‘Presentatie Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013’

44

Op 26 januari 2012 treedt de Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013, samen met Wethouder Diversiteit en Burgerschap Andree van Es van de gemeente Amsterdam, naar buiten met een perspresentatie. Op dat moment wordt ook de website gelanceerd.

“De slavernij is niet op 1 juli 1863 verdwenen. In Amsterdam, waar veel mensen een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond hebben, speelt dat verleden nog steeds een rol. Daarbij is kennis van elkaars achtergrond belangrijk voor de verbondenheid tussen mensen in de stad. En in Amsterdam, met zijn 177 nationaliteiten, hebben we die verbondenheid hard nodig.”

De stichting wil het slavernijverleden en hedendaagse vormen van slavernij onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Zij organiseert de herdenking van het Slavernijverleden voor de gemeente Amsterdam. Doel van de herdenking is stil te staan bij het gezamenlijk verleden van alle Nederlanders met betrekking tot de slavernij en vooruit te kijken naar kansen en mogelijkheden voor verdere emancipatie en integratie. De eigen kracht en de culturele diversiteit van mensen met een slavernijverleden staan daarbij centraal. Verbreding van kennis en verdieping van inzicht moeten leiden tot meer verbondenheid en samenhorigheid tussen alle Nederlanders en daarmee tot bundeling van krachten voor een gezamenlijke slavernijvrije toekomst.

Bekijk ook:


44 REACTIES

 1. Ik vind het prima dat er een herdenking komt. Maar let maar op dat het feest wordt met lekker eten en drinken en veel muziek. En dat aan het einde van de rit weer een paar mensen hun zakken hebben lopen vullen van de subsidie.


  Maak melding

 2. Beste malle Henkie, een herdenking is geen feest. Bovendien zou keti koti op 1 juli afgeschaft moeten worden. De vrijheid van mensen wordt niet geschonken en dient daarom nooit gevierd te worden. Ieder mens ter wereld behoort vrij te zijn. Dat is geen gunst maar een recht. En hoezo wordt deze herdenking een feest met lekker eten en drinken en veel muziek? Weer eens last van het postkoloniaal syndroom?


  Maak melding

 3. Waarom moet 1 juli eigenlijk gevierd worden, mentaal zijn de mensen noch steeds niet vrij.
  En inderdaad 1 juli is en was altijd een feest van eten drinken en dansen, en geen bezinning


  Maak melding

 4. Ik ben van Afrikaanse afkomst, maar ik word er niet koud of warm van als men het heeft over het slavernijverleden. Voor de slavernij was er een ander verleden namelijk dat van niet slavernij. Het is niet dat ik het slavernijverleden wil wegmoffelen maar ik wil er niet bij stil blijven staan. Als de Surinaamse slaven in de koloniale tijd op 1 juli ALLE slavenhouders hadden uitgeroeid dan zou ik reden hebben om uitbundig feest te vieren op die dag, nu mogen ze allemaal de pot op met hun herdenking. Ik zie niet in dat de nakomelingen van slavenhouders en de nakomelingen van slaven bij de herdenking van het slavernijverleden iets gemeenschappelijks kunnen ervaren. Laten de twee groepen het maar apart herdenken als ze daar behoefte aan hebben. Gezamenlijk kunnen we de dag van erkenning van de universele rechten van de mens op een ander tijdstip ‘vieren’ of herdenken.


  Maak melding

 5. Beste Anna_Z Ik ga vanaf nu turven hoeveel keer per dag je de woorden “koloniaal” en “syndroom” gebruikt. Heeft toch met een soort van dwangneurose te maken vrees ik.


  Maak melding

 6. Beste malle Henkie,
  Turven is echt niet nodig. Als je goed heb opgelet merk je dat mijn reacties vanzelf in een zwart gat zullen verdwijnen. Heel veel mensen hebben moeite met mijn alternatieve kijk op de zaken. In plaats van te turven kun je het beste de thumbs down aanklikken. Persoonlijk zie ik de minnetjes als een groot compliment. En wat de dwangneurose betreft: Op dit forum is die alom aanwezig.


  Maak melding

 7. Beste Ba Anansi,
  Op Haiti is het wel gelukt alle slavenhouders met familie en al uit te roeien. Ik heb dan ook heel veel respect voor de Haitianen. En bijna was in Suriname hetzelfde gebeurd. Helaas hebben de slavenhouders dat door slim onderhandelen weten te voorkomen. Dat had jij moeten weten. Tenminste, dat neem ik aan.


  Maak melding

 8. Virago 535

  “helaas is de slavernij niet op 1 juli 1863 verdwenen”

  De hedendaagse slavernij “mentalslavery,moderne slavernij”
  is al reeds geruime tijd onder de aandacht van het “grote publiek”

  De faktor “mens” moet meer kansen krijgen voor ontwikkeling en productie mogelijkheden en zodoende algehele verbondenheid en saamhorigheid bereiken.


  Maak melding

 9. wanneer leren wij zwarten het eens? de witte nederlander heeft de slavernij niet op 01-07-1863 maar op 01-07-1893 afgeschaft! laten wij aan onze voorouders denken, die dertig! jaar langer martelaren van de witte beulen en moordenaars waren. we mogen onze voorouders niet verloochenen en zeggen dat de slavernij in de landen die door nederland werden bezet, in 1863 is afgeschaft.


  Maak melding

 10. anna_z: “Op Haiti is het wel gelukt alle slavenhouders met familie en al uit te roeien. Ik heb dan ook heel veel respect voor de Haitianen”

  Onze Anna is echt volkomen verknipt. Overigens is Haiti het armste land ter wereld………..


  Maak melding

 11. Mr Zuidoost is weer wakker. Hij hoort het woord ‘slavernij’. Ik stel voor dat jij en Anna_Z lekker op Haiti gaan wonnen. Zonder jullie Nederlandse uitkering natuurlijk.


  Maak melding

 12. Ik denk dat onze voorouders zich in hun graf om draaien als ze zien hoe er wordt gefeest op 1 juli,
  Ik denk ook dat ze zich in hun graf omdraaien om te zien hoe hun nakomelingen zich slaafs gedragen tegenover een figuur die hun heeft onderdrukt vernederd vermoord en geknecht. 1 juli is naar mij mening een dag van bezinning lezingen, en niet een dag waar sommigen geld willen verdienen.Zuidoost begin je eerst anders op te stellen tegen over die onderdrukker en dictator in suriname dan pas kan jij praten over verloochenen.


  Maak melding

 13. Henk Molenaar,
  anna_z: “Op Haiti is het wel gelukt alle slavenhouders met familie en al uit te roeien. Ik heb dan ook heel veel respect voor de Haitianen”

  Onze Anna is echt volkomen verknipt. Overigens is Haiti het armste land ter wereld………..
  Beoordeel Thumb up Thumb down 0

  Henk Molenaar
  Mr Zuidoost is weer wakker. Hij hoort het woord ‘slavernij’. Ik stel voor dat jij en Anna_Z lekker op Haiti gaan wonnen. Zonder jullie Nederlandse uitkering natuurlijk.

  Determinist
  Dankzij hun eigen ras werden ze verkocht aan blanken.
  Beoordeel Thumb up Thumb down 0

  WikkiLeaks
  Ik denk dat onze voorouders zich in hun graf om draaien als ze zien hoe er wordt gefeest op 1 juli,
  Ik denk ook dat ze zich in hun graf omdraaien om te zien hoe hun nakomelingen zich slaafs gedragen tegenover een figuur die hun heeft onderdrukt vernederd vermoord en geknecht. 1 juli is naar mij mening een dag van bezinning lezingen, en niet een dag waar sommigen geld willen verdienen.Zuidoost begin je eerst anders op te stellen tegen over die onderdrukker en dictator in suriname dan pas kan jij praten over verloochenen.
  HET KOORDJE IS KOMPLEET!


  Maak melding

 14. Mr Zuidoost heeft alvast een voorschot genomen op zijn te verwachte slavernij schadevergoeding. Maar na aftrek van zijn genoten uitkering is hij Nederland nog geld schuldig…………..


  Maak melding

 15. Het lijkt wel alsof men niet meer over het slavernijverleden mag praten. Er wordt van alles bijgehaald om mensen de mond te snoeren. Van geblaat over uitkeringen tot mensen verknipt noemen. Het televaaggehalte wordt steeds groter en dat is jammer. De slavernij is onderdeel van de historie van Suriname en het monddood willen maken van critici is nogal treurig.


  Maak melding

 16. Slavernij = verleden tijd,en hoort in de geschiedenisboeken thuis.
  1x per jaar herdenken
  voor de rest is keep on walking and dont look back.
  Ik weet dat het moeilijk is voor mensen die in het verleden zijn blijven steken, en nog met slavernijtraumas zitten.
  professionele hulp is dan raadzaam.


  Maak melding

 17. Dat Haïti het armste land van de wereld is mag misschien waar zijn, maar dat dit hier bij dit onderwerp genoemd wordt is niet op zijn plaats. Dat Haïti het armste land van de wereld geworden is komt voor een groot deel door de boykot die door de ‘blanke’ landen Frankrijk, Engeland en de V.S. afgekondigd werd nadat dit land de Fransen eruit geschopt had. Alhoewel deze landen niet de beste vrienden van elkaar waren in de koloniale tijd, vonden ze het toen toch belangrijker om samen te werken om een ‘zwarte’ staat te doen mislukken. Koste wat het kost moest voorkomen worden dat Haïti een succes werd, stel je voor dat een stelletje zwarten na een blanke natie verslagen te hebben het goed zouden doen in hun eigen land. Daarom Henk Molenaar, was je opmerking hier niet op z’n plaats, waarom maakte je er geen gewag van dat Haïti een van de landen is die meer dan gemiddeld last heeft (gehad) van natuurrampen zoals aardbevingen en orkanen? Dat deed je niet omdat je met je opmerking wil suggereren dat het beter geweest zou zijn voor die zwarten als ze zich tot in lengte van dagen hadden laten knechten door Frankrijk. Henk, ik meen me te herinneren dat je eens gezegd hebt dat je eigen dochter ook Surinaamse roots heeft, waarom laat je je dochter niet knechten door een blanke pooier? Je schijnt het goed te vinden, of je suggereert dat op z’n minst, dat het een goede zaak is dat mensen zich door anderen moeten laten knechten voor hun eigen bestwil, in je hart heb je nog de mentaliteit van een slavendrijver, het is alleen door een dun laagje vernis bedekt.


  Maak melding

 18. @Zucht

  Zucht, zucht, zucht, een diepe zucht.O, wat voelt het tocht zo heerlijk om te zitten en te lezen naar jouw inzendingen.By the way, als je niet op pas wordt je straks ook nog geprikt door een voodoopriesteres.
  Hahahahahah, ik kan toch zo met jullie lachen.Slaverij is verledentijd,geschiedenis.Kijken naar de toekomst, de dictator wegkrijgen, dan wordt het zeker goed in SU.

  Danitia


  Maak melding

 19. Beste Be Anansi Niet gaan lezen wat er niet staat. Ik suggereer helemaal niets. De mens loopt tienduizenden jaren rond op deze aardbol en de 300 jaar slavernij periode zijn slechts enkele seconden op deze tijdklok. Te veel mensen van Afrikaanse afkomst gebruiken de slavernijkaart als troef en als excuus voor hun economische achterstand en schieten in de slaapstand. Zucht zegt het goed: “Keep walking and dont look back”

  Je mag de slavernij nimmer vergeten maar stop met het te gebruiken 200 jaar en vele generaties later. Om met dr Phil te spreken “How does it work for you sofar? “


  Maak melding

 20. Nou ik weet niet wat erger is. Geknecht worden door de Franse kolonisator of door je eigen leiders.De Haitianen hebben de Fransen eruit gegooid om sindsdien geknecht te worden door opeenvolgende dictators. Pappa Doc Francois Duvalier en zijn Zoon Baby Doc zijn er maar twee van.Feit is dat de Franse overzeesche gebieden in het Caraibisch gebied het vele malen beter hebben dan de Haitianen. Het feit dat duizenden Suris hun heil zoeken in Frans Guyana getuigt daarvan.


  Maak melding

 21. Molenaartje is weer helemaal in zijn element.

  Waarom mogen anderen hun geschiedenis niet vergeten en moeten wij onze geschiedenis vergeten?

  Waarom is het strafbaar om anders te denken over de geschiedenis dan wordt aangegeven als het bepaalde volken betreft en steiger bijvoorbeeld jij als wij ons verhaal vertellen?

  Molenaar, jij bent een exponent, een representant van de meest racistische groep mensen die ooit op deze aarde hebben rondgelopen.

  In het onderwijs op Nederlandse scholen worden kinderen volgepropt met geschiedenis en daardoor gevormd. Vooral het leed van niet gekleurde mensen is daarin belangrijk. Jouw gouden eeuw wordt op een misselijkmakende manier door de strot van anderen geduwd met een versie waar de honden geen brood van lusten.

  Rot toch op molenaartje. De hele wereldzetting is gebaseerd op de afgelopen tweehonderd jaren vooral. Dat jij comfortabel op je luie reet zit heb je te danken aan handelswetten die gehandhaafd worden door puur militair machtsvertoon.

  Het is een dusdanig privilege en voor witte mensen ondertussen een vanzelfsprekendheid dat je alleen maar onzin uit zit te kramen.

  Jouw boude beweringen raken kant noch wal maar getuigen nogmaals alleen maar van het feit dat de meeste witte mensen wereldvreemd zijn.

  Helaas zijn er op dit forum nog een aantal randdebielen die door het inferieure onderwijs dat ze hebben genoten en het feit dat ze slachtoffer zijn van de indoctrinatie en brainwashing van het curriculum dat ze is aangeboden,molenaartje volgen in zijn dwaling.

  Molenaartje, je bent een zielig mens, dat ben je. Maar ja, het levert mij weer bonus punten op.

  Je reacties zijn zo standaard, zitten zo vastgeroest in een patroon dat het gewoon niet leuk is steeds weer te moeten winnen door jouw nonsens.

  Doe je best een keertje en gebruik die grijze massa in je kop kerel. het doet heus geen pijn, echt niet.

  Als je hard genoeg oefent, gaat het op gegeven moment bijna vanzelf.


  Maak melding

 22. Door wie dan ook geknecht worden is geen pretje, denk je dat iemand die slaaf is van zijn ‘eigen’ mensen het leuk zou vinden als hij ‘bevrijd’ zou worden door vreemdelingen om dan door die vreemdelingen tot hun slaaf gemaakt te worden? Als geknechte persoon heb je de plicht en het recht om je te verzetten tegen je onderdrukkers of ze nu vreemdeling zijn of niet, als je eigen mensen je na je bevrijding ook gaan knechten maakt de knechting door vreemdelingen niet beter of te prefereren ook dan heb je nog steeds het recht en de plicht je hoe dan ook te verzetten. Als de Fransen intussen geleerd hebben om andere mensen niet meer te knechten dan mogen we daar oprecht blij mee zijn.


  Maak melding

 23. Donderdag 26 januari 2012 om 07:43 uur, door Henk Molenaar

  Nee henkie,

  We moeten erover door blijven praten terwijl we verder blijven streven en werken naar een beter toekomst.

  Dit zullen we blijven doen om bepaalde naties duidelijk te maken hoe wij over hen denken.

  Het is ons plicht die we uitvoeren voor onze nakomelingen die alleen maar meer en dieper in zullen gaan op deze misdaad dat door de blanke man (sinterklaas) en Sell Outs (zwarte pieten) wordt geromantiseerd.


  Maak melding

 24. Henk, ik heb toch gelezen dat jij hier bij dit onderwerp Haïti genoemd hebt, niemand anders is toch over Haïti begonnen?
  Ik zei toen dat het onterecht was dat je Haïti erbij haalde. Is dat nu zo of niet? Waarom sleepte je Haïti er met de haren bij, je suggereert daarmee WEL dat het beter was geweest als ze Frankrijk er niet uit gegooid hadden. Ze zijn volgens jouw woorden immers het armste land van de wereld. Als je had geschreven: “de V.S. heeft Engeland eruit gegooid, ze zijn nu het rijkste land van de wereld”, welke conclusie zou ik dan uit deze woorden anders moeten trekken, dan dat het goed voor de V.S. is geweest dat ze dat gedaan hebben. Ik heb wel goed gelezen wat je wilde zeggen.


  Maak melding

 25. Ik vraag me af: “Molenaar, jij bent een exponent, een representant van de meest racistische groep mensen die ooit op deze aarde hebben rondgelopen”

  En vertel mij eens waar jij dan een exponent van bent, of moet ik dat voor je in vullen?


  Maak melding

 26. Beste Ba Anansi Het was onze Anna_Z die Haiti als voorbeeld nam omdat ze ze bewonderden haar citaat :”Op Haiti is het wel gelukt alle slavenhouders met familie en al uit te roeien. Ik heb dan ook heel veel respect voor de Haitianen”

  Blijkbaar vindt Anna_Z het uitroeien van groepen mensen zolang ze blank zijn een goede zaak.


  Maak melding

 27. Henkie heeft geen goede informatie. dat komt mede door het onderwijs hij genoten heeft. dat onderwijs heeft ervoor gezorgd dat henkie, die we eigenlijk gekke henkie moeten noemen, selectief leest en denkt.

  Haïti heeft tot midden vorige eeuw aan Frankrijk herstel betalingen moeten betalen vanwege het feit dat de tot slaaf gemaakten zgn Frans bezit hebben beschadigd.

  Frankrijk drijft tot nu toe onder meer op de staatskas van de Francofone landen in Afrika die hun staatskassen allemaal in Frankrijk hebben en dus een wezenlijk deel van Frankrijk haar welvaart sponsoren.

  Een van de redenen van de inval van Frankrijk in Ivoorkust was het veiligstellen van de belangen ( Gbagbo wilde namelijk dat de Afrikaanse landen financieel onafhankelijk werden van Frankrijk en zouden participeren in ene Afrikaanse munt.Laat Gbagbo dat toevallig samen met Libië van Gaddafie willen doen en de beide invallen zijn mede verklaard)

  De verenigde staten hebben in 1929 ( kan er een jaar naast zitten) een inval gedaan op Haïti en de HELE staatskas meegenomen!

  Dit soort informatie heeft gekke henkie nooit gehoord op school maar hij heeft ook niet geleerd om onafhankelijk te denken en dus bronnen te raadplegen en eerst informatie te verzamelen voor hij uitspraken doet. henkie laat zijn onderbuik gevoelens spreken

  De VS spelen sowieso ene kwalijke rol als het om Haïti gaat. De afbraak van de economie is een rechtstreeks gevolg van interventies van westerse landen. de VS en Frankrijk voorop. wat dat betreft houden zij zich aan de uitspraak en belofte dat Haïti nooit een succes mag worden om zo een psychologisch effect te sorteren, een voorbeeld te stellen aan andere landen waar er een zwart bestuur is en of zou kunnen komen.

  Het werkt twee kanten op. en van die kanten zijn mensen als gekke henkie die deken superieur te zijn en de andere kant mensen die denken inferieur te zijn.

  Beiden denken argumenten te hebben. Het westen heeft een lange rij van incidenten die gekke henkie vindt dat we moeten vergeten maar die ervoor zorgen dat gekke henkie er comfortabel bij zit.

  In zuid Amerika en Afrika wordt iedere leider die het in zijn of haar hoofd haalt de belangen van hun bevolking boven de belangen van het westen en dan met name de multinationals te stellen geliquideerd.

  De CIA heeft een spoor van lijken achter zich gelaten, van Allende, naar Lumumba, Nkruma, Biko, etc.
  Collaborateurs als Mubarak, Mobutu etc werden in het zadel geholpen en gehouden door middel van puur militair ingrijpen.

  gekke henkie is een simpele ziel die kan dat en wil dat vooral niet weten. dat is verwarrend voor dergelijke onbenullen. Het is simpel, niet na te hoeven denken en alleen maar consument te zijn. tenminste voor gekke henkie en consorten.


  Maak melding

 28. Zodra het over slavernij gaat kun je precies zien uit hoeveel procent koloniaal geconditioneerden het Surinaamse volk bestaat. Meteen wordt duidelijk hoeveel er nog lijden aan het postkoloniaal syndroom. De lieden die zich gedragen als de hoofdfiguren uit het boek “De negerhut van oom Tom”. Ze kruipen dan uit hun holen. Lieden die zich conformeren aan het westerse schoonheidsideaal en de eigen schoonheid van zichzelf verloochenen. Lieden die zich maar al te graag laten brainwashen door de uitgekiende westerse propagandamachine. Lieden die alles goedpraten wat wit is en alles wat niet wit is onmiddelijk met de grond gelijk maken. Het befaamde “met wortel en tak uitroeien”. Zichzelf uitroeien. Het ZELF uitroeien. Triest! Diep triest!

  @ik vraag me af
  Een geweldige reactie!


  Maak melding

 29. BA Anansie de V.S. is een immigratieland door immigranten opgebouwd uit voornamelijk Europa nadat de Engelsen eruit zijn gegooid, dus onvergelijkbaar met de relatie Haitie /Frankrijk.
  En lezen is dus niet de sterkste kant van IK VRAAG ME AF en AFRIKAANSE LEEUW.maar dat wisten we dus al.
  En DANITA: Ik heb al antistoffen aangemaakt voor onze voodooprikster dus ze mag prikken tot ze een ons weegt.


  Maak melding

 30. Het is onze neiging naar voor ouders ver-ering dat wij zo graag over de slavernij willen praten.Ook vele academici hebben die hang.Bijvoorbeeld;A.Zundert of I.Wijngaarde.

  Cobie.


  Maak melding

 31. Er is geen morgen zonder gisteren, dus een ieder die die ons wil voorhouden dat we niet moeten omkijken heeft wat te verbergen of te winnen met deze uitspraak.
  Hoe idioot moet je zijn om anders iemand te vragen zijn verleden te vergeten of te verloochenen en dan ook nog verwachten dat zij hier gehoor aangeven.

  Het is ronduit schandalig om bepaalde reacties hier te lezen, maar iets in mij zegt me dat ze afkomstig zijn van degenen die hiervoor indirekt verantwoordelijk waren, hun handlangers, en degenen die er baat bij hebben dat wij met gebogen hoofd over gaan tot de orde van de dag.

  You can fool some people some time but you can t fool all the people all the time, so mind you!


  Maak melding

 32. @STENAF:”You can fool some people sometime but you cant fool all the people all the time”?
  Nou schijnbaar geldt dit niet voor je DDB en zijn partners in crime, want ze doen niet anders!..cause…>>
  They are selling roadmaps to a fools paradise!!!
  En wie vraagt je om je geschiedenis te vergeten?
  Als je geschiedenis opgetekend word in geschiedenisboeken dan is het toch vastgelegd voor jou en alle volgende generaties of zie ik dat verkeerd?.
  Ga jij maar lekker stilstaan in je verleden, en vergeet je toekomst en ga lekker zielig zitten wezen en samen met de getto crew en de ndp- groupies zitten wachten op je 1200 miljard herstelbetaling..


  Maak melding

 33. Beste anna_z(ucht?),

  Zelf vind ik jouw reacties hier zeer bijdragen aan de discussie hier. Ik ben het inhoudelijk vaak ook met je eens en kan je gedachtenlijnen wel volgen… en toch moet ik me inhouden om niet de buttom down in te toetsen. Dat doe ik niet want dat zou je kennelijk alleen maar bevestigen in je zelfbeeld? Het is de toon die de muziek maakt wellicht.

  Je standpunten kan ik volgend, je benadering en invalshoek vind ik vaak verrassend. Maar waarom zo op de man spelen? Je argumenten verliezen aan kracht door te oordelen over mensen die je verder helemaal niet kent en daar bepaalde kwalificaties aan toe te dichten. Het is dus zoeken naar de boodschap, de alternatieve kijk, en de emotie te negeren.

  Toegegeven, het leest lekkerder. Een beetje een betuttelend toontje en ondertussen wel een rake opmerking plaatsen. Wat dat betreft heb ik ook wel genoten van de ‘polemiek’ met zusje zucht… (ook uit eerdere confrontaties).

  Er ontstond het beeld van een duale persoonlijkheid, ontsproten uit een en hetzelfde brein. Zou het hier niet stiekem om dezelfde persoon gaan die eerst een mening geeft en vervolgens daarover zucht? Hmmm, misschien gaat mijn fantasie nu met mij aan de haal..


  Maak melding

 34. Mentale vrijheid voor alle afstammelingen van slaven is
  enkel en alleen mogelijk als de wortel van het probleem,Afrika,verlost is van zijn overheersers.
  Als de ziel niet vrij is kan het lichaam ook niet vrij
  zijn.
  Het probleem zit dus veel en veel dieper.Denk na !


  Maak melding

 35. Zucht wikileaks zwarte pieten en gekke henkie sinterklaasje,

  Ik heb met jullie te doen.

  Blijf niet hangen in dat oude koloniale denkbeeld van jullie. Het is bijna voorbij met die dominante houding van de voormalige slavenhouders.

  Jullie kleinkinderen en dat van hun zullen mee moeten gaan in hoe de wereld wordt gevormd wordt voor de komende 100 jaar. Ga ervan uit dat er een excuses komt van de voormalige slavenhouders en een compensatie (het laatste maakt mij niet uit hoe hoog dat bedrag zal zijn).

  Jullie worden zeurende opa en oma zwarte pieten en sinterklaasjes die hun kinderen en kleinkinderen niet zullen begrijpen.

  Wij gaan en kijken vooruit
  We lachen en feesten

  En vergis je niet dat de trauma groter zal zijn voor jullie opa en oma zwarte pieten en sinterklaasjes als jullie zo blijven denken.


  Maak melding

 36. Zucht wikileaks zwarte pieten en gekke henkie sinterklaasje,

  Door jullie wanhopige reacties kunnen wij de vrije denkers alleen maar lachen om de pijn die jullie van binnen hebben dat het Surinaamse volk niet gekozen heeft voor jullie Blanda denken.

  Whaa haha, wi mik mi lafu !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.