Deel ontwikkelingshulp krijgt nieuwe bestemming

22

PARAMARIBO, 13 jan – Een deel van de Nederlandse hulpgelden die gereserveerd zijn voor de aanleg van de dijk in Commewijne, gaat naar een nieuwe bestemming. De Waterkant in Paramaribo krijgt een nieuw gezicht voor ruim zes miljoen euro. Parlementariër Shailendra Girjasing (Nieuw Front/VHP) kan het niet geloven.

Commewijne, het district dat hij vertegenwoordigd, wordt zo weer het kind van de rekening. Het geld voor de dijk is niet voor niets begroot op een bepaald bedrag. Nu zullen bepaalde gebieden langs de Surinamerivier niet meer beschermd worden. “We gaan massaal onze stem laten horen”, zegt Girjasing tegenover de Ware Tijd. Volgens minister Ramon Abrahams van Openbare Werken kan het niet anders. De Waterkant heeft ook dringend bescherming nodig.

Het water van dezelfde Surinamerivier heeft door de jaren heen de beschoeiing weggevreten. Onderhoud was niet bepaald prioriteit. Ook het nabijgelegen Onafhankelijkheidsplein wordt een beetje mooier gemaakt met het ‘nieuwe’ geld. Er komt meer ruimte voor de buitenlandse vlaggen die er al wapperen. Een Nederlands ingenieursbureau geeft technisch advies. Volgens Girjasing is het laatste woord nog niet gesproken. Commewijne krijgt volledige bescherming of niet.

Bekijk ook:


22 REACTIES

 1. “Een Nederlands ingenieursbureau geeft technisch advies”.
  Adviseringskosten zijn altijd hoger dan de daadwerkelijke operationele kst.
  Het ontwikkelingsgeld gaat via een omweg terug naar de verschaffer. Was er geen Surinaams ingenieursbureau beschikbaar? Wanneer gaat su nou eindelijk eens met eigen mensen aan de slag.

  Jeetje man, zes miljoen EURO’s voor het opkalefateren van wkn!!!!
  Circa Vierentwintig miljoen eserdee. Tsonge, jonge, jonge.
  Ach ja, wss vanwege de hoge kosten bestemd voor het met gouden draden bewerkte iraans vlaggetje, compleet met beveiliging voor de diefjes.


  Maak melding

 2. Een goed idee om de waterkant in Paramaribo te renoveren. De waterkant is het toeristisch gezicht van Paramaribo en nog verdere verwaarlozing is zeer ongewenst. Suriname als voormalige kolonie van Calimerostan had bij de onafhankelijkheid recht op een bepaald bedrag. Dit bedrag was geen kadootje van Calimerostan maar uitvloeisel van verdragen die staan in het handvest van de VN. Calimerostan moest zich daar aan houden en heeft dat min of meer gedaan. De latere ontwikkelingshulp is nu gestopt. Suriname doet er goed aan de nog aanwezige gelden op een verstandige manier te gebruiken. De waterkant in Paramaribo opknappen lijkt me een zeer goed idee. Suriname slaat daarmee twee vliegen in een klap. Geen gezeur meer over een smerige binnenstad en een toeristisch aantrekkelijker waterkant.


  Maak melding

 3. Allemaal geboefte die hun handen blijven openhouden, inplaats van investeren in scholing wordt het geld besteedt aan zaken die na enige tijd weer door erosie worden versleten. Ma kut, met onberechte misdadigers aan de macht zien we dat vele jeugdigen nu zelfs met uzi roofovervallen plegen. Een vogeltje die zat te luisteren tijdens het verhoor van deze twee jeugdige rovers, floot droevig..zo zijn toch onze leiders.


  Maak melding

 4. anna_z, voor een groot deel ga ik met je mee.Het mag niet zo zijn,dat je het eene doet en het andere na laat ! Je moet ook kijk, wat de nut en de nood zaak van een project is/kan zijn.Het mag ook niet zo zij; dat je on doordacht een reeds begonnen project(halver wege) stop zet. Wij doen absoluut niet aan kapitaal vernietiging! Goed wikken en wegen……voor land en volk.

  Groet,ram ram,goeda hafies(veel wijsheid)


  Maak melding

 5. Beste anna_z,

  Geloof je nu werkelijk echt wat je opschrijft m.b.t. het slaan van twee vliegen in één klap. Ik heb nooit geweten , dat waterkant tevens gold als de binnenstad.
  Ik zie niet zo snel waarom een opgeknapte waterkant er tevens voor zorgt dat we dan ook af zijn van de smerig binnenstad.

  Gr. Polderman


  Maak melding

 6. anna-z,

  Waterkant moet MOOI, maar de dijk in Commewijne moet
  VEILIG!!

  Het is ontzettend gevaarlijk om geld voor het ene project gebruiken voor iets anders. Waarom zijn er dan allemaal “verschillende” potjes in het leven geroepen?
  Kun je net zo goed alles op één hoop gooien!
  (oei, volgens mij gebeurt dit al???)


  Maak melding

 7. @Polderman

  We zullen ergens moeten beginnen. Na de waterkant het gebied rondom de waterkant. Met een beperkt budget kan ook niet alles tegelijkertijd. Heb jij enig idee wat het alternatief zou kunnen zijn?

  @lon
  De dijk in Commewijne moet veilig zeg je en ik ben het met je eens. Maar, het gaat om een deel van de gelden. Ik vind allebei belangrijk maar zoals de waterkant er nu uitziet is eigenlijk een schande. Als Suriname toeristen wil trekken moet er gauw worden begonnen met een grondige renovatie van de gehele binnenstad. De waterkant zou een begin kunnen zijn.

  @R.Lalbhadoer
  Ik snap precies wat je bedoelt. Hopelijk kan men een compromis sluiten bij het toewijzen van de gelden.


  Maak melding

 8. beste Anna_z,
  zoals jij zegt dat een deel van de gelden voor de waterkant bestemd is en dat het een aanzien is voor de binnenstad? Wel beste goedoe al 30 jaar is er een verwaarlozing van de binnenstad het probleem is dat zodra er een onderhoudt moet plaatsvinden is men niet thuis gewoonweg door luiheid. en dan beweer jij dat er geld van een project weggehaald moet worden dat juist is voor bescherming tegen het water.en ook nog al in een proces is dat men er mee bezig is.
  Het komt weer van die saka ka van een Abrahams die zelfs geen enkele verstand heeft van wat goed is.


  Maak melding

 9. In de binnenstad had men allang het infrastructuur moeten aanpakken..als men zonodig het toerisme een boost wilt geven. De regering had bij het opmaken van de begroting dit soort plannen moeten maken. en ik zeg niet deze regering alleen het had al bij de vorige regeringen moeten gebeuren dat er een goed infrastructuur moest zijn.
  Maar nu…alleen maar luchtkastelen bouwen en de gekste oplossingen zoeken. vlaggetjes plaatsen…duh..


  Maak melding

 10. Ach ja, als je een Surinamer 100 srd geeft om te investeren in zijn land stopt hij 99 srd in zijn zak en investeert 1 srd in zijn geliefde land.


  Maak melding

 11. Dus Commewijne mag verzuipen met wellicht tientallen doden ten gevolge, als de toeristische Waterkant maar behouden blijft?

  Twee vragen;

  1) Waarom kan Suriname zelf haar grootste trekpleister niet financieren?

  2) Waarom offert men de inwoners en veiligheid van Commewijne op, voor een paar euro aan toeristen extra?


  Maak melding

 12. Ik vraag mij af of die Anna-Z wel een baan heeft. Die zit zo vaak, haast de hele dag, onzin te schrijven op Waterkant. In elk geval heb ik het sterke vermoeden dat zij leidster is van haar eigen kleuterklas. Ach ja, SRD 30,– per maand kinderbijslag per kleuter is mooi meegenomen, kun je de hele dag door blijven ouwehoeren.

  Ik hoop niet dat zij in het onveilige Nieuw-Amsterdam woont, als de dijken doorbreken komt ze vingers te kort….


  Maak melding

 13. Abrahams is een hele grote RAT dus pas op.
  Hij is bezig op een listige manier gemeenschapsgeld te verduisteren net als die drie miljoen en die honderd duizenden euro die hij zogenaamd heeft gebruikt voor het opknappen van zijn kantoor.Een regering die zich niet houdt aan afspraken is onbetrouwbare bende.
  Ik vindt het vreemd dat deze criminele regering de mond vol heeft van miljarden investeringen en geen geld heeft uit eigen middelen om waterkant op te knappen.
  Als je optelt wat Abrahams de gemeenschap tot nu toe heeft gekost dan kom je zeker aan 10 of 15 miljoen euro.
  Gepantserde Bolide,renovatie van zijn kantoor,opknappen van een monument voor onderdrukking,vernedering ,achteruitgang en massamoord,operatie in cuba, drie miljoen euro aan balast nedam.


  Maak melding

 14. @Michael

  Ik ben gelukkig geen bankdirecteur en ik heb heel veel tijd. Maar ik bewonder je wel om het feit dat je bankdirecteur bent en toch nog tijd vindt om te reageren. En maak je niet druk hoor. Ik kan heel economisch met mijn geld omgaan. Hoewel ik mijn huishoudschool niet heb afgemaakt doe ik het redelijk goed als huisvrouw. En maak je geen zorgen Michael, mijn huis staat op palen. Ik heb wel een vraagje aan je: mag het de volgende keer iets inhoudelijker? Ik ben zo benieuwd wat een bankdirecteur van de nieuwe bestemming ontwikkelingshulp vindt.


  Maak melding

 15. LON,
  Je denkwijze is correct. De dijk te Commewijne biedt veiligheid en verdient het herstel eerder dan een paar mooie vlaggemasten aan de Waterkant.
  Dit is nou typisch het denken van Surinaamse leiders namelijk; als het maar mooi is, hoeft het niet veilig te zijn. Dom! Dom! Dom!
  Ontwikkelingshulp, toegewezen aan een bepaald project, dient ook daartoe besteed te worden. Overheveling van gelden naar andere projecten brengt corruptie met zich mee en dient te worden voorkomen. Veiligheid gaat altijd voor.


  Maak melding

 16. @Michael
  Er is nog een michael (zonder hoofdletter) actief op dit forum. Mocht je niet dezelfde zijn vervang dan “bankdirecteur” door gewoon “directeur”.


  Maak melding

 17. Als er geen overheveling plaats vindt,ontglipt Abraham een heleboel euro’s.Daarom dat hij wat vlaggen moet zetten om het uitzicht voor bout te verfraaien en zo zijn eigen familie te verrijken.De gunning voor de dijken was door de vorige regering gedaan.

  Cobie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.