Auteursrechtenbureau besteedt inkomen aan zichzelf

13

PARAMARIBO, 17 jan – Auteursrechtenbureau Sasur besteedt het gros van zijn inkomsten aan zichzelf. Dit bleek tijdens de hoorsessie in het parlement. De afgelopen jaren is ruim honderd en vijftig duizend Surinaamse dollar (ongeveer dertigduizend euro) opgemaakt. Auteurs en uitvoerders van muziek kregen geen cent.

Toch is Sasur met dat doel opgericht. Het was ook wat voorzitter Prem Ramlal de parlementariërs vertelde. Maar zijn organisatie komt er niet toe. Dat heeft alles te maken met de weerstand bij muziekgebruikers. Met name de mediabedrijven en organisatoren van shows zouden zich met hand en tand verzetten. Dus wordt het ene civiele proces na het andere gevoerd. Dat kost uiteraard geld. De rest van het inkomen gaat naar ‘operationele kosten.’

Parlementariërs toonden zich geschokt. De media bouwen hun kritiek voornamelijk rond het punt van de doelmatigheid. Sasur moet gekortwiekt worden om uiteindelijk “meer draagvlak” te winnen. Iedereen moet het eerst eens zijn over hoeveel te innen en waar het aan besteed wordt. De meeste parlementariërs zien het liefst Sasur ophouden. Een enkeling ziet daar geen oplossing in. Sasur moet zijn rol blijven vervullen, alleen nu met meer overleg.

Bekijk ook:


13 REACTIES

 1. Voor dat Sasur er was,ging alles mooi gezapig aan toe.Een ieder verdiende wat.Ook de artiesten.Want de media huizen verschafte hun creatie bekendheid waardoor er meer verkocht werd.

  De media huizen uit adventie’s omdat er luisteraars waren om naar de werken van kunstenaars te luisteren.

  Doordat Sasur geld wil zien,gaan de mediahuizen nu op zijn minst kijk en of luistergeld moeten invoeren om hun afdraagt en onderhoud van apparatuur te bekostigen.
  En ik zie de Suri’s niet betalen nog.Dus op doeken die Sasur.
  Zuiver iets van boven af werken.In plaats een wet op kijk en luistergeld,komt gelijk een innings bureau en dan pas kijken hoe het geld bij het volk gehaald kan worden.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Van top politicus tot de kleine man is de mentaliteit van de doorsnee surinamer…..zweef tiki, met de wet, het recht in de hand of niet. Ma kut….men probeert elkaar te bedriegen,te beroven en te belazeren op elk gebied.Ook geestelijk, moreel maar bovenal in de politiek. Ma afout na neks.neks no fout.soso lobi so a de sinds a revo biging…


  Maak melding

 3. Maar het zijn toch alle organisaties in Sur. die gaan voor het eigen belang in plaats van landsbelang? SASUR heeft goed oplet en stage gelopen bij de top van het land.


  Maak melding

 4. Eigen belang eerst! eerst je vrouw, dan je zoon dan je stief, ,en schoonzoon, daarna de rest van je familie en (politieke) vrinden.Na mij en mijn companen de zondvloed.


  Maak melding

 5. Beste Anna_Zuribabwe: “Sasur lijkt me meer een verzameling schurken” Ze nemen goed voorbeeld aan de huidige regering.

  Denk je dat er nog ooit in Suriname een politicus van statuur opstaat die ECHT de belangen van het Surinaamse volk behartigt in plaats van zijn eigen hachje????


  Maak melding

 6. Sasur is een monster gecreeerd door Chan Santhoki, in opdracht van BumaStemra. Tot die conclusie kom ik als ik de berichten en verklaringen van Ramlal zie. In zijn tijd als minister van jus/pol heeft hij duidelijk laten zien een behartiger te zijn van de Nederlandse belangen. Nu komt een van zijn hand en span diensten bij hem terug als een boemerang. Hij verschuilt zich continue achter de rechtsgeldigheid van Sasur. Maar natuurlijk is Sasur rechtsgeldig, daar heeft hij persoonlijk voor gezorgd door een ieder die advies betreffend Sasur of toezicht moest houden op een zijspoor te zetten. Is er hier sprake van eigen belang of gaat zijn liefde voor Nederland zo ver dat hij de belangen van Nederland in de rechtspersoon van BumaStemra boven het belang van zijn eigen landgenoten heeft gesteld? Daar lijkt het in ieder geval erg op. Laat Chan met gedateerde documenten aangeven waarom hij toen al de waarschuwingen in de wind heeft geslagen. Ramlal en zijn ega zullen we niet kunnen vervolgen, wat erg jammer is daar zij een flinke njang hebben gemaakt (zij noemden dat operationele en juridische kosten), maar door Chan natuurlijk uit de wind gehouden zijn. Ruik ik hier enige familiebanden?? Laat ze ook dat uitzoeken, het kan nog smeriger worden dan het nu al is.


  Maak melding

 7. SASUR is een haatsklus die door Santhoki vertrouwelingen is opgezet om…”geld te verdienen”.
  Dat ze daarnaast ook de muziekanten en artiesten moeten betalen is een noodzakelijke bijzaak.

  Helaas moeten we constateren dat Santhoki’s imgae niet zo kraakvrij is als we zouden moeten geloven…..


  Maak melding

 8. Voordat je je geld als artist krijgt moet je muziek eerst geregistreerd zijn. En daarna, wanneer men gebruik van maakt, kun je als artiest royalties ontvangen. Surinaamse artisten weten dit niet vandaar dat ze geen koper cent hebben ontvangen. Dan komt nog erbij kijken dat de media huizen tot vandaag aan de dag weigeren om royalties te betalen. HOe wil je als artiest dan eraan verdienen ?

  Sasur is in de fout gegaan om dit niet goed uit te leggen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.