Schuldenlast armen hindert sociale woningbouw

36

PARAMARIBO, 19 jan – De schuldenlast van de armere burger is een hindernis voor een behoorlijk sociaal woningbouwprogramma. Dit zegt minister Adelien Wijnerman van Financiën. De ervaringen van het afgelopen jaar leren dat financiering niet zonder meer gaat. Ook al worden goedkope leningen aangeboden, is die hulp niet altijd de oplossing.

Bij de uitvoering van het programma is de schuldenlast haast onneembaar gebleken. “Het komt doordat de meeste mensen met schulden zitten, waardoor de drempel op een gegeven moment te hoog wordt”, zegt Wijnerman tegenover de Ware Tijd. Door het beslag op het loon is er geen ruimte meer voor een hypotheek. Het is juist de bedoeling van het nieuwe bouwprogramma dat mensen zelf betalen voor hun woning. De overheid wil niet langer opgescheept zitten met onbetaalde woonrekeningen.

Bij de laatste woonprogramma’s is het precies daar fout gegaan. Huurkoopcontracten werden niet nageleefd. Er was dan ook geen geld meer voor nieuwe programma’s. Nu moeten de mensen het zelf betalen. “Er is alvast een aanvang gemaakt, maar elk project heeft kinderziektes die gecorrigeerd moeten worden. Wij hebben besloten te kijken naar hoe de problematiek op te lossen”, aldus Wijnerman. De meeste persoonlijke leningen worden besteed in de consumptieve sfeer.

Bekijk ook:


36 REACTIES

 1. Wat een verrassing……… Niet dus.
  Nu zullen deze goedkope woningen waarschijnlijk worden toegewezen aan mensen die aan de kant staat te lachen en ze wel kunnen betalen….


  Maak melding

 2. Mogen wij concluderen dat Surinamers te veel ruimte hebben gehad om boven hun stand te leven, waardoor zij niet in staat zijn essentiele basisbehoeften als een dak boven je hoofd te betalen?

  Goed dat Hoefdraad ook aandacht zal besteden aan het komende kredietbureau die particulieren moet beschermen tegen het aangaan van een overmatige schuldenlast.


  Maak melding

 3. Een mooi excus voor de boeven om te gebruiken omdat ze zien het nu zelf dat ze hun belooften niet waar kunnen maken als het waar is dan wat het beweerd wordt, want je kan tog bijna niks geloven wat de boeven zeggen


  Maak melding

 4. Een plan bedenken en omzetten in beleid, gevolgd door uitvoering van dat beleid is toch echt iets anders dan alleen maar een plan bedenken en dan aan de uitvoering beginnen.
  In gewone mensen taal heet dat ook wel goed nadenken voordat je ergens aan begint.

  Gr. Polderman


  Maak melding

 5. Bezint eer gij begint.
  Wijnerman aan jou die ondankbare taak om die grootheidswaanzin van Massamoordenaar en drugscrimineel Bouterse goed te praten.
  Veel succes met jullie MEGA Plannen.


  Maak melding

 6. Het woord “sparen” komt niet in het Surinaamse woordenboek voor. Het woord “lenen” wel, als eerste woord. Vandaar dar het goed is dat er over een kredietbeoordelingsinstantie (leuk woord voor galgje) wordt gesproken. Of hebben we het over de “armen” met drie gigantische SUV’s voor de hut?


  Maak melding

 7. Dit is een sluwe manier om de bevolking te misleiden.Toen in ocer werd met grote bravoure ex-president Venetiaan beschimpt en de oerdomme aanhang lachte er om.
  Want Venetiaan kon niets doen voor de armen, niet eens zorgen voor een dak boven hun hoofd.De man die zich waant boven de wet in ons land en al meer dan 1,5 jaar president is heeft nog niets bereikt in de armen verzorging.
  De verklaring van minister Wijnerman is voor mij althans helemaal niet verrassend, er zullen nog meer onthullingen volgen.
  Een land leiden is niet zo iets als in ocer staan blaffen voor aanhang die geen kritische vragen stelt en beschaafde mensen beschimpen.

  Tot nu toe schitert de massakiller alleen met reizen naar gefaalde staten als Venezuela en Cuba.

  Ik hoop dat de oerdomme massa in ons land nu inziet dat Bouterse Suriname alleen maar naar de afgrond zal brengen.

  Waar blijven de peilingen die toen ten tijde van president Venetiaan zo veelvuldig gehouden en gepubliceerd werden.

  Verkiezingen dit jaar 2012 nog.


  Maak melding

 8. 1,6 Miljard euro naar Suriname in 36 jaar
  woensdag, 18 januari 2012 19:54

  Paramaribo – Dit jaar gaat er twaalf miljoen euro naar Suriname en volgend jaar zes miljoen. Dan heeft de Nederlandse overheid 1,6 miljard euro overgemaakt naar Suriname in pakweg 36 jaar. En waar de belastingbetaler iedere cent moet verantwoorden, is dit kapitaal zonder voorwaarden weggegeven. De resultaten zijn er dan ook naar. Hoogleraar Dirk Kruijt schreef er met …

  Marion Maks het rapport Een belaste relatie over dat in 2004 met veel pijn en moeite uitkwam. In plaats van minimaal een investeringsbank op te richten, werden er blanco cheques uitgeschreven door de Nederlandse politiek.

  Een mix van Sinterklaas (van andermans geld), spelen, misplaatst superioriteitsgevoel en politieke correctheid. Dirk Kruijt’s ervaring tijdens zijn onderzoek naar de besteding van de afkoopsom: ‘Schaterlachend vertelden oud bestuurders in Suriname mij hoe ze met toenmalig minister Jan Pronk spraken over een project dat acht miljoen gulden moest kosten.

  Pronk maakte daar binnen een kwartier veertig miljoen van.’ Van concrete investeringsresultaten waren in Suriname niet veel bewijzen te vinden. Niet alleen de Surinaamse elite had baat bij deze situatie. De Nederlandse overheid klopte zich in binnen- en buitenland op de borst en prees zichzelf uitgebreid met het fantastische Wiedergutmachungsbeleid.

  Verder speelde Nederland grote mogendheid in Paramaribo met een overbemande ambassade en veel (nutteloze) uitwisselprojecten. Zoals met alle overheidsprojecten is ook het goede doel Suriname jammerlijk mislukt. Het afgepakte geld verdween zoals gewoonlijk in de verkeerde zakken, niemand ‘nam zijn verantwoordelijkheid’ en Den Haag ging/gaat vrolijk verder met het storten van belastinggeld in het volgende zwarte gat.

  Hoe het wel kan, laat de bevolking zien. Jaarlijks sturen Surinaamse Nederlanders zestig miljoen euro naar familie en vrienden. Dat geld komt wel goed terecht en wordt veel beter besteedt als de 1,6 miljard die de Nederlandse overheid van u afgenomen heeft om het overzee te verkwanselen. Moraal van dit verhaal: mensen helpen elkaar en daar hebben zij geen overheid voor nodig.


  Maak melding

 9. Bouwen zonder marketing te doen. Wie zijn je klanten, hebben ze belangstelling voor je product en kunnen ze het betalen. Basic Marketing……..Niet slim.


  Maak melding

 10. @Blaka bakra heeft het koed kezekd.
  “de “armen” met drie gigantische SUV’s voor de hut”.

  Ik reken mezelf tot de ekte armen van het land.
  Mokt ik ooit een miljoenenprijs winnen in de loterij, dan zal ik dit zeker onder de armen verdelen; een helft onder mijn linkerarm en de andere helft onder mijn rekterarm.

  Cornelis Aleke Moinai


  Maak melding

 11. Het gros van de armen zijn weer de lul. Tijdens de verkiezingscampagne werden talloze beloften gedaan door ndp en co. De vele armen die hun laatste hoop gaven aan deze leugenaars zijn nu nog verder van huis op de domme aanhangers na die deze boevenregering verdienen. Ma kut..we zijn hard op weg te verworden een misdaadstaat. De feiten spreken sinds het aantreden van deze regering voor zich, met onberechte misdadigers aan de macht…misdaad loont.


  Maak melding

 12. Ik vraag me af determinist? Bijna al je bijdragen staan vol en bol van hoe dom je het volk vindt.

  Los van het feit dat het van weinig tot geen respect getuigd is de volgende vraag, was het volk dan niet dom toen zij massaal op jouw partij stemden?

  Wie en wat is verantwoordelijkheid voor die staat die jij zo luid en duidelijk domheid noemt?

  Wanneer en hoe denk jij, persoonlijk iets te gaan doen aan die situatie waarvan jij vind dat die door domme mensen is gecreëerd?

  Wat is ooit jouw bijdrage, concreet, geweest aan de staat Suriname behalve dat je hier op een forum mensen dom noemt die niet doen en denken zoals jij vindt dat ze moeten doen en denken?

  Hoe komt het dat die armen waar jij het over hebt bij de laatste verkiezingen een laatste hoop hadden?

  Was dat de schuld van de vorige regering?

  Wie heeft het klimaat geschapen en de omstandigheden gecreëerd voor deze regering?

  Ben je tegen een democratisch gekozen regering?

  Tot zo ver vraag ik me af.


  Maak melding

 13. @C.A.Moinai
  Ik denk dat je als standup comedian snel rijk zult worden. Het is niet nodig om een lot te kopen. Je zou het beste in Nickerie kunnen optreden. Dat is namelijk de enige plek waar ze jouw humor leuk zullen vinden. Succes!!!!


  Maak melding

 14. BLAKAPIRKA: Veel beloven, weinig geven dat doet de gekken in vreugde leven.
  Dat is het motto van dit bij voorbaat mislukt politiek experiment van politieke delinquenten.


  Maak melding

 15. @c.a. moinai: LOL !!!
  En probeer toch maar een lot te kopen.
  Sommigen zijn in de gelukkige omstandigheid dat ze het niet hoeven doen, omdat ze levenslang verzekerd zijn van inkomsten, in de vorm van en uitkering uit Calimrostan. Big Up! Nickerie leuke tijd daar gehad. hardwerkende en zachtaardige bevolking. ( de meerderheid dan).wel veel mosquitos!!!


  Maak melding

 16. Donderdag 19 januari 2012 om 22:00 uur, door C.A.Moinai

  Keep it up!!

  Al was het maar, om de zwartgallige sfeer, die er lately op deze site heerst weg te werken.

  Een lach, een grap een grol moet kunnen!


  Maak melding

 17. Ik denk dat ze werk moeten creëren voor de mensen die ze aan deze huizen willen helpen, dan is het probleem opgelost…over sparen gesproken.. je moet eind van de maand natuurlijk niet steeds te kort komen want dan valt er NIETS te sparen…. sta daar ook ff bij stil… en vooral de jeugd als doelgroep hebben, ze werken en studeren en moeten een leven opbouwen en hebben meestal nog geen schulden…


  Maak melding

 18. ik vraag mij af

  determinist heeft nooit een band gehad met geen enkele politieke partij. Maar heeft wel geleden onder het bewind van de jaren tachtig veroorzaakt ten onrechte ten onrechte ten onrechte door de zichzelf gemaakte leiders, DIE middels omkoping AAN DE MACHT ZIJN GEHOLPEN DANKZIJ GEBOEFTE,VERRADERS EN RIJKE GEWORDEN PARASIETEN EN POEPVLIEGEN. Zelf aanhangers en enkele rijk geworden parasieten hebben in feite deze president niet gewild. Ma kut, eenmaal een dictator altijd een dictator, maar dan op een andere manier en dat heeft geholpen. Feit is dat men willens en wetens op twee onberechte mensenrechtenschenders heeft gestemd. Mensen die hebben bewezen waartoe ze in staat zijn als ze in het nauw worden gedreven. Megalomische shizofrene psychopaten. Dus wanneer er een herhaling plaats zal vinden in de toekomst, maar dan op een andere wijze als jaren tachtig, met de democratie zgn in hun vaandael, zal de onderdrukking erger worden ervaren. Dit is het komend gevolg voor allen die bewust en zonder nadenken hebben gestemd door geloof te hechten aan misleiding. Middels ironie en spot worden de aanhangers nu van repliek gediend. Net als een koppig domme kerel die niet wilde luisteren naar het advies van anderen geen drugs te gebruiken of te verhandelen. Ze luisterden niet. Gevolg van hun oliedomme keuze zijn legio, zo ook alle aanhangers van de moordenaars regering, oliedomme stommelingen die de komende onderdrukking,onrust,onvrede en armoede en uitbuiting verdienen. Tjies deng mooi, deng dong moro buriki……hahahahahahahahaha

  vraagje, pe joe sa dje, tapoe baas eng schoot?


  Maak melding

 19. Polderman en Molenaar hebben de juiste zinnen gebruikt om weer te geven hoe een plan werkt. Eerst plannen, je doelgroep bestuderen, bespreken en dan pas beloven.
  Maar deze regering doet het van ahteren naar voren. OK!
  Foutje gemaakt, geen probleem. Maar dan geef je drie miljoen weg voor voorbereidend werk van een Nederlands bedrijf? Foutje; bedankt!
  Hoeveel fouten gaan we nog maken en hoeveel gaat ons dat kosten? Volgens minister Wijnerman leent de arme bevolking te veel. Als ze het afkijken van de regering Desi die elke dag weer met een of andere lening in de krantenkoppen staat, dan doen ze wat de leiders doen.
  En als Hoefdraad de hand niet op de leningpot zet, dan is de enige redding om ons land niet in de uitverkoop te zetten, verkeken.


  Maak melding

 20. @Esmerald
  Leuk te weten dat je voorstander bent van een grap en een grol.

  Het is bruin van buiten en wit van binnen en het doet zich voor als een tropische verassing in een substantie die niet echt Calimerostaans is.

  PS: Ik vind grapjes ook leuk hoor. Dus ga gerust je gang. Je mag van mij alles zegguh.


  Maak melding

 21. @determinist
  Wees gerust man, er komt echt geen coup. Bouterse is op dit moment al president en dat komt omdat de Surinaamse bevolking daarvoor heeft gekozen. Er is gestemd en het front is weggestemd. Je maakt je druk om niets. Jij blijft je druk maken om Bouterse maar Bouterse maakt zich niet druk om jou. Misschien kan het helpen de realiteit onder ogen te zien.

  Sterkte!!


  Maak melding

 22. anna z.

  Had niet om jouw commentaar gevraagd. Wat wel met enige zekerheid kan worden voorspeld gezien de feiten die deze onberechte misdadigers op hun hoofd hebben is dat ze hun straf nooit zullen ontlopen, zoals de dood. Ma kut, every dog has his day, en plots zal die dag zich voordoen, waar Gerechtigheid zal plaatsvinden. De hele wereld zal het zien en weten en het hoofd schudden, ook de domme aanhangers en rijk geworden parasieten, maar uit schaamte met de handen voor ogen. Moordenaars zijn vervloekt en te beklagen, alsook de domme aanhangers die hen aanbidden naast parasieten die hij monddood heeft gemaakt en ook nu als marionetten in zijn kabinet zitten ten gunste van zichzelf. Want om deze moorden is het land vervloekt geraakt. Recht en wet zijn in principe buiten spel gezet en de corruptie viert hoogtij. Alleen voor de kleine man en zijn kleine vergrijpen wordt zij ingezet. Voor roemruchte moordenaars niet. Maar de Gerechtigheid en Waarheid kennen geen kleine arme, grote of rijke man. Ook de dood niet. Het kosmisch recht zal elk mens veroordelen naar zijn daden, goed of slecht.


  Maak melding

 23. Beste Anna_Z: Jou president is helemaal niet door het volk gekozen. Hij is president geworden doordat zijn aartsvijanden Somo en Brunswijk al hun principes over boord hebben gegooid omdat ze lekker konden graaien uit de Surinaamse geldpot. Ik heb nog minder respect voor Somo en Brunswijk dan voor Bouterse. Kun je nagaan.


  Maak melding

 24. determinist!
  Zoals je scrijft: Het kosmisch recht zal elk mens veroordelen naar zijn daden, goed of slecht.

  Geloof je nou werkelijk in deze onzin.

  Weet je dat de mens dus ook hun kerken en mosk spelen voor God.

  Kijk naar wat er in de VS op 9/11 is gebeurt, het midden oosten en nu schuift het naar Azie.

  Van het laatste hoop ik dat we rust zullen kennen.

  Al die bijbelse voorspellingen worden vandaag de dag uitgevoerd in opdracht van de mens, want God is met pensioen en die gelovige idioten denken nog steeds dat god voor de volle 100% aan het werk is.

  Voor jou info er is geen vrijheid.

  Het is allemaal schijn.


  Maak melding

 25. @Henk Molenaar
  Ik denk niet dat Bouterse op wat voor respect dan ook van Henk Molenaar staat te wachten. Somo en Brunswijk zijn ook niet mijn favorieten maar ze zijn Surinamers.
  En je schrijft:

  “Jou president is helemaal niet door het volk gekozen.”

  Spreek je hier niet jezelf en je vriendjes tegen? Ik hoor jullie vaak genoeg zeggen dat het domme volk van Suriname voor Bouterse heeft gekozen. Ik zou maar eens goed gaan nadenken over het fenomeen van de selectieve verontwaardiging en de toepassing daarvan naar gelang het je het beste uitkomt.


  Maak melding

 26. Vrijdag 20 januari 2012 om 16:48 uur, door Zottig individu,

  “Dus ga gerust je gang. Je mag van mij alles zegguh.”
  Wahahahaa weggejorrist tssssssss….
  mens WKN bepaalt nog steeds wie wat neerpent,ik heb jou toestemming niet nodig!

  “Het is bruin van buiten en wit van binnen en het doet zich voor als een tropische verassing in een substantie die niet echt Calimerostaans is.”
  Dus…?

  Wat jij denkt zal me echt jeuken…
  Sodemieter toch een eind op mens!


  Maak melding

 27. Gekke henkie sintje

  Zo gaat dat in de politiek. Door krachten te bundelen krijg je stroming. En uit eindelijk heeft het volk (kiezers en niet kiezérs) gekozen voor President Bouterse. En zo gaat dat waar dan ook op deze planeet.


  Maak melding

 28. Afrikaanse leeuw

  Ongelovigen zijn als idioten die ontkennen dat ze negen maanden in de moederschoot hebben gelegen ter ontwikkeling als mens om tenslotte te verworden een dwaas. Ma kut, kosmische onzin, is voor idioten als de dood, waarin ze niet geloven totdat die voor hun deur staat, onaangekondigd. Kom mee.


  Maak melding

 29. AFRIKAANSE LEEUW; Je Pres denkt er schijnbaar anders over want hij heeft voor 6000 srd p.m.een bevlogen evangelist ingehuurd om voor hem aan het werk te gaan. Nou dat hij idioot is dat is publiek geheim. en of hij door de evangelist vrijgepleit wordt bij zijn lieve heer zal de toekomst leren.
  Zelf denk ik van niet. En dat er geen vrijheid is wisten we ook al, en ik neem aan dat je het dan over Suriname hebt.


  Maak melding

 30. […] Schuldenlast armen hindert sociale woningbouw Het woord “lenen” wel, als eerste woord. Vandaar dar het goed is dat er over een kredietbeoordelingsinstantie (leuk woord voor galgje) wordt gesproken. Of hebben we het over de “armen” met drie gigantische SUV's voor de hut? Dit is een sluwe manier om … Read more on Waterkant […]


  Maak melding

 31. Esmerald,

  Je gaf aan dat ik niet moest blijven vloeken met zwarte piet.

  Ik kan het niet laten.

  Determist zwarte piet,

  Kijk ook jij gaat dood en we hebben allen pijn voor de dood dus mij boeit het echt niet. Ik geloof wel in God, maar niet op de manier zoals de meerderheid geloofd.

  Als je echt durft realistisch en werkelijk kritisch kijkt, dan zie Je dat het leven er totaal anders uit ziet dan je nu denkt.

  Alles dat de regering probeert te realiseren doen ze vanuit het hard. Waarom heeft de zogenaamde rechtvaardige wereld de plannen van nu niet uitgevoerd ?

  Ik kan je vertellen, Nederland wilde Suriname inlijven en nog steeds. Nu zoeken ze in het midden oosten naar financieel geluk.

  Ook daar zullen ze in eigen land moeten leren hoe om te gaan met de arabieren in andere woorden de moslims die iedere dag door de politiek worden geschoffeerd en andersom.

  Alleen maar problemen.

  En ze moeten vooral een land als Suriname isoleren, zo kweek je alleen nog meer kwaadbloed in Suriname, maar zeker ook in Nederland. Je hebt gezien dat Suriname een nog groter narcoland is geworden dankzij de financieele boycot op gelegd door sinterklaas en dankzij de nietsnutten zwarte pieten.

  Deze mensen (drugdealers) moeten ook eten.

  En als drugs de enige oplossing is; Zo is dat dan.


  Maak melding

 32. zucht zwarte piet,

  Als ik het heb over geen vrijheid bedoel ik over geheel de wereld. Vandaag de dag hoef je publiekelijk maar iets verkeert te zeggen dan wordt je door een of andere fan belaagd of er. Denk maar aan zalig Theo (R.I.P.).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.