Feesten of protesteren bij een besluit

9

PARAMARIBO, 26 jan – Wordt het feesten of protesteren? Het ligt eraan wat president Desiré Bouterse de komende dagen beslist. Dat is de fase waarin het getouwtrek rond auteursrechten nu is beland. Artiesten hebben een grote meeting gepland. Ze willen meer dan wat ook, goed doorklinken.

Als Bouterse ‘pro’ besluit is het feest. Pro kan, mag maar één ding betekenen. En dat is dat het gedaan is met de stichting Auteursrechten Suriname, Sasur. “We wachten af wat de president beslist. Is het negatief, dan komt er een protestmanifestatie op het Onafhankelijkheidsplein”, zegt Werner Duttenhofer, mediabaas en bestuurslid van de vereniging voor radio & televisie. Het is zo afgesproken met de artiesten. Beide partijen zitten op dezelfde golflengte.

Sasur wordt immer als obstakel gezien voor het beleven van auteursrechten. De stichting kwam tot nog toe niet verder dan royalty’s innen. Artiesten hebben nog geen cent gezien. Ook degenen niet in wiens naam formeel is aangeklopt bij media en showorganisatoren. Bouterse heeft alle partijen gesproken, ook Sasur. Hij gaat voor een ‘nationale oplossing’: “Niemand is gebaat bij onrust en je kan aan je theewater aanvoelen dat er problemen komen als er geen oplossing komt.”

Bekijk ook:


9 REACTIES

 1. Suriname is het enige land in de wereld die van/voor alles een feestje bouwt.Misschien is het handig de kosten voor dit feestje en alle andere andere zaken te stoppen in een concurrerend bedrijf dat daadwerkelijk opkomt voor de artiesten.


  Maak melding

 2. Gek hoor dat sommige artiesten op 1 lijn zijn met de mediahuizen en de organisatoren. deze hebben de artiesten jarenlang stelselmatig niet betaald of ze geld gevraagd om hun muziek af te draaien op de radio.
  De organisatoren hebben ze stelselmatig afgescheept met een habbekrats. Er bestaat hiervoor een psychologische term. Je identificeren met je uitbuiter. Als Bouta zich laat intimideren door dit stelletje witte boord rovers is hij geen knip voor de neus waard. Alleen in Suriname en Haiti zijn de autersrechten niet geregeld.


  Maak melding

 3. De grote fout die Sasur heeft gemaakt is wazigheid. Transparantie is zoek, naast communicatie en uitbetaling. Net als Roep en jowhin is dit de zoveeste boevenstreek in de vorm van een stichting. Ma kut dit is een verwording van de surinaamse mentaliteit. Via diverse vormen van organisaties lijkt het enkelen te lukken.En het hoogtepunt van moreel verval was de keuze die vele landgenoten namen. Stemmen op onberechte moordenaars,mensenrechtenschendere en bij verstek veroordeelde drugsbonzen en warlords. Voorgedragen en beschermd door de poepstinkende rijke parasieten en vliegen.


  Maak melding

 4. Hoe willen artisten serieus genomen worden.
  Jullie moeten ernstig bezig zijn,voordat er iets is opgelost ga je zondag feesten.Een grove grap is dit toch.Gewoon uit ’t niets komr er iemand die neemt dat heel optreden op maakt 1 cd’s kopieert dat allemaal verkoopt ze vervolgens ook nog zonder een artist die daar heeft opgetreden 1 cent te geven.Wat zal je je prettig voelen als je dit te weten komt.Nou en dit is precies wat Sasur heeft willen doen artisten serieus beschermen,maar ach ja Sasur tjaar a sanie verkeert en dat is jammer,want je ziet zo dat niemand (tot nu toe)weet waar ’t precies om gaat De verlosser De sterke man van Su sind 12 aug 2010 is in beeld a DiDiBrie(in ned zou men zeggen Het LEED dat Botersacht Heet)komt morgen met zijn zout oplosser/oplossing.”k ben benieuwd. Zullen onze voeten nog de grond kunnen raken want we tik hoogte man.Brada weee gwe.Grotere hoogte man. Zijn jullie er nog? Odi odi
  Glenny


  Maak melding

 5. Ordening in de zaak SASUR is een must.Haal desnoods buitenlandse deskundigen binnen.Betalen gaat men moeten,maar hoeveel?Laat dat eens en altijd goed uitgezocht worden.


  Maak melding

 6. Maar je merkt dat die gastjes er geen moer van snappen, de mensen die moeten betalen snappen het precies goed maar zijn er als de kippen bij om de feiten te verdraaien. Bij de start van Sasur heb ik mij door hun laten informeren want ik wilde gebruik maken van hun dienst. Wat voor afhankelijk gedrag is dit weer? Maar anyway zij hoeven zich niet te laten vertegenwoordigen door Sasur. Maar als zij over een jaar of tien opeens horen dat een door hun geschreven en geproduceerd wordt gebruikt in een reclame in bv. de USA zullen zich de haren uit het hoofd trekken want you do not have the copyright. Dat gaat lachen zijn


  Maak melding

 7. Chantage!
  Werner Duttenhofer chanteert de beslissing die de President moet nemen. Hij dreigt met protest op het plein en duwt Desi naar een Pro oplossing. Met andere woorden; einde Sasur.
  Maar is het verstandig om je als president met zulke kleinschalige zaken te gaan bemoeien?Is daar niemand anders geschikt voor dan dit populistische gedrag?
  Hoe klein kan een land zijn in de gelukzaligheid van een zich elke dag in het nieuws stortende president?
  Hier gaan er zeker blunders vallen. Want kies je Pro of Tegen, fout ben je altijd! Zeker in de ogen van de gedupeerden.
  En feesten? Waarom? Hier komen alleen maar verliezers uit, waarom dan feesten?


  Maak melding

 8. @marina
  Eigenlijk heb je organisaties als Sasur helemaal niet nodig om je rechten te beschermen. Zeker als het puur om copyright gaat is een bezoekje aan een willekeurige notaris genoeg. Al deze organisaties (Sasur etc ..) zijn in wezen grote zakkenvullers. De rechten van de belanghebbenden kan ze geen moer schelen. Hun enig belang is GELD verdienen over de ruggen van anderen. Ik heb al eerder vermeld dat het compleet auteursrechtensysteem hopeloos is verouderd. Het systeem is bedacht in het pre-internet tijdperk en voldoet gewoon niet meer. Het wachten is op een nieuw eerlijker systeem waar kunstenaars echt baat bij hebben.


  Maak melding

 9. Voor de zoveelste keer heeft de president zich niet aan zijn belofte gehouden, hij had gezegd voor het weekend oplossing, nu vraagt hij nog een week uitstel. We wachten nog steeds op het besluit, net als hoe we nog steeds op die 18000 beloofde huizen wachten en die beloofde laptops.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.