Armen Suriname moeten handen in modder steken

48

PARAMARIBO, 16 jan – ‘Arme’ burgers zullen voortaan meer moeten durven de handen in de modder te steken. De mensen moeten aan de slag, vindt minister Alice Amafo van Sociale Zaken & Volkshuisvesting, Sozavo. Niet dat iedereen een luilak is, maar het bestand van nu geeft toch wel te denken.

Daarom wordt flink het mes gezet in wat er nu geregistreerd staat als hulpbehoevend. “We gaan de zelfredzaamheid versterken van zwakkeren in de samenleving”, zegt Aamfo tegenover de Ware Tijd. De invoering van een systeem met prikkels is precies daarom bedoeld. Het zogenaamde Conditional Cash Transfer gaat hulpontvangers stimuleren. Mensen krijgen een bepaalde uitkering als ze bijvoorbeeld ervoor zorgen dat hun kinderen naar school gaan.

Het accent wordt verlegd van de vis naar de hengel. Uiteindelijk moet de hulp zich overbodig maken. In de ruim zestig jaar dat het ministerie bestaat is de afhankelijkheid juist aangemoedigd. Haast twintig procent van de bevolking zit op een of andere manier in het systeem. Het motto voor de toekomst luidt: No gi mi soso fisi (Sranantongo voor: geef mij niet alleen maar vis, red.). Sozavo hoopt er een hele omslag mee teweeg te brengen.

Bekijk ook:


48 REACTIES

 1. Ik blijf erbij, verplicht scholing en/of werk.
  Voor alles Surinamers in het land, dus ook in het binnenland. Desnoods hardhandig, het heeft niets te maken met slavernij. Dit moet men zien als een vorm van opvoeding en discipline. Weigeraars moeten zwaar gestraft worden.

  Dit is de enigste manier om als volk samen vooruit te kunnen komen. Desnoods moet je het subsidieren. Criminaliteit kost meer dan werkgelegenheid. Elk Surinamer mag niet zonder een vakdiploma stoppen met studeren en daarna moet men verplicht gaan werken.


  Maak melding

 2. Goed plan maar ze mogen eerst beginnen om die spook en 7- even ambtenaren de laan uit te sturen,personeelsbestand SLM saneren, en te snijden in de vergoedingen van de zgn. assembleeleden en regeringsleiders.


  Maak melding

 3. Dit is zeker slecht nieuws voor randfiguren als Henk Molenaar, Zucht, WikkiLeaks e.v.a.
  Voor deze figuren is de soos in Nederland een ware uitkomst aangezien ze hun grote klauwen helemaal niet hoeven te gebruiken. Ik snap daarom heel goed dat zij alles van Nederland goedkeuren t.o.v. Suriname. Zij kunnen rustig doorgaan met het afgeven op werkende Surinamers door de godsganse dag hun ongelofelijke onzin op het internet te spuien. Zalig zijn de dommen!


  Maak melding

 4. PAAGAL: Laat het woord slavernij maar achterwege, want anders bewerkstellig je het complex van bepaalde forumleden, en roep je weer allerlei traumas uit het verleden op.


  Maak melding

 5. Net zolang als deze zittende roofvogels het hebben gemund op de armen, net zolang zullen deze armen het slechte voorbeeld volgen van enkele der roofvogels die door misdaad roemrucht en rijk zijn geworden, middels het smerige politiek spel. Onderdrukking der armen. Sommigen gaan als volgelingen over tot misdaad, als bron der inkomsten. Zie Santo Boma, Zie abra broki en kontring….niet eens een tjap,hark kunnen ze hanteren. Maar mes en houwer wel ter bedreiging of voor roof. Ma kut, wie in dit land arm zijn, zijn oliedomme luiaards die stemden ndp voor gratis ete drinke huisje met tuintje….nu zijn ze verder van huis en voelen zich gepakt en bedrogen door de loze beloften aan luchtkastelen die deze marionettenregering hen voorhield. Het is nu werken. Hahahaahahahha..Ma kut, daarvan gaat men niet dood. Zal de meerderheid der armen gevolg hieraan geven. Neen, want net zolang als er boeven zitten in deze regering, net zolang zullen ze hun handen open houden met vragende ogen geef ons noh, gratis ndp


  Maak melding

 6. Zo lang ze te eten krijgen,gaan ze niet officieel werken.Steeds lopen leuren in de grijze circuit.Pas als het zwaard van de honger hun prikt,gaan ze wat produceren om te eten.Suri’s moeten eerst voelen.De guyanezen zijn al door de dal gegaan en pakken nu alles aan.Ook de visserij hoe gevaarlijk het ook moge zijn.

  Cobie.


  Maak melding

 7. Een goed plan van deze minister Alice Amafo. Suriname moet opgebouwd worden en iedereen dient een bijdrage te leveren. Gelukkig begint men dat nu echt in te zien. De vraag blijft waarom de vorige regeringen nooit werk hiervan hebben gemaakt.


  Maak melding

 8. Genoeg plantages om op te werken. De handen uit de mouwen steken en arbeid verrichten zoals dat elders in de wereld ook gebeurt. Alle oude plantages opnieuw in productie nemen en van Suriname een eerste klas productieland maken. Voor de kenniseconomie is Suriname te klein en innovatie is een kostbaar begrip. Maar investeren in goederen als suiker, citrus, rijst etc. heeft de grootste nut.

  Suriname heeft de beschikking over een groot en vruchtbaar land, het beste klimaat voor een groot aantal voedselproducten en last but not least een groot Aziatisch deel van de bevolking die genetisch geprogrammeerd is om voedsel te verbouwen.

  Om deze redenen heeft Nederland in het verre verleden New York ingeruild voor Suriname. Dezelfde plantages hebben aan de basis gestaan van de Gouden Eeuw en de huidige rijkdom van Nederland.

  De wereld-handelsprijzen voor voedsel stijgen de pan uit en daar moet Suriname zich specifiek op gaan richten. Niet op het kostbare en moeilijk te ontginnen bauxiet en goud. Deze zijn milieu belastend en ten nadele van de toeristen-industrie.

  Door de toenemende vraag naar voedsel en slechte oogsten door de klimaatverandering zal Suriname beter in staat zijn om investeerders aan te trekken tegen gunstiger voorwaarden, dan zijn nu hebben met de bauxiet- en goudindustrie. Dan is de keus toch niet moeilijk.

  De 2 sectoren waarop de Surinaamse economie op moet leunen zijn A. de toeristen-industrie en B. de voedsel-industrie. Beide kunnen duurzaam ontwikkeld worden en zijn weinig tot niet milieu belastend.

  Maar de oplossing voor deze industrieen ligt in handen van de Surinaamse overheid en zijn (nog) luie bevolking.


  Maak melding

 9. Als dit uit de mond kwam van een integere minister met een onbesproken gedrag dan zou dit geloofwaardig kunnen zijn.
  Deze dame moet haar smoel houden want zij heeft juist een verkeerde voorbeeld aan de samenleving gegeven door haar verjaardag feest met geld van de samenleving te vieren. De reactie van de NDPers laat wederom zien hoe hypocriet en inconsequent deze gasten zijn, ze hebben Amafo met de grond gelijk gemaakt en nu wordt zij opgehemeld door deze zelfde farizeers.


  Maak melding

 10. De oplossing is het invoeren van een bijstandsuitkering in Suriname gekoppeld aan de plicht tot aanvaarden van werk.Er is werk zat in Su. Die bijstand zal, indien de regels consequent worden toegepast, uiteindelijk de schatkist spekken.Tenminste kan de bevolking niet meer zeggen dat de Overheid niet naar hen omkijkt.


  Maak melding

 11. mr. pleasant

  .en zalig de armen van geest, maar niet de endeepee sekteleden die kozen en kregen onberechte misdadigers als leiders. Ma kut, tje wojo e jagi.wo bari no K.


  Maak melding

 12. Steek het mes in die hoge salarissen van
  Igrid B, Dino B, Desi B. C.Limburg, J Wijdenbosch, E.Alibux, W.Lackin, S,Meye en al die andere criminele schurken.


  Maak melding

 13. @michael

  Jouw plan toont opmerkelijk veel overeenkomst als die van de voormalige kolonisator. Ik neem aan dat het wel de bedoeling is de arbeiders voor hun werk te betalen. Je zegt dat het Aziatisch deel van de bevolking genetisch geprogrammeerd is om voedsel te verbouwen. Als ik naar de geschiedenis van Suriname kijk kan ik de conclusie trekken dat het Afrikaanse deel van de bevolking genetisch geprogrammeerd is om te werken. Niet voor niets waren het Afrikanen die als slaaf gebruikt werden. Dat was het enige volk dat niet bij bosjes dood neerviel als er echt gewerkt moest worden. Dat we geen kenniseconomie hebben is waar. Maar we hebben wel alles om een productieland te worden. Kennis is te koop en met een goede onderwijsplanning kunnen we die kennis op lange termijn in eigen huis halen en verder ontwikkelen. Is jou idee niet een beetje eenzijdig en outdated? Bankieren en ontwikkelingsplannen ontwerpen zijn nogal verschillende routines.


  Maak melding

 14. Armoede hoe moet ik dat zien ,geen onderdak geen eten of kan ik geen luxe hebbedingetjes bezitten.
  Ik weet wat armoede is als je geen eigen huis hebt en elke dag voor een bord eten moet zorgen voor het gezin.
  mijn ouders hebben vroeger ook vaak moeten verhuizen om onderdak te zoeken vader heeft altijd gewerkt,hadden zich ook ingeschreven voor een stukje grond hebben nooit wat gekregen.
  Terwijl er grond weggegeven werd aan mensen die het niet nodig hadden (vriendjes politiek).
  EN dan praat ik over meer als 50 jaar terug toen bestond de vriendjes politiek al.
  En ondankst alles hebben wij een mooie jeugd gehad in suriname en waren we altijd tevreden met wat wij hadden ook al was het weinig.
  Als je naar de jeugd van suriname kijkt wat ze nu hebben een mobiel een black berry zoveel luxe hoe komen ze aan zoveel geld.
  kijk wat voor auto,s er rijden hoe kun je dit verklaren.
  Het zal mij niet verwonderen dat er nu nog gezinnen zijn met een zelfde situatie.
  Dat wat ik nu bereikt hebt heb ik niet te danken aan Suriname,en daar durf ik eerlijk voor uit te komen.
  Maar ik heb suriname nooit de rug toegekeerd maar wel degene die hun zakken blijven vullen,en zeggen dat de armen harder moeten werken .


  Maak melding

 15. Gewoon de bijstand in werking stellen in SU. Nooit meer kunnen ze zeggen dat Su geen sociaal zekerheidsstelsel heeft. Middels de bijstand kun je ierdeen aan het werk zetten die in staat is te werken. Zie het aldus:Komt Meneer X bijstand aanvragen . Ik schrijf hem in en laat het formulier ondertekenen. Vervolgens vraagt hij wanneer hij geld kan ontvangen. Op dat moment zeg ik hem:Aan het einde van de maand wanneer je een maand hebt gewerkt, want ik heb werk voor je. Of hij aanvaardt de baan of hij weigert. In het laatse geval heeft de staat hem in zijn levensonderhoud willen voorzien, maar hij heeft geweigerd. Socialer kan de Staat niet zijn. Onderwijl staat hij ofiicieel geboekt als werkweigeraar.


  Maak melding

 16. Die Chinees komt helemaal uit China en heeft succes.
  Dan wil ik weten wat met bepaalde mensen aan de hand moet zijn…GEWOON …..LUI en behoorlijk dom…daarom soso roof….laat deze domoren gewoon werken en hard ook nog…. want…anders KATIBO o go tik din.


  Maak melding

 17. Bijstand invoeren in Suriname……. Dat weet ik nu al welke bevolkingsgroep daar in grote getale gebruik van gaat maken….Lijkt me geen slim plan


  Maak melding

 18. Henk Molenaar,

  Niet zo hoog van de toren blazen. Je kan je niet afscheiden van je eigen bevolkingsgroep, domme druiloor. Of is de soos alleen voor egoïsten zoals jij weggelegd? Jouw eigen bevolkingsgroep in Suriname zal met hun grote klauwen op de voorste rijen staan om te ontvangen net zoals je het nu ook in Nederland doet bij de soos. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je heel erg blij bent met Olland, toch?


  Maak melding

 19. Titel klopt niet helemaal, Ik kan arm zijn en elke dag 4 uur opstaan om op de markt spullen te verkopen.
  Werkeloze Suriname moeten handen in modder steken.

  Beetje jammer van de minister.

  Kijken hoe daadkrachtig ze is.


  Maak melding

 20. ANNA_Z:” Als ik naar de geschiedenis van Suriname kijk kan ik de conclusie trekken dat het afrikaanse deel van de bevolking genetisch geprogrammeerd is om te werken” !!!!.lIEVE ANNABEL doen ze dat ook sinds de afschaffing van de slavernij? het is een vraag ik bedoel er verder niks mee. groet Zucht.


  Maak melding

 21. Hetelucht Ballon!
  Ruim 20% van de bevolking staat ingeschreven bij de Sociale dienst en leeft er lustig op los van deze dienst. Volgens mij moet men eerst een dienst (werk) verrichten alvorens men in aanmerking komt voor een ondersteuning.
  Het grootste deel (15%) bestaat uit alleenstaande moeders die zich ieder jaar weer laten volpompen. Dan zeggen ze dat ze met een grote buik niet kunnen werken.
  En wie moet op de kinderen passen?
  Een ingeburgerd systeem kan je niet zomaar wegwerken.
  Amafo zegt wat er gaande is maar kan er niets aan doen.
  Vanuit de bevolking moet een mentaliteitsverandering komen. Geen enkele minister of president kan die mentaliteit veranderen, zolang de burger zelf niet wil.
  Daarom is dit een Ballon met hete lucht uit Amofo van Amafo.


  Maak melding

 22. Mi abi wang mati. Leuk om zo zijn tories aan te horen. Een ding baja, wanneer meneer vertrekt steevast a de aksi yu wang busmoni. Ook al is het net het einde van de maand geweest. Na so wi tante tang en dat moet veranderen! Songs sama no habi jeejee!


  Maak melding

 23. @zucht
  Ik zou zeggen, bezoek Suriname en kijk dan wie er werkt en wie niet. Dan kun je zelf een conclusie trekken. Argumentum ad hominem leidt tot niets.


  Maak melding

 24. @ Anna_Z

  Je hebt gelijk dat de Afrikaanse slaven het werk op de plantages deden. Maar dit was onder dwang en niet op vrijwillige basis.

  Dan kom je op de discussie Nature versus Nurture. Vanuit het Nature-standpunt zijn er aangeboren verschillen tussen mensen wat hun psychische mogelijkheden betreft. Is een mens op psychisch vlak wat hij is omdat er een bijna natuurlijke voorprogrammering bestaat (het Nature-standpunt) of is hij zo geworden door concrete ervaringen die hem geleidelijk in een bepaalde richting hebben gemodelleerd (het Nurture-standpunt).

  Toegespitst op jou vraag inzake het Aziatisch deel van de Surinaamse bevolking en de Afrikaanse slaven op de plantages kan gesteld worden dat in geval van de eerste groep sprake is van een Nature-standpunt en in geval van de tweede groep sprake is van een Nurture-standpunt. De Afrikaanse slaven werden bruut uit hun omgeving weggehaald en gedurende 3 eeuwen door de kolonisator gedwongen op de plantages te werken.

  En de historie heeft bewezen dat de Afrikaanse slaven na beeindiging van de slaverij massaal uit de landbouw zijn getrokken. In het binnenland van Suriname heb je kostgrondjes die specifiek door de vrouwen worden beplant en onderhouden. De mannen daarentegen houden zich verre buiten de landbouw. Daarentegen zijn de contractarbeiders (na de slaverij gehaald uit India en Indonesie) na beeindiging van de contractperiode in de landbouw gebleven. Zie Wageningen en Nickerie. In Afrikaanse landen ontbreekt het aan productieve landbouw, waardoor steeds weer hongersnood optreedt.

  Wat is er mis mee om de plantages weer tot bloei te brengen? Het oude plan van de kolonisator werkte heel goed, op het verwerpelijke slavenarbeid na. Maar het kan wel degelijk in een nieuw jasje worden gestoken en met betaalde arbeidskrachten opnieuw tot leven gebracht.

  En tot slot: Bankieren betekent veel meer dan achter de kas flappen tellen. Investment Banking houdt o.a. in het beoordelen van ondernemingsplannen en kredietverlening aan grote bedrijven.


  Maak melding

 25. Michael
  In Afrikaanse landen ontbreekt het aan productieve landbouw, waardoor er steeds weer hongersnood optreed.

  Waar haal jij deze ONZIN vandaan???
  Volgens je eigen zeggen ben je fin.cons., als je fin. adviezen op een vergelijkbare onzin doctrine gebaseerd zijn dan heb ik wel erg te doen met je klanten en/of je werkgever.

  Sta er bij stil dat er ondanks de vele onzin die er hier vaak staat ook er toch genoeg lezers zijn hun verstand op de juiste plek. Of hoor jij ook bij dat ander clubje.


  Maak melding

 26. @michael
  Allereerst bedankt voor je reactie. Het is een goed beargumenteerde inhoudelijke reactie op mijn reactie.

  Ik merk dat je de geschiedenis van Afrika niet kent, althans een flink stuk van de history van Afrika. Afrika is de bakermat van onze beschaving en was tot de komst van de Europeanen al behoorlijk strak georganiseerd. In de prekoloniale tijd was Afrika zelfvoorzienend en er bestonden grote koninkrijken die welvarend waren en een goed bestuur kenden. Het koninkrijk Benin is een voorbeeld van wat Afrika toen was. Men dreef handel met de Arabieren en er waren zelden voedseltekorten. Vergeet niet dat de oudste beschavingen een Afrikaanse oorsprong hebben. De Nubiers en de Moren is het zelfs gelukt Europa binnen te dringen. Dat waren geweldige militaire strategen.

  De ellende in Afrika kwam met de komst van de Europeanen. Het lijkt me dat deze periode bij jou bekend is. Behalve mensen en grondstoffenroof hebben de Europeanen een bende van Afrika gemaakt. Heel Afrika werd verdeeld en als je naar de kaart van Afrika kijkt zie je meteen iets vreemds. De kaart bestaat uit heel veel rechte lijnen. Alle natuurlijke en etnische grenzen zijn toen volkomen genegeerd en hebben in de postkoloniale tijd voor ontzettend veel problemen gezorgd. Problemen die tot op de dag van vandaag nog doordreunen.

  Maar vergis je niet in Afrika. Hoewel het met sommige landen daar absoluut nog niet goed gaat is Afrika in het algemeen behoorlijk booming. Men heeft vooral in het westen een nogal vertekend beeld van het huidige Afrika. Landen als Nigeria, Ghana en Zuid Afrika zijn heel moderne landen met een bloeiende economie. Ik denk dat jij jouw beeld over Afrika zal moeten bijstellen.

  Er is wel degelijk productieve landbouw in Afrika maar niet in elk land. Dat is jammer. Maar, je kunt echt niet stellen dat er geen productieve landbouw in Afrika bestaat. En de landen waar het niet van de grond komt hebben problemen met droogte en andere klimaatfactoren.

  Na de afschaffing van de slavernij in Suriname hebben de slaven niet voor de landbouw gekozen. Maar dat kan ik me heel goed voorstellen. Ze waren weliswaar vrij maar ze hadden niets. Geen grond, nada. Er zijn wel enkele plantages gekocht van de koloniale eigenaren.

  Met de contractarbeiders is het totaal anders verlopen. Die kregen na verloop van tijd stukken grond toegewezen.

  Oude plantages weer tot bloei brengen lijkt me persoonlijk geen goed idee. Alleen maar om het feit dat deze plantages eigenaars hebben. Die zullen een groot gedeelte van de koek gaan opeisen. Ze zullen zich gaan gedragen als grootgrondbezitters en gezien de ervaringen in andere landen van Zuid Amerika lijkt me dat geen goed idee. Suriname is groot genoeg om nieuwe gronden aan te boren waarbij de staat eigenaar is.

  En natuurlijk weet ik dat bankieren heel veel verschillende routines bevat. Maar toch bedankt voor de info.


  Maak melding

 27. Anna_z zei: “Niet voor niets waren het Afrikanen die als slaaf gebruikt werden. Dat was het enige volk dat niet bij bosjes dood neerviel als er echt gewerkt moest worden”.

  Anna_z, deze “wijsheid” heb je zonder dat je het doorhebt van de Europeanen overgenomen, dit verhaal werd verteld om te verklaren waarom men Inheemsen/Indianen niet gebruikt heeft als slaaf, maar helemaal aan de andere kant van de oceaan Afrikanen ging halen om het zware werk te doen. Dit is maar een drogreden geweest, bedoelt om als slavendrijver toch nog een beetje menselijk over te komen, men had zogenaamd medelijden met de arme zwakke Indianen. Ik zal met een paar argumenten duidelijk maken dat er niets van klopt.

  Ten eerste was geen enkele Europese kolonisator er vies voor om Indianen als slaaf te gebruiken, ze hadden net zoveel medelijden met Indianen als met Afrikanen, als ze dood neervielen dan hadden ze pech, verder kon het ze niets schelen. De Indianen waren al massaal dood door ziekten en kogels toen ze met hun plantage systeem aanvingen of ze waren diep het Amazone woud ingevlucht net als de Marrons later. Ze moesten wel naar andere arbeidskrachten uitkijken, het was makkelijker en goedkoper om Afrikanen te halen dan dode Indianen tot leven te wekken of achter levende aan te zitten in het Amazone woud.
  Ten tweede: waarom kozen ze voor Afrikanen? Kijk eens naar de wereldkaart, het dichtstbijzijnde grote land met een miljoenenbevolking is/was Afrika, het was natuurlijk goedkoper en makkelijker om Afrikanen te halen, als India of Indonesië op de plaats van Afrika had gelegen hadden ze die mensen gepakt (waarom hadden ze geen medelijden met Javanen en haalden ze ‘grote sterke’ Afrikanen om in Indonesië het zware werk te doen op de plantages daar, of om bij Indianen te blijven, waarom haalden ze in de Andeslanden geen Afrikanen maar gebruikten ze met even veel plezier de daar massaal aanwezige Indianen om het veel zwaardere, ongezondere werk te doen in de goud en zilvermijnen? (op een plantage had je nog frisse lucht en zonlicht voor vitamine D).

  Ten derde, al zou je een paard of een olifant het zware werk laten doen, die zou ook binnen de kortste keren dood gaan als je hem niet goed verzorgde, een Afrikaan gaat net als elk ander mens dood als hij niet goed te eten krijgt en geen goede medische verzorging krijgt. Onderzoek gedaan op de overblijfselen van plantage slaven op een begraafplaats dichtbij Matapica strand heeft uitgewezen dat ze gemiddeld niet ouder werden dan 30 jaar en hun gewrichten waren alle helemaal versleten.

  Daarom anna_z, denk in het vervolg zelf een beetje na voordat je de drogredenen van Europeanen overneemt en dus onzin als de waarheid gaat verkondigen. Ditzelfde geldt voor de mensen die zeggen dat Aziaten genetisch geprogrammeerd zijn om voedsel te verbouwen. Mensen zijn in tegenstelling tot andere dieren/levende wezens nergens toe geprogrammeerd, je moet als mens alles eerst leren voordat je het kan doen. Indiërs zijn net zo min geprogrammeerd om voedsel te verbouwen als ze geprogrammeerd zijn om computerprogramma’s te ontwerpen, als je het niet van tevoren geleerd hebt kun je het gewoon niet. Nederlanders zijn ook niet geprogrammeerd om dijken te bouwen, als ze er niet jarenlang op studeren hoe dijken te bouwen kunnen ze het niet,anders zou je elke boeren@#$% op de Albert Cuyp markt kunnen vragen om dijken of bruggen voor je te komen bouwen. Misschien zijn degenen die zo iets beweren genetisch geprogrammeerd om onzin te verkondigen (wat ik niet denk).Hou in het vervolg dus op om zomaar, zonder eerst na te denken, onzin te roepen.


  Maak melding

 28. @stenaf

  Let op de minnetjes die we steeds krijgen. De Anti Bouterse Brigade (ABB) klikt er lustig op los. De duimen omhoog voor zichzelf en de duimen omlaag voor ons. Eigenlijk moet ik erom lachen. Vooral omdat ik zelf nergens op klik. En eigenlijk vind ik een groot aantal minnetjes best wel een compliment. Vind jij dat ook?


  Maak melding

 29. @Ba Anansi

  “een groot Aziatisch deel van de bevolking dat genetisch geprogrammeerd is om voedsel te verbouwen.”

  Die uitspraak komt niet bij mij vandaan.

  Maar ik wil toch wel ingaan op wat je over Afrikanen schrijft. Het is algemeen bekend dat toen Columbus voet zette in Amerika de Indianen door contacten met Europeanen snel gedecimeerd werden. Niet alleen door moord maar ook door ziekten waarmee ze voor het eerst in aanraking kwamen. De Europeanen namen heel wat voor de Indianen onbekende ziekten mee waaronder syphilis. Deze ziekten hebben de uitroeing versneld. Sommige bronnen (geen directe) beweren dat 90 tot 95 procent van de inheemse indianen bevolking is overleden aan de Europese ziektes. En dat binnen enkele tientallen jaren Er is wel een poging gedaan om Indianen als slaaf te gebruiken.

  Als we naar de sportprestaties van Afrikanoide volkeren kijken dan valt meteen op dat ze sneller, krachtiger en ook wendbaarder zijn. Ik denk dat iedereen het daarover wel eens is. De bewijzen liggen er. Ze zijn fysiek sterker.

  Het woord geprogrameerd moet je niet al te letterlijk opvatten. Het is een herhaling uit de reactie van @michel in relatie met zijn uitspraak over Aziaten.

  Verder denk ik dat het begrip medelijden in die tijd niet aan de orde was. Slaven waren gewoon handelswaar en de slavenhandelaren hadden er alle belang bij dat hun slaven in leven bleven.

  Wat je zegt over Afrika als het dichtstbijzijnde grote werelddeel met een miljoenenbevolking klinkt logisch. Maar of dat een rol heeft gespeeld?


  Maak melding

 30. @paagal

  Als ik invloed had in Suriname zou ik jou als eerste grijpen en in de goudmijnen te werk stellen en hardhandig ook. Precies zoals jij voorstaat dat anderen hardhandig moeten worden aangepakt. Of jij al een baan heb of niet, ik pak je gewoon aan jou nekvel als een puppy en smijt jou gewoon de werkbus in. Dat is jou verdiende loon, want wie niet wil dat hen geschiedt doet dat ook een andere niet. Tum pagal baté paagal.


  Maak melding

 31. Altijd leuk dat Anna_Z zo vanuit 1 perspectief de wereld bekijkt: “Als we naar de sportprestaties van Afrikanoide volkeren kijken dan valt meteen op dat ze sneller, krachtiger en ook wendbaarder zijn. Ik denk dat iedereen het daarover wel eens is. De bewijzen liggen er. Ze zijn fysiek sterker”

  Ik kan mij namelijk niet 1 Afrikaans land herinneren dat ooit wereldkampioen is geworden in welke belangrijke sport dan ook…..

  Dus de bewijzen liggen er niet…geen onzin gaan verkopen….

  En als ik zou schrijven : “De blanke volkeren zijn intelligenter: dan springt onze Anna uit haar vel.


  Maak melding

 32. @Henk Molenaar
  De witte volkeren zijn zeker intelligenter in het planmatig uitbuiten en uitroeien van andere volkeren. De uitroeing van de Indianen, de holocaust en de slavernij zijn daar het bewijs van. Vind je ook niet?


  Maak melding

 33. Ik ben blij te merken dat een paar leden zijn gaan nadenken over hetgeen ik geschreven heb.
  Anna_z. Denk je werkelijk dat een op maximale winst beluste slavenhandelaar helemaal om Afrika zou varen om slaven te gaan halen in India of Indonesië, die reis zou minstens driemaal zo lang geduurd hebben en dus vele malen duurder en gevaarlijker zijn. In India en Indonesië zou de slavenhandelaar ook makkelijk aan zijn slaven kunnen komen in die tijd (tegenwoordig ook overigens, als je let op orgaanhandel dat op grote schaal plaatsvindt in die landen), in India zouden de mensen van hoge kaste er geen moeite mee gehad hebben om hun eigen mensen van lage kaste als slaaf te verkopen.

  Dat verhaal over sterke Afrikanen die beter zouden zijn in sport is ook zo’n fabeltje dat zijn eigen leven is gaan leiden. Ik zal niet ontkennen dat er tussen de Afrikanen ook mensen met talent rondlopen, die na gedegen training tot wereldprestaties in staat zijn, maar dat geldt niet voor ALLE Afrikanen. Als dat namelijk zo was dan kon ik als afstammeling van Afrikanen ook op een blauwe maandag opstaan en zeggen dat ik atleet wilde zijn om eventjes goud te gaan winnen op de Olympische spelen. Voor Anthony Nesty gewonnen had werd er met even veel overtuiging beweerd dat negers niet tot grote zwemprestaties in staat zouden kunnen zijn vanwege hun specifieke lichaamsbouw. Toen Anthony gewonnen had schreef een Nederlandse journalist dat hij een natuurtalent was, hij ging er eventjes voor het gemak aan voorbij dat Anthony jarenlang heeft moeten trainen om te kunnen winnen op de Olympische spelen, bij die journalist kon het gewoon niet dat een ‘luie’ Surinamer de discipline zou kunnen opbrengen om jarenlang te trainen, hij moest dus wel een natuurtalent zijn om het zo ver te schoppen. Overigens zou iedere huidige Surinaamse zwemkampioen het met zijn huidige zwemtijd gewonnen hebben van de Olympische blanke kampioen van 40/50 jaar geleden. Henk Molenaar, dat Afrikanen nog nooit wereldkampioen zijn geworden volgens jou heeft niets met de mogelijkheden of onmogelijkheden van hun ras te maken, het heeft meer te maken met de economische/financiële mogelijkheden van de landen waarin ze leven, voor de huidige Afrikaanse landen zijn sommige sporten nog niet betaalbaar (ik zie Zimbabwe al een heleboel sporthallen en Olympische zwembaden aanleggen). De nakomelingen van Afrikanen die in Cuba, de V.S. of zelfs Nederland wonen en wel gebruik kunnen maken van de faciliteiten aldaar, zijn wel in vele takken van sport wereldkampioen geworden.

  Waar je voortaan ook op moet letten is dat het niets uitmaakt tot welke etnische groep een atleet behoort, bepaalde individuele lichamelijke kenmerken maken je als mens beter geschikt voor bepaalde takken van sport, een hoogspringer is lang en slank of hij nu een blanke, een neger of een chinees is. Een kogelstoter is ………. enz. vul maar zelf voor elke sport in). Niet het Europeaan of Afrikaan zijn maakt je geschikt voor een bepaalde sport maar jouw individuele lichaamsbouw, als je het geluk hebt die specifieke lichaamsbouw te hebben, moet je het talent dat je blijkbaar dus hebt voor een bepaalde sport daarna nog gaan ontwikkelen door heel hard te trainen. Er kunnen best wel individuen zijn die de ideale lichaamsbouw niet hebben voor een bepaalde sport, maar door extra inzet misschien toch wel tot grote prestaties in staat zijn. Bolt zou theoretisch te lang zijn om een goede sprinter te zijn, maar zoals je ziet logenstraft hij die bewering. Kijk voortaan naar elke atleet die grote prestaties levert en geef hem/haar alle eer die hem/haar toekomt, schuif het niet eventjes af op zijn of haar ras.


  Maak melding

 34. anna_z, nu moeten we er alleen nog voor pleiten dat men die onzin niet meer klakkeloos laat opnemen in de huidige leerboeken op de Surinaamse scholen. Ik heb in het verleden collega’s ook met argumenten proberen te overtuigen, maar in tegenstelling tot jou waren ze niet bereid hun door indoctrinatie verkregen “wijsheid” overboord te zetten. Het is namelijk heel moeilijk voor gebrekkig opgeleide leraren om hun ooit eens verworven “wijsheid” in twijfel getrokken te zien worden. Je kunt zeggen wat je wilt van Nederland, maar op de Nederlandse universiteiten leer je met een open ‘mind’ naar zaken te kijken, daar leer je de andere met argumenten te overtuigen en niemand voelt zich op zijn @#$% getrapt als de ander met betere argumenten komt. Het is mijn ervaring dat in Suriname opgeleide leraren, in tegenstelling tot in Nederland opgeleide, heel moeilijk met argumenten te overtuigen zijn, ze zien je meteen als hun grootste vijand.


  Maak melding

 35. @Ba Anansi
  Je hebt helemaal gelijk. Geschiedenis behoort niet tot de exacte vakken en de geschiedsschrijvers brengen altijd een persoonlijk gekleurde versie bekeken door hun eigen bril. Als daar ook nog bijkomt dat de overwinnaar de geschiedenis bepaalt dan kun je er donder op zeggen dat sommige feiten worden verdraaid. En wat de argumenten betreft: voor mij is het geen schande toe te geven dat jij me met goede argumenten ergens van heb kunnen overtuigen. Ik ben altijd bereid van een ander te leren. Waren er maar meer mensen zoals jij op dit forum.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.