Surinaamse artiesten willen eigen royaltybureau

18

PARAMARIBO, 22 jan – Schrijvers en uitvoerders van muziekwerken willen hun eigen auteursrechtenbureau. De huidige waakhond, de Stichting Auteursrechten Suriname, Sasur, voldoet niet. Behalve dat Sasur afgewezen wordt, moet er ook een alternatief komen. De bevoegdheden moeten iets verder.

Zoals Sasur is opgezet, komt het niet verder dan het uitkeren van royalty’s. Dat is als het ooit werkelijk tot uitkeren komt. De inkomsten zijn tot nog toe uitsluitend aan eigen activiteiten opgemaakt. De toonkunstenaars willen naar een organisatie die het niet bij royalty’s alleen houdt. Hun club moet ook de piraterij aanpakken. Die is nu zo erg, dat artiesten geen cent terug zien van hun investering. Hun waar wordt illegaal gekopieerd en ongestraft verkocht op straat en in handelszaken.

De artiesten willen naar een situatie waarin zij meer in de melk te brokkelen hebben. Ook in dat opzicht heeft Sasur gefaald. Het bureau heeft de afgelopen weken mediahuizen en showorganisatoren flink tegen de haren in gestreken. De drang tot innen ging beide groepen iets te ver. Voor de artiesten was het de gelegenheid zich te laten horen, omdat zij geen moment door Sasur zijn gekend. Toch wordt het innen in hun naam gedaan.

Bekijk ook:


18 REACTIES

 1. Heel goed dat deze groep zelf het heft ter hand neemt en een organisatie opricht voor het behartigen van hun belangen; dit initiatief moet dan ook zeker ondersteunt worden vanuit de overheid.


  Maak melding

 2. Dat gedoe van Sasur brengt alle radiostations in dit land in problemen. Radio Apintie durft geen muziek meer af te draaien. De hele ochtend hoor je alleen maar nieuws en familieberichten.

  SRS moet een claim van duizende Euros betalen

  RP is ook in problemen. Ze gaan op de veiling

  Straks kan geen enkel radio station nog muziek afdraaien.

  en dat hebben we te danken aan de corrupte praktijken van Santokhi


  Maak melding

 3. Sasur doorlichten is het enige wat nu nog moet gebeuren om een succesvol eigen royaltuburo te beginnen. Doorlichten en de fouten op straat leggen zodat de artiest kan zien hoe hij bedrogen wordt.
  Sasur weg en opnieuw beginnen.


  Maak melding

 4. Het huidige auteursrechtensysteem blijkt overal ter wereld een achterhaald systeem. Het internet behoort tot de hoofdoorzaken van het disfunctioneren. Met zal wereldwijd een nieuw systeem moeten bedenken en ook Suriname ontkomt er niet aan het oude systeem in de vuilnisbak te laten verdwijnen. Het beste dat Suriname kan doen is eerst goed kijken hoe men wereldwijd het ontwerp van een nieuw systeem aanpakt. Het domweg kopiëren van het Calimerostaanse BUMA/STEMRA zet geen zoden aan de dijk. Ook dat systeem is hopeloos verouderd en is nodig toe aan revisie. Toch heeft het probleem van de piraterij meer te maken met de onzinnig hoge prijs van muziek en filmproducties. Maak de producten goedkoper en de artiesten zijn al heel wat meer beschermd. Toch ben ik benieuwd naar het toekomstige gouden konijn dat men in Suriname uit de hoge hoed denkt te gaan toveren.


  Maak melding

 5. Sasur doorlichten is het enige wat nu nog moet gebeuren om een succesvol eigen royaltyburo te beginnen. Doorlichten en de fouten op straat leggen zodat de artiest kan zien hoe hij bedrogen wordt.
  Sasur weg en opnieuw beginnen.


  Maak melding

 6. Overal in de wereld zijn er problemen met auteursrecht. De structuur daarachter is te ingewikkeld. Collectieve beheersorganisaties, muziekuitgevers, platenmaatschappijen, allemaal willen ze iets van artiesten: hun rechten en hun geld. Er is ook een andere manier. Internet is een veelbelovende omgeving voor individueel beheer van rechten en de levering van rechten op verzoek aan gebruikers. In dat gevak hebben de artiesten volledige controle over hun rechten. En ging het daar eigenlijk niet om? Creatieve personen belonen? Artiesten hebben dus eigenlijk een sterke positie. Op de website van VillaMusicRights kunnen zij hun eigen rechten beheren.


  Maak melding

 7. Wel, ik ben bij Sasur ingeschreven en ik wil dat zij mijn belangen behartigen. Wie dat niet wil hoeft niet. Je wordt niet gedwongen om je aan te sluiten.


  Maak melding

 8. Arme artiesten. Ze begrijpen niet hoe het innen van Roaylties werkt. Je moet je muziek laten registreren. En pas wanneer het gebruikt wordt kan je royalties verwachten. Jullie hebben tot de dag van vandaag geen cent gezien omdat jullie je muziek niet hebben geregistreerd.

  En al was dat zo dan zouden jullie toch geen copercent zien omdat de radio stationnen tot de dag van vandaag weigeren om royalties te betalen.

  Het probleem ligt dus bij jullie ondat je je muziek niet hebt geregistreerd. Je kon ook niet want die mogelijkheid hebben we niet in suriname. Middels Sasur zullen jullie wel die gelegenheid krijgen.

  Maar als de medihuizen weigeren om royalties te betalen dan is het duidelijk dat juliie geen kopercent zullen zien.

  Over de media huizen gesproken : Die vinden het bedrag van royalties te hoog. Wel als je buitenlndse dingen wil ga je keiharde valuta daarvoor moeten neertellen.

  Infeite zou de vergunning van de mediahuizen ingetrokken moeten worden omdat ze illegaal bezig zijn.


  Maak melding

 9. De artiesten laten zich meeslepen door de propaganda van de mediahuizen. De grap is dat ze ipv Sasur en organisatie willen die juist nog aggressiever is, er niet bij stilstaand dat een organisatie als Sasur o een andere het eerste jaar bijna alleen kosten zal hebben en nooit instaat zal zijn een grote organisatie die illegaal copieren effectief aanpakt op poten te zetten.
  Kortom een onnadenkend geroep.

  @James.
  Goed posting.
  #Marina.
  Heel verstandig.
  @anna_z
  Even dom als altijd of probeer je door te roepe om een wereldwijde nwe organisatie de boot voor een paar jaar af te houden??


  Maak melding

 10. Beste mensen in Suriname, het auteursrecht is aan vernieuwing toe, hier in Nederland is het hopeloos verouderd en is er een conflict ontstaan met de Stichting Brein in Nederland en providers Xs4all en Ziggo omtrent het doorgeven van de site http://www.piratebay.org We hebben nu censuur in Nederland, ja je leest het goed. Dat wil je echt niet. Het is wellicht nog terug te draaien, maar de mediabazen zijn kennelijk aasgieren (=hebberig)en willen niet moderniseren. Ze voeren keer op keer rechtszaken tegen providers in Nederland. Inderdaad het is overal in de wereld aan de gang.
  Hoe moet het dan ?
  Zoals het er nu uitziet is het beste dit vrij te laten, d.w.z. alles wat op internet staat is in feite beschikbaar voor iedereen. Wil men dat niet, breng de muziek of film niet uit op CD/DVD maar promoot het via internet, verdien aan de optredens en voor film de bioscoop en het commerciële verkoop. Ook is het internet de beste reclame voor vooral de onbekende artiest. Voor de aankoop wil men hier ook eerst horen wat de inhoud van de CD of DVD is. Dat doe je met downloaden van muziek mp3 of zo.
  Vaak worden films die uit komen op internet gezet wat op zich best kan maar de belanghebbende filmmaker niet wil. De oplossing hier is dat het goedkoper moet, het is n.l vaak veel te duur. Ook legaal aanbieden via website kan helpen, maar alleen tegen billijke prijzen.
  Een organisatie als Sasur heeft dus geen nut en belemmert de innovatie op internet. De artiesten moeten rechtstreeks gaan innen via verkoop en een website. Dan innen zij de volle royalty’s en zijn er geen tussenpersonen die zich hieraan verrijken. Het illegaal kopieren is door de huidige techniek niet meer tegen te gaan. Met is van opvatting veranderd in een zogeheten deel mentaliteit. Men deelt graag de muziek en films via o.a bittorrent zonder winst te maken of te verdienen aan andermans werk. Dat mogen alleen de makers zelf.
  Zoals al vermeld elders hier, de Radiostations durven hun muziek vaak niet te draaien. Het moet vrij zijn tegen een billijk en betaalbaar vast bedrag.
  Ik heb vroeger zenders geleverd aan Suriname in de 80er jaren aan o.a Radio Albilla en Sangitmala e.d. in Nederland en ook Suriname. Ik weet dus wat leeft onder de luisteraars en zenders. Het moet vrij zijn, dan werkt alles beter.
  Succes verder daar in jullie land Suriname.


  Maak melding

 11. @neus
  Volgens mij heb je mijn reactie niet echt goed gelezen. Ik wil juist dat Suriname een eigen systeem opzet door eerst goed te kijken naar nieuwe ontwikkelingen. Het huidige auteursrechtensysteem is overal hopeloos verouderd. Wel goed lezen snotneus en niet meteen een in pavlov-reactie schieten bij het lezen van mijn nick.


  Maak melding

 12. Ja weer een organisatie om njan te maken. Laten we hopen dat het goed georganiseerd wordt, zodat de kleineman, ervan kan profiteren.China is bekend met namaak en Suriname kopieland. Overal heb je gebrande cd en dvd te verkrijgen.Zelfs Amerikaanse films spreken de acteurs saramaccaans of Auccaans.Ik zoek het adres van Jackie Chan om een film te sturen waarin hij saramaccans spreekt i.p.v chinees p.s. wie kan me helpen


  Maak melding

 13. Hendrik dvd met su gesproken kan jij overal kopen,wat de stadneger niet is geluk,is de bosneger geluk,met veel llachen.de meeste kaseko num.zijn van de bosnegers,stadsneger hebben cokacola switi moro pepsicola(kasekomaster)en kijkijk kijk van i essenboom.wie moet wie betalen.stadsnegers zijn allang uitgezongen,die pakken al jaren liedtje van de bosneger,wie moet wie betalen.80% van alle reggea nummers zijn van de jamaincan al die al die beats kan je zo pakken van internet,zijn gestolen beats en ook nog bewerkt,en iedereen danst onbewust op zelf de president van su.jullie su zijn een las geworden wat dat betref.het probleem is groter dan sasur.we skrivi zomaar sani dja


  Maak melding

 14. Ga je gang iedereen mag als je toestemming krijgt via wet en regelgeving maar tot dan laat ik mijn zaken regelen door Sasur en als het andere buro beter is dan stap ik over.


  Maak melding

 15. Boebes; Stigmatiseren doe ik niet vraag je eigen af wat je hebt bereikt de afgelopen decennia.Ik ben kleuren blind heeft stadsneger een andere huidskleur dan de bosnegers hebben ze een andere haar type.Weet je wat het woord neger betekent.Mijn advies aan jou om terug naar de schoolbank te gaan i.pv. de hele dag naar films te zitten kijken.Ik heb alleen maar een voorbeeld gegeven waarom Suriname voor mij een kopieland is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.