Vooruitgang persvrijheid Suriname is relatief

62

PARAMARIBO, 26 jan – De vooruitgang van de persvrijheid die Reporters Without Borders, RSF, in Suriname waarneemt, is relatief. Dit stelt voorzitter Wilfred Leeuwin van de Surinaamse Vereniging van Journalisten. Er hoeft dan geen sprake te zijn van fysieke onderdrukking, maar rooskleurig is het niet. De perswaakhond had best wat dieper kunnen kijken.

Ernstige schendingen mogen dan uitblijven, er is eerder sprake van subtiele ondermijning. “We merken vaak dat de vicepresident (Robert Ameerali, red.) organisaties en vakbonden waar overleg mee gevoerd wordt, verbiedt om met de pers te praten”, zegt Leeuwin tegenover de Ware Tijd. Het heet dan dat er een persstilte in acht wordt genomen. Leeuwin ziet dit als een regelrechte aanslag op de persvrijheid. De regering legt ook een zekere proactiviteit aan de dag.

Over allerlei processen en besprekingen worden zelf berichten gemaakt. De media worden dan gevoerd met een kant en klaar product, een “zoetsappig verhaal.” Leeuwin ziet daarin het gevaar van luiheid bij journalisten. Die spelen dan maar doorgeefluik. Volgens Reporters Without Borders was het zo rustig, dat Suriname een hogere plaats verdient op de internationale index. Het land staat nu op plaats drie en twintig, dertien stappen hoger dan een jaar terug.

Bekijk ook:


62 REACTIES

 1. Vooruitgang persvrijheid Suriname (van plaats 35 naar 22 ste plaats).

  Gelet op het niet eens zo lange verleden van Suriname, is dit heel goed nieuws.
  Maar de honden (krabdagoes) zullen ook bij een dergelijk positief bericht, terstond beginnen met hun eeuwig geblaf om dit prettige nieuws te bagatelliseren. Dit terwijl persstilte een alom bekend gebruik is in de grote westerse wereld. Alleen de krabdagoes zullen dit nimmer snappen. Maar de karavaan trekt intussen rustig verder.


  Maak melding

 2. Hoger of Lager?
  “Het land staat op plaats drie en twintig, dertien stappen hoger dan een jaar terug”.
  Hebben wij op plaats 10 gestaan of hebben wij op plaats zes en dertig gestaan? Leg eens uit, Krabdagoe!


  Maak melding

 3. Opvallend:

  Als een internationale organisatie “negatief” oordeelt over de regering Bouterse, is waterkant te klein.
  Als een internationale organisatie “positief” oordeel over de regering Bouterse, is het ineens relatief.


  Maak melding

 4. Voor hoelang nog, sluimerd zijn deze volkverlakkers reeds bezig met behulp van valse profeten de oliedomme aanhangers te indoctrineren. Na kut, wie blijven geloven in misleiding en volharding van leugens zal het ooit eens meemaken. Een weg die in het begin goed lijkt kan altijd uitlopen op een afgrond.


  Maak melding

 5. Ik spreek pas van persvrijheid als ik precies zoals het 10jaar lang geweest is bij de fameuse SKY radio.Ik spreek van persvrijheid pas als ik zonder bang te zijn voor wie dan ook kan zeggen wat Ramon Abrahams doet(en dit is niet zo fraai allemaal zoals velen van ons weten)Ik spreek pas van persvrijheid als de pers gewoon schrijft wat DiDiBrie uitspookt.En ga zo maar door, maar niemand durf iets te zeggen of te schrijven als journalist.Wat er gezegd/geshreven wordt komt alleen van anonieme mensen die iets durven maar let wel dan anoniem he.veel plezier met je persvrijheid in Su men Leeuwin.Odi
  Glenny


  Maak melding

 6. BLAF BLAF WOEF WOEF!!! persvrijheid in Suriname aan mijn hoela.
  Houwtje touwje journalistiek dat is wat ze daar bedrijven. omroepers en journalisten die de naam niet verdienen doen het allemaal in hun broek. kritische vragen stellen ho maar!!!! overigens om begrijpelijke reden….. je zou maar na kritische vragen per ongeluk expres op de vlucht doodgeschoten worden, of een onverklaarbare ongeluk krijgen.Jounalisten die met alle winden meewaaien om hun hachje te redden.Eigenaren van radiostations die bang zijn hun vergunning te verliezen als dingen aan de kaak worden gesteld.alleen op dit forum durven bepaalde figuren een grote mond op te zetten, moeten ze maar in het openbaar proberen in Surmaribo.


  Maak melding

 7. Virago 535

  Suriname krijgt onder President Bouterse een Positieve beoordeling voor 2011 wat betreft “PERSVRIJHEID”

  Van de 36’ste plaats naar de 23ste plaats.Dat is een Prestatie voor Suriname in het algemeen ,en voor President Bouterse,Opperbevelhebber van het nationaal leger een Prestatie in het bijzonder.

  Daar Waar er dieptepunten bereikt zijn in de jaren 82’moeten de Democratische hoogtepunten verder ontwikkeld worden in 2012.

  Een democratisch nationalistisch ijzeren bewindt Bouterse/Ameerali zal er voor zorgen dat de positie van Suriname op de wereld persvrijheidsindex lijst van reporters without borders blijft dalen.

  Op naar positie 10 !!!!!!!!


  Maak melding

 8. De persvrijheid Suriname is niet slechter of beter dan in Calimerostan. Ik noem Calimerostan omdat dat land voor velen (vooral zwaar koloniaal geconditioneerden) een voorbeeldfunctie vervult. Van de extreemrechtse, haast fascistische beweging PVV is bekend dat niemand zonder toestemming van de grote blonde leider (eigenlijk lijder) met de pers mag praten. Ook binnen het CDA en de VVD zijn deze praktijken aan de orde van de dag. In Suriname bestaat er gewoon persvrijheid. En de persvrijheid is zelfs beter dan onder Venetiaan.


  Maak melding

 9. dits al een goed voorbeeld en een goed begin en zo gaan WIJ verder als het om AUTEURS gebied om gaat. SPANG WI ANOE en POWER de SRANAN artist…. HULANG NOG MUTE WIJ ALS ARTISTEN DE RECHTEN VAN ONS VERDEDIGEN….mijn mening dus…. LOBI !!


  Maak melding

 10. Natuurlijk is een onderzoek als dit relatief. Punt 1 is het niveau van het Surinaamse journaille ver beneden het peil van dat in het buitenland. Punt 2: Ik zag Anna_z op een andere posting haar bewondering uitspreken voor Umberto Tan en Prem Radikishun. Ik zou beide heren op de Surinaamse televisie wel eens hun ongezouten mening willen zien geven. En dan eens kijken hoe het met die zogenaamde persvrijheid in Sueriname is gesteld. Persvrijheid betekent dat men zonder angst voor represailles alles mag schrijven en zeggen. Er is geen persvrijheid in Suriname. Alles is voorgeprogrammeerd.


  Maak melding

 11. Weet de RSF wat er is gebeurd in redi doti ?
  weet deze organisatie Wat er met die opname is gebeur van redi doti??
  Weet deze organisatie dat Bouterse journalisten in suriname uitgemaakt heeft voor riooljournalistiek??
  Weet deze organisatie dat DDB een recidivist is die journalisten heeft vermoord en radio, kranten en televisie gebouwen in puin heeft geschoten in de jaren 80.


  Maak melding

 12. Er bestaat geen persvijheid in Suriname punt uit…….!
  Blaka Bakra heeft dit uitstekend verwoord.
  En de NDP-groupies en de Getto crew ( we weten wie dit zijn op dit forum) kunnen tot aan de kerst gaan beweren dat er wel persvrijgheid is, maar de degenen die dit geloven zijn zij zelf, en de onnozelen en politiek ongeschoolden en analfabeten.En dit onderzoek is zeker door
  Overigens heb ik begrepen dat 1 van de radiostations die in het verleden door DDB en zijn partners in crime is weggeschoten behoort aan de familie Radakishun, waar Prem deel van uitmaakt.En dit ozgn onderzoek mag de papierversnipperaar in. PUNT!IK HEB GEZEGD!!!


  Maak melding

 13. @blaka bakra
  Absolute persvrijheid bestaat niet. Ook in Calimerostan niet. Vrijheid van meningsuiting kan ook weleens misbruikt worden. Op dit forum bestaat ook vrijheid van meningsuiting maar geen absolute vrijheid van meningsuiting. En dat is maar goed ook want dan steekt misbruik de kop op.


  Maak melding

 14. Het Is maar net wat je onder persvrijheid verstaat.
  Suriname heeft ook de naam dat het een democratie is maar in werkelijkheid is het een verkapte vorm van dictatuur.
  Dan Moet je ook zo eerlijk zij om de namen van sommige Europese landen op te noemen, de meeste van die landen waar jij het over hebt zijn de vroegere communistische landen, de toenmalige oost-blok landen, Turkije wordt ook genoemd dat zijn allemaal landen die geregeerd werden door militaire dictatuur.anna jij verlaag jou tot eenzijdige belichting.Als je durft te beweren dat de persvrijheid in Suriname beter is dan in Nederland dan spoor jij niet .


  Maak melding

 15. Officieel doet de regering niet aan pers beknotting.Maar de persmensen worden in heel subtiele bewoordingen door onbekenden via de telefoon bedreigd als ze even afwijken.Gisteren hoorde ik een Pinas in een opbel programma de omroeper bedreigen omdat hij de kalender van Amofo van sozavo niets vond.Zit vol fouten in de data.

  Cobie


  Maak melding

 16. @Vene
  Bedankt voor het compliment. Ik ben inderdaad erg consequent. Vaagheid is voor mij een gruwel en met alle winden meewaaien is niet mijn stijl. En ik op mijn beurt vind jou helemaal niet eentonig. Wel is me opgevallen dat je je graag bedient van simpele oneliners. Maar dat geeft niet jochie. Constructief en creatief schrijven is niet altijd even makkelijk.


  Maak melding

 17. Even ter verduidelijking, omdat dit item mij interesseert. Ik heb zowel in Nederland als in Suriname bij de schrijvende pers gewerkt, daarom.

  JSF, overigens een kleine organisatie, publiceert een jaarlijkse rangschikking van landen, gebaseerd op een INSCHATTING door de organisatie van de persvrijheid.
  Het rapport is gebaseerd op een vragenlijst die wordt gezonden aan partner-organisaties van JSF (14 vrije-meningsuitingbewegingen op vij continenten) aan haar 130 correspondenten over de hele wereld en aan journalisten, wetenschappers, juristen en mensenrechtenactivisten.
  Op de lijst komen vragen voor over directe aanvallen op journalisten en de media, maar ook voor andere, minder directe vormen van druk op de vrije pers. JSF merkt daarbij op dat de index alleen een beeld geeft van de persvrijheid, en iet de journalistieke kwaliteit aangeeft.Ten gevolge van deze methodologie, gebaseerd op individuele percepties, zijn er vaak grote verschillen tussen de rangschikking van een bepaald land over de verschillende jaren. Bij het bepalen van de rangschikkinjg wordt ook rekening gehouden met de druk op journalisten door niet-officiele groepen, of drukkingsgroepen, die een echte bedreiging voor de persvrijheid kunnen vormen.

  Met andere woorden: het zijn de journalisten-verenigingen of indivuduele journalisten uit landen die uiteindelijk hun eigen ranking bepalen. Dus is dit onderzoek inderdaad vrij relatief, vooral als het gaat om journalisten die “on the job” hun leven hebben gelaten of in de gevangenis zijn beland. Dit geldt vooral in landen met een totalitair regime.


  Maak melding

 18. Het is weer gebleken hoe objectief deze meneer leeuwin is. Niet dus. Hoe ziek ben je als je zo laag afdaalt naar dit niveau. Ik durf te wedden dat als de internationale organisatie Suriname anders had beoordeeld. Deze zelfde meneer Leeuwin 180 graden zijn mening zou bijstellen. Ik wil hiermee aangeven dat er kakkerlakken en krabdagoes zijn die vooral juichen als het slecht zou gaan met Suriname met Bouterse aan het bewind. Maaar helaas voor deze kakkerlakken, want de internationale organisaties en wereld leiders worden positief verrast met de nieuwe wind en aanpak van President DDB.


  Maak melding

 19. Het wil maar niet lukken het zwartkijkers, zuurpruimers, anti-Suriname, pessimisten en eigenlijk dus landverraders.

  Overal goede ratings, IDB, IMF, wereldbank, nu ook de persvrijheid, het gaat goed en zal alleen maar beter gaan. Sommigen hadden liever plaats 150 gezien, nu weten ze het uit arrenmoede niet meer.

  Aan deze sakasaka’s zou ik zeggen lees hieronder maar eens en neem een flinke slok uit je azijnfles, hopelijk zijn we van je dom geleuter af.

  Suriname verschijnt in speciale editie van ‘USA Today’
  Thursday 26 January – GFC Nieuws

  PARAMARIBO – Binnenkort verschijnt een twaalf pagina tellend verslag over Suriname, in de komende editie van ‘United World’, een speciale bijlage van ‘USA Today’, één van de meest gelezen nieuwsbladen in de Verenigde Staten. Hiervoor hebben de journalisten, Carlos Alex Rodriguez-Villa Förster en Alla Illushka, gedurende vier maanden, meer dan honderd personen in ons land geïnterviewd.

  Naar verwachting zal de publicatie ruim een half miljoen lezers bereiken, waarvan ruim 70%, behoort tot de groep van belangrijke beleidsmakers en investeerders. ‘USA Today’ verschijnt in vier steden tegelijkertijd, namelijk Miami, Washington D.C., New York, and Houston. Daarnaast zal de informatie ook online beschikbaar zijn, via ‘USA Today Worldfolio, het online platform, dat wereldwijd investeerders en beleidsmakers met elkaar verbindt.
  De beide journalisten, die het verslag hebben gemaakt, beschrijven de huidige ontwikkelingen in ons land vol lof, wat bijzonder te noemen is, omdat ze goed geïnformeerd zijn over vele landen in de wereld.

  Soso positief nieuw over ons land! Goede zaak!
  Uit het lijkt het alsof deze krant alleen in de genoemde steden wordt gelezen. Dit is zeker niet zo. USA Today is de krant die alle gasten gratis krijgen in heel veel hotels in de VSA. Het lezerspubliek loopt dus in de miljoenen.


  Maak melding

 20. ‘symbool voor de persvrijheid’

  Ik waardeer de columns van Iwan Brave enorm.
  Iwan Brave die geen blad voor z’n mond neemt wat betreft de huidige regering en met name Bouterse.
  De scherpe en soms terechte op- en aanmerkingen ten aanzien van Bouterse worden door de meeste van ons van alle kanten bejubbeld. Terecht overigens. Want zo hoort het ook.
  Ik heb begrepen dat Iwan Brave enige jaren geleden Nederland heeft verruild voor Suriname om daar zijn journalistische talenten ten toon te spreiden.
  Waarom zou Iwan Brave, met zijn talenten, in een land gaan wonen waar er geen persvrijheid zou bestaan?
  Iwan Brave heeft het nog steeds naar zijn zin in Suriname en op journalistisch gebied kan hij zijn talenten goed tot zijn recht laten komen.
  Iwan Brave is kritisch tot zeer kritisch over Bouterse
  maar ondanks dat is Iwan Brave niet van plan om uit Suriname te vluchten omdat hij zijn werk niet naar behoren kan doen.
  Voor mij is Iwan Brave daarom het symbool van de persvrijheid in Suriname en dat het met de persvrijheid wel goed zit. Zou Iwan in bijvoorbeeld in Rusland, Iran, of China hebben gewoond dan was hij allang opgepakt en levenslang opgesloten. Niet in Suriname dus.
  Mensen die vinden dat er geen persvrijheid is in Suriname moeten de columns van Iwan Brave maar lezen en daarna hun conclusie trekken.


  Maak melding

 21. Verslaggevers Zonder Grenzen (VGZ) is een internationale niet gouvernementele organistaie die onderzoek doet naar persvrijheid.
  Zo’n onderzoek is gebaseerd op een vragenlijst die wordt gezonden aan partner-organisaties van Verslaggevers Zonder Grenzen (vrijemeningsbewegingen), aan journalisten, wetenschappers, juristen en mensenrechtenactivisten.
  De heer leeuwin heeft terecht kanttekeningen want er moet nog meer gebeuren om de persvrijheid in Suriname optimaal te krijgen. Daarom staat Suriname op nummer 23 en niet op nummer 1. De heer heeft wat betreft dus wel gelijk maar dat doet niks aan het feit dat ondanks Bouterse , Suriname op de goeie weg is wat betreft de persvrijheid. En daar mogen wij Surinamers best trots op zijn.
  De VZG is zeer onafhankelijk van welk land dan ook en ze hebben dus totaal geen belang bij om Suriname
  op welk manier dan ook te bevooroordelen.

  Het lijkt erop dat een aantal mensen elk positief bericht over Suriname de grond in wil boren. wat is dat toch!
  Zouden wij Surinamers dan blij en trots moeten zijn wanneer VGZ had geconcludeerd dat de persvrijheid met de voeten wordt betreden en dat Suriname naar nummer laatst was gezakt?


  Maak melding

 22. Het is toch ook zo typisch en opvallend, dat al die mensen die positief reageren op het artikel allemaal minnetjes (-) hebben en de krabdagoes die negatief reageren allemaal plussjes (+).

  Het is in ieder geval duidelijk dat de krabdagoes alles op alles zetten om Suriname negatief in het licht te brengen of te houden.

  Deze krabdagoes die snappen in ieder geval niets van vrijheid van meningsuiting, zie maar de aanvallen op Anna_z, haar reacties brengt ze tot razernij. Anna_z keep them coming, want die werkloze groep krabdagoes hebben een dagtaak van gemaakt om Suriname negatief te belichten, als je niet beter zou weten zou je nog denken dat ze Surinamers zijn.


  Maak melding

 23. DE SVJ Surinaamse vereniging van Journalisten heeft zojuist het rapport van de heer Leeuwin onderuit gehaald. En de SVJ heeft en klacht ingediend bij Reporters Without Borders.
  De heer Leeuwin is dus gewoon en jokkebrok dan druk ik mij nog netjes uit. maar leeuwin zal wel behoren tot de NDP groupies.En reporters Without Borders heeft bevestigd dat het rapport niet betrouwbaar is.


  Maak melding

 24. wikileaks,

  Anna z heeft wel een beetje gelijk wat betreft Nederland.
  Durf maar kritisch te zijn mbt het koningshuis, de overheid (klokkenluiders) en de holocaust dan staat
  op hetzelfde moment de IND voor je deur.
  En niet om een kopje koffie met je te drinken.
  Ook in Nederland is persvrijheid relatief.
  Men doet in Nederland alsof je alles mag schrijven en zeggen, maar we weten beter….

  De talloze klokkenluiders die ooit naar de pers zijn gestapt om hun verhaal te doen over de misstanden binnen de overheid zijn nu werkloos, failliet of lopen ergens als zwervers rond…
  En de pers… die horen het en zien het gebeuren maar
  zijn bang voor hun baan om dit allemaal diepgaand te onderzoeken en te belichten.

  Wikileaks,

  Wist je dat in de Nederlandse grondwet (artikel 7 vrijheid van meningsuiting) het volgende is opgenomen;

  ‘Hoewel dus nooit vooraf toestemming nodig is voor enige publicatie, moet de auteur wel rekening houden dat hij achteraf kan worden aangeklaagd als zijn publicatie bijvoorbeeld smadelijk, lasterlijk of discriminerend is, of aanzet tot haat. Dit is wat met het in artikel 7 van de grondwet genoemde “behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet” wordt bedoeld. Persvrijheid neemt dus niet de verantwoordelijkheid voor hetgeen gepubliceerd wordt weg’

  Dit verzin ik niet maar staat dus echt verankerd in de Nederlandse Grondwet. DE Nederlandse Grondwet!

  In Suriname weten we wel dat er veel mis met de persvrijheid maar in Nederland werkt dat ook zo.
  Alleen wordt het in Nederland met ‘de mantel der liefde’ bedekt.


  Maak melding

 25. Een veel subtielere manier om de persvrijheid te beknotten zoals die nog steeds veel voorkomt, is te zien als de gedrukte media, televisiekanalen etc. in handen zijn van de overheid. Formeel is er dan geen controle maar feitelijk wel omdat de hoofdredactie zich altijd zal schikken naar de wensen van de overheid, de geldverstrekker. Ook als er sprake is van belangenverstrengeling tussen overheid of bedrijfsleven enerzijds en media anderzijds kan er sprake zijn van informele inperking van de persvrijheid. Nu blijkt nergens uit dat, wat W.Leeuwin naar voren brengt de persvrijheid beknot . Derhalve verdient Suriname terecht een hogere plaats op de ladder van de persvrijheids index . Verder is het zo dat de vakbonden vrijwillig mee-werken aan een pers-stilte , om de onderhandelingen rustig te laten verlopen . Dit wordt gedaan om de tegenstanders die een deel van de pers beheersen niet de gelegenheid te geven de onderhandelingen te frustreren . Dat andere punt dat wordt aangevoerd door W. Leeuwin , dat er wordt voorgekouwd voor de pers . Moet gesteld worden dat de pers haar eigen onderzoek moet verrichten en niet verplicht is de berichtgeving van de overheid over te nemen.


  Maak melding

 26. Dus Blaka Bakra…

  Conclusie uit jouw verhaal is dat VGZ een nietszeggende organisatie is en dat die ratings nergens op slaan. Nederland staat wat persvrijheid betreft op nr 3 , dus volgens jouw theorie zou het net zo goed nr 180 kunnen zijn. Die mensen van VGZ weten toch niet waarover ze het hebben. We moeten met z’n allen naar Blakka Bakra luisteren want die weet het
  beter.
  Logisch allemaal. not..!
  Ik weet 100% zeker dat indien VGZ had geconcludeerd dat
  Suriname wat persvrijheid betreft op de laatste plaats was geëindigd dat je VGZ zeker een staande ovatie had gegeven dan zou VGZ plotseling een geweldige organisatie zijn geweest die weet waarover het praat. De IDB, IMF, Fitch e.d. bestaan volgens jou zeker uit alleen maar debielen. please zeg..!


  Maak melding

 27. yere noh ttheo,
  niemand wil eindigen in de suriname rivier.Kijk maar hoe het ging.Eerst was het de stoep,dan weesparaat en nu niks.En als je vragen hebt,loop je kans in de Sur.rivier te eindigen in stukjes.De daders zijn steeds onbekend.

  Cobie.


  Maak melding

 28. mariska

  hij is immuum geworden van de dagelijkse intimidatie en bedreigingen. Middels zijn pen spreekt hij namens het deel van het volk die deze moordenaars als misleiders niet verdienen. Ma hij staat ook op de d.lijst als vandaag of morgen. Eenmaal moordenaars altijd moordenaars.


  Maak melding

 29. @SABIDIERI: Feit is dat vandaag Reporters without Borders het rapport van Hr. Leeuwin volledig onderuit gehaald. Hr. Leeuwin heeft als enige jounalist rapport uitgebracht. En de SVJ Vereniging van Sur. Journalisten is hierin niet gekend en heeft een klacht ingediend bij Reporters Without Borders.Dus krabdagoes of niet het ongelijk van de NDP-groupies is wederom bewezen. En nu jij weer.!


  Maak melding

 30. @Maris=ka vele van ons op dit forum leiden NIET aan geheugenverlies.Zie de laffe aanwezigen in ’t fort Zeelandia 7,8 en 9 dec 1982 niemand kan zich meer herinnenren wat e rzich allemaal daar heeft afgespeeld,maar goed
  Zo kunnen we ons ’t voorval Abrahams iwan Brave nog levendig herinneren.En dat Iwan schrijft is omdat Iwan zelf een spoednik is of een opete jeje van para die zo kan weg vliegen als er gevaar dreigt.Durf je te schrijven dat ’t niet gaat in dit land.VZG(Vereniginig v Zotte Geesten)Durf ook een minister zonder afspraak te spreken en of vragen niet voorad op testuren.Alleen toen President Vene er was,was er Persvrijheid en dat hebben we 15 jaar ervaren.Ik denk dat ze hebben bedoelt GEEN PERSVRIJHEID in Su.Odi odi
  Glenny


  Maak melding

 31. Beste Anna_Z en andere NDP Groupies: Lees en huiver:
  Er heeft maar 1 Surinaamse journalist de vragenlijst ingevuld!!!

  De internationale journalistenorganisatie Reporters without Borders (RwB) gaat het onderzoek naar de persvrijheid in Suriname uitbreiden. Aanleiding is een klacht van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ). Die vindt dat Suriname te hoog staat genoteerd op de deze week verschenen wereldranglijst voor de persvrijheid. Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is ‘hogelijk verbaasd’ over de conclusies.

  In het jaarlijks terugkerende onderzoek komt Suriname opvallend goed uit de bus. Het land steeg van plek 35 (in 2010) naar plaats 22. De Surinaamse journalistenvereniging is hierover verbijsterd. De SVJ is verbaasd dat de conclusie van de RwB is gebasseerd op basis van één bron en vindt het daarnaast vreemd dat zij zelf nooit is geraadpleegd.

  Reporters without Borders erkent tegenover de Wereldomroep dat slechts één journalist de vragenlijst heeft ingevuld. “We zijn ervan uitgegaan dat deze persoon zijn land kent en betrouwbare informatie heeft verstrekt”, zegt RwB-woordvoerder Benoit Hervieu. “Normaal gesproken zou een correspondent ook nieuwe contacten raadplegen over dit onderwerp. Hij heeft dit niet gedaan.”


  Maak melding

 32. zucht,

  bedankt voor jouw oplettenheid.
  Ik bedoel uiteraard AIVD (voormalig BVD).
  Deze dienst heeft o.a. een afdeling die zich de hele dag bezig houdt met alle email verkeer vanuit Nederland (zowel intern als extern) en alle media
  (televisie, krant, radio, internet)
  Mensen worden ook weleens afgeluisterd.
  Ga er van uit dat ook onze berichten ‘gescreend’ worden.

  gegroet


  Maak melding

 33. Glenn Pengel,

  Zolang je voor 100% achter je beweringen en geloof staat dan kan niemand zeggen dat je ongelijk hebt.
  Ik zal dat dan ook niet doen.
  Ik weet bij god niet wat het betekent maar wel een grappige woordspeling van mijn naam.
  Thanx voor het willen reageren op mijn posting.

  Maris=ka. Grappig (ha,ha,)


  Maak melding

 34. Laat mij dit heel duidelijk zeggen.
  Democratie en persvrijheid gaan hand in hand samen de democratie kan niet zonder persvrijheid en omgekeerd ook niet.
  Suriname is geen echt democratie omdat in een echte democratie een figuur als Bouterse nooit president kan worden.


  Maak melding

 35. @ Beste Vivian: Lees mijn posting nog eens aandachtig door en geef daarna je mening. Ik ben helemaal niet pro of contra, niet politiek gelieerd en onafhankelijk. Maar men moet wel alles in perspectief zien. En dat is nou juist waar veel mensen moeite mee hebben.


  Maak melding

 36. Ik hoop dat je ook leest wat onze grondwet zegt over het kapot schieten van televisie,kranten en radio gebouwen en het vermoorden van journalisten.
  Over dubbele moraal gesproken waarom is die opname van redi doti opgehaald en vernietigd door Bouterse zijn gewapende macht, waarom haalt de president uit naar sommige media? waarom zegt die schoft dat de journalisten in suriname riooljournalisten zijn ?
  Degene die hier elke dag hun dubbele moraal ten tonele brengen zijn die volgelingen van de man die zich nooit van zijn leven heeft gehouden aan geen enkele wetten en regels.Vergeet het gedrag van abrahams tegen Iwan Brave niet.


  Maak melding

 37. ONDERSTAAND TER LERING EN VERMAAK:

  Uit De West 26/01/2012

  QUOTE

  Rapport persvrijheid “vals en vertekend” 26-1-2012

  ,,Het rapport schetst een vertekend beeld van de hele situatie en het lijkt erop alsof alle info over de persvrijheid in Suriname bij de overheid is gehaald,” aldus Wilfred Leeuwin, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) vandaag in een reactie op het jongste rapport van Journalisten Zonder Grenzen (Reporters Sans Frontières, RSF). Suriname is nummer 23 op een Wereld Persvrijheidindex van 179 landen, een sprong van 13 plaatsen omhoog ten opzichte van 2010, toen Suriname nog 36ste was. ,,We zijn verrast. Het beeld is vals, vertekend,” zegt Leeuwin, want volgens hem staat de persvrijheid dezer dagen juist zwaar onder druk.
  De voorzitter van de SVJ heeft een brief gestuurd naar Benoît Hervieu, coördinator van de Amerika Desk van de RSF, waarin opheldering wordt gevraagd over het verslag betreffende Suriname. Leeuwin wil weten met welke personen en organisaties in Suriname de RSF heeft gecommuniceerd, hoe zij de informatie heeft geverifieerd en waarom de SVJ is omzeild. ,,Wie wenst te praten over de pers en journalistiek moet toch tenminste ook terecht bij de pers en de journalistiek zelf,” zegt de voorzitter enigsins geïrriteerd, die vervolgt met: ,,Niemand heeft wat gevraagd aan de SVJ”.
  In tegenstelling tot de bevindingen van RSF, klaagt Leeuwin: ,,Als de persvrijheid vorig jaar niet hetzelfde is gebleven, dan is de situatie alleen maar erger geworden. Het rapport is niet waarheidsgetrouw,” gaat hij verder. Hoewel er geen fysiek geweld is geweest tegen journalisten zegt Leeuwin, dat de overheid genoeg andere manieren heeft bedacht om de pers in haar bewegingsvrijheid te belemmeren. Hij vaart uit tegen het fenomeen van “persstilte”, iets waarmee volgens hem de overheid personen en organisaties verbiedt met journalisten te praten, en daarmee op een subtiele manier de persvrijheid en vrije meningsuiting zwaar schendt. ,,Dat is in contrast met artikel 19 van het Verdrag voor Burger- en Politieke Rechten, artikel 19 van het Mensenrechtenverdrag en artikel 19 van de Grondwet van Suriname.” Artikel 19 geeft de burger recht op vrije meningsuiting en verschaft het publiek ook het recht op informatie. Leeuwin is bang, dat de regering bij tij en ontij, onterecht met het document zou kunen gaan schermen om te illustreren hoe goed het met de persvrijheid gesteld is in Suriname.
  Voor zover De West heeft kunnen achterhalen is de RSF bij de samenstelling van een conclusie over Suriname, gevolgd door de rangschikking afgegaan op niet verder geverifieerde informatie van slechts één informant.
  Nergens blijkt uit dat de verzamelde informatie berust op resultaten van een landelijke enquête of welke andere onderzoeksmethode dan ook. Nog minder is er feedback gehouden met de SVJ.
  De vragenlijst aan de enkele respondent bevatte 44 vragen, waarvan bijna allemaal met ‘ja’ of nee konden worden beantwoord. Een klein aantal van de vragen had het karakter van multiple choice waarbij de beschrijving die het beste past in een specifieke Surinaamse situatie moest worden aangekruist en bij een klein aantal moesten er aantallen worden genoemd. De vragen hadden veel te maken met de mate, waarin er geweld is toegepast tegen journalisten tijdens de uitoefening van hun beroep en of er gevallen waren, die het werk van de pers bemoeilijkt. De RSF waarschuwt daarbij, dat de positie van een land op de index niets vertelt over de kwaliteit van de pers zelf in dat land.

  UNQUOTE


  Maak melding

 38. 27 Jan, 16:30
  De internationale waakhond voor de persvrijheid ‘Reporters Without Borders’ (RSF) verontschuldigt zich voor de foutieve ranking die zij aan Suriname heeft gegeven op de wereldranglijst. In de index van 179 landen gaat Suriname met drastische sprongen vooruit, van de gedeelde 35-ste naar plek 22 samen met Japan.

  De verontschuldiging komt na een protest en een overzicht van de werkelijke situatie gegeven de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) over de persvrijheid in Suriname. Benoit Hervieu hoofd van de internationale organisatie voor de Amerika’s zegt in een brief aan de SVJ, toe te moeten geven dat de ranking niet gebaseerd is op juiste en volledige informatie. Ook tegenover de Wereldomroep bevestigt hij dit.

  Informatie niet compleet
  De RSF heeft besloten het onderzoek opnieuw te doen en niet af te gaan op informatie van slechts één plaatselijke journalist. Intern heeft de RSF geprobeerd de rating van Suriname ongedaan te maken. Dit gaat volgens Hervieu niet zo makkelijk. De rating van elk van de 179 landen op de index is mede afhankelijk van de eigen gebeurtenissen in dat land en van andere landen op het gebied van de persvrijheid. Dit zou betekenen dat de hele index als foutief moet worden aangemerkt.

  Aan SVJ-voorzitter Wilfred Leeuwin schrijft Hervieu: “Uw brief heb ik met interesse gelezen en moet bekennen dat mijn informatie over Suriname totaal niet compleet is”. Het RSF bekent dat het ook wat betreft andere landen in de Zuid-Amerikaanse en Caribische regio weinig informatie heeft. Ook directeur Gilles Lordet, verantwoordelijk voor het verzamelen van de informatie voor de ranglijst zegt in een aparte mail aan de SVJ, zich te verontschuldigen en belooft dat in de toekomst de SVJ, mag rekenen op een juistere weergave van zaken.

  De realiteit
  De SVJ benadrukt ten overvloede dat het bij haar niet om gaat dat Suriname een lage score noteert op de index, maar dat er wel een en waarheidsgetrouwe weergave moet zijn voor wat betreft de beleving van persvrijheid in Suriname. Een niet alerte opstelling van de SVJ zou volgens haar ertoe hebben geleid dat bij overheden en instituten makkelijk de indruk zou ontstaan dat de huidige situatie, waarbij sprake is van een zekere mate van schending van de persvrijheid, als ‘niet zo erg’ en internationaal als normaal wordt beschouwd.

  De SVJ heeft gemeend andere internationale rating-organisaties voor persvrijheid deze week nog een review te geven over de werkelijke situatie in Suriname.


  Maak melding

 39. Voor degenen die al voorop stonden in hun oordeel: JSF heeft zijn verontschuldigen aangeboden wegens de gebrekkige informatie over de ranking van Suriname, en zal daardoor een nieuw onderzoek starten. Ik wist het (nog) niet, maar Henk Molenaar had gelijk: Men is afgegaan op de conclusie van 1 Surinaamse journalist. Leeuwin had dus toch gelijk. Dat bedoel ik dus met alles in perspectief zien, he Vivian?


  Maak melding

 40. Persvrijheid bestaat sedert augustus 2010 niet in Suriname.Omdat te veel ogen en oren gericht zijn op Bouterse en Ameeralie hebben ze geen kans meer om journalisten te bedreigen.Op hun manier noemen ze dit “persvrijheid”Kijk maar de reakties van Ameeralie als vragen hem te moeilijk worden te beantwoorden. Dan voelt hij zich als gestoken te zijn door een bij.Kijk maar naar het programma SURINAME VANDAAG en de NVD.Is dat niet waardeloos vergeleken met toen Nita Ramcharan en Henry Strijk het nog verzorgde?Ze kunnen voor mij part STVS sluiten, het heeft geen zin om ernaar te kijken.De berichten(programma’s) worden ook voorgekouwd.Meneer Leeuwin, ik zal zeggen doe je best.Wees niet bang en doe je werk naar behoren.Want uiteindelijk zijn jullie de ogen en de oren van het volk.We staan achter je. VEEL POWERRRRRRR.

  Danitia


  Maak melding

 41. Zojuist via de wandelgangen vernomen dat de opgestuurde
  vragenlijst met betrekking tot de persvrijheid in
  Suriname, op de BERM is ingevuld door de recentelijk
  vrijgelaten pleegzoon van Keizer Bigi Mofo I.

  Het moet niet gekker worden!


  Maak melding

 42. “Zaterdag 28 januari 2012 om 01:36 uur, door blaka bakra”

  De uitslag van het nieuw onderzoek staat reeds vast!
  Suriname schuift op naar een gedeelde derde plaats.

  Op nummer één staat: De helaas overleden khadaffi
  Op nummer twee staat: Chávez
  Op nummer drie staan: Rafael Correa,keizer Bigi Mofo I.


  Maak melding

 43. Anna_z: Al komt Suriname op de eerste plaats van de lijst, het zal me een zorg zijn. Maar mag ik alsjeblieft, gezien de nogal plausibele gevolgtrekking van JSF, dat dan ook in twijfel trekken? Of geloof jij ook dat de wereld plat is? En deze redimusu heeft achteraf toch gelijk gehad. Zuur he?


  Maak melding

 44. Virago 535

  De DEMOCRATIE viert hoogtij in Suriname!
  Freedom house kwalificeerde Suriname als het land van de
  “VRIJE PERS”.

  Onder de categorie “Vrije Media” krijgt Suriname een waardering van 2.0.Dat op een schaal die tot 2.5 gaat.

  Proficiat Suriname!!!!!!


  Maak melding

 45. Virago 535

  “dubbelmoraal ”

  Je hebt gelijk,

  Anna_z heeft helemaal gelijk als ze over nederland praat.

  Feiten zijn zonder emoties.(dus de dekmantel der liefde)verandert de feiten niet!!!!!!

  Dus laten we nuchter blijven!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.