Suriname’s Celos houtkapsysteem te boek gesteld

5

PARAMARIBO, 21 jan – Het Celos Forest Management System is eindelijk te boek gesteld. Het gebeurt enkele decennia na de succesvolle lancering. Het systeem dat al in andere landen wordt toegepast, kan een belangrijke rol gaan spelen bij het behoud van het Surinaamse regenwoud.

Het tempo waarin het bos verdwijnt, is nu nog te verwaarlozen in vergelijking met andere landen. Volgens minister Simon Martosatiman kan het systeem helpen zorgen dat het zo blijft. Het systeem, kappen van uitsluitend geselecteerde bomen op elke lap bosgrond is precies wat nodig is. Waar eenmaal gekapt is, mag vijf en twintig jaar lang geen boom meer worden geveld. Het bos krijgt zo de ruimte te herstellen. Martosatiman is dan ook blij dat de waardering nu vastere vorm krijgt.

Deze “bijbel voor een ieder die belangstelling heeft voor duurzaam bosbeheer”. Aan het tweetalige (Nederlands en Engels) boek werkten vijf en twintig Surinaamse en buitenlandse auteurs mee. De sponsors zijn de Nederlandse ambassade in Paramaribo, De afdeling voor de Guyana’s van het Wereld Natuurfonds en het Celos, het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname. Het systeem is aan het eind van de jaren zeventig ontwikkeld.

Bekijk ook:


5 REACTIES

 1. Het weinige dat ik over het zeer ingewikkelde ecosysteem van het tropische regenbos weet, heb ik uit enkele leerboeken bestemd voor de middelbare scholen en het IOL. Daarnaast heb ik het boek: ‘Het Tropisch Regenwoud’ van M. Jacobs uitgegeven door Dick Coutinho , Muiderberg 1981 bestudeerd. Het systeem van Celos is aan het eind van de jaren zeventig ontwikkeld dus ouder dan het boek. We kunnen daarom aannemen dat de inzichten van Jacobs op meer kennis zijn gestoeld dan de inzichten van het Celos systeem. Het zou te ver voeren om alles op te schrijven wat Jacobs beweerd heeft over de onmogelijkheid het tropisch regenwoud duurzaam te exploiteren. Ik citeer slechts een klein stukje: “Wie exploitatie van het tropisch regenwoud toelaat of goedkeurt, hoe bescheiden ook, zet een proces in gang van verarming (van het bos), dat hij onmachtig is te reguleren. Niemand kan dan meer voor het gewenste behoud van het bos instaan. Op dit onvermogen is de conclusie gebaseerd, dat op behoud van tropisch regenwoud slechts valt te hopen indien elke vorm van exploitatie rigoureus wordt geweerd”. Einde citaat.
  Het Celos systeem kan dus niet garanderen dat het tropisch regenwoud duurzaam benut zal/kan worden, het is slechts een poging om ons zand in de ogen te strooien waardoor wij met een gesust geweten de vernietiging van ons bos ongestoord kunnen laten voortduren. Afgelopen weekend was ik te Apoera, wat ik daar gezien heb dat The Greenhart Group uitvoert en verder nog van plan is te doen (ze zetten een zagerij op waarbij vergeleken Bruynzeel uit Madurodam afkostig lijkt), kun je er zonder meer van uitgaan dat ze nog nooit van het Celos systeem hebben gehoord en als ze er wel van gehoord hebben zal het ze een zorg zijn.
  Exploitatie van het tropisch regenwoud, met of zonder toepassing van het Celossyteem zal in beide gevallen tot afsterven van het bos leiden. Met het Celossysteem zal het afsterven alleen maar ietsje langzamer gaan. Uiteindelijk gaat het wel onherroepelijk dood.
  Wil dat nu zeggen dat ik een uitgesproken tegenstander ben van het benutten van het bos in Suriname? Nee, we mogen delen van het bos benutten (het liefst andere bostypen, die minder kwetsbaar zijn, zo min mogelijk tropisch regenbos), maar we moeten zo snel en zo veel mogelijk van het tropisch regenbos tot natuurreservaat maken waarin mensen niets en dan ook niets in mogen ondernemen, slechts kijken en ervan genieten mag op kleine schaal worden toegestaan.


  Maak melding

 2. Inderdaad is het Celos Systeem achterhaald. Een van de meest fragiele eco-systemen is het tropische regenwoud. Uit onderzoek blijkt dat kappen van bomen (oerbos) , dus de hoogste bomen, de bodem openstelt voor uitdroging van beneden gelegen gewassen. Het wordt erger als men de bossen met zware machines betreed, de bodem slaat dan dicht, er volgen overstromingen die weer hun weg vinden naar waterwegen. Het is dus pertinent niet waar dat het bos zich hersteld, omdat de bodem onherstelbaar beschadigd is en omdat de oudste bomen meer dan 25 jr oud zijn. CELOS methode is ontwikkeld door Wageningen, door drammerige mensen die bijkans geen onderzoeken deden of hun methodologie wel klopte.Zie ook landen als Vanuatu, Brazilie, Maleisie en Indonesie. Denk ook aan de overstromingen in Suriname.


  Maak melding

 3. Als het Celos systeem, zoals Olivia beweert, is ontwikkeld door mensen met kennis over de gematigde bossen, dan is dat des te meer een bewijs dat het totaal waardeloos is voor het tropisch regenbos. Bossen van de gematigde zone kunnen zich na gekapt te zijn redelijk herstellen als men ze maar lang genoeg (een paar honderd jaar) met rust laat. Eenmaal gekapt tropisch regenbos is voor altijd weg, het kan zich nooit meer herstellen. Misschien dat er over een paar miljoen jaar weer een tropisch regenbos op aarde kan ontstaan maar dat is niet van belang volgens menselijke maatstaven. Mensen kunnen aan het perfect functionerd tropisch regenbos niets verbeteren, ze kunnen het, hoe goed bedoeld ook, alleen maar vernietigen, daarom is het tropisch regenbos met rust laten het beste wat men kan doen. Ontwikkel het ecotorisme naar het gebied, maak gebruik op kleine schaal van de bosbijprodukten zoals medicinale planten, honing, noten enz. De carboncredits die je kunt ontvangen voor het in stand houden van het bos is tegenwoordig ook een mogelijkheid waar we alles uit moeten zien te halen wat erin zit. De bomen commercieel kappen voor de export van hout, met of zonder toepassing van het Celossysteem is het stomste wat we zouden kunnen doen met ons bos.


  Maak melding

 4. Ba Anansi het materiaal om de methode van Celos aan de kaak te stellen komt ook van de biologie afdeling Univ Leiden, Colchester en materiaal over vernielingen in Zuid Oost Azie. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar Sustainable Development in Suriname en de contracten die Suriname tekende in de jaren 1990 met Musa en Berjaya (we zijn door het oog van de naald gekropen). Het klopt dat gematigde bossen sneller herstellen, het tropisch regenwoud kent dat niet. Voor medicinale planten geldt patentrecht en betalingen, iets dat op dit moment wettelijk niet goed is geregeld. Ecotoerisme kan wel, binnen bepaalde grenzen (zie bijv. Brownsberg) waar het redelijk gelukt is en mogelijk als blauwdruk kan worden gebruikt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.