzij volksverraad en omkoping de dienst uitmaken in opdracht van baas, ter behoudt van eigen lijf en geen gevang. Want laten we eerlijk zijn, ook al hebben de domme aanhangers gestemd op onberechte misdadigers die geen weet hebben van recht,wet,respect voor mensen levens, elk mens met hoogstaand moraal en principe zou nooit nooit nooit samenwerken met het gespuis dat de macht heeft gekocht en gekregen. Ma kut, zelfs tante Jen moest het ervaren en zo zal het ook zijn onder vele aanhangers van deze marionettenregering van beunhazen en moordenaars ( dit is een feit). Los van het feit dat er zeer duistere donkere wolken boven hun hoofden hangen, blijven het gros van deze aanhangers oliedom. A fout na neks. Hahahahahahaha. Totdat ze ook slachtoffers worden of onderdrukten. Waar blijft dan de valse profeet met zijn genezingsdiensten en voorspoedpreken. Allemaal geldwolven die nu aan de macht zijn en de aanhangers verdienen de komende megaschuldenlasten. A fout na neks, neks no fout, wiens paarse karavaan wiel e broko wo opo ing da wo go tjarie ing leki wang na dedesma draagbaar…..stree de foe stree…….wi e tang di dongdong.


  Maak melding

 12. Ziedaar de gewijzigde beleidsvoornemens!!!

  En dat wil een kernreactor op onze bodem!

  Het is, dat een vooraanstaand lid van de
  n(ationale) d(oden) p(artij) met dengue
  is (was) opgenomen, anders was de ontkenning
  nog steeds gaande

  Maar! “Elk nadeel heb z’n voordeel.”
  Nu hebben wij tijdelijk een andere voorzitter
  in het parlement! De hoofdverdachte van meervoudige
  moord en mensenrechtenschendingen, moet zich
  in het parlement komen verantwoorden, voor de vrijlating
  van weer een andere moordenaar en tevens aangenomen
  familielid.


  Maak melding

 13. Bouterse kan het smoesje dat het de schuld is van de deskundige adviseurs, dat hijzelf steeds de mist in gaat, wel voor zijn eigen misstappen gebruiken, met zijn vooropleiding weet hij over de meeste onderwerpen uiteraard zelf niet zoveel. In het geval van Waterberg gaat het smoesje niet op omdat Waterberg zelf arts is, hij wordt geacht zelf deskundige te zijn op dit gebied.


  Maak melding

 14. Wat een farce!

  Schandalig van deze bergwater om de slachtoffers “suspecte gevallen” te noemen.
  Geen respect next.
  Bekend gevalletje als het kalf verdronken is…. van deze Super Slechte Regering.
  Ze blijven scoren.
  Nog steeds nummer één op de ranking aller rankingen.


  Maak melding

 15. Ik kanmij nog herinneren dat er ook een dengue uitbraak was ten tijde van het regiem van Venetiaan. Als de ‘persdienst’ van de NPS een artikel plaatst is het meestal opgeblazen. Alles wat nu fout gaat is de schuld van deze regering. Vene zit uit zijn oude vette nek te lullen over alles en nog wat. Deze man is aan het dementeren: een soort Surinaamse Mugabe. Onsportief, dom en achterlijk.
  Wat heeft deze NPS ooit betekend voor zijn achterban? Geen ene moer.
  Ik word misselijk van hem en die hele zooi van nps-ers.
  Bijkans 50 jaar in de politieke arena en nooit iets betekend voor Suriname.


  Maak melding

 16. Tjanderbhole

  Aaai mie gado, wat heeft baas gezegd:”Niet in de achteruitkijkspiegel kijken.”
  Voorwaartszzzz mars, hup één twee, hup etc.

  Wat heeft de ex- President met die muggen van je te maken?
  Phoe phoe, wat een verdriet, je mist hem zekerssss.

  bijkans….., typisch nps-language, wahahahahahahaha


  Maak melding

 17. Binnenkort in dit theater:

  VAN WATERBERG NAAR BERGAFWAARTS!

  Een fout in de ingediende begroting kunnen wij door
  hard werken wegwerken, het blijft echter ongewenst!
  Maar! Een fout met ons dierbaarste goed, ons leven
  is absoluut niet te tolereren!


  Maak melding

 18. Heb je weer door hoe de verantwoordelijkheid door bouta wordt verschoven van waterhoofd naar waterhoofd zijn “adviseurs”. Dus neks no fout. Ik woon duizenen kilometers van Suriname en had van de Wenige kranten artikelen door dat er een epidemie gaande is in Suriname maar waterhoofd die zogenaamd zelf ook een dokter is had het niet door. Hij is te druk bezig te graaien of verander de gr…in een N. En niet zijn vrouw of vriendin maar het hele surinaamse Volk. Ga zo door waterhoofd.


  Maak melding

 19. ‘Volksgezondheid’ (lees de minister) heeft foute beslissingen genomen. Al hun bronnen ten spijt mag dat geen excuus zijn voor het feit dat de minister een grove fout hebben gemaakt. Ook met weinig informatie moet hij goede beslissingen kunnen nemen, dat is zijn verantwoordelijkheid. Wat krijg je nu? Onnodige doden door zijn fouten.
  Maar ja, de grote baas had al geen moeite met een paar mensen doden. Dan tellen die Dengue slachtoffers ook niet. De verantwoordelijke minister is immers ook niet veroordeeld.


  Maak melding

 20. ministeriele verantwoordelijkheid is een belangrijk beginsel in landen met een parlementair systeem , dat inhoudt dat de ministers verantwoordelijk zijn voor de daden van de regering, en niet het staatshoofd.

  Gebruiken je verstand en wees objectief zou ik zeggen.


  Maak melding

 21. Bouterse geeft toe: dengue in Suriname onderschat
  Wel nú,Meneer de President: Wat ga je hier aan doen ??? Wat zijn je(jullie) oplossingen in deze kwestie !!!! Op deze manier gaat de Toerisme in Suriname naar de…kl…filistijnen !!! Besef dat héél goed !!!!Weg,Super investering van jou Super regering.Celsius Waterberg van Volksgezondheid is de ‘zaak’van jou aan het kapot maken !!! Super nadelig !!!!Doe wat er aan !!!!
  Groet,ram ram,goeda hafies(Veel wijsheid !)


  Maak melding

 22. Zit elkaar niet zo af te zeiken, onderneem zelf ook iets tegen deze rottige ziekte.
  Maak je eigen omgeving schoon met veel cloor, dan begin je ierts goeds te doen


  Maak melding

 23. Het is toch schandalig dat die waterhoofd niet aangepakt wordt, het is toch de zoveelste mislukte
  uitspraken van een waterhoofd, ik hoop dat er eindelijk
  maatregelen genomen wordt tegen dit soort voorbarige
  en ondeskundige uispraken.


  Maak melding

 24. van de 30 reactie heb ik er maar 1 gelezen die mij goed heeft gestemd en dat is waarom als volk zitten wachten op de regering.zorg er zelf voor dat je omgeving schoon is dan voorkom je allerlei ziektes.


  Maak melding

 25. wie zijn de mensen die op deze lelekoe bouterse hebben gestemt.ik kan best begrijpen dat vene de hoofd dader is dat bouterse deze verkiezing heeft gewonnen.vene was een ssiembolisch president en somohardjo was de uitvoerende president en daarom moest vene naar huis .het is maar goed dat vene van het toneel verdwijnt .deze man was waardeloos echt .vene te kauw njang ,a moesoe gie asie passie .vene heeft bouterse groot gemaakt .teveel heeft vene gedaan waar het surinaamse volk zich aan ergerde .uit protest hebben de mensen op bouterse gestemt ,nu komt bouterse aan de macht en laat een roofmoordenaar vrij .waar zijn de normen en waarden ,niet verwonderlijk ,moordenaar laat moordenaar vrij.wij hebben geen leiders in suriname die moet nog geboren of gevonden worden .het is een schande voor suriname.normen en waarden zijn zoek in dat land .vaak hoor je mensen roepen dat suriname niets van nederland moet overnemen ,wij kunnen beter de goede dingen van het buitenland over nemen want veel goede dingen hebben wij echt niet in suriname .bouterse is geen voorbeeld nog vene of somo allemaal een pot nat .ongeschoolde krachten zitten in het parlement die nog geen eens uit hun woorden kunnen komen laatstaan het land vertegen woordigen ,zie zelfs die journalisten ,bijna allemaal amateurs .ik kraak mijn land niet af maar je schaamt je soms als je bepaalde dingen ziet ,hoort en leest .het volk verdient dit niet .mensen worden op politieke motieven op plaatsen gezet waar deskundigheisd voor nodig is ,zie onderwijs openbare werken .de president heeft adviseurs maar vraag wat ze weten op advies gebiedt.
  geen bal weten ze .niet verwonderlijk dat het land naar de knoppen gaat .so so voermang .ze zijn corrupt als de pest.geschoold kader wil men niet in suriname hebben die in het buitenland hebben gestdeert nee die zijn een bedreiging voor de positie van de politieke elite .ongeschoolde krachten zitten op posten waar ze geen weet van hebben .een voor beeld zijn hoe wegen worden geasvalteert en binnen de korste keren weer kapot gaan .nemen jullie een voorbeeld van het buitenland met name nederland hoe het moet .zakelijk zijn en niet denken aan matie voe regel dat is suriname .


  Maak melding

 26. TTheo : Even jou infantiele gedachtenkronkels samenvatten:

  Alles wat goed gaat in Suriname, daar heeft jou geliefde leider voor gezorgd.

  Alles was verkeerd gaat, daar zijn de ministers voor verantwoordelijk.

  Duhhhhhhhhhhh


  Maak melding

 27. Popie Jopie!
  In een zichzelf noemend beschaafd land zal de minister van Volksgezondheid deze mededeling doen. Maar om alle eer naar zich toe te trekken (of dat wel een eer is), is het onze president die het over volksgezondheid heeft. Straks is er oorlog bij een zangvogelwedstrijd die de president gaat oplossen. Of een uit de hand gelopen vliegerwedstrijd (stree-kottie) waar een presidentiele beslissing orde op zaken moet stellen. Maar het kan ook zo zijn dat de eigenaar van een mooie hengelsportgelegenheid alle vis met een tjasnet heeft gevangen en daarna gelegenheid tot hengelen a 25 SRD pp geeft, waar een presidentieel besluit voor genomen moet worden. En als de Brombere niet genoeg bromt, moet de president ook aan het woord. Niemand in het land is zo popie-jopie bezig om geloofwaardig over te komen. Een goede, integere president, laat het voeren van het woord aan de betreffende deskundige over. Want als een beetje slimme journalist op medische gronden doorvraagt, dan moet de president het antwoord schuldig blijven omdat hij de juiste kennis niet bezit.
  Dit popie-jopie gedrag doe je als je geschoold wil over komen maar de juiste kennis mist.
  Wat is er over gebleven van de Cola-kreek bijeenkomst over grondzaken? Of heeft popie-jopie dit al opgelost?


  Maak melding

 28. Suries gaan eten halen bij de chinees om de hoek met iets te drinken erbij als ze het ophebben laten ze het terplekke uit hun handen vallendaar komt water in en de broedplaats voor denqui muggen is geboren en dan maar zeiken over de overheid,beter zou zijn je eigen troep op te ruimen,sukkels!!!!!!!!!


  Maak melding

 29. Zoals gewoonlijk probeert Bouterse de verantwoordelijkheid te verschuiven van hem en zijn minister. Het zijn nu de “deskundigen die verkeert advies hebben gebracht”.
  Wie zijn de deskundigen NDPers of Coaltite genoten zonder een lagere school opleiding?
  Bouta belt Waterhoofd: Watra is er een Dengue epidemie in Su? Nee Baas neks no fout. Het zijn die anti journalisten die weer bezig zijn. Bouta: Had ik al gedacht. Ik stuur me zoon wel voor ze.


  Maak melding

 30. Intussen graaft Ramon maar door om nieuwe vlaggenmasten op te zetten voor hun nieuwe vrienden. Terwijl er goten opgegraven dienen te worden om dengue muskieten uit te roeien.


  Maak melding

 31. Tussen het werken door (op rustige momenten) lees ik met belangstelling de reakties op deze site.
  Nu het geval van DENGUE epidemie.
  ligt de meeste verantwoording niet bij de bevolking zelf om het om je huis heen schoon te houden? Of moet ook daar de regering voor je komen schoonmaken? Ben politiek niet actief, maar me dunkt dat de mentaliteit van de mensen maar eerst moet veranderen. Woon zelf ook in Par´bo en ik houd toch echt mijn erf en omgeving zelf schoon. Waarom dat eeuwige wachten op anderen. Doe er zelf wat aan.


  Maak melding

 32. Dinsdag 31 januari 2012 om 12:29 uur, door Lezeres
  “Ligt de meeste verantwoording niet bij de bevolking zelf om het om je huis heen schoon te houden? Waarom dat eeuwige wachten op anderen. Doe er zelf wat aan.” etc.

  Beste lezeres,
  Ben ik helemaal met je eens.
  EN…….. de overheid kan de lead nemen:
  – boetes uitdelen bij een onverzorgd perceel.
  – buurtwachten kunnen een “kring-actie” opstarten in hun buurt.
  – op scholen de kindjes de eerste beginselen bijbrengen/ video’s van zieke dengue-patiënten/ eigen schoolplein netjes houden.
  – boetes (net als in Singapore) voor het op straat smijten van vuil/peuken.
  – genoeg prullenbakken/containers in het centrum plaatsen.
  – riolering regelmatig onderhouden.
  – boetes voor het illegaal deponeren van vuil en natuurlijk regelmatig vuil ophalen.

  IPV het plein verfraaien om je macht te tonen.
  In suri heet dat volgens mij viestie prodo: je plein wordt opgesmukt met gouden vlaggetjes en glitter, maar de rest stinkt!

  Alles voor het feestje van 25feb!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.