Autoriteiten bevestigen dengue-epidemie

22

PARAMARIBO, 25 jan – Wat artsen al weken terug constateerden, bevestigen de autoriteiten nu. “Op grond van de sterke toename van de afgelopen weken, kunnen wij nu spreken van een epidemie”, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Sinds december is het aantal gevallen drastisch toegenomen. Bij het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zijn ruim driehonderd gevallen geregistreerd.

Personen van Aziatische afkomst schijnen de meeste last te ondervinden. Chinezen staan bovenaan de lijst van geïnfecteerde personen. “We hebben er geen verklaring voor, maar de eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat tijdens de dengue-epidemie de opnamen die er het ergst aan toe waren, mensen betroffen van Aziatisch afkomst”, zegt infectioloog Stephen Vrede tegenover de Ware Tijd. Het mag niet betekenen dat andere bevolkingsgroepen minder kwetsbaar zijn.

Het belangrijkste blijft de omgeving schoonhouden. De muskiet die het virus draagt, heeft helder water nodig voor het leggen van eitjes. Zulk water is meestal te vinden in voorwerpen die nonchalant worden opgeslagen op woonerven. Autobanden en wasmachines zijn zulke voorwerpen. De ziekte komt vooral aan de kuslijn voor. De laatste tijd worden wel meer gevallen geregistreerd in het achterland. “Dat binnenlandbewoners nu ook last krijgen, komt waarschijnlijk door het actieve personenverkeer”, aldus Vrede.

Bekijk ook:


22 REACTIES

 1. Suriname dient onmiddelijk te onderzoeken waarom Aziaten het meeste hebben te leiden onder de dengue-epidemie. Men moet op jacht naar de werkzame stof en dat onmiddelijk isoleren en invriezen. Dat kan in de toekomst nog van pas komen.


  Maak melding

 2. Ik kan mij niet voorstellen dat iets dat vanaf december 2011 duidelijk is , nu pas wordt bevestigd.Hoe komt het dat onze overheid zo traag is en al die tijd deed voorkomen alsof niets aan de hand was? Welke maatregelen neemt de overheid nu om zuks in de toekomst te voorkomen? Moeten de procedures niet aangescherpt worden? Hoe gaan we ons land een beetje schoon houden? Ik hoop dat het volk ook begrijpt dat het niet overal vuil moet dumpen.


  Maak melding

 3. Anna_z: Als je om je heen kijkt, lijkt het me niet zo moeilijk te constateren dat Aziaten en dengue synoniem zijn en parallel lopen. Chinezen zijn nou eenmaal niet bekend als zeer hygienische mensen. Ze gooien hun troep achteloos op hun erf en in de berm. Kijk eens bij een willekeurige Chinese super, en je zult zien dat de hygienische toestand veelal ontoelaatbaar is. Ik denk dat dat het speerpunt is. Vroeger zag in aan b.v. de Wilhelminastraat nog wel eens mannen in witte pakken de berm spuiten, maar die heb ik ook al jaren niet meer gezien. En voor de goede verstaander: India ligt ook in Aziè….


  Maak melding

 4. weet je wat het is vaak zijn de arbeiders en mensen die illegaal in het land zijn, het haasje van,en de die komen met van alles in aanraking. zal eens mooi zijn als die hogen heren het eens zelf eens kregen,je gunt het niemand hoor maar deze hogen heren ja die wonen op een schonen plek. het is zelfs zo dat ik het ook al had gelezen in december en we zitten nu al eind januari,wat hebben ze stil gezeten al die tijd dan weer die heren,in Suriname.


  Maak melding

 5. Wie logisch nadenkt snapt vanzelf wel dat men in december eerst een toename van het aantal ziektegevallen constateerde maar nu pas officieel kan spreken van een epidemie. Om van een epidemie te spreken moet je nl. een bepaalt aantal geregistreerde ziektegevallen hebben ten opzichte van het bevolkingsaantal.
  Mensen gaan jullie dus maar niet zoals gebruikelijk in koor lopen brallen over de overheid.


  Maak melding

 6. Veel en veel te laat. De tekenen waren allang. Deze minister heeft te lang gedraald. Hij heeft vanaf zijn aantreden als minister in het vorige kabinet niets gepresteerd. Hij heeft maar een issue en dat is om een basiszorg stelsel in te voeren die hij ook niet eens kan voor mekaar kan krijgen.Weg met deze minister.


  Maak melding

 7. Ten eerste: wie heeft vastgesteld dat Aziaten meer te lijden hebben onder dengue in Suriname?
  Ten tweede: ik wist niet dat muskieten konden zien aan je gezicht dat je Aziaat bent, misschien vragen ze eerst om identiteitspapieren voordat ze een mens steken?
  Ten derde: al zouden alleen Chinezen hun directe omgeving niet schoon houden, wat helemaal niet waar is, dan nog wist ik niet dat muskieten maar tot de grens van hun erf konden vliegen of direct rechtsomkeer maakten als ze aan de grens gekomen waren.
  Ten vierde: ook de elite buurten hebben last van dengue en wonen er verhoudingsgewijs meer niet Aziaten in elite buurten en veel meer Aziaten in volkswijken. Hoe is het te verklaren dat Jenny die er niet te Aziatisch uitziet (maar in Suriname weet je het nooit met al die omu snesi’s op de hoek) ook dengue gekregen heeft, misschien heeft ze een dubbel leven en woont ze overdag in haar elite woning en ’s nachts in een prasi oso.
  En als laatste: dengue is een besmettelijke virusziekte, het heeft volgens mij niets met erfelijkheid te maken. Je hebt als mens gewoon pech als je toevallig door één besmette muskiet gestoken wordt en gewoon ‘geluk’ als het een miljoen niet besmette muskieten zijn geweest die jou uitgekozen hebben om hun voorraadje bloed aan te vullen.
  Wat heeft men plotseling op dit forum met Chinezen? eerst zijn ze niet in de gewapende machten te vinden, dan zijn ze slordig, dan zijn ze allemaal intellectueel, dan hebben ze allemaal dengue. Ik weet het niet meer hoe het in werkelijkheid met Chinezen gesteld is in Suriname, zijn ze gewone mensen of niet?


  Maak melding

 8. Ik geef Anna-Z en Ba Anansi gelijk. Zelf woon ik al 40 jaar in nederland en wou in april met mijn zoon naar suriname. Naar Para waar ik opgegroeid ben. Maar dat gaat nu niet met die denque. Waarom vallen bevolkings groepen elkaar zo aan. Jaloesie, afgunst? Iets om op te trappen? Dit is 1 ziekte/ virus die je moet onderzoeken. Aziaten zijn mogelijk bevattelijker voor deze virus. Maar ze maken dan ook de anti stoffen aan. Als je 1 griep prik krijgt word je eerst ziek en dan maakt jou lichaam ook anti stoffen daar tegen. Zelfs mijn hondje is allergisch voor mijten. Het MCD in amsterdam heeft daarom een serum gemaakt waarmee ik hem om de 3 weken moet inspuiten.Daar zitten mijten in.Daardoor maakt hij anti stoffen.

  Dus lieve mensen, ik wil terug naar mijn geboorteland met mijn zoon en hoop dat WIJ mensen ook mensen blijven, voor en met elkaar. Want we zijn allemaal geboren en gaan allemaal dood, ooit. Afkomst, kleur of wat dan ook maakt niet uit. Steun elkaar.

  Tang boeng.


  Maak melding

 9. Vandaag nog moest het huis van een chinees ontruimd worden door milieu en B.O.G.De man verzoop zo een beetje in zijn eigen troep in de Wijngaarde straat.

  Cobie.


  Maak melding

 10. Heel het caraibisch gebied heeft te lijden onder Dengeh, dat is niet nieuw, maar eerder iets van langere tijd. Zelfs op de Ned. Antillen spreekt men al van een epidemie en daar worden heus niet alleen aziatische mensen gestoken…. of sterven aan deze ziekte. De dengeh-muskiet maakt heus geen onderscheid.

  Niet zo lang geleden was het al op het nieuws dat Ned. onderzoek verricht naar een mogelijk vaccin. Het is geen gekke gedachte als Sur. zou aansluiten bij een dergelijk onderzoek. Maar een krin-kondre in heel het land zou licht preventief kunnen werken.


  Maak melding

 11. Dit is niet de eerste en de laatste mislukte poging van de minister van volksgezondheid om te lopen vertellen dat er niets aan de hand is met de dengeh virus, ik hoop dat de autoriteiten dit inzien en maatregelen treffen om in de toekomst te voorkomen dat er nodeloos doden vallen.


  Maak melding

 12. Dat chemische stoffen bij elk ras een verschillende werking kan hebben is al vele malen wetenschappelijk aangetoond. Afrikanoide volkeren bijvoorbeeld kunnen meestal slecht tegen koeienmelk en sommige andere melkprodukten. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Aziaten kunnen meestal slecht tegen alcohol vanwegend een cruciaal ontbrekend enzym om de alcohol snel af te breken. Ook hier zijn er weer uitzonderingen. Het zou dus heel goed kunnen dat er bij dengue chemische stoffen een rol spelen die bij Aziatische mensen een heftiger reactie veroorzaakt. Men moet dit grondig verder onderzoeken omdat een groot gedeelte van ons volk een Aziatische oorsprong heeft. Dat dengue ieder ras treft is gewoon een feit. Maar Suriname dient wel erachter te komen wat het hoge percentage zieken aan Aziatische kant veroorzaakt.


  Maak melding

 13. Gelijk heb je.In Nederland noemen ze het “knokkelkoorts” Gevaarlijk. Op Bonaire is nu ook 1 Denque epidemie.

  Dus mensen kijk en informeer voordat je oordeelt en of veroordeelt uit pure bekrompenheid.1 pispaal zoeken voor epidemieën is slecht. In Afrika en Azie en heel het caraibisch gebied komt het voor.

  En als mensen “vervuilen” kan het MOGELIJK door eenzaamheid of geen aansluiting vinden in de samenleving. Spreek de persoon aan. Help onbaatzuchtig met het opruimen. Of schakel hulp troepen/ instanties in. Zover ik weet heeft Suriname zelf de chinesen naar Suriname gehaald. Merendeels verrichten goed werk aan de opbouw van Suriname. Vroeger waren het de koelie`s. Toen de bosnegers. Nu de Chinezen? wanneer de Brazilianen?Daar is ook Denque.Doe met z`n allen wat, steun elkaar i.p.v de vinger te wijzen.Je wijsvinger naar de ander, de duim naar jezelf.


  Maak melding

 14. anna_z, het is waar dat sommige ziekten vaker voorkomen onder bepaalde bevolkingsgroepen. Voor elke ziekte moet apart onderzocht worden waarom dat zo is, het kan gelegen zijn aan erfelijkheid, voedsel, levensstijl enz. enz. Dat verschillende etnische groepen verschillend reageren op chemische stoffen lijkt me niet waar, tenminste als je met chemische stoffen vergif (poison) bedoelt, of je nu Chinees, Hindoestaan of Creool bent als je een dodelijke dosis gramaxone of alcohol inneemt dan ga je dood. Dat sommige Aziaten sneller dronken worden heb je wel goed verklaard. De voorbeelden van melk allergie en overgevoeligheid voor alcohol zijn echter niet de beste bewijzen die je kunt aanhalen om te willen bewijzen dat sommige groepen vatbaarder zijn voor de virusziekte die dengue heet. Maar eigenlijk moeten we deze discussie overlaten aan deskundigen op dit gebied, wij als leken zullen makkelijk een heleboel onzin gaan verkondigen waarvan we denken dat het de waarheid is. De uitspraak dat Aziaten gevoeliger zijn voor dengue is niet op onderzoek gebaseerd voor zover ik weet, het is gewoon een nattevingerwerk constatering.

  De opmerking van Jacobus dat een Chinees zijn woning ontruimd moest worden vanwege een geweldige troep, moet waarschijnlijk ook dienen als bewijs dat alle Chinezen slordig zijn, maar ook onder de, over het algemeen, propere Nederlandse huisvrouwen kom je af en toe een geschifte tegen die haar huis laat verloederen, dat is dan toch ook geen bewijs dat alle Nederlandse huisvrouwen slordig zijn?


  Maak melding

 15. @Ba Anansi
  Dengue is inderdaad een virus en er bestaat geen vaccin en ook geen medicatie tegen dengue. Het enige wat helpt is dus preventie. Ik bedoel dan ook te zeggen dat factoren als voeding en de daarmee samengaande chemische stoffen een rol kunnen spelen bij wie sneller geprikt wordt en wie niet. Dengue zelf heeft alles te maken met de symptomen van de virusinfectie. Mijn vorige reactie was dus een beetje onduidelijk. Uiteindelijk ben ik het volkomen met je eens dat dit een zaak is voor wetenschappers.


  Maak melding

 16. Ba Anansi,
  Dat de het Aziaatisch deel meer last heeft van de ziekte blijkt uit het aantal geregigstreerde gevallen,
  de patienten zijn met naam en toenaam bekend dus dat is niet zo moeilijk lijkt mij


  Maak melding

 17. Geweldig onderzoek hoor, gebaseerd op de Surinaamse namen.
  Jansen is een ?? maar gelet op zijn naam zou je denken dat hij een blanke Nederlander is. Seedorf is een ??, je zou denken dat hij een blanke Duitser is. Tjin Liep Sie is? Dwarka Panday is? Mangroe is? Kappel is? Gummels is? San A Jong is? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de ene Gummels b.v. helemaal niet op de andere lijkt en dat geldt net zo goed ook voor de andere namen vanwege al die vermengingen die er plaatsvinden in Suriname. Conclusie: natte vingerwerk, tenminste als men werkelijk alleen op de namen heeft gelet.

  De verschillende moksi’s maken het alleen maar ingewikkelder:
  Een keer zei een wachtarts tegen mij dat mijn zoon sikkelcel anemie had. Ik wist zeker dat, hij met de klachten die hij had op dat moment, het geen sikkelcel anemie was hij was al uitgebreid onderzocht door specialisten, die arts werd boos op me en zei, alle negers hebben sikkelcel anemie, ik zei dat mijn zoon dat niet had. Hij vroeg toen of er geen sikkelcel anemie in mijn familie voorkwam, dat was wel zo maar toevallig hadden die familieleden het niet van de Neger tak van de familie maar van de Javaanse tak en bij een ander familie lid kwam dat door de Hindoestaanse tak, dat wist ik namelijk ook. Die arts zei toen: denk je dat je geen sikkelcel anemie hebt omdat je pirpiri bent? Hij suggereerde daarmee dat ik niet wilde weten dat ik Neger ben. Ik pakte mijn zoon en vertrok, met gekken heeft het namelijk geen zin om te praten, ook al zijn ze arts. Met mensen die geen gedegen onderzoek gedaan hebben heeft het ook geen zin om over deze onderwerpen te praten.


  Maak melding

 18. Het zou makkelijk kunnen dat Chinezen allemaal een vaas met die plant die ze wonderbamboe noemen in huis hebben staan, die plant moet je namelijk in een vaas met water plaatsen. Andere bevolkingsgroepen hebben misschien minder bloemen en planten in huis die je lange tijd in leven kunt houden door ze in een vaas met water te plaatsen (ik zeg niet dat dit het is maar het zou ook kunnen). Is het je opgevallen dat de wetenschapper Stephen Vrede zei dat hij er geen verklaring voor heeft waarom er meer Chinezen dengue krijgen? Hier op het forum weet iedereen met zekerheid dat het door dit of door dat komt.


  Maak melding

 19. stenaf
  Wie logisch nadenkt snapt vanzelf wel dat men in december eerst een toename van het aantal ziektegevallen constateerde maar nu pas officieel kan spreken van een epidemie. Om van een epidemie te spreken moet je nl. een bepaalt aantal geregistreerde ziektegevallen hebben ten opzichte van het bevolkingsaantal.
  Mensen gaan jullie dus maar niet zoals gebruikelijk in koor lopen brallen over de overheid.

  ==============
  Je begrijpt er duidelijk niets van. Het gaat echt niet om de vraag wanneer iets precies een epidemie genoemd wordt, maar om het feit dat deze regering al sinds november regelmatig gewaarschuwd is, dat er al 6 doden gevallen zijn, en dat deze regering NOG STEEDS geen f.ck wilde doen. Ze zijn nu pas in beweging gekomen onder druk van de publieke opinie.

  Tekenend voor deze regering. Geld voor advisuers is volop aanwezig, ook voor aanbestedingen aan vriendjes. Maar de gezondheid en het leven van het volk dat telt niet. DDB kijkt niet op een dode meer of minder. Hij heeft er al 100-de op zijn geweten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.