De strategische zet achter de Chinese migratiegolf

16

PARAMARIBO, 23 jan – De teloorgang van de authentiek Surinaamse kleinhandel is geen zuiver sociaaleconomisch proces geweest. Er is eerder sprake van een bewuste aansturing, vindt socioloog Martin Schalkwijk. Een opmerkelijke vaststelling in een tijd van krioelende Chinese supers. Dat er haast om het ene woonhuis zo’n zaak staat, is te danken (of te wijten) aan de politiek. Maar waarom?

In de jaren tachtig en een goed deel van de negentiger jaren, hadden geboren Surinamers nog de meeste winkels en zaken in handen. Dit ging ook op voor branches als die voor bouwmaterialen en kleding. “Van wie waren al die winkels die door hen (de Chinezen, red.) zijn opgekocht, van de Hindostanen, toch?”, zegt Schalkwijk tegenover de Ware Tijd. Kennelijk stond die situatie bepaalde leiders niet aan. Dus werd de Chinese ‘golf’ bedacht.

En is de handel voor een groot deel uit handen gegeven. “We zien dus een verschuiving. De Chinese groep heeft nu meer economische macht”, aldus Schalkwijk. Tijdens de eerste regering van toenmalig president Ronald Venetiaan, zei parlementariër Jiwan Sital eens dat de drie coalitieleiders elk een eigen etnische groep te bedienen hadden. “Ajodhia (vicepresident, red.) is er voor de Hindostaan, Somohardjo (minister toen) voor de Javaan en Venetiaan voor de Chinees.”

Het was Sitals manier van het beschrijven van een sociaalpolitiek fenomeen. Zo hij gelijk had, is het de vraag of de belangen van elke groep dan werkelijk even goed zijn gediend. Want volgens Schalkwijk heeft tenminste één groep flink in het stof moeten bijten. Toch valt niet één soort politieke groep of partij verantwoordelijk te houden. Ook onder de huidige regering van NDP-signatuur is er niet echt een rem op de migratiestroom. Schalkwijk ziet daar een andere rode draad: China te vriend houden om economisch gewin.

Bekijk ook:


16 REACTIES

 1. Ik zeg dit reeds een tijdje aan mensen, dat Suriname hard op weg is een provincie of deelstaat te worden van China. Weet men niet dat met economische macht ook de politieke macht toeneemt? Wacht maar af. Het zal mij niet verwonderen als er straks heel wat Chinese schollen zullen verrijzen in het land. En ook nog: “Gratis Chinese les voor een ieder”


  Maak melding

 2. Ik zie geen enkele doordachte strategie. Is het niet gewoon zo dan de Chinezen laten zien dat het hardnekkige fabeltje van de ontzettend hardwerkende Hindustaan gewoon niet bestaat. Ook de Hindustaan heeft nu de verzadiging bereikt. In Suriname vindt dezelfde shift plaats als elders in de wereld. Er komen in elk land steeds meer groepen bij die net iets harder werken en ook een andere mentaliteit bezitten. China is uitgegroeid tot een wereldmacht en de wereld zal het merken. De Creool, Hindustaan, Javaan, Marron en Boeroe zullen een nieuw evenwicht moeten vinden in een nieuwe bevolkingssamenstelling. De Chinezen zijn er om te blijven.


  Maak melding

 3. Conclusie: Een Sur. volk bestaat niet , ze leven naast elkaar en niet met elkaar.
  Die dooddoener van de Moskee en de Synagoge zijn een fabeltje waar de mensen tegen beter weten in zijn gaan geloven.En ja de chinezen zijn er om te blijven ,om het Sur. volk uit te buiten wel te verstaan, en hun winsten over te maken naar China, die overigens een bewuste emigratie politiek vooert, want het 1 kind politiek heeft de bevolkingsaanwas niet kunnen temperen.In Afrika worden de chinezen al uitgekotst.


  Maak melding

 4. Je hoeft natuurlijk niet af te vragen welke groep “flink in het stof heeft moeten bijten”, en toch dacht de gemiddelde “creool”dat de NPS er was om zijn of haar belangen te verdedigen/dienen, het tegendeel blijkt dus weer.
  De surinaams/Afrikaanse gemeenschap heeft een zgn.”Marschall Plan” nodig om de door de eeuwenheen opgelopen achterstand in te halen.
  De vraag is wie zich hiervoor gaat inzetten.
  Ik weet dat velen uit vooral de andere groepen op hun achterste benen zullen staan bij het horen hiervan, maar desalniettemin zie ik het zo.


  Maak melding

 5. Suriname is druk bezig om een kolonie van china te worden. Ik heb persoonlijk kunnen meemaken met hoeveel minachting de chinezen Surinamers behandelen. Het wordt tijd dat de hindoestanen die bekaaid afkwamen bij de KKF verkiezingen Hun eigen KKF beginnen. Als de chinezen ons het zelfde gaan behandelen Als wat ze doen in Afrika is het beter deze lui terug te sturen. De surinaamse ondernemers herinvesteerden hun winsten in Suriname maar de chinezen sturen hun winsten terug naar china. Gewoon een paar supers afbranden en probleem is over.


  Maak melding

 6. Socioloog?
  Wat een ramp wil deze socioloog ontketenen met zijn beweringen? Dat Sital dat gezegd heeft op sarcastische wijze hoeft nog geen waarheid te zijn, meneer de socioloog.
  Het gemak waarmee de Chinees de handel van de Hindoestaan heeft overgenomen spreekt boekdelen. Waar de Hindoestaan van hard werken in de rijstvelden is opgestoomd naar hard werken in de handel heeft het te maken met een economisch voorstuwend proces. Men heeft gestreefd naar vooruitgang en verbetering van de leefomstandigheden. Begonnen in de verste uithoeken van het land waar muskieten en slangen de dienst uit maakten is men gegaan naar kleinschalig handel op de markt en daarna handel en groothandel. Dit allemaal ter verbetering van de leefsituatie. En nu komt het!
  Het leven werd nog beter toen men voor een fortuin de zaak kon over geven aan de Chinees. Rentenieren en op vakantie gaan ipv hele dagen en avonden op de zaak zitten. De kwaliteit van het leven werd steeds beter.
  Waarom? Omdat men ook de toenemende winkeldiefstallen en roofmoorden beu was. De slimme Hindoestaan heeft doodgewoon gekozen voor een beter leven. Kan een half jaar op bezoek bij kinderen en kleinkinderen in de VS of in Holland, zonder omkijken. Kan met de winst van de verkoop van de zaak het mooie binnenland intrekken en bij terugkeer een drankje bij ’t Vat nemen en een ijsje voor Torarica.
  Dat de Chinese invasie plaats vindt, is dat ook zij op zoek gaan naar een beter leven. Vooruitstrevend als men is, neemt men alle risico’s. Wie wil er een winkel beginnen te Maripaston of in oorlogsgebied Albina?
  De Hindoestaan geniet op een andere wijze van het leven
  en heeft voor grote delen de handel aan de Chinees over gelaten.
  Als we de Javaan op waarde moeten schatten dan is deze groep medemensen het meest vooruit gegaan. Waar de trotse Creool vroeger “Pae puru sket!” zei, moet hij nu vaker meneer tegen de Javaan zeggen. Zuiver om de reden van vooruit streving.
  Wie is achtergebleven is de Creool. Zelfs de import Braziliaan streeft de Creool voorbij meneer Schalkwijk.
  En dan durven sommigen de schuld te geven aan Venetiaan terwijl ze zelf op hun achterste zitten toe te kijken en alsmaar willen feesten? Walgelijk!
  Met de Chinees is goed zaken doen alleen moet je goed letten op je poen.


  Maak melding

 7. Aanvulling: zij die vandaag Venetiaan de schuld geven voor het achter blijven van de Creool, moeten weer de schoolbanken in. Ze moeten het heft in eigen handen nemen en hun hand in eigen boezem steken want als je vooruitgang wil, moet je er zelf aan werken en niets aan een ander overlaten. Stom gelul!


  Maak melding

 8. Hindoestanen bijten duidelijk in het stof. Van ruim 40% in 1980 naar 25 % nu. En zonder politiek macht. Als India ovr 40 jaar de 2de econ. macht is, zullen velen vechten voor een plekje in het land van hun voorouders. Alleen kunnen ze daar geen huis bouwen, want grond is er nog duurder dan in New York.


  Maak melding

 9. Maandag 23 januari 2012 om 12:45 uur, door anna_z

  Hard maar waar.

  Kijk naar wat er in de EU heeft plaats gevonden met de toestroom van Turken, Marocs, en straks ook nog de echte toestroom van Nigerianen en Ghanezen.

  Suriname moet als de autosnelweg en spoorbaan naar Brazilië (inwoners aantal geschat op 350 miljoen) er ligt, zich voorbereiden op een grote toestroom van Brazilianen.

  Je kunt dan gerust zeggen dat wij als Surinamers in minderheid zijn in eigen land.

  Of niet ?

  De toekomst zal het uitmaken.


  Maak melding

 10. Waarom zegt je niet dat die koeli het land overneem? Ik zie elke dag zoveel koeli opstraat,straks wordt Suriname een tweede india.Je moet weten dat jullie ook oorspronkelijk van india zijn.Een groot deel chinezen zijn ook Surinamers.Ik vindt het jammer dat een socioloog zoiets kan zeggen,heeft helemaal geen verstand!Echt een idioot!!


  Maak melding

 11. Als het waar is wat deze meneer zegt is het diep triest voor Suriname, dat wij liever een buitenlander succes gunnen over ons, of een bepaald bevolkingsgroep. Want al zou een creol, een javaan of een hindoestaan of welke andere surinamer dan ook meer krijgen van de overheid dan is dat nog steeds beter dan chinezen of brazilianen importeren die neerkijken op de surinamer. Maar goed, nog erger is dat wij surinamers blijven praten over koelis, jampas, njoekas, crioro. We zitten in hetzelfde schip mensen, en di gaat nergens heen zonder een united team.


  Maak melding

 12. Geen nieuws. Dit is allang bekend. Het is een persoonlijke aktie geweest van Venetiaan. De economische macht van de Hindoestanen moest gebroken worden. Maar kortetermijnstrategie is heel wat anders dan langetermijnvisie. De ene economische macht heeft plaats gemaakt voor de andere economische macht. Met die belangrijk verschil dat de Chinezen geen emotionele binding hebben met Suriname, zij hebben slechts een financieel-economische binding. Die kan zo beeindigd worden en dan zit je met de blaren. Geen middenstand meer en de bevolking zal de dupe van worden. De hindoestaanse middenstand heeft ruim tijd gehad om zich te orienteren op andere economische bronnen en hun welvaart is heus niet minder geworden.


  Maak melding

 13. Een volk brengt zich zelve nooit in KATIBO.
  Maar din man die zogenaamde leiders, die mensen hebben een vloek.

  Zij vernietigen eigen mensen of laat hen achter voor hat-li-ba….hond de slaaf….(KATIBO)…..Maar wanneer zweep slagen begint te vallen en pinaren als (beest)hond dan is het laat!..MI BAR UNU ALLAMALLA


  Maak melding

 14. Suriname zal/zou vroeg of laat toch moeten evolueren. Wij zijn hoegenaamd niet in staat om met z’n 500.000’den een land dat bijkans 5x zo groot is als Holland tot ontwikkeling te brengen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde en productie.


  Maak melding

 15. Stephano: wat is er mis mee om Suriname een deelstaat of liever nog een vazal staat van China te maken? Het is goed voor beide staten. Zo kan de Chineze suplematie zich uitbreiden en verstevigen. Ook kan op den duur de Chineze Yuan in Suriname worden ingevoerd en het voertaal wordt Chinees.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.