Corruptie in Suriname, vechten tegen de bierkaai

29

PARAMARIBO, 23 jan – Het is vechten tegen de bierkaai. Dit zegt vicepresident Robert Ameerali van de strijd tegen corruptie bij de ambtenarij. Showorganisator Jairadj Gajadin heeft net weer een schandaal onthuld. Ambtenaren drukken vermakelijkheidsbelasting achterover. Het is niet de eerste keer dat Ameerali ervan hoort:“De hele dag krijgen we klachten over dit soort dingen.”

Ingrijpen en uitroeien, zou je zeggen. Maar zo eenvoudig lijkt het niet te zijn. “Je vecht niet tegen een persoon, je vecht tegen een systeem. En vaak zitten er mensen bij van wie je het niet verwacht. Bijna iedereen zit erin”, zegt Ameerali tegenover de Ware Tijd. Sluitend bewijs is ook moeilijk te achterhalen. Toch zou ergens begonnen moeten worden. Per show kan worden nagegaan hoeveel er eigenlijk binnen zou moeten komen. Anders blijft de overheid maar derven.

En dat het gebeurt, is volgens Gajadin zo klaar als een klontje. Ambtenaren deinzen er niet voor terug te chanteren. Shows worden verstoord als het nodig is. In geval van mindere kaartjesverkoop wordt de restitutie van teveel betaalde belasting vertraagd. De bedoeling is organisatoren in het gareel te krijgen. Er mag dan minder belasting worden afgedragen als een lager bedrag wordt opgegeven. Het verschil tussen wat eigenlijk betaald wordt en het opgegeven bedrag is voor de ambtenaar.

Bekijk ook:


29 REACTIES

 1. Ik heb het 48 uur geleden al gesteld, dit is de bevestiging uit eigen gelederen: “Ze jatten daar harder dan vakkenvullers vakken kunnen vullen”.Onze voodoopriesteres vond mij bevooroordeeld ben benieuw of ze haar ongelijk nu toegeeft. Ik verwacht het niet.


  Maak melding

 2. Corruptie bestrijding is geen gemakkelijke zaak. Hoewel corruptie overal ter wereld voortkomt neemt die in ontwikkelingslanden vormen aan die een stuk moeilijker zijn te bestrijden. Het gaat dan vooral om corruptie dat al op heel laag nivo begint. Dit maakt dat het in landen als Suriname heel moeilijk aan te pakken is. Maar deze regering moet gewoon alles op alles zetten om corruptie te bestrijden. Corruptie op alle nivo’s is al geruime tijd behoorlijk ingebed in de Surinaamse samenleving. Vorige regeringen stonden er bij en keken ernaar. Het zal een harde dobber worden maar deze progressieve regering toont tenminste de wil om corruptie aan te pakken. Maar, we blijven alles kritisch volgen.


  Maak melding

 3. Systeem!
  Systematisch is dit fenomeen in de gehele Surinaamse samenleving gegroeid. Van heel hoog naar heel laag schreef ik een week geleden. Uitroeien? Dan moet je van bovenaf beginnen en niet van onder. Ontsla de verantwoordelijke minister van die ambtenaren. Ontsla de de direkte chef van die ambtenaren en ontsla het afdelingshoofd van die ambtenaren en ga dan rustig onderzoeken welke ambtenaren zich hebben schuldig gemaakt en roei ze uit!
  Als de Top niet weet wat men onderin doet, is men niet geschikt. En als men onderin de Top kan mislijden, dan geniet de Top ook van de corruptie.


  Maak melding

 4. Corruptie bij de belastings dienst?
  Corruptie bij de duane?
  Corruptie in het justitieel systeem?
  Ambtenaren die op non-actief worden gezet en gewoon verdwijnen met sleutels alsof het hun eigendom is?
  Wel, dat is Suribabwe anno 2012.


  Maak melding

 5. Indertijd had de parlementarier in Coronie het gehad over zijn salaris als chickenfeed.Gelijk heeft hij nadat hij erachter is gekomen hoeveel de andere collega’s binnen de partij strijken.Zo zie je maar dat de aap uiteindelijk uit de mouwen komen.


  Maak melding

 6. Dit is een brevet van onvermogen dus Ameerali moet op staande voet ontslagen worden.
  Deze zogenaamde progressieve regering is door omkoping tot stand gekomen dus houdt je koest.
  Heel Suriname weet wie deze oplichters zijn en niemand durft deze bandieten op te geven, sterker nog we werken met zijn allen aan mee.
  Maak goede wetten, stel het omkopen van een ambtenaar strafbaar, ontsla die ambtenaren die met deze praktijken bezig zijn dan ga je zien hoe ze eieren voor hun geld gaan kiezen. Met pappen en nat houden kom je er niet en helemaal niet met die uitspraak van de vice president.Een mooi voorbeeld zijn die twee adviseurs van jou criminele president E. Alibux en J.Wijdenbosch ze hebben beide de staat suriname voor miljoenen opgelicht Alibux is veroordeeld voor oplichting van de staat suriname nu zijn deze gasten adviseur van de president. Als je de wereld wil verbeter moet je eerst bij jou zelf beginnen.


  Maak melding

 7. Is het misschien dat ze een symbool voor de corruptie neer zetten op het plein?Wat daar komt is even geheimzinnig als de ponton op het meer.Is dat het verminken van onze plein wel waard?

  Cobie.


  Maak melding

 8. Corruptie komt veel voor bij het verwerven van stukken grond. Hoewel het overgrote deel van Suriname leeg is, kost het de gemiddelde Surinamer veel moeite om een perceel te kopen, zo beschrijft het ambtsbericht. Dat komt door ingewikkelde regelgeving en de macht van de overheid. “De daadwerkelijke toekenning van een perceel is een lange en gevaarlijke weg, vergeven van corruptie”, schrijft de ambassade.

  “Degenen die in staat zijn grote sommen geld te betalen, banen zich een weg langs de vele procedures van het Land Management Office terwijl de gemiddelde Surinamer letterlijk zijn leven lang kan wachten voor zijn verzoek is toegekend.”

  “Er zijn geruchten dat werknemers van het Land Management Office smeergeld aannemen voor landuitgiftes en politici worden ervan beschuldigd dat ze land verkopen dat ze zelf gratis gekregen hebben of dat ze het weggeven in ruil voor politieke gunsten.”

  Twee keer salaris
  Een andere vorm van corruptie wordt in de hand gewerkt door het systeem van etnische politieke partijen, waarbij kiezers rechtstreeks beloond worden. Bijvoorbeeld met een baantje of, beter gezegd, door ze op de loonlijst van de overheid te zetten.

  De ambassade zegt dat het vaak gebeurt dat iemand salaris krijgt, zonder dat er voor gewerkt wordt: “Het is in Suriname gewoon om meerdere baantjes te hebben waar je wel of niet voor komt opdagen.”
  Zo kent de ambassade een niet-gouvernementele organisatie voor kinderrechten die moet samenwerken met elf maatschappelijk werkers van de overheid. Daarvan functioneren er drie slecht en de overige acht werken helemaal niet.

  Een andere truc is het opsplitsen van grote bedragen in kleinere. Het ambtsbericht beschrijft dat betalingen onder de 1400 dollar niet gecontroleerd worden. Daarom worden grote giften verdeeld in meerdere kleinere

  Automatisering van data bij de ministeries kan een beter overzicht en controlle mogelijkheden verschaffen om de corruptie beter te kunnen bestrijden . Het ministerie van RGB is nu bezig alle gegevens te automatiseren . Veder wordt het betalingsverkeer gedigitaliseerd door de president van de Centralebank van Suriname . Maar hoe het ook zij ; de corruptie-plegers zijn slimme gasten .


  Maak melding

 9. Een systeem wat al jaren is ingebed roei je niet van de een op de andere dag uit, de normale volgorde is: signaleren, onderzoeken, maatregelen ter beeindiging van de praktijken en ter voorkoming van nieuwe, de personen die daaraan medeplichtig waren op de juiste manier aanpakken, en tenslotte scholing ter voorkoming van soorgelijk gedrag.


  Maak melding

 10. Ik heb de oplossing: geef ook aan alle corrupte ambtenaren een salaris, voor niets bijzonders doen, gelijk aan dat van onze First lady en Steve Meye en het probleem is meteen vele malen minder groot. Anna_z ik ben het totaal niet met je opmerking eens: “deze progressieve regering toont tenminste de wil om corruptie aan te pakken”, het kan best dat ik een paar zaken gemist heb, maar ik heb niet gemerkt dat deze regering het probleem wil aanpakken, Brampie rijdt nog steeds in zijn gepimpte auto rond, hij schijt nog steeds op zijn dure toiletpot en hij is binnen de kortste keren vanuit zij kleine aarden pot verhuisd naar een paleis, net als de ontevreden vrouw van de dankbare visser uit het sprookje: http://www.verhalenbank.nl/lijst_extras.php?volksverhaal_type=AT%200555 en als neusje van de stinkende zalm: hoe is het te verklaren dat het contract voor het bouwen van de Carolina brug zo snel getekend werd door Brampie dat het weer teruggedraaid moest worden door Baas, waardoor we nu 3,5 miljoen Euro aan boete moeten betalen?


  Maak melding

 11. Niet alleen de ambtenarij of het systeem is corrupt. . Als onderdanen van een land zien en ondervinden dat de overheid corrupt is dan vinden ze het heel normaal om zelf corrupt te zijn. Alle lagen van de Surinaamse bevolking zijn in meer of mindere mate corrupt. Zelfs familieleden troggelen je geld uit de zak met allerlei smoesjes over gezondheidsproblemen etc.

  De Surinaamse maatschappij is tot op het bot verrot en geen enkel middel zal tegen helpen. Het is voor hen de gewoonste zaak van de wereld en is ingecalculeerd in het dagelijkse leven. Sometimes you win and sometimes you loose. Het zal mij verder een worst wezen hoe ze daar met elkaar leven.


  Maak melding

 12. Zelfde mening als van Ba Anansi.
  De rijke boeven worden steeds rijker, terwijl de arme kindertjes in weestehuizen honger lijden.De arme oudjes in Huize Ashiana die vaak niet op tijd eten, omdat er geen geld is.Wordt het geen tijd om ook aan deze kindertjes en bejaarden te denken? Foei toch lelijke boeven.Zijn jullie zo schaamteloos.

  Danitia


  Maak melding

 13. Sinds de onafhankelijkheid is corruptie onderdeel van het vuile politiek spel dat politici gedogen. Ook de zgn revo heeft het cooruptiespook niet tegen kunnen houden. Integendeel is het duizendmalen erger geworden, naast de stijgende misdaad en immoraliteit. Het is een wijze van overleven geworden voor vele landgenoten, vooral de domme aanhangers van deze marionettenregering.. Deze mensen stemden op de zittende corruptelingen en onberechte moordenaars. Ma kut meer dan 30% van dit volk zijn oliedomme stommelingen ( ndp nationale domme partij)en dat aantal zal de komende jaren sterk groeien. Misdaad op misdaad. Op naar Suribabwe.


  Maak melding

 14. Als er van corruptie veroordeelde ambtenaren in dienst zijn van deze regering moeten deze personen ontslagen worden en zo niet hun gehele ambtsperiode te kijk gezet worden.

  En je moet niet bang zijn voor deze mensen, want als ze het in hun hoofd halen mensen te intimideren dan ga je met bivak in groepen gewoon bij hun thuis langs om dit soort onkruid met wortel en tak uit te roeien.

  Zo simpel is dat.


  Maak melding

 15. TTheo,
  “Een andere truc is het opsplitsen van grote bedragen in kleinere bedragen”. Dat schijf jij toch?
  Waarom denk je dat Abrahams de vele miljoenen voor het herstel van de kust te Commewijne wil opsplitsen in kleinere bedragen om de waterkant en vlaggemasten op het plein te verfraaien?
  Ik denk met je mee hoor. Het is niet zo dat ik je wil tegenspreken maar je hebt een goed punt.
  Surinamers zijn meester in het bedenken van corruptie-plannen. We weten het allemaalvan elkaar en proberen elkaar te overtroeven. Ik blijf er bij: WIL JE HET UITROEIEN, DAN MOET JE VAN BOVENAF BEGINNEN! Bij bij voorbeeld Abrahams.


  Maak melding

 16. vicepresident Robert Ameerali, laat mij niet lachen, omdat de hele regering besmet is met fraude, oplichting, moorden en het onderduiken van belastingen. Jij bent er ook een van en zie ook Misdidjan, Brunswijk en de rest.

  =Zolang jullie blijven regeren zal er geen goede verbetering komen. Geen goede weerspiegeling en voorbeeld voor land en volk. Dit probleem moet nu strak bij alle volgende regeringen aangepakt worden.


  Maak melding

 17. Ira, je hebt er blijkbaar de beschikking over, kun je daarom die kleine lettertjes aan ons laten zien? Ik denk dat Iedereen hier op WKN er benieuwd naar is.


  Maak melding

 18. het probleem is niet het bestrijden van corruptie, het probleem is dat er, als er maatregelen genomen worden, ook eigen vrienden en familie in de problemen zullen komen en dat is niet wat robert en vooral zijn baas niet wil. door corrupte vrienden (lonnie en paul) zit baas nu aan het stuur.


  Maak melding

 19. uitroeien is onmogelijk omdat een ieder meedoet aan de corruptie.
  Ieder denkt zo van als ik niet meedoe krijg ik niets gedaan ,omdat je nergens geholpen wordt .
  Ze kunnen zichzelf niet ontslaan omdat ze medeschuldig zijn,zowel bij de rechtelijk macht als uitvoerende.
  Zelfs de burgers hebben geen keus,en gedwongen om maar mee te doen.
  En toch bij een volgende verkiezing kiest men toch weer voor hetzelfde systeem.
  Een oplossing bestaat niet voor suriname het land draait op corruptie.


  Maak melding

 20. Freddie, ik herken mezelf helemaal niet in je opmerking dat iedereen meedoet aan de corruptie. Ik doe namelijk niet mee. Waarom valt verder niemand hier op het forum over deze woorden van Freddie? Als we gaan geloven dat het werkelijk zo is dan is er echt geen hoop meer voor Suriname. Denk je dat de apartheid in Zuid Afrika afgeschaft was als Mandela gezegd had, de hele wereld discrimineert, ik kan daar niets aan veranderen, ik zal ook maar gaan discrimineren. Ik wil mezelf helemaal niet vergelijken met Mandela, maar ik wil wel zeggen: verander de wereld en begin bij jezelf.


  Maak melding

 21. Corruptie in Suriname, vechten tegen de bierkaai

  Geef niet op er moet een begin zijn en het is hard en zwaar om deze mentaliteit te veranderen, maar het kan.

  Het gaat om “Besef” onder de Surinaamse bevolking.

  Luister naar wat een wijze man verteld dat te kampen heeft met dezelfde problematiek dat vele malen groter is, ondanks dat gaan ze gewoon door.

  2012 State of the Union:

  http://www.youtube.com/watch?v=RLYphVUutTs


  Maak melding

 22. Ik doe ook niet mee aan de corruptie maar als je in sur. bent lijkt het wel als iedereen daar aan meedoet.
  Het begint al bij de airport familie of vriend die iemand kent die werkt op zanderij wordt al gewoon doorgelaten en hoef niet in de rij te staan.
  burgelijke stand als je de medewerker iets in de hand shuift wordt je meteen geholpen.
  Wist je dat er zelfs bij de SLM ook zelfs de goedkope tarieven gereserveerd worden voor fam. en kennissen en zelfs de stoelen.
  Ik sta erbij en ik keek er naar zoals vele anderen en niemand die daarop reageerd.
  Als je de surinamer daarover spreekt zeggen ze zelf ja zo gaat dat hier.
  De conclusie is dan gauw genomen de sur. vind het normaal.
  Ik vind het triest maar het gebeurd.
  Je kunt het gewoon niet ontkennen het gebeurd gewoon voor je neus zonder enige schaamte.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.