Zakenlui klagen minder over corruptie

61

PARAMARIBO, 27 jan – De klachten over het verkrijgen van bedrijfsvergunningen nemen drastisch af. Dit zegt voorzitter Ferdinand Welzijn van werkgeversorganisatie VSB. Met de versoepeling en verkorting van procedures nam ook de corruptie af. Voor de bedrijven is dit een hele verademing.

De druk van betalen voor een versnelde afhandeling van aanvragen is niet meer. “Er is minder bureaucratie en de inspanningen worden langzamerhand zichtbaarder. Er komen geluiden uit het veld dat de corruptie teruggedrongen wordt”, zegt Welzijn tegenover de Ware Tijd. Sinds 2011 is voor bijna honderd bedrijfsactiviteiten en beroepen niet langer een vergunning nodig. Ook mogen districtscommissarissen geen bedrijfsvergunningen meer verstrekken.

Bij de nog ongeveer vijftig gebonden bedrijfssoorten lijkt het een stuk soepeler te gaan. De meeste documenten zijn nu binnen enkele dagen klaar. Vroeger kon dit jaren duren. Die reputatie bezorgt Suriname tot vandaag een minder respectabele plek als investeringsland. De meeste vergunningen zijn voor winkels: ruim twaalfhonderd. Productiebedrijven lopen ver achter met nog geen honderd en vijftig. Welzijn vindt de verhoudingen bepaald ongezond.

Bekijk ook:


61 REACTIES

 1. NDP gelieerde zakenlui zo er voor de kop moeten staan, want de eerlijke gardwerkende kleine zakenlui wordt nog steeds van het kastje naar de muur gestuurd.


  Maak melding

 2. Zakenlui klagen minder over corruptie.

  Natuurlijk, want we hebben te maken met de meest vooruitstrevende Surinaamse regering aller tijden. Dit is weer het zoveelste positieve bericht uit het huidige progressieve Suriname. Dit is het levende bewijs dat de duistere middeleeuwen in Suriname voorbij zijn. En je kunt er donder op zeggen dat de ABB (Anti Bouterse Brigade) al gereed staat om de boel af te branden en te bagatelliseren. Grotere persvrijheid en minder corruptie wordt Suriname niet gegund door deze lui. Ze zien liever een afhankelijk en hulpbehoevend Suriname waar het vooral heel slecht mee gaat. Maar ik zeg: thumbs up, Suriname.

  Helaas wordt het op dit forum thumbs down maar de Surinaamse sneltrein dendert vrolijk verder.


  Maak melding

 3. De zgn. persvrijheid is reeds door Parijs en de SVJ ontkracht.
  En natuurlijk klagen zakenlui minder over coruptie,ondanks de corruptie erder is toegenomen dan afgenomen.
  De vrees om op de vlucht doodgeschoten te worden,of om in de Suriname rivier gevonden te worden, of een onverklaarbbaar ongeluk te krijgen, doet de massa inclusief de pers zwijgen.


  Maak melding

 4. Zucht je liegt.

  Ik heb naar het vraaggesprek geluisterd met de Fransmanvan RBW op RNW (Radio Nederland Wereldomroep). Alhoewel hij soms moeilijk te verstaan was zei hij in het vraaggesprek dat journalisten uit Suriname contact met hem hebben opgenomen om te klagen dat Suriname te hoog was geclassificeerd. Hij zei verder iets dat nogal interessant was en dat is:

  “ Niet omdat de huidige President vroeger een dictator was moet Suriname alleen om dat feit gestraft worden met een lagere rating”.

  Wat ik hieruit concludeer is dat Leeuwin (SVJ) daadwerkelijk het verleden van Bouterse heeft gebruikt om RBW in Parijs tot andere gedachten te brengen. Dat is laag. Het gaat bij Leeuwin en cs zoals ik al elders verwoorde duidelijk niet om de feitelijke persvrijheid in het Suriname van nu maar puur en alleen om het feit dat Bouterse President van het land is.

  Het is dus zoals ik al vermoedde een politieke spel van Leeuwin Cs.


  Maak melding

 5. ik heb nog genoeg zout voorraad over in verband met die zachte winter dus wie zout wil hebben geef maar een gil.
  Was het niet de vice president die het over diepgewortelde corruptie in Suriname had??


  Maak melding

 6. de werkwijze van de kvk is zo van als er iemand komt die met iets wilt beginnen,moet die persoon of personen vertellen wat zij willen gaan doen.
  De desbetrevende ambtenaar geeft een tip aan een surinamse zakenman die met deze kennis zelfs het idee steelt,waardoor er geen vergunning wordt afgegeven.
  Zo ging het vroeger als het nu nog steeds gebeurd is de vraag.
  Dus zaken mensen pas op met de hoeveelheid informatie.


  Maak melding

 7. @Zucht
  Waar baseer je dit op?,
  Ik heb persoonlijk ervaren dat dit toch echt de waarheid is.
  Cathering en handel bedrijf van mij in Su waren zo opgericht. en ik lig niet met een kogel in mijn hoofd in de surinamerivier


  Maak melding

 8. Vele stinkend rijk geworden ndpparasieten, ooit handelaren of zakenlui dragen deze regering op handen. Om te beginnen ex kvk ér, bij arrogante Paultje, vul maar aan…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..


  Maak melding

 9. Soms worden mensen zo moedeloos dat ze niet meer klagen, ze worden lethargisch (d.w.z. 1) Apathisch 2) Futloos 3) Gevoelloos 4) Inactief 5) Niet actief 6) Ongevoelig 7) Onverschillig 8) Slaapzuchtig.). Ik heb een sterk vermoeden dat dit de verklaring is. Ik had ook mijn twijfels over de persvrijheid al opgeschreven, maar toen dacht ik: wat maakt het ook uit wat ik schrijf en ik heb het niet verstuurd, ik kan nu achteraf dus niet bewijzen dat mijn vermoedens klopten.

  Anna-z, ik zou niets liever willen dan dat het goed gaat met alle facetten van de Surinaamse samenleving, maar jammer genoeg deel ik je mening niet en zie ik het progressieve, vernieuwende en vooruitstrevende van deze regering niet.

  Ken je die mop van de binnenlandbewoner die voor het eerst een zonnebril op zijn neus gedrukt kreeg door de Amerikaanse ornitholoog en prompt in alle vogels, zelfs een aasgier, een groene ‘popokai’ herkende? Die Amerikaan werd boos en liet zijn broek zakken en liet zijn @#$% zien en vroeg aan die binnenlandbewoner en wat is dit dan? Het antwoord luidde: ‘wan komkomro’! Jou beoordeling van het handelen van deze regering zie je ook steeds door een paarse bril, jij ziet overal mooie paarse druiventrossen terwijl het in werkelijkheid een hoop paars uitgeslagen beschimmelde, stinkende geiten- of konijnenkeutels zijn, een hoop shit dus. Zet je paarse bril eens af en word een beetje objectiever!!!


  Maak melding

 10. beste mensen mag deze meneer Ba Anansi toch een groot applaus krijgen…jeetje man wat sla jij toch die spijker op zijn kop zeg…geweldig kerel maar be ware..zij zal niet rusten voordat zij jou een antwoord terug zal geven.

  odie odie


  Maak melding

 11. Wel,Ba Anansie,moet alleen Anna_Z objectiever?.
  Ik zou zeggen,iedereen op dit forum moet objectiever.
  Hoe lang is het geleden dat er iets goed en opbouwend werd geschreven,opbouwende kritiek die we kunnen gebruiken.
  Nou,dat was heeeeeel,heeel,heel lang geleden.
  Wat we nu dagelijks moeten lezen zijn scheldpartijen,verwijten en stomme nodeloze opmerkingen.
  Reactie’s van bepaalde bekende forum leden lees ik niet eens meer.

  Suriname is een land in ontwikkeling.
  Het zal waarschijnlijk nooit als Nederland worden,maar ik vraag me af,moeten we dat wel willen?

  Mensen in Suriname zijn redelijk gelukkig.
  De democratie is redelijk en vrijheid is gewaarborgd.
  Dat alles niet altijd pikobello is,is normaal en daar maakt de gemiddelde surinamer zich niet druk om.Alle drukte komt meestal vanuit Nederland.
  Waarom mensen daar zich zo druk maken om alles en nog wat is me de vraag?.

  But anyway,Klagen leer je volgens mij in “The NETHERLANDS”
  hahaha waikomopodé


  Maak melding

 12. oke Welzijn.Dan moet je mij even uitleggen waarom de palm oliebedrijf uit India met zo veel haast vertrok.Het was er eentje die al een beetje in de startblokken stond.Er moet iemand zijn die te veel wilde vangen.Of…

  Cobie.


  Maak melding

 13. @Ba Anansi
  Je behoort tot mijn lievelingsposters op dit forum maar absolute objectiviteit bestaat helaas niet. Ik draag misschien in jouw ogen een paarse bril maar ik heb niet echt problemen met de kleur van jouw bril. Het verhaal van de Amerikaanse ornitholoog vond ik echt grappig. Humor hoort bij het leven.


  Maak melding

 14. PONGOSAOUI; Ja hoor ik lieg zeker ook dat de SVJ en klacht heeft ingediend bij RBW . keep on dreaming.misschien moet jij je oren laten uitspuiten.


  Maak melding

 15. @BRYAN:Het gaat niet over de dingen die goed gaan in Sur., maar over de dingen die niet goed gaan.
  En je schrijft: de gemiddelde Surinamer maakt zich niet druk om….. dat heet apathie, en dat is precies waar de schoen wringt.
  En je hoeft helemal niets te lezen op dit forum. je kan je ook ergens anders nuttig maken….petflessen verzamelen b.v.
  En je schrijft: opbouwende kritiek kunnen we wel gebruiken.
  Nou daar heb je ons niet voor nodig daar je “ONZE MAAT” ANNABEL de Zotte ,onze Freule van het Nepotisme die de honeurs voor je waarneemt…… groet 3x Zucht.


  Maak melding

 16. Bryan,
  Redelijk gelukkig terwijl heel suriname in angst achter tralies moet leven, Redelijk gelukkig terwijl alle eerste levensbehoeften duurden zijn geworden, redelijk tevreden terwijl er dagelijks berovingen en moord plaatsvinden in het land. Bryan leest de reactie van Ba Anansie misschien wordt je dan wakker.


  Maak melding

 17. Onze zwakzinnige helden zijn weer op hun pik getrapt. Ze voelen zich aangesproken door de reactie van Bryan. Helaas voor hun heeft Bryan meer dan gelijk. Zoals ik al eerder schreef, absolute objectiviteit bestaat niet.


  Maak melding

 18. Zolang de ndpidioten op dit forum en daarbuiten hun dagelijkse portie verderfelijk wit spul aan indoctrine gebruiken, zolang zullen ze beneveld blijven. En de misbruikers kan men zo uitpikken.


  Maak melding

 19. iedereen die knollen voor citroenen verkoopt heeft gelijk in jou ogen,als het gaat om broodjeaapverhalen of luchtballonnen maakt niet uit als het maar als muziek in jou oren klinkt.Iedere weldenkend mens zou moeten weten wat goed of fout is, en helemaal wanneer het om moord,onderdrukking , genocide en mensenrechten schending, rechteloosheid en corruptie gaat.
  Een dame heeft jou laatst omschreven als een harteloos persoon zonder menswaardigheid en dat klopt in mijn ogen.


  Maak melding

 20. Anna_z, in tegenstelling tot een heleboel andere posters hier waardeer ik jouw bijdragen, al was het maar omdat je me inspireert tot het schrijven van stukjes (jij schijnt dat effect op meer mensen te hebben :)). Wat ik ook van je waardeer is dat je makkelijk toegeeft dat je soms zaken een beetje verkeerd hebt gezien. Ik denk dat je vaak de zaken door een paarse bril bekijkt maar toch heb ik niet de indruk dat je een typische NDPer bent. Ik ga nu generaliseren, maar ik vind dat NDPers te veel een houding hebben van: ‘neks no fou’ en dat vooral als het Baas betreft. Zelf zou ik nooit NDPer kunnen zijn en ik verbaas me er steeds weer over dat er zoveel Surinamers op die partij konden stemmen. Dat wil niet zeggen dat ik ook individuele NDPers op de eerste plaats als mede Surinamers zie, waar ik van zou kunnen houden als ik ze persoonlijk leerde kennen. NDPers zijn volgens mij, vaak niet kritisch naar de leiding van hun partij toe. Anna_z, natuurlijk is niemand 100% objectief, maar dat verlang ik ook niet van jou, ik vroeg je alleen om OBJECTIEVER te zijn.
  Aanhangers van Baas, je doet jezelf en het land niet veel goeds door ALLES wat Baas doet of zegt klakkeloos voor zoete koek te slikken. Als je steeds braaf staat te ja-knikken en te applaudisseren wanneer Baas weer iets ‘goeds’ heeft gedaan of gezegd, dan maak je van hem, al zou hij het zelf niet eens willen, een kleine god die gaat denken dat hij onfeilbaar is. En geloof me, daar zitten zelfs jullie niet op te wachten. In het onderhavige geval hebben de maatregelen van de regering blijkbaar ervoor gezorgd dat de corruptie terugloopt in Suriname. Daar mogen we met z’n allen oprecht blij over zijn. Ik heb ondanks deze (misschien onvoorzien of niet echt bedoeld) bijwerking van de maatregel eerlijk gezegd (nog) niet de indruk dat Baas de corruptie binnen zijn eigen gelederen onder controle heeft gebracht. En dat nu, moet de aanhang van de NDP hem nog steeds duidelijk maken.


  Maak melding

 21. @Ba Anansi
  Beste Ba Anansi,
  Ik heb je posting aandachtig gelezen en ik twijfel niet aan je oprechtheid. Ik ken je niet persoonlijk maar jouw schrijven ademt vaak een filosofische sfeer uit. Ik denk dat je een denker bent en je uitermate beschaafde stijl van communiceren spreekt me erg aan. Jij ben een van de weinigen wiens reacties mij een gevoel van een parallelle geest geven. Ik denk dat wij over vele dingen anders denken maar ik zie ook overeenkomsten. Ook onze perceptie van de werkelijkheid zal wezenlijk anders zijn maar ik zie ook raakvlakken.

  Bouterse is zeer omstreden en heeft zowel tegenstanders en medestanders. Sommige tegenstanders bedienen zich steeds van dezelfde mantra. Bouterse is een veroordeelde drugscrimineel en Bouterse is een moordenaar. Deze mantra is zeker op dit forum populair bij sommige forumleden. Ik vind het heel jammer dat mensen deze mantra als een vaststaand feit zien en elke discussie hierover laten verzanden in ordinaire scheldpartijen. Het is van mij bekend dat ik deze mantra niet laat klinken. Waarom niet?
  Laat ik eens beginnen met het eerste deel van de mantra, “Bouterse is een veroordeelde drugscrimineel”. Bouterse is in Calimerostan schuldig bevonden en veroordeeld tot een vrijheidsstraf. Maar op basis waarvan? Sommige getuigen hebben aantoonbaar gelogen en ook hun reputatie was zeer dubieus. Calimerostan wilde koste wat het kost Bouterse hoe dan ook uitschakelen. Ik zie het proces dan ook als een puur politiek proces. Persoonlijk erken ik dat proces niet.

  What about deel twee van de mantra, “Bouterse is een moordenaar”. Deze bewering is een loze bewering. Het proces tegen Bouterse loopt nog en er is nog geen uitspraak gedaan. Mensen die beweren dat Bouterse een moordenaar is zouden juridisch gezien zelfs voor de rechter gesleept kunnen worden vanwege smaad en laster. Sommigen doen deze uitspraak alsof ze er persoonlijk bij zijn geweest. Ik vind deze uitspraak dus pure lariekoek.

  De revolutie in Suriname heeft slachtoffers geëist en dat is te betreuren. Maar een revolutie zonder slachtoffers is mij nog niet bekend. Suriname heeft een hoge prijs betaald voor een uit de hand gelopen machtsspelletje waarbij de rol van Calimerostan uitermate bedenkelijk is. Calimerostan weigert de sleutel openbaar te maken en Suriname zakt steeds verder weg in een moeras van onbeantwoorde vragen. De revolutie was een samenspel van machten. Een Surinaamse broedertwist vermengd met belangen van Calimerostan en de VS (CIA).

  Stalin, Hitler, Mao en andere zeer omstreden leiders hebben een zwaar stempel gedrukt op de ontwikkeling van hun land. Zonder Stalin was Rusland nu geen wereldmacht. Zonder Mao was China geen wereldmacht en zonder Hitler was Duitsland nu niet het belangrijkste West-Europese land. Deze drie heren hebben samen miljoenen doden op hun geweten maar hebben tegelijkertijd een grote rol gespeeld in de totstandkoming van de huidige status van hun landen. Bouterse is op geen enkele manier te vergelijken met deze drie heren. Maar ik geloof wel dat de omstreden Bouterse een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van Suriname. Bouterse heeft leidende kwaliteiten en brengt mensen van verschillende etnische oorsprong bij elkaar. Dat wordt vaak over het hoofd gezien. Verder vind ik dat Bouterse een grote rol speelt bij de dekolonisatie van Suriname. Daarmee bedoel ik ook de geestelijke dekolonisatie. Bouterse is meer dan een voormalig couppleger. Dat men Bouterse simplificeert vind ik erg jammer.

  Ik keur niet alles wat Bouterse doet goed en ik ben wel degelijk kritisch. Ik blijf alleen niet steken in een simplificatie van de persoon Bouterse. Die simplificatie wordt vooral gestuurd vanuit Calimerostan en is niets meer of minder dan pure propaganda. Bouterse zal wel altijd omstreden blijven, maar ik denk dat de geschiedenis straks een stuk milder over hem zal oordelen.


  Maak melding

 22. Is deze vraag ook aan 1 iemand gesteld? JJJJa volmondig ja en deze vraag is aan Ramon Abrahams gesteld.Die doet goede zaken op OW.Namens OW(stopt dan in zijn eigen zak)Binnen OW.Naast OW tegenover OW en zo kunnen we 5 kwartier door gaan.Wanneer gaat de sterke man van Su DiDiBrie hiertegen optreden?En wanneer krijgen of horen wij de resultaten van een opinie peiling.Zal ik Limbo ook zo toevallig 1 keer tegen komen op de markt in ned?Mi o saring al wordt ’t niet uitgezonden.Odi


  Maak melding

 23. @ Henk sorry ik had de reacties niet gelezen.Ik haastte me zodanig om tereageren,want had meteen de boef van een Abrahams in mijn hoofd.Oen no de nanga plagiaat plegen.Odi brada
  Glenny


  Maak melding

 24. Vrijdag 27 januari 2012 om 13:17 uur, door determinist

  Als het zo is dat ondernemers van het kastje naar de muur gestuurd worden moeten zij dit doorgeven om te voorkomen dat deze werkwijze in staande gehouden wordt.


  Maak melding

 25. Anna_Z is volkomen gestoord. Straks komt ze nog vertellen dat de Joden Hitler dankbaar moeten zijn want zonder de Holocast bestond Israel niet.

  Hoe diep kan een mens zinken?? 🙁


  Maak melding

 26. @neus
  Nee, de Joden hoeven Hitler niet dankbaar te zijn. Maar dat Israel niet zou bestaan zonder de holocaust is wel waar. Er is niets gestoord aan die conclusie. Het heeft alleen maar te maken met de wet van oorzaak en gevolg.


  Maak melding

 27. De bekende wind waait wer richting Bush Blair en Berlusconi de drie B’s, maar volgens mij ging de link niet over hen maar over DDB en zijn politieke delinquenten.
  Maar ja zwalken als en valk en meewaaien met de wind is ook een manier om niet met argumenten op de proppen te hoeven komen.


  Maak melding

 28. Anna_z, Ik zal terwijl ik je stuk lees een paar opmerkingen maken. De uitspraken; ‘Bouterse is een drugscrimineel’ en ‘Bouterse is een moordenaar’, daar wil je niets van horen, de eerste is om politieke redenen geuit, de tweede is nog niet bewezen en je wil eerst op de uitspraak van de rechter wachten voordat je het bewezen acht. Formeel heb je wel gelijk en mag de uitspraak dus niet gedaan worden. Het vreemde vind ik echter dat wanneer men positieve uitspraken doet over Bouterse, je niet zo kritisch bent, men hoeft maar te roepen dat de corruptie door deze regering is teruggedrongen of dat de persvrijheid geweldig is toegenomen onder leiding van Bouterse en je bent totaal niet kritisch meer, je hebt dan helemaal geen behoefte aan geen enkel bewijs en er is dan geen sprake van een politiek spel.

  “De revolutie in Suriname heeft slachtoffers geëist”. Sorry, maar met de beste wil van de wereld zie ik geen revolutie in wat er voorgevallen is en wat daarna eruit voortgekomen is. Of het moet zijn dat het een revolutie betrof waarbij een staat die het op democratisch gebied niet zo slecht deed van de ene op de andere dag veranderde in een dictatuur. Je moet de uitspraak dat de staat het op democratisch gebied niet zo slecht deed niet verwarren met de regering deed het goed, we deden het op democratisch gebied niet zo slecht want we konden hoe krom en scheef ook een regering die ons niet beviel wegstemmen, die mogelijkheid was er niet meer na de zogenaamde revolutie.

  Anna_z de uitspraak van jou die alles slaat wat ik tot nu toe gehoord heb is: “Stalin, Hitler, Mao en andere zeer omstreden leiders hebben een zwaar stempel gedrukt op de ontwikkeling van hun land. Zonder Stalin was Rusland nu geen wereldmacht. Zonder Mao was China geen wereldmacht en zonder Hitler was Duitsland nu niet het belangrijkste West-Europese land”.
  Het valt niet te ontkennen dat deze massamoordenaars een zwaar stempel gerukt hebben op de ontwikkeling van hun land. Maar dat zonder hen die landen niet tot wereldmacht uitgegroeid zouden zijn is toch absurd? Ten eerste kun je niet weten hoe die landen zich anders ontwikkeld zouden hebben zonder deze figuren. En ten tweede, hoe krijg je het voor elkaar om in het vermoorden van miljoenen (onschuldige) mensen toch iets positiefs te ontdekken. Zo geredeneerd is het fout geweest van onze eigen Surinaamse ‘revolutie’ om niet meer Surinamers te vermoorden. Want volgens jouw redenering was Suriname dan (misschien) wel geen wereldmacht maar dan wel op z’n minst een regionale macht geworden. Rusland, China en Duitsland waren waarschijnlijk veel machtiger geweest als ze de schade die door die massamoordenaars was veroorzaakt niet eerst hadden hoeven opruimen.

  Hoe brengt Bouterse mensen van verschillende etnische afkomst bij elkaar? Bouterse is een geweldige strateeg die mensen voor zijn karretje weet te spannen als hij dat nodig acht en anderen tegen elkaar kan uitspelen als dat hem goed uitkomt, hij let totaal niet op hun etnische achtergrond. Als hij Marrons (jungle Commando’s) tegen Indianen (Tukanaja) kan uitspelen om zijn doel te bereiken dan doet hij dat zonder blikken of blozen en dat geldt evenzo voor de rest. Zoals ik de Surinaamse maatschappij zie functioneren, zullen de verschillende etnische groepen in Suriname met of zonder Bouterse dichterbij elkaar komen, Bouterse heeft in mijn ogen niets bijzonders gedaan om dat proces te versnellen. Kijk maar hoe Indianen en Marrons in het verleden met elkaar omgingen, door Bouterse zijn handelingen mogen we het een wonder noemen dat deze groepen elkaar nog steeds met rust laten en elkaar niet naar het leven staan.

  Als het van mij afhing zou de geschiedenis niet een stuk milder over Bouterse oordelen, maar juist heel streng.


  Maak melding

 29. PARAMAN: Mij verlagen tot een discussie met jou zal mij inderdaad verhogen want je novo zal nog verder dalen ,zodat ik hoger en hoger kom te staan. Anders dan jij ,je DDB , zijn politieke delinquenten zijn maffiamaatjes en beroepsleugenaars, jullie bouwen namelijk hoge torens met jullie krankzinnig gewauwel, maar jullie blijven laag aan de grond.


  Maak melding

 30. anna waar eindigt jou waarheid en waar begint jou fantasie ?? Mario Vargas llosa geeft aan hoe mensen met hun onderdanigheid en hun slaafse houding zelf een dictatuur creeren en in stand houden.


  Maak melding

 31. Het zijn sommige zaken lieden zelf die corrupte ambtenaren laten zwichten voor smeergelden. Als de handel het been stijf houdt, houdt het vanzelf wel een keer op. Of gewoon stieken rapporteren die boeven.


  Maak melding

 32. @Ba Anansi

  Beste Ba Anansi,
  De persvrijheid van een land meten behoort niet tot de exacte wetenschappen. Het is niet iets wat in cijfers uitgedrukt kan worden. We hebben al een discussie gehad over objectiviteit en waar het een oordeel over de persvrijheid betreft kunnen we spreken van subjectiviteit. Verschillende organisaties zullen ook verschillende rankings geven. Een internationaal erkende organisatie heeft een lijst samengesteld en ik ga gewoon uit van die lijst. En natuurlijk kan iedereen de lijst ter discussie stellen. De lijst komt immers tot stand door subjectiviteit en is dus altijd discutabel.

  Een revolutie is een plotselinge radicale omslag of verandering. Dit is de zuivere definitie van een revolutie. In het geval van Suriname heeft de oude elite gedeeltelijk plaats gemaakt voor een nieuw elan en dat proces is nog steeds in gang.

  Met mijn opmerking over Stalin, Hitler en Mao heb ik slechts willen aangeven dat ook zeer omstreden leiders extreem grote veranderingen met een positieve wending in hun land kunnen bewerkstelligen. Het is de wet van oorzaak en gevolg. Een andere oorzaak leidt natuurlijk tot een ander gevolg. Maar gemakshalve gaan we uit van de historie en het heden. Speculeren over wat er gebeurd zou zijn als een bepaalde gebeurtenis niet had plaatsgevonden blijft altijd koffiedik kijken. Hoe zou de wereld eruitzien als Napoleon nooit was geboren? Hoe zou Suriname eruitzien als de VS de tweede wereldoorlog had verloren?
  Stalin heeft aantoonbaar de blauwdruk gelegd voor een wereldmacht als de USSR, nu Rusland. Hetzelfde geldt voor Mao, die een bewust beleid gevoerd heeft om van China een wereldmacht te maken. De rol van Hitler in de geschiedenis is iedereen inmiddels bekend. Dat de man een schurk was is natuurlijk waar. Maar ik heb Calimerostanen lyrisch horen praten over hoe ze dingen als kinderbijslag en snelwegen toch echt wel te danken hadden aan Hitler. En zonder de Duitse oorlogsindustrie zouden veel huidige technieken gewoon niet bestaan of zich nog in een mindere fase bevinden. Zonder Wernher von Braun zou de ruimtevaarttechnologie nog in de kinderschoenen staan.

  Ik schrijf zonder te oordelen. Althans zo veel mogelijk. Als ik oordeel verlies ik het vermogen om de juiste context te zien. Ik zie positieve veranderingen in Suriname maar ook negatieve.

  Dat we verdeeld zijn en etnisch denken is niet de schuld van Bouterse. De verdeeldheid is altijd gestimuleerd door de koloniale machthebber door een politiek van verdeel-en-heers. En daar lag ook de kiem van de burgeroorlog in Suriname. De broedertwist in Suriname was niet zozeer een etnisch conflict maar een conflict van kolonialen tegen antikolonialen. Een conflict tussen de oude elite en de nieuwe elite, tussen arm en rijk. Dat het conflict een etnische lading kreeg komt voor het grootste deel door het gefluister en propaganda uit Calimerostan.

  Het eindoordeel laat ik persoonlijk graag over aan de volgende generatie Surinamers.


  Maak melding

 33. En kennen jullie deze mop ook?

  Enkele zich zo noemende belezen Nederlandse Surinamers kwamen hier met vakantie in Suriname. Zo werden zij door hun familie rondgeleid en kwamen na een lange omzwerving terecht bij Bigi Poika. Een inlandse gids nam hen op verzoek mee het bos in voor de jacht. Na een kilometer of 5 riep één van de belezen geleerden opeens ,”kijk daar een poes, ik ga hem effe aaien“. En al die slimme gestudeerden omringden die mooie glimmende zwarte poes en spraken vol bewondering over de mooie zwarte vacht. De cicerone hoorde en zag dat gebeuren maar voor hij iets kon zeggen hoorde hij een zacht gegrom. Zonder zich te bedenken „a man nak futu“ en liet de hele bende met hun kromme „R“ sprekende blaka bakra’s daar waar ze waren. Terwijl de gids zich haastte om zo ver mogelijk weg te zijn van de geleerden die hij begeleidde, hoorde hij heel in de verte het gegrauw en tegelijk het angstaanjagend gejammer van die zwart-witte slimmerikken. Oh wat konden die gillen zeg! De gids die nog enigszins duizelde van de ingewikkelde van zijn ex-klanten, dacht, „gelukkig ben ik slimmer dan de geleerde zwarte Hollanders anders was ik evenals hen voer geworden voor moeder Panter“.
  De gids kwam het dorp in en zei tegen zijn mededorpbewoners, „zij hebben een poesje geaaid en de moederpoes zit ze nu op te vreten“.

  Voor ons was dat effe lachen….maar is waar gebeurd, want ik woonde toentertijd dichtbij het genoemde dorp en wij lachten er smakelijk om.Dat was immers hun verdiende loon voor hun arrogantie en hoogmoedigheid! Wie waren feitelijk slim? De gids, de belezen figuren of moeder panter?
  django


  Maak melding

 34. Beste Anna_Zeepbel Een revolutie is een omwenteling gedragen en uitgevoerd door het volk. Bouterse heeft geen revolutie ontketend maar een STAATSGREEP uitgevoerd.
  Dus geen bullshit verkopen over een revolutie. De staatsgreep was puur eigenbelang.


  Maak melding

 35. Freddie,
  Wat je in je reactie hierboven schrijft is bewezen. Er is een soort monopolische macht in het land die alle zaken wil controleren en/of beheren.
  Zeg ik aan de ambtenaar bij de KvK dat ik een Mossel restaurant wil beginnen, dan krijgt iemand anders eerst de vergunning. Tegen de tijd dat ik mag starten, heeft die andere al 5 schepen met mosselen verkocht.
  Dat er voor sommige zaken geen vergunning meer nodig is moet ik toejuichen. Maar als iedereen voor zijn deur een BBQ-zaakje begint, dan zal de hygiene ver te zoeken zijn. En als er geen keuringsdienst van waarde in het land is, dan verziek je de bevolking vergunningloos.


  Maak melding

 36. Ba anansie,

  Keep doing the good work..het is genieten hoe jij deze zaken kan verwoorden en erg duidelijk in bent.Mijn grote complimenten.


  Maak melding

 37. @ Anna_z

  Jammer dat je steeds zo defensief reageert. Het is altijd hunnie hun schuld en je probeert recht te praten wat krom is. Er is zoveel onrecht in de wereld en er is jou blijkbaar ook veel onrecht aangedaan..

  In dat licht is het grappig dat je het steeds hebt over Calimerostan… Dat is de grote boosdoener van al het onrecht en de reden waarom jij je zo klein voelt… ergo, jij bent zelf calimero bij uitstek. Zit je dan niet in het verkeerde land? Onheus behandeld en gevlucht uit Calimeroland zoek je nu je heil in Slachtofferland?

  Het is te hopen dat je daar aansluiting kunt vinden, het is genoegzaam bekend hoe de locals reageren op zgn belezen types met hun kromme ‘r’. Belezen maar overal afgewezen? Van calimero naar paria? Dat zou wel het p-s gedrag verklaren.

  Grow up, schud je calimero-veren van je af! Denk in oplossingen en verschuil je niet steeds achter je slachtoffer masker.


  Maak melding

 38. @Henk Molenaar
  Kun je een uitgebreidere toelichting geven. Je schrijft dat de staatsgreep puur eigenbelang was. Kun je een uiteenzetting geven van de denkwijze die leidt tot deze conclusie?


  Maak melding

 39. Als je goed kan na denken en jou ogen de kost geeft dan stel je niet zo een idiote vraag aan Henk Molenaar.
  1) op 25 feb 1980 is hoog verraad gepleegd door DDB en zijn padvinders.
  2) Bijna al die landverraders hebben vandaag hun schaapjes op het droge door zelfverrijking.
  3)De bevolking is armer geworden na de 25 feb 1980
  Als je kijkt wat deze gasten allemaal hebben gestolen van de samenleving dan begrijp je wat Henk bedoeld L.Neede,I.Graanoost. D.Bouterse,J.Sital.R.Abrahams, E Boereveen. allemaal zijn rijk geworden ten koste van de arme bevolking.


  Maak melding

 40. Ze is zo slim dat ze zich moet verlagen om Mao zedong, Hitler en Staling als voorbeeld te nemen voor haar verwerpelijke idee, wat een figuur zeg.Mao zedong heeft tussen de 30 en 40 miljoen chinezen gedood meer dan Hitler en staling samen. Kruip uit jou slachtofferrol.


  Maak melding

 41. @Henk Molenaar
  Je maakt je dus met een Jantje van Leiden vanaf. Je verwijst me naar wikileaks. Wat grappig! Je schrijft dat de staatsgreep puur eigenbelang was. Kun je een uiteenzetting geven van de denkwijze die leidt tot deze conclusie? Het is echt niet nodig de hulp van anderen in te roepen. Je bent toch slim genoeg om zelf te kunnen antwoorden. Het is trouwens geen verplichting hoor.


  Maak melding

 42. @wikkiLeaks
  Hoezo geschoold doen? Iemand is geschoold of niet. Er is ook een verschil tussen een statement maken en argumenteren. Jij maakt vooral statements.


  Maak melding

 43. @Expat
  Calimerostan klinkt gewoon leuk in mijn oren. Ik vind het prima als mijn reacties defensief op jou overkomen. Maar zijn ze wel zo defensief. Het heelal is oneindig groot en in dat opzicht voel ik me best wel klein. En ik zit absoluut niet in het verkeerde land en ik voel me zeker geen slachtoffer. Ik ontmantel wel graag de grofste lariekoek en onzin over mijn land Suriname en haar inwoners. Dat sommigen dat niet leuk vinden is begrijpelijk. Ik ben pro Suriname en ik doe niet mee aan anti-Surinaamse sentimenten en het generaliseren van alles wat Surinaams is. Vraag de Calimerostanen waarom ze het sranangtongo taki taki noemen en kom dan weer terug met het vingertje. Ik confronteer jullie met een spiegel en dat vinden jullie niet leuk. Het zij zo.


  Maak melding

 44. De website van WKN is op veel onderdelen significant verbeterd, getuige de grote stroom reacties op nieuwsartikelen. Helaas is er daarmee ook een wildgroei ontstaan wat het geheel vrij onoverzichtelijk maakt. En dus lastig bij te houden waar je allemaal op hebt gereageerd en wie daar commentaar op heeft geleverd. Misschien toch een idee om over te schakelen naar inloggen met een account, ben je gelijk af van fakers en helemaal mooi zou zijn als je een melding krijgt van je bijdragen en wie daarop geregeerd heeft. Misschien een aandachtspunt voor de volgende kwaliteitsslag?

  @ anna_z
  Deze reactie wou ik je niet onthouden. Misschien heb je er ooit nog wat aan (dit zeg ik zonder opgeheven vingertje, btw).

  Ja, je reageert overal heel erg defensief op. Het is óf een boosdoener aanwijzen, óf met het vingertje wijzen naar een ander (alsof dat het goed maakt). Je vergeet misschien dat mensen zich pas ergens over op winden als het ze aan het hart gaat. We hebben dus hetzelfde uitgangspunt, in het belang van Suriname. Over de manier waarop oplossingen tot stand kunnen komen, kun je over in discussie gaan. Maar denk je nu werkelijk dat het de SurNeds gaat om het omlaag halen van Suriname? Daar heb je die echt niet voor nodig, het gebeurt as we speak. Maar juist omdat zij verbetering willen zien, voor de mensen die er wonen en het land zelf, voelen zij zich betrokken en gunnen het land zoveel beter. Je reageert op iedere uitlating in die richting nogal in je wiek geschoten en komt met het riedeltje neokolonialisme, racisme, superioriteit en weet ik wat. Doe er eens wat aan!

  Als je het steeds over superieur hebt (van blanken) dan geef je daarmee aan dat je je inferieur voelt. Zo simpel is het. Wat dat aangaat zou je de website van die dewanand eens goed moeten bestuderen. Sommige dingen die hij zegt klinken abject en kunnen aanstootgevend zijn, maar als je daar door heen kunt kijken kom je veel interessants tegen. Iedereen kkomt aan de beurt, inderdaad ook blanken, maar vooral ook zijn geloofsgenoten. Daarnaast biedt hij negers antwoorden op vragen die zij zelf niet kunnen produceren. Hoef je het niet mee eens te zijn, maar laat er tenminste je gedachten over gaan. Uiteindelijk heeft hij het niet slecht voor met negers…

  Wat betreft het taki taki… hoe wil je dat Nederlanders die noemen? je reageert overal zo gebeten op… Is het Surinaams een officiele taal? Heeft het Surinaams een officieel schrift? Ken jij de grammatica regels? Zo ja dan stel ik voor voortaan alle gesprekken hier in het Surinaams te voeren. Kijken hoe ver we komen. Als zoiets je al zo raakt, wat zegt het dan niet over de rest van je denkbeelden?

  Tot slot, lees de warme en openhartige reactie van Cylmora bij de column van Brave over uitzitten, dat is waar we heen moeten!

  http://www.waterkant.net/suriname/2011/12/23/uitzitten-column/


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.