Hoop bauxietarbeiders op projecten Bouterse

17

PARAMARIBO, 17 jan – Arbeiders in de bauxietindustrie hebben de hoop gevestigd op de grote projecten van de regering. Volgens vakbondsleider Murwin Leeflang wordt meer dan ooit verwacht dat de beloften van president Desiré Bouterse ook werkelijkheid worden. De hoop wordt met de dag alleen maar vuriger.

Dat heeft alles te maken met de situatie op de wereldmarkt. Alcoa, moedermaatschappij van de Suriname Aluminium Company, heeft fikse bezuinigingen aangekondigd. “Natuurlijk ontstond er vrees onder de werknemers toen ze dit nieuws hoorden”, zegt Leeflang tegenover de Ware Tijd. Vooral onder de zogenaamde contractors is die vrees groot. Deze groep is niet in dienst van het bedrijf, maar staat op de loonlijst van onderaannemers. De eerste slagen worden daar verwacht.

De blik is nu op de regering gericht. De aanleg van wegen en bruggen moet over niet al te lange tijd van start gaan. Dit sowieso als Bouterse zijn beloften nog in deze regeerperiode wil nakomen. Ook in de grootschalige goudwinning worden flink wat investeringen voorzien. “De grote projecten waar verschillende grote investeerders voor klaarstaan, moeten veel werkgelegenheid scheppen. Daar kijken we naar uit”, aldus Leeflang. Hij wil zo gauw mogelijk overleg met de regering.

Bekijk ook:


17 REACTIES

 1. Tja, het wordt “afrekentijd” voor de heer Bouterse.

  Wat heeft hij 2 jaar geleden beloofd, en wat is er tot nu toe van uitgekomen? Het is redelijk normaal dat dit soort verkiezingsbeloften worden gemonitord. Bijvoorbeeld de lijst van beloften van Obama en wat hij heeft waargemaakt;

  http://obamaachievements.org/list

  100% score haal je nooit, je moet met teveel partijen en onvoorziene omstandigheden rekening houden. Maar gemiddels scoort een staatshoofd (Amerika, Europa) tussen de 60% en 70% van nagekomen beloften (met hier en daar een concessie).

  Het zou de regering sieren als ze ook zo’n lijst zouden publiceren…


  Maak melding

 2. De blik is nu op de regeing gericht, maar ja al die “grote” investeerders blijven maar klaar- en in de rij staan. En er worden ook nog steeds flink wat investeringen voorzien. Klaar- en of in de rij staan betekent voor mij in Suriname dat er niet zoveel vooruitgang in zit, dat het heel lang duurt, maar dat er dus eigenlijk niet zoveel gebeurt.
  Voorzien betekent ongeveer hetzelfde, ook lang wachten dus zonder echt resultaat. Dit geldt uiteraard niet als het om de persoonlijke belangen van de regeerclub en aanverwante lieden gaat. Kortom veel beloftes (bv laptops) maar weinig concreets tot nu toe na zo’n ruim een jaar het voor het zeggen te hebben. Dat er nog steeds mensen zijn die de heren van het DDB team en consorten geloven blijft me verbazen, maar wie weet misschien rollen ooit nog eens mijn ogen uit mijn kassen van verbazing vanwege het vele goede wat de DDB club voor elkaar krijgt. En daar bedoel ik o.a. niet de te verwaarlozen verhoging van de AOV, het introduceren van de toeristenkaart en het opstarten en vervolgens laten stagneren van onrealistische huizenbouwprojecten mee. Nee het moet wel wat meer impact in positieve zin hebben op de Surinaamse bevolking als geheel.
  Ik wacht wel af en ben benieuwd.
  Gr. Polderman


  Maak melding

 3. BakraBasi,
  Mooi geschreven. “Gemiddeld scoort een staatshoofd (Europa, Amerika) 60 tot 70% van de gedane beloften.
  Wil je voor me bijhouden hoeveel % het Surinaamse Staatshoofd scoort?
  Als het 50% is ben ik al blij en alles wat daarna nog komt is lekker meegenomen, toch?
  Persoonlijk denk ik niet dat hij 50% van zijn beloften in een enkele regeerperiode kan waar maken. Dus ook al is het 25% in deze regeerperiode, ben ik een blij man.


  Maak melding

 4. @Bakrabasi

  Op de site van Obama die jij hebt gelinkt lees ik:

  ********

  About
  Welcome
  We’re a team of about 100 volunteers dedicated to countering the constant negative drumbeat of our mainstream media. In the past two years, over 400 steps forward have been taken by the Obama administration, yet the media, driven by corporate self-interest, and disaffection with Obama on both the right and left, continues to focus only on any negatives they can construct a narrative around.

  To push back against this destructive bias, we’re building a crowd-sourced compilation of the achievements of the Obama administration, with well-sourced documentation for each achievement linked to it for easy contextual navigation. It’s a work in progress and a labor of love — for our country.

  In today’s frenzied media zones, far too much time has been spent putting the spotlight on complaints while significant achievements are either ignored, not reported, or minimized. This site will attempt to redress that fault line in the current landscape of domestic American politics.

  The Achievements
  Defining what an achievement is in any administration, is itself an interesting issue. We decided that we would define it broadly to include executive orders,important legislation, and significant initiatives or outcomes of any kind, both foreign and domestic. We worked hard to screen out minor or subjective items whenever we had agreement on them. As anyone can see from this very impressive list, they weren’t needed.

  The List
  You can view the list here. It is designed for current browsers, and may not look quite right in older ones, such as IE 6.0. If things look out of place, we recommend updating your browser to the most current version. And of course, tell us.

  The oWiki Team
  This site would not exist without the effort of each and every person who took the time to contribute even one item to the list. Nearly 100 people started this project in July, and it will remain a work in progress for as long as President Obama is president.

  We’re proud of what this Congress and this Administration has done to put our country back on solid footing. There is still much to be done, but there are well over 400 significant documented achievements here already, and many more to come over the next two years of this very formidable administration.

  Please browse the list of achievements, share it with your friends, and bookmark it for reference.

  We’re human, and we’re also volunteers. So please, do offer any suggestions you have for improving or adding to the site with the understanding that any omissions are not intended to slight or otherwise ignore anyone. You may email us at ObamaAchievements [at] Gmail [Dot] Com with all suggestions.

  If you’re like to join the #owiki team and help us continue the effort into the next very exciting two years, please visit our project about page at: http://bit.ly/obamawiki here.

  The Future

  As of December, 29th, 2010 there are many updates required, including the many achievements of the final days of the 111th Congress. We plan to move the entire dataset to a new management system soon, at which point, the next phase of editing will begin as we prepare for the 2012 elections.

  In the meantime, you can also browse an excellent list of more recent achievements at Milt Shook’s excellent list.Milt will be helping merge some of his work, with ours.

  *********

  Toch roep jij op dat “de regering van Suriname” zoiets moet opzetten. Lijkt toch raar, als die van Obama door vrijwilligers wordt beheerd?

  Leuk idee, maar je oproep is niet realistisch. Als jij dit belangrijk vind, trommel enkele kornuiten op en doe het zelf. Ben je ook geinfecteerd met het Suriname virus? Dat de regering alles moet doen?


  Maak melding

 5. marco borsato zou zeggen…..de meeste dromen zijn bedrog..!!veel woorden weinig daden dat is de pre van deze crimineel president..sterk in het uitvoeteren naar anderen maar zelf geen haar beter zijn. het werdt nu tijd dat dit soort zaken in het daglicht komen en men nu echt het water aan de lippen begint te voelen.en hopelijk de bonden nu hun mondje wel gaan roeren..ben benieuwd..Laat nu zien wat je in je mars hebt mensen…


  Maak melding

 6. Tempo megaprojecten wordt verlaagd
  Geschreven door Redactie
  dinsdag, 11 oktober 2011 03:28

  Paramaribo – Onzekerheden in de dollar- en eurozone, maar ook nationale discussies nopen de regering om de uitvoeringsvorm van de voorgenomen megaprojecten nader te bekijken. Binnen de regering zijn er discussies om vrijwel alle projecten, zoals de aanleg van een snelweg naar Zanderij, een spoorlijn naar Brazilië en de bouw van een diepzeehaven, te temporiseren.

  Andere voornemens, zoals de woningbouwprojecten, zullen zoveel mogelijk afgestoten worden naar de private sector. Het plan voor de brug over de Marowijnerivier naar Frans-Guyana ligt nog in zijn originele vorm op tafel, terwijl met betrekking tot de brug naar Guyana de deskundigen binnen de regering niet op één lijn zijn.

  Behalve de internationale ontwikkelingen vormt het bij wet vastgestelde leningenplafond een sta-in-de-weg om geld bij de financier los te krijgen voor de miljardenprojecten. President Bouterse kijkt uit naar mogelijkheden om de natuurlijke hulpbronnen van Suriname, zoals de bauxietreserves in West-Suriname, als onderpand te zetten om toch gelden los te krijgen.

  Een andere optie is het leningenplafond te verruimen, maar daar is governor Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) niet enthousiast over. Het ter beschikking stellen van de natuurlijke hulpbronnen als borg, zorgt binnen de regering voor felle discussies, maar dat is volgens het staatshoofd een manier om financiering los te krijgen zonder de mineralen te ontginnen.

  Dit soort gedachten zijn nooit eerder gekomen, vindt de president. “Men is niet gewoon te denken in zulke richtingen.” Toch staat verruiming van het leningenplafond boven aan de lijst van opties, die de regering heeft om de beloofde megaprojecten uit te voeren. Met De Nationale Assemblee zijn discussies hierover gepland.
  (B.Chandralall)


  Maak melding

 7. Inmiddels is de situatie positief gewijzigd m.b.t. de financiering van de megaprojecten . Door de Petrocaribe deal mag Suriname dagelijks meer dan 150 miljoen liter brandstof importeren uit Venezuela. Door deze deal krijgt de regering wat meer adem-ruimte om financiele middelen vrij te maken voor de megaprojecten . Veder heeft de IDB voor de komende tijd tot 2015 , 300 miljoen us dollar ter beschikking gesteld ter ondersteuning van ontwikkelings programma’s . Per jaar zal de regering 400 miljoen us dollar nodig hebben om de verschillende megaprojecten uit te voeren . Deze 400 miljoen us , zal niet van invloed zijn op de leningenplafond . De verschillende projecten zal meer uit bilaterale samenwerking methoden gefinancierd worden . Bovendien kan in deze fase van ontwikkeling niet met haasten spoed worden gewerkt , maar een goede planning maken en dan uitvoeren is veel verstandiger . Want de economie van het land , hoe klein die ook is , mag niet verstoord worden . Dus Zijne Excellentie DD Bouterse opereert heel verstandig . Hij laat zich zeker niet gek maken , door wie dan ook , mede daardoor gaat de economie van Suriname goed.!!!


  Maak melding

 8. @MUSK

  Bedankt voor je reactie. Ik bedoelde niet zo zeer dat wij letterlijk de monitoring van Obama moeten overnemen; het was meer een voorbeeld van hoe het ook kan…

  In Amerika zijn het vrijwilligers die dit doen, in Nederland wordt een partij aan het einde van de regeerperiode door zijn kiezers / mandaat afgerekend.

  In Suriname zou feitelijk een staatshoofd aan het begin van zijn ambt een lijst met punten moeten overhandigen. Het parlement / assemblee is er dan toch ook voor om een controlerende werking te hebben?

  Feitelijk moet de assemblee dus controleren wat de regering doet, en ingrijpen als men zich niet aan de gedane beloften houdt.

  Probleem bij ons is echter dat veel partijen geen partijprogramma of doorrekening van de doelstellingen hebben, waardoor het feitelijk lastig is om ze aan de afspraken te houden.


  Maak melding

 9. Je hoop vestigen op de grootse plannen van Baas staat volgens mij gelijk aan je huis bouwen op de modder afkomstig uit de ‘mutt lake’ van Suralco te Paranam. Zoals Suralconiërs weten is dit heel slappe modder dat bovendien vol giftige stoffen zit, voordat je het weet ben je een uitgeloogd lijk. Als ik Suralco arbeider was, begon ik nu reeds naar ander werk uit te kijken. Schaafijsverkoper lijkt me een alternatief dat meer zekerheid biedt voor de naaste toekomst. M.a.w. afgaande op wat de regering van haar vele grootse plannen tot nu toe gerealiseerd heeft, ziet het er niet best voor ze uit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.