‘Dubbele nationaliteit voor sporters bestuderen’

70

Assembleevoorzitter Jenny Simons (NDP) sluit een dubbele nationaliteit voor de sportsector niet uit. Dat zegt ze tegen NatioSuriname.com. Voetballers van Surinaamse origine in het buitenland zouden dan mee kunnen spelen in de nationale voetbalselectie van Suriname.

De redactie vroeg aan Simons wat haar mening is over het idee dat profvoetballers in diaspora een dubbel paspoort krijgen, zodat zij zich kunnen inzetten voor de nationale voetbalselecties van Suriname. Bij deze gaat het om personen die in Suriname zijn geboren en thans een andere nationaliteit dan de Surinaamse hebben.

Simons: “Natuurlijk zie ik graag Suriname op topniveau meedoen onder andere op voetbalgebied. Van elke actie moet wel worden overwogen hoe het de lokale spelers en de ontwikkeling van Surinaamse jongeren in de sport zal beïnvloeden. Of het geven van een echte dubbele nationaliteit aan sommige mensen het gewenste effect zal hebben voor de ontwikkeling van de Surinaamse voetbalsport weet ik niet. Verder zijn er regels die internationaal toch wel beperkingen stellen aan de mogelijkheden van dergelijke spelers. Daar zal dus een goede analyse van moeten worden gemaakt, op basis van onze eigen situatie”.

Lees het artikel ‘Diasporabeleid voor sport moet worden bestudeerd’ op NatioSuriname.com.

Bekijk ook:


70 REACTIES

 1. Natuurlijk zal het geven van een dubbele nationaliteit wel het gewenste effect sorteren. Daar is geen twijfel over. En daar hoef je geen studie op los te laten. We praten over profs en semi-profs in de Nederlandse competitie, die via hun clubs een gedegen opleiding hebben genoten. Vooral voor de jeugd kan het een positief effect hebben, omdat jongeren rolmodellen nodig hebben. En wil Surinamse in de toekomst verder komen dan alleen maar uitschakeling in de voorronden van de grote toernooien, zal snel moeten worden overgegaan tot dubbele nationaliteiten voor sporters. Het schept een precedent, dat realiseer ik me ook, maar het kan een geweldige boost betekenen voor het Surinaamse sportklimaat.


  Maak melding

 2. Dit zal niet lukken want nederland zal niet meewerken.
  Dat is echt jammer voor suriname want er zitten in nederland heel veel spelers van surinaamse afkomst die de peil van het surinaamse voetbal kunnen verhogen.
  De surinaamse voetbalbond moet stoppen met uit en thuis wedstrijden want dat maakt het voetbal peil kapot.
  Men moet terug naar de stadions in paramaribo


  Maak melding

 3. Dit is op een hele rare manier meten met 2 maten en dus pure discriminatie. Als je leuk tegen een bal kan trappen komt je wel voor dubbele nationaliteit in aanmerking en anders niet…………


  Maak melding

 4. Wikileaks,
  Met jou uiterst precaire/bedenkelijke conditie en anderszins zal jij nooit in aanmerking komen! Is dat jou problaam?
  Overigens zijn wij hier mogelijk wel apen, maar hangen echt nog niet in bomen!
  In deze fase van onze ontwikkeling is er geen plaats voor opruiers en redimussu’s.


  Maak melding

 5. Henk Molenaar de grote nietsnut wil ook een Srananbuku?
  Dan kunnen we de tent echt sluiten als dit soort figuren ook zouden moeten worden geaccommodeerd.


  Maak melding

 6. Paramanpinto.
  Ik had gehoopt dat jij 1n dit nieuwe jaar iets verstandiger zou worden maar ik zie dat je nog dieper weg zakt dus ik laat jou lekker gaan.
  De tijd van André kamperveen hadden wij geen enkele surineds nodig op Suriname op sportieve hoogte te Brengen dat waren tijden waar ik en velen anderen trots waren op Suriname.


  Maak melding

 7. Helpt echt niet!

  Dit geldt voor sporters die in Suriname geboren zijn.
  Welke voetballers in de huidige top in Nederland zijn in Suriname geboren? Geen een! Of willen we Rijkaard, Vanenburg, Menzo, Mijnals, Michel Kruin en Marbach gaan selecteren voor het huidige Surinaams elftal? Nou, dan wil ik ook!
  Voetbaltoppers in het buitenland die in Suriname geboren zijn leven niet meer of zijn stokoud. Waarom al deze heisa terwijl er belangrijker zaken zijn (b.v. Surpost) mevrouw de voorzitter?


  Maak melding

 8. Discriminatie? ONZIN! De wet heeft zelf een artikel waar in “landsbelang” uitzonderingen kunnen worden gemaakt. Sporters die Suriname internationaal kunnen vertegenwoordigen kan je hieronder rekenen.

  Nederland? Die heeft niets te maken met de wetten die wij maken, dus op medewerking van hen hoeven wij niet eens te wachten. Als wij van rechtswege de Surinaamse nationaliteit verlenen aan geselecteerde sporters, heeft dit geen gevolgen voor hun Nederlandse nationaliteit.

  @Musk, het geldt niet alleen voor sporters geboren in Suriname. Sowieso moet dit nog bepaald worden, als men een wet gaat maken. Op de website natiosuriname.com wordt dit ook nog genoemd: “En personen die buiten Suriname zijn geboren uit ouders van wie één of beide in Suriname is (zijn) geboren en een andere nationaliteit dan de Surinaamse hebben. Deze groepen personen en komende generaties zouden opgenomen kunnen worden in een regeling.”

  Dus met die Suriprofs zullen we zeker beter gaan presteren, waardoor kapitaal/sponsoren verworven kunnen worden en dus sportbonden zelf o.a. in de lokale jeugd kunnen investeren.


  Maak melding

 9. Prima idee, het is in studie dus laten we maar afwachten en hopen op het allerbeste voor de Sur. Sportliefhebbers, de Sur. Sporters,en de Sporters van Sur. Origine die heel graag voor Sur. Willen uitkomen.


  Maak melding

 10. @Musk

  Je zegt onzin. In het elftal van Trinidad die aan het WK 2006 deelnam, speelde een blanke. Hij was een engelsman, die een grootvader uit Trinidad had. Het Ierse elftal heeft vele engelse spelers met ierse voorouders.


  Maak melding

 11. Ik hoop, dat de NDP dit doorzet. Want dan wordt een precedent geschapen, welke alle Surineds ook de surinaamse nationaliteit zal opleveren. Het voorstel om de voetballers van surinaamse komaf een surinaamse nationaliteit te verlenen is discriminatoir. Met dit precedent en de Toescheidingsovereenkomst in de hand, zal geen enkele rechter de Surineds een surinaamse nationaliteit kunnen ontzeggen.


  Maak melding

 12. Heel simpel.De Surinaamse regering moet een wet uitvaardigen dat alle mensen die kunnen aantonen dat ze in Suriname geboren zijn, zij en hun kinderen, nooit hun Surinaamse nationaliteit hebben verloren. Dit heeft geen gevolgen voor de Nederlandse nationalitet.
  Het zeilmeisje Laura heeft zelf 3 nationaliteiten. Daar hoor je de Nederlandse regering niet over.


  Maak melding

 13. @RG

  “Discriminatie? ONZIN! De wet heeft zelf een artikel waar in “landsbelang” uitzonderingen kunnen worden gemaakt. Sporters die Suriname internationaal kunnen vertegenwoordigen kan je hieronder rekenen.”

  Het geen jij beweert, dat is pas onzin! Internationale verdragen hebben voorrang op nationale wetgeving, omdat Suriname zich aan deze gecommiteerd heeft. Zo’n internationaal verdrag is de Toescheidingsovereenkomst(TO). Dat Suriname zich daar niet aanhoudt, wil niet zeggen, dat deze geen geldingskracht heeft. In de toekomst zal het gerechtshof van de OAS de uitvoering van de TO de republiek Suriname opleggen.


  Maak melding

 14. @Lasede_Bouta

  Dus omdat de Toescheidingsovereenkomst een dubbele nationaliteit uitsluit, zal een nationaliteitsregeling (onder de Wet op de nationaliteit en het ingezetenschap) voor uitzonderingsgroepen niet mogelijk zijn?


  Maak melding

 15. @RG

  De Toescheidingsovereenkomst regelt juist een surinaamse nationaliteit voor Surineds. Artikel 5.1 van deze zegt, dat de surineds in elk opzicht als Surinamers behandeld dienen te worden. Daarom eist Mahin Jankie ook politieke rechten in Suriname voor surinaamse Nederlanders op. Dit is het beste te realiseren door hen een surinaamse nationaliteit te schenken.


  Maak melding

 16. Musk, klopt wat je zegt.

  “Bij deze gaat het om personen die in Suriname zijn geboren en thans een andere nationaliteit dan de Surinaamse hebben.” Aldus missie dna.

  Of deze voetballers zijn stokoud, of ze zijn voornamelijk newbies die eerst carrière willen maken.
  In het laatste geval bepaald het salaris in euro’s wel te verstaan.
  In het eerste geval,als trainer, bepaald de vrouw. Ik zie Estelle niet echt shoppen in Su.

  En wat vinden de suri-ned voetballers zelf?


  Maak melding

 17. @leuv

  De surinaamse regering hoeft geen wet uit te vaardigen, want er ligt al een overeenkomst die de rechten van de surinaamse Nederlanders regelt. De regering Venetiaan heeft bewust deze overeenkomst niet gerespecteerd, omdat de Surineds met hun visa gelden, middelen in het laatje brengen. Onder dictator Bouterse is de visumplicht voor Surineds ingesteld, maar de regering Venetiaan wenste om de boven aangegeven reden dit instrument te misbruiken, terwijl de grote ‘staatsman’ van de NPS, Henk Aron, de overeenkomst met zijn volle verstand getekend heeft.


  Maak melding

 18. Dit heeft absoluut geen zin. Het koloniale bewustzijn van sommige Surinamers is behoorlijk hardnekkig. Dat de voetbalopleidingen in Calimerostan van hoog nivo zijn zal ik niet ontkennen. Maar buurland Brazilie is vlak bij de deur. We kunnen de expertise van dit land inhuren om Surinaamse voetballers in eigen land op te leiden. Calimerostan draait weliswaar internationaal mee maar Oranje heeft nog nooit een WK gewonnen. Dankzij enkele spelers van Surinaamse origine heeft Calimerostan het EK-1988 weliswaar weten te winnen maar dat is voorlopig het enige wapenfeit. Brazilie heeft al vijf keer het WK gewonnen dus het is niet meer dan logisch om onze blik op dit land te richten. Suriname dient het budget voor sportzaken te vergroten en expertise uit de regio te halen. Natuurlijk dient de mentaliteit van de Surinaamse spelers ook de nodige veranderingen te ondergaan. Verder dienen we ook onze Hindustaanse en Javaanse broeders duidelijk te maken dat voetballen geen privilege is van alleen maar Marrons en Creolen.

  Voor lieden die denken dat ik een man ben vanwege mijn interesse in voetbal: Ik heb jarenlang als spits gespeeld in het vrouwenteam van een onbekende club. Ik scoorde weinig maar ik kon wel goed tackelen.

  En voor de azijnpissers uit Calimerostan. Veel succes bij het komende EK. Maar kijk uit voor de Duitsers. Die denken doorgaans niet dat ze al gewonnen hebben na een doelpunt.


  Maak melding

 19. @Lasede_Bouta

  Ik begrijp wat je bedoelt. Het wijzigen van van de Toescheidingsovereenkomt (TO) is één optie dat kan leiden tot toekenning van de Surinaamse nationaliteit. De TO verstrekt momenteel alleen rechten (die dus niet worden nageleefd), formeel is dat niet de Surinaamse nationaliteit. Ik denk dat er voor een dubbele nationaliteit voor de hele Surinaamse diaspora minder draagvlak is in het parlement. Een dubbele nationaliteit voor de sportsector is haalbaar en misschien een begin voor alle anderen. Op http://www.natiosuriname.com is ook te lezen dat Santokhi een voorstander is van het idee.

  Het heeft sowieso economische/commerciële voordelen als Suriname op de wereldkaart wordt gezet met behulp van sport.


  Maak melding

 20. @Henk, Ik ben PRO bouterse. maar dat gesprek gaan we een andere keer aan.

  @Anna_z brazilie heeft inderdaad ook veel kennis. Maar zoals onze grote leider ooit zei. Geloof in eigen kunnen. We hebben genoeg Surinaamse trainers die hoog nivo hebben .Ze zitten misschien niet allemaal in Su maar dat is geen ramp.

  @lasede_bouta (Y). Wat dacht je van Douglas. Geboren Braziliaan heeft een nederlandse vriendin en woont een aantal jaar in NL en nu ook een NL paspoort. Wamberto (braziliaan) kwam voor belgie uit. en zo kan ik nog wel door blijven gaan!!

  @ All,

  Dit is een goed iets. Voor het volk voetbal gaat meer leven. De bond gaat meer geld binnen krijgen, waarmee ze de lokale jeugd beter faciliteiten kunnen bieden.

  Kan iemand me de nadelen noemen?
  Ik wacht wel…


  Maak melding

 21. Sjang, ik denk dat je een ding niet begrijpt. Het uit en thuis spelen van internationale wedstrijden is een FIFA-regel, en niet van de SVB. Spelen ze in andere landen ook alleen maar thuiswedstrijden? En als Suriname besluit om spelers uit de diaspora een dubbel paspoort te geven, heeft Nederland daar niets mee te maken. Veel Turken en Marokkanen hebben ook een dubbel paspoort, niet ondanks maar dank zij Nederland.


  Maak melding

 22. @Bouta82

  Zou het dan misschien mogelijk zijn om alleen trainers met Surinaamse roots uit het buitenland te halen. Die hoeven dan niet perse een dubbele nationaliteit te hebben. De voetballers in Suriname en de voetballers van Surinaamse origine in Calimerostan hebben per slot van rekening hetzelfde DNA.


  Maak melding

 23. Wat een slap gelul in de ruimte van mevr.Simons. Wat valt er nou te bestuderen? Moeten we het wiel weer gaan uitvinden?
  Ik proef tussen neus en lippen een anti SurNed onderbuikgevoel bij deze mevrouw. Ze probeert alleen een politiek correct antwoord te geven, maar denkt eigenlijk heel wat anders.


  Maak melding

 24. Beste Anna_Z: Wee typische huis-tuin-en keuken wijsheid van jou. “De voetballers in Suriname en de voetballers van Surinaamse origine in Calimerostan hebben per slot van rekening hetzelfde DNA”

  Volgens jouw beredenering zijn dan alle Surinaamse voetballers familie van elkaar. “Your daddy ain’t your daddy but your daddy don’t know”


  Maak melding

 25. Beste Bouta82 ( wat een hypocriete en provocerende naam trouwens)

  “We hebben genoeg Surinaamse trainers die hoog nivo hebben”

  Noem er dan ééns 2 dan…?

  Je luistert te veel naar je “Grote Leider” , die verkoopt ook alleen maar onzin.


  Maak melding

 26. he Anna denk jij nu echt dat die trainers die een suuri achter grond hebben,bij Suriname aan de slag gaan? of die voetballers,die het Nederlandse elftal net niet gehaald hebben,willen gaan voetballen voor Suriname?ik denk het niet A ze zijn bang om af te gaan B ze verdien er niks aan,en over trost te zijn om voor je land te spelen bestaat allang niet meer.


  Maak melding

 27. @Henk Molenaar
  In zekere zin zijn we allemaal familie van elkaar. De mens is in Afrika ontstaan.

  Maar laten we het bij voetbal houden. Mocht ik jou ooit eens tegenkomen dan mag jij onder de lat staan om mijn penalty te stoppen. Afgesproken!


  Maak melding

 28. anna_z , je bent geweldig hoor…zo leer ik veel op dit forum hoor..vooral die antropologische ingeving van jou en je sublieme vorm van geschiedenis weer te geven.over jou afkeer van Nederland?? er moet iets zijn gebeurd daar toen je ook zoals je zelf zegt daar hebt gewoond. Maar come on woman….wat kan jij overdreven nationalistisch overkomen zeg…gewoon misselijk van te worden. doe gewoon dan doe je al gek genoeg.


  Maak melding

 29. Daarna volgen toneelspelers, dichters, schrijvers, musici en ook nog verwonderende misdaadgangers. Vol lof over onberechte misdadigers dioe dit mogelijk hebben gemaakt.


  Maak melding

 30. Paramanpinto,
  Vreemd dat jij hier wel reageert maar over die giften ben jij stil terwijl jij altijd een grote smoel had over afgedankte spullen en bedel praktijken van front regering , nu jou regering spullen uit Nederland krijgt ben jij stil hypocriete donder dat jij bent fariezeeer stuk addergebroed.


  Maak melding

 31. Nou ik zou zeggen neem dan die braziliaan maar in dienst dan is het probleem over dubbele nationaliteit voor sporters bij deze opgelost, vergeet niet op jou parlement voorzitter te vragen hoe het is met haar koloniale bewustwording.
  Ik heb een simpele oplossing voor dit probleem die na de jaren 80 is ontstaan.
  Maak een strenge selectie van alle sporters die de nationale kleuren van het land moeten verdedigen en wie door komt wordt full prof dan kan die man of vrouw zich beter concentreren op zijn sport want als je moet werken om jou gezin te verzorgen en daarnaast ook sportieve prestatie moet leven is een lastige zaak.


  Maak melding

 32. Dubbele Nationaliteit voor alle Surinamers. Waarom zouden alleen sporters een meerwaarde moeten hebben om zo’n dubbele nationaliteit. Er zijn mensen die honderduizenden euro’s of miljoenen hebben geinvesteerd in Sme. Waarom zouden zij niet in aanmerking kunnen komen. Dat zijn ook echte Surinamers, die doen ook wat terug voor het land.

  Stel je voor als geen enkele Surinamer was geemigreerd naar het buitenland. Hoe zou Suriname er nu uit zien dan?????? Wees dankbaar dat er honderduizenden mensen zijn vertrokken en die het land en familie blijven steunen. Dankzij o.a. dit feit draait Suriname nu beter.


  Maak melding

 33. Zo moeilijk?
  Goed voetballen is moeilijk; maar het schijnt dat goed lezen nog moeilijker is. Volgens het bovenstaand artikel gaat het om personen die in Suriname geboren zijn en niet om nakomelingen die in Nederland of elders hun koemba-tetee hebben begraven.
  Zelf heb ik meer dan 40 interlands gespeeld voor Suriname, in en buiten ons land. Het was naast een zure sinaasappel een grote EER om je land te mogen vertegenwoordigen en sportambassadeur te zijn voor je land. Dat was in die tijd ook het hoogst haalbare voor een voetballer in Suriname. De vele reizen naar het buitenland en alle priveleges die daarbij hoorden.
  Alle spelers in Suriname streefden danook naar die EER.
  De spelers in de diaspora die Suriname naar een WK-eindronde zouden kunnen leiden voetballen niet meer.
  Vele daarvan zijn in Suriname geboren maar zijn al dood, of te oud.
  Volgens Jenny Simons gaat het om in Suriname geborenen.
  Daarom zijn de kromme opmerkingen en vele reacties hierboven overbodig omdat ze niet stroken met wat in het artikel bedoelt wordt. Goed lezen, RG en Las-ede Bouta en dan pas reageren.
  Esmerald is de enige die gelezen en begrepen heeft wat Jenny bedoelt te zeggen. Ik voetbal niet meer, maar kan gelukkig nog lezen en begrijpen.
  De voetballers die nu buiten Suriname wonen en de sterren van de hemel spelen zijn geen van allen in Suriname geboren.


  Maak melding

 34. @Paagal

  Het gaat nu om de sporters die Suriname internationaal kunnen vertegenwoordigen. Het is momenteel onmogelijk voor de sporters om zich in te zetten voor Suriname, omdat reglementen vaak vragen om de nationaliteit van het land waarvoor je wilt uitkomen. Als je over het bedrijfsleven praat is het niet noodzakelijk om de Surinaamse nationaliteit te hebben, om uiteindelijk te participeren en bij te dragen aan de ontwikkeling in betreffende sector. Dus vandaar dat topsporters onder een uitzonderingsgroep kunnen vallen.


  Maak melding

 35. Heel slecht idee dit dubbele natio gedoe,wiens onderdaan ben je dan,van Nederland of van Suriname of beide
  Vertellen jully mij maar….en je weet belasting enz

  Met gewoon een paspoort speel je nog geen WK
  Er zijn Fifa regels met betrekking tot nationaliteit en inzetbaar zijn in een nationaal team.

  Suriname hoeft niet bepaalt mee te doen met voetbal in de wereld,er zijn belangrijkere dingen,want het word met deze Surined boys ook waarschijnlijk niets


  Maak melding

 36. Geen enkele dubbele nationaliteit anders wil ik als Surinamer ook het nederlands nationaliteit naast mijn Surinaamse want ik ben ook ex nederlander geboren voor de onafhankelijkheid…….merken jully nu de stommiteit van dit alles.

  Eerst werken aan ons zelf en misschien in de toekomst kunnen we die lichtjaren aan verschil met barcalona een beetje bijbenen want op dit moment kunnen zelf de zo zichzelf overschatte Surineds ons niet brengen naar dat niveau….het is daar ook helemaal niets


  Maak melding

 37. RG, dat er veel, niet in oranje opgestelde getalenteerde, voetballers rondlopen in NL is gewoon een feit. Het nivo is hoger. Als Suriname vanaf het begin deze spelers zou inzetten had men allang al op een groot toernooi gestaan. Daar heb ik absoluut niks op tegen.
  Alleen vind ik het krom dat alleen een topsporter in aanmerking kan komen voor een dubbele nationaliteit. D.w.z. dat straks alleen topsporters van de privileges gebruik mogen maken en de rest van het diasporavolk niet…Er is veel diaspora volk wat zich niet erkent voelt notabene in eigen geboorteland door dit soort idiote wetten en regels.


  Maak melding

 38. @Musk Ga eens naar de bron van het artikel. Waterkant.net heeft niet alles overgenomen. Ik kopieer het wel even voor je: “Bij deze gaat het om personen die in Suriname zijn geboren en thans een andere nationaliteit dan de Surinaamse hebben. En personen die buiten Suriname zijn geboren uit ouders van wie één of beide in Suriname is (zijn) geboren en een andere nationaliteit dan de Surinaamse hebben. Deze groepen personen en komende generaties zouden opgenomen kunnen worden in een regeling.” Bron: http://www.natiosuriname.com/2012/01/diasporabeleid-voor-sport-moet-worden.html

  Als je het nog niet gelooft, kan ik wel wat bekende jongens voor je opnoemen die in Suriname geboren zijn én momenteel profvoetbal spelen: Darl Douglas, Leroy George, Lorenzo Davids, Kelvin Leerdam, Dwight Tiendalli en zo kan ik nog wel ff doorgaan.

  Ik weet niet of je het Surinaams voetbal volgt, maar de mentaliteit van de huidige Surinaamse internationals heeft weinig meer te maken met EER, maar met geld. Zie het zonder melden afwezig zijn bij trainingen van het Surinaams elftal. Ook wel begrijpelijk, want er moet ook brood op tafel komen. Als je de Suriprofs hoort, spreken zij juist altijd over de eer om hun geboorteland of roots te vertegenwoordigen.

  De lokale spelers en bondscoaches van Suriname hebben ook al veelvuldig aangegeven het nationaal elftal te willen versterken met onze professionals buiten Suriname. Met deze profs kun je namelijk beter kapitaal werven bij sponsoren en dus uiteindelijk investeren in de jeugd.

  @Bryan Er zijn veel landen in de wereld die dubbele nationaliteit toestaan. Het is voor jou misschien een onbekend fenomeen. Jamaica en Trinidad & Tobago zouden zonder de spelers met een dubbele nationaliteit NOOIT een WK hebben kunnen halen. Regels van FIFA zijn simpel als je 2 nationaliteit hebt, kan je voor 1 land spelen. Laatste ambitieloze opmerking van je ga ik niet op in.

  @Margo Het gaat om diasporabeleid om de sportsector in Suriname te ontwikkelen. Niks stoms aan. Uhmm…”het is daar ook helemaal niets”, zeg je? Nederland is wel nummer 2 in de grootste sport ter wereld. Dus ze doen vast iets goeds.


  Maak melding

 39. Margo, wat een kromme redenering. Deze kwestie is een kwestie tussen srananmans onderling. Nederland heeft hier niets mee te maken dus haal ze er niet bij. De echte bakra’s zullen niet in aanmerking komen voor een surinaams paspoort, dus helaas jij ook niet voor een nederlands paspoort.
  Het zijn weer de creolen natuurlijk die tegen een dubbele nationaliteit zijn voor hun landgenoten. De andere groepen zien het gelukkig wel zitten.


  Maak melding

 40. @All, Ik kan een selectie maken met voornamelijk surined die het WK kan halen.

  Doel:Kenneth Vermeer
  Verdediging:Lorenzo Burnet, Ryan Donk, Dwight Tiendalli, Kelvin Leerdam.
  middenveld: Evander Sno, Mitchell Piqué,Ruben Ligeon(gewoon als middenvelder opstellen)
  Aanvallers :Malcolm Esajas, Glynor Plet
  Luciano Narsingh

  @Anna_z, Juist met Surinaamse coaches bedoel ik personen met Surinaamse roots ongeacht de nationaliteit.

  @Henk M, ( wat een hypocriete en provocerende naam trouwens) verklaar je nader als je dat wilt?

  Ik kan veel Surinaamse trainer noemen met hoog nivo. Ik ben best wel benieuwd wat jij verstaat onder “Surinaamse trainers” en “Hoog nivo”, ik denk dat we daar over kunnen verschillen.

  P.s Henk, ik zie veel pessimisme (negativiteit wil ik het nog niet noemen) in je reactie’s. Lucht je hart, wat zit je dwars?

  Ik weet niet in welk land je woont of in welke wereld je leeft. Maar overal wordt met 2 maten gemeten.

  @sekrepatu, ik vraag me ook af wat ze wilt onderzoeken… Korte termijn zal het negatieve invloed hebben voor de lokale speler vanwege meer concurrentie maar dat zal het Surinaamse voetbal wel sneller vooruit brengen. En het land moet voorop staan!!!


  Maak melding

 41. @Marga, vraag je NL paspoort maar aan. Geert ontvangt je met open armen, lol.

  @bryan, de regels laten het toe. Mooiste voorbeeld Ismail Aissati.
  Je kan niet verwachten dat we WK18/22 winnen. NL is al sinds 1934 bezig en heeft nog geen WK beker, lol. Maarja mssn wk14 in bra.


  Maak melding

 42. RG,
  Ik merk dat je er veel van weet en je verdiept in de materie. Maar ik reageer op wat ik hierboven in het artikel lees. Ik woon in Nederland en kan dus niet alle berichten volgen over een bepaald onderwerp. Toch bedankt voor je informatie.
  Maar wees eerlijk; zou je met de namen van spelers die je opnoemt en het elftal van Bouta82 de eindronde van het WK 2018 kunnen halen? Denk je dat of hoop je dat?Trouwens over 6 jaar zijn ze al opa of uitgespeeld.
  Deze jongens zijn veel mindere voetballers dan Foe A Man, Marcet, Lagadeau, Haltman, Krenten en Poerwo. RG,
  wat er in de toekomst zal gebeuren indien er een plan en een Wet komt om ook nakomelingen van Suri’s tot het Surinaams elftal toe te laten, kan ik nog niet overzien. De Surinaamse Messi(as) is nog niet geboren.
  Waar wij in Suriname mee moeten beginnen (en daar heb je gelijk in) is sponsoring en een veel betere sport organisatie neer zetten. Geld is het verschil tussen het voetbal in bij voorbeeld Nederland en Suriname. We hebben voldoende tallent in Suriname, maar goed kader en goede faciliteiten gelijk in Nederland of Europa ontbreken. Suriname heeft sinds de economisch slechte jaren 90 niet veel meer gepresteerd op voetbalgebied. Economie loopt samen met sportprestaties. Want als je een dubbele baan moet hebben om je kroost te voeden dan blijft er weinig tijd voor trainen over. Als je de proffs die je genoemd hebt niet meer betaal, komen ze ook niet trainen. Terwijl men in Suriname onbetaald de trainingen bezoekt. In mijn tijd was dat ook al zo.

  Alle spelers in Suriname vinden het een eer om in Natio te spelen. Dat is het enige toppunt wat je kan bereiken met voetbal in SU. Je ontneemt veel spelers in Suriname hun doel als je met de door jouw genoemde (met alle respect) halfbakken proffs hun plaats in Natio inneemt. Daar haal je het WK 2018 niet mee. Ze moeten van betere huize komen. Van het niveau Seedorf, Vanenburg, Gullit, Rijkaard, Winter en Menzo.
  Om het op dit moment een succes te noemen om voetballers /sporters een dubbele nationaliteit te geven zal ik niet zeggen. In de toekomst is alles mogelijk, toch?
  Een aantal van je genoemde profs zijn met Excelsior in en tegen Surinaamse teams gaan voetballen vorig jaar. Ze hebben alles verloren. Hadden geen schijn van kans tegen de amateurs van Suriname. Het is een droom weet ik, ook voor mij, maar momenteel niet haalbaar.
  Veel succes!


  Maak melding

 43. Margo, het gaat niet om jou belang. Die is ondergeschikt aan het Surinaamse. De maatregel is bedoeld om het Surinaams belang op sportgebied en anderszins te bevorderen.Empty brainers en nietsnutters mogen het vergeten.


  Maak melding

 44. @Musk

  Wij hebben meer dan 170 betaald profvoetballers van Surinaamse origine. Daar zitten genoeg toppers bij die nog voor Suriname kunnen kiezen. Ik noem een Royston Drenthe (Everton), Gianni Zuiverloon (Real Mallora), Marvin Emnes (Middlesbrough), Ryan Donk (Club Brugge) etc. Alle profs zijn gewoon beter dan de huidige (amateur) spelers in het Surinaams elftal.

  Ik denk dat een WK 2018 zeker reëel is. Als Trinidad & Tobago het kan, waarom zou Suriname dat niet kunnen? En daarvoor hebben we geen niveau Seedorf, Davids, Rijkaard etc. nodig. Trinidad, Noord-Korea hebben dat niet en kunnen wel een WK halen.

  De profs zullen juist deuren openen voor de lokale spelers. Door prestaties (die laatste jaren ver te zoeken zijn) trek je aandacht van scouts en sponsoren. Met de profs kunnen we dus veel meer geld binnenhalen om zelf fatsoenlijke faciliteiten, stages en oefenwedstrijden organiseren.

  Over die wedstrijden van Excelsior kan je weinig uit opmaken. Zij waren op vakantie, wilde geen onnodige blessures oplopen en het veld van het AK stadion is bar slecht.

  Ik zie weinig tot geen nadelen! Als je vooruitgang wil voor Suriname moet je hier gewoon voorstander van zijn.


  Maak melding

 45. Beste RG,
  Vooruitgang voor Suriname, niet alleen op sportgebied maar op elk ander gebied, daar ben ik voorstander van.
  Natuurlijk zullen er meningsverschillen zijn tussen mensen die hetzelfde streven hebben, anders is de push omhoog te klein.
  De vele van Surinaamse origine zijnde voetballers hebben de potentie om het Surinaams voetbal te stimuleren geloof ik, maar we moeten niet al te veel verwachten. Het vraagt organisatie en tijd.
  Trinidad is in 1980 begonnen met hun spelers buiten T&T in het Trinidadiaans elftal op te nemen. Sindsdien heeft Suriname nooit meer van Trinidad gewonnen, dus het kan best werken. Mijn laatste wedstrijd in en tegen Trinidad eindigde in 1-1. Maar kijk hoe lang het geduurt heeft voor ze aan een eindronde WK mochten deelnemen met een Nederlandse coach.
  Als Suriname nu begint met sportpaspoorten dan moet je 20 jaar of meer uittrekken voor een goed resultaat. Dus zet 2018 uit het verlanglijstje en kijk verder dan de hoop.
  Ook heeft Suriname een zware last: we weten het beter!
  Coaches, trainers, staf en verzorgers weten het beter dan een trainerstaf van buiten ons land.
  Twee jaar geleden heeft via de KNVB een Nederlandse trainercoach (Kees Zwamborn) getracht om een goede organisatie neer te zetten voor de Surinaamse nationale teams. Men wist niet hoe gauw men de poten onder de stoel waarop hij zat moest wegzagen, maar hij is weggepest.
  Je zal, wil je spelers van niveau in het Surinaams elftal opstellen, ook kader van niveau moeten hebben.
  Een Ten Kate als trainer die zijn eigen staf meeneemt zal gewenst zijn. Maar zolang we dat niet kunnen accepteren in Suriname is het hopen met een hoofdletter H.
  Ik blijf het volgen en juich het toe, maar verwacht geen wonderen op korte termijn. Groet!


  Maak melding

 46. Beste Musk

  Ik kan een heel eind met je meegaan in je verhaal echter laten we beginnen met de basis de jeugd.Als ex prof ,trainer en clubbestuurder leert de ervaring dat dit soort dingen heel veel tijd ,energie en moeite kost. hierbij ben je je mensen nodig met de juiste visie en opleiding op voetbalgebied en geen egotrippers die er veelvuldig rondlopen in deze voetbal wereld .begin bij de jeugd maak een plan op lange termijn en laat gediplomeerde trainers de jeugdopleiding doen .Organiseer in suriname een groot voetbalkamp in de zomervakantie nodig gediplomeerde trainers uit nederland die op vrijwillige basis dit willen doen denk hierbij aan vutters etc .Laat deze trainers een plan van aanpak maken met de surinaamse jeugtrainers en hun voorzien van trainingsmethodieken etc . Kijk naar een bepaalde periode of dit succes heeft en evalueer . ik stel me in ieder geval al beschikbaar .bovenstaand is een beknopte weergave van de mogelijkheden . uiteraard ben ik bereid om uitvoeriger in te gaan op deze materie .Is er naar aanleiding van dit schrijven interesse kunt u mij altijd mailen


  Maak melding

 47. @musk

  “Deze jongens zijn veel mindere voetballers dan Foe A Man, Marcet, Lagadeau, Haltman, Krenten en Poerwo.”

  praten we als over technisch of tactisch vlak???

  “Ze moeten van betere huize komen. Van het niveau Seedorf, Vanenburg, Gullit, Rijkaard, Winter en Menzo.”

  Chef, probeer te kijken naar wat je hebt, niet naar wat je niet hebt.
  Blijft wachten op de Messi of Maradona, met alle respect naar de huidige spelers voor het Surinaamse elftal Ik ben trots op wat ze doen, maar denk je dat een Messi voor het huidige Su kiest als hij ook voor een ander land kan uit komen? Je wilt toch minimaal met spelers van je eigen nivo spelen? Of ben ik nou gek??


  Maak melding

 48. @snipereye

  Royston Drenthe heeft in een vriendschappelijke wedstrijd meegedaan met het Nederlands elftal. Deze oefeninterlands gelden niet als “officiële” interlands. Pas bij het spelen van een kwalificatiewedstrijd voor een toernooi of de eindronde van een toernooi kan je niet meer kiezen voor een ander land. Dus Drenthe zou momenteel nog een keuze kunnen maken voor Suriname, ALS we een dubbele nationaliteit toestaan voor sporters.


  Maak melding

 49. RG,
  Neen, je bent helemaal niet gek! Ik vindt jou reacties tof man; en dat kom je niet vaak tegen op dit forum.
  Heb trouwens live de wedstrijden van Excelsior gezien in Suriname. Vakantie-voetbal? Trainer Alex Pastoor wist niet waar hij zijn woede moest steken tijdens de wedstrijden. Het Surinaams amateur voetbal heeft voor meerdere ophef gezorgd, vooral met het bezoek van Robin Hood aan NL, die tegen de profs van Ajax en Fijenoord niet de mindere was.
  Ik bedoel de Surinaamse Messi(as) is nog niet geboren en het is dus niet zo dat ik wil dat Argentijnse Messi voor Suriname moet spelen. Ik ben ook niet gek, of zo!
  Surned spelers van het niveau die je voor Suriname wil laten uitkomen hebben we zat in SU. Echt waar! Juist! Het ontbreekt er aan taktisch inzicht omdat het juiste Kader ontbreekt. En om het juiste Kader aan te trekken heb je geld nodig.
  RG, toen ik in Nederland aankwam enkele tientallen jaren geleden vroeg de plaatselijke krant aan mij wat het verschil is tussen het Surinaams en het Nederlands voetbal. “GELD!” Dat was mijn antwoord. Want technisch waren we individueel toen beter dan de profs in NL, maar het taktische ontbrak. En het taktische kan je aanpakken door over het juiste Kader en de gewenste faciliteiten te beschikken. Ik had de bedoeling om hier scholing te volgen en terug te gaan om het Kader te versterken. Ben tot oefenmeester 2 gekomen en kon vanwege gezondheidsredenen niet verder. Daarna ben ik alle coachdiploma’s op zaalvoetbalgebied behaald, maar op het veld mocht ik niet verder.
  Maar Chef, ik kan hetzelfde tegen je zeggen als wat je tegen mij zegt. “Probeer te kijken naar wat je hebt, niet naar wat je niet hebt”. Suriname heeft voldoende getallenteerde voetballers binnenshuis, alleen een goede organisatie met het juiste Kader ontbreekt. En dat heeft allemaal met geld te maken.
  By the way: hierboven lees ik dat Vitesse samen met de Suriprofs naar Suriname gaat in mei. Waarschijnlijk ben ik met vakantie in SU die periode dus ga ik weer lekker kijken naar vakantie-voetbal. Groet!
  PS: onze eigen Gerald Vanenburg heeft het technisch voetbal in Nederland geintroduceerd. Daarvoor was het kick en rush. Trainers als Hans Kraay Senior selecteerden voetballers door naar hun schoenmaat te vragen en hun in de bek (net als bij paarden) te kijken. Want je moest groot&sterk zijn en grote poten hebben. Mede door Vanenburg is men kleine, technische voetballers gaan opstellen en waarderen. Zo zie je maar weer.


  Maak melding

 50. Het gaat in dit forum vooral over profs daar gaat het in eerste instantie niet om die zijn ook als amateurs begonnen .laten we bij het begin beginnen de basis dus en dat zijn de kleintjes .Daar begint het mee daar leggen we de basis voor hun verdere ontwikkeling mits ze talent hebben . Hier volstaat het diploma oefenmeester 3 om trainingen te geven aan deze groep .
  gedoseerde oefenstof die aansluit bij hun leeftijd .Daarom pleit ik ook zoals boven omschreven door mij om met deze gediplomeerde trainers in suriname een voetbalkamp te organiseren in samerwerking met de s.v.b .Vauit hier met surinaamse jeugdtrainers een plan op te stellen voor de toekomst .Want wie de jeugd heeft heeft de toekomst .Ik heb gezien dat er best talent rondloopt en dat er nog veel te doen is maar niet alleen met woorden .In rotterdam zeggen ze geen woorden maar daden is dit ook des surinaams!!!De toekomst zal het leren


  Maak melding

 51. Van mij mag verder een ieder van Suri komaf met minimaal een erkende hbo diploma (muv Inholland) ook een Surinaamspaspoort.
  Gasten zoals Neus, Determinist, Wikkileaks, etc. vallen dan buiten de boot want die snappen toch niets van ontwikkeling en mogen dus ver buiten Suriname blijven.


  Maak melding

 52. Lees onderstaand artikel uit 2009 van Kraag-Keteldijk.
  BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA
  Zo zie je maar hoe de politiek ons maar aan het lijntje houd. En dan maakt het niets uit of men in de oppositie of coalitie zit.
  Een hoop ge*&^%$#$#@###r en weinig daadwerkelijke actie.
  Bah; ik moet bijna overgeven van dit soort ruggegraatloze mensen.

  Suriname overweegt dubbele nationaliteit profs

  Dinsdag 13 januari 2009 | 28 reacties | Nieuws uit SR

  PARAMARIBO, 13 jan – Het invoeren van een dubbele nationaliteit voor beroepsvoetballers is niet ondenkbaar. Dit stelt minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken. Het moet dan wel gaan om voetballers van Surinaamse komaf. Er kan in elk geval over gesproken worden, in tegenstelling tot enkele jaren terug.

  Dat is op zich al een grote stap vooruit. Er wordt nu zelfs serieus overwogen de Surinaamse nationaliteit toe te kennen aan buitenlandse voetbalprofs. Vanwege de eigenaardigheid van de Surinaamse nationaliteitswet was dit eerder ondenkbaar. De wet sluit het hebben van een andere nationaliteit uit. Volgens Kraag-Keteldijk is de regering bereid nu anders tegen de zaak aan te kijken.

  Er komt een speciale werkgroep om de mogelijkheden uit te werken. De Surinaamse Voetbalbond heeft eerder formeel gevraagd om het invoeren van een speciale voorziening. Kraag-Keteldijk ziet een speciale regeling wel zitten als het advies gunstig uitvalt. Buitenlanders van Surinaamse origine maken nu al aanspraak op een toeristenvisum van drie jaar.


  Maak melding

 53. @snipereye

  Ik heb zelf aan Plet een paar weken geleden gevraagd of hij voor Suriname zou willen uitkomen. Hij zei: “Ik ben zeker bereid om voor Suriname uit te komen met trots.”

  Veel van deze jongens willen wel, Suriname moet het zelf nog willen. Helaas laat Suriname deze kans liggen om te schitteren in de grootste sport ter wereld. Ieder ander land met een geringe bevolking had deze jongens allang uitgenodigd om te voetballen voor hun nationale elftal.

  Suriprofs zijn alleen maar welkom, als ze een zak geld meenemen naar Suriname. Zo veel goede doelen worden ieder jaar gesteund, maar om Suriname te vertegenwoordigen zijn ze schijnbaar te min.


  Maak melding

 54. Ik ben goed in tennissen en snelwandelen graag zou ik voor suriname willen uitkomen omdat ik hier tegen gewerkt word om hoger op te komen wil ik graag licentie hebben om voor suriname uit te komen.


  Maak melding

 55. @raj-g, helemaal mee eens, Marokko haalt spelers vanuit frankrijk en Nederland en speelt afrika cup. Turkije haalt spelers van Duitsland en Nederland. T&T deed het en haalde WK.

  Dan vraag ik mezelf af, Waar gaat et fout met het bestuur.

  P.S Lobokwie als jij toegevoegde waarde bent voor de tennissport in Suriname als speler heb je mij goedkeuring om het aan te vragen (Ook als je niet bent maar wel een dubbele nationaliteit hebt vanwege een band met Suriname 😉 )

  @Allen, Bij de Turken is het ook zo dat iedereen met een Turkse nationaliteit tot een bepaalde leeftijd dienstplichtig is of je kan het afkopen. We denken alleen aan de voordelen, hou ook rekening dat er nadelen aan zullen zitten. Tenzij je graag jungle commando wilt worden 😀


  Maak melding

 56. Ik hoop dat het voetbal verstandelijk zal worden aangepakt.Wij in Suriname moeten ons ook niet meer blindstaren op Brazilië .Dat land telt haast niet meer mee op het wereldtoneel.Heeft de pak slaag die de brazilianen gehad hebben van Barcelona? Wat nu telt is het totale team met natuurlijk uitblinkers.De braziliaanse voetballers wanen zich Goden op aarde,waardoor ze nu veel lager staan op de Fifa-lijst dan bij voorbeeld Nederland.


  Maak melding

 57. @bouta82,

  Narsingh zit in de voorselectie van Oranje dus die valt binnenkort af.

  @Musk,
  Maar wees eerlijk; zou je met de namen van spelers die je opnoemt en het elftal van Bouta82 de eindronde van het WK 2018 kunnen halen? Denk je dat of hoop je dat?Trouwens over 6 jaar zijn ze al opa of uitgespeeld.
  Deze jongens zijn veel mindere voetballers dan Foe A Man, Marcet, Lagadeau, Haltman, Krenten en Poerwo.

  Geen van deze spelers zou in de basis staan bij een subtopper in de Eredivisie. Laat je niet gek maken. Laat staan Voorselectie Oranje…

  http://www.nu.nl/sport/2741696/maher-ola-john-en-narsingh-bij-voorselectie-oranje.html


  Maak melding

 58. Geen gelul
  Geen djaroezoe
  Niet langer treuzelen
  Geef iedereen met Surinaamse roots de mogelijkheid om ook een Surinaamse paspoort te bezitten.
  Lak aan die fucking Holland
  Pas de wet maar snel aan.
  Wij willen ook onze sporters op het hoogste nineau voor Su zien uitkomen en trots zijn.

  We hebben de afgelopen jaren al(weer) veel mooie momenten gemist…Seedorf..Davids..etc.
  Gun ons dit beetje plezier.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.