Bruggen slaan voorwaarde waterkrachtprojecten

5

PARAMARIBO, 18 jan – Er is geen ontkomen aan. De regering zal bruggen moeten slaan naar de bewoners van het binnenland. Volgens parlementariër Ronny Asabina, BEP, is dit de enige garantie voor het slagen van de voorgenomen waterkrachtprojecten. De binnenlandbewoners hebben hun lesje geleerd en er zijn kapers op de kust.

Milieu- en andersoortige activisten kunnen nog roet in het eten gooien door te gaan stoken. De ervaringen met het onder water zetten van woongebieden in de jaren zestig pleiten niet bepaald voor de projecten. “Niemand wil in onzekerheid leven, niemand wil gissen,” zegt Asabina tegenover De West. De Inheemsen en Marrons willen uitleg over de projecten in het Tapanahony-gebied en bij Grankriki. Beide moeten de energievoorziening uit waterkracht stuwen.

Daarom zal de regering moeten praten als Brugman. Maar dat is niet genoeg. “Wij gaan er vanuit dat de leefgemeenschappen omstandig en diepgaand geïnformeerd zullen worden, maar ook de gelegenheid zal worden gecreëerd om in voorkomende gevallen met in discussie te gaan. Zo verneemt de overheid hun visie en inzichten, wensen en grieven. Zo voorkom je, dat de mensen zich à priori afzetten tegen het project”, aldus Asabina. Het mag vooral geen eenrichtingsverkeer worden.

Bekijk ook:


5 REACTIES

 1. De overheid moet er voor zorg dragen dat de bewoners van deze gebieden niet alleen de lasten moeten dragen maar ook kunnen prprofiteren van de ontwikkelingen middels electrificatie, de bouw van goede woningen en vooruitzicht op arbeid.


  Maak melding

 2. elk dorp(je) wil heden een klein Paramaribo zijn met eigen:
  bestuur
  ziekenhuis
  school & overige faciliteiten geleidt door een kapitein die nog steeds denkt dat hij zijn vergoeding krijgt via het Wilhelminafonds,terwijl de koningin haar aardse koninkrijk reeds lang heeft verruild voor…

  ………….CLUSTEREN……….

  willen wij de komende millenia nog steeds diesel/ onderwijs/apotheek etc naar deze negorij verplaatsen,dan moeten wij vooral zo doorgaan!!!

  Clusteren is het toverwoord,..maak een groot gemeenschap van al die kleine dorpen,en al die dwarsliggende Aboikoni kapitein’s mag gaan verzwaren de dijken van WATERKANT,..gaan ze uiteindelijk doen iets nuttigs!!!

  Asabina,..het gaat slecht met de afro heb jij geroepen!!!
  kan jij nog meer dan dit boe-geroep..bv…CLUSTEREN!!!


  Maak melding

 3. Enig in haar soort!
  Suriname is niet het enige land waar inheemsen het recht hebben om projecten te dwarsbomen. Indianen in het Amazonegebied van Brazilie vechten al jaren voor hun rechten maar de ontbossing en bebouwing van hun gebied gaat gewoon door. Maar dat gaat dan on hun leefgebied.
  In Suriname is het zo dat elk gebied in het binnenland wordt opgeeist door een of ander mini-dorp van dertien mensen en een koe. Enig in haar soort.
  Breng leefgebieden in kaart en zorg er voor dat het leven als Nomaden op houdt. We leven in de 21e eeuw.


  Maak melding

 4. feit alleen dat praten als brugman niet zal helpen vanwege de vele leugenaars en geboefte in deze regering, feit alleen dat deze afrikaanse afstammelingen ook geen eenheid weten te vormen zoals in afrika. feit allleen dat het land veels te groot is en deels onbereikbaar lijkt dit als water naar zee dragen. ma kut..het verwordend suribabwe zal het wiel anno 2012 opnieuw uitvinden….allemaal luchtkastelen en megalomanische gedachtengangen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.