Verschuivingen in Surinaams kabinet in de lucht

21

PARAMARIBO, 12 jan – Het blijft gonzen van geruchten over aanstaande verschuivingen in het regeerteam. Toppolitici houden dan wel de lippen stijf op elkaar, maar de tekenen zijn daar. Het meest in het oog springend is de positie van minister Simon Martosatiman(FOTO).

De man die nu nog de scepter zwaait op Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, wordt het meest genoemd. Zijn positie is het middelpunt van de openlijke machtsstrijd binnen de KTPI. Partijvoorzitter Willy Soemita zegt zelfs met zoveel woorden dat de NDP van president Desiré Bouterse achter de dissidentie in de KTPI zit. Al die moeite zal niet voor niets zijn begonnen. In elk geval stelt het grondbeleid niet veel voor, of dat aan Martosatiman ligt of niet.

Het toebedelen van grond aan mensen in woningnood schiet maar niet op. Dat falen steekt lelijk af tegen de achtergrond van de verkiezingsbeloftes van de NDP. Een nog belangrijker aanwijzing is dat Martosatiman geen beschikkingen meer mag tekenen. Beschikkingen zijn zowat het belangrijkste product van het ministerie. Deze documenten verschaffen de wettelijke zeggenschap over een lap grond. Als het zover, kan de finale stap niet ver meer zijn.

Bekijk ook:


21 REACTIES

 1. Ach, of je nou door de hond of door de kat gebeten wordt, het maakt niets uit. Surinaamse ministers, van welke politieke kleur dan ook, blinken nou eenmaal niet uit in intelligentie, daadkracht en leiderschap. Zo lang de dienst nog wordt uitgemaakt door fossielen als Soemita, zal het dweilen met de kraan open blijven.


  Maak melding

 2. Zucht,
  Als jij naar ik mag vermoeden Surinamer er zo over denkt, zal het bij jou thuis ook niet echt kloppen.
  Het mag dan wel donderen in the USA, maar de Amerkaan zal Amerika over his/her dead body verkopen voor een bordje linzensoep.


  Maak melding

 3. Allemaal volkverlakkers die de domme aanhangers van deze marionettenregering verdienen. Leve de komende misdadige dictatoriale staat, met aan het roer onberechte mensendoders.


  Maak melding

 4. Ik hoop dat Soemita en zijn parlementariers zich terugtrekken uit dit zooitje.Verder hoop ik maar al te graag dat Somohardjoe en Brunswijk hun samenwerking met ndp beeindigen.

  Laat deze misdaad syndicaat vallen en nieuwe verkiezingen laten uit schrijven.


  Maak melding

 5. Bouterse en Joran van der Sloot hebben dezelfde eigenschap “ze hebben het idee dat ze overal mee wegkomen” Joran weet inmiddels beter. DDB zijn stijl is om de mensen te vervangen (of op te ruimen) die niet doen wat hij wil. De vorige regering was niet best maar met deze gaat suriname van dauwdruppels naar een siebie boesie.


  Maak melding

 6. @ afro

  Dit keer hebben we de owru su met “krin jari” opgeruimd!
  De trein ter ontwikkeling van Suriname dendert voort en wie niet mee wil of mee kan die springt er maar uit!


  Maak melding

 7. PARAMAN: De surinaamse topregeringsjunta en politieke delinquenten en het surinaamse land en volk zijn 2 verschillende dingen. Het was al duidelijk dat je niet zo snugger bent, maar een NDP/Bouta aanhanger en inteligentie zijn nou eenmaal 2 dingen die mijlenver uit elkaar liggen. ga jij maar weer die
  Paraanse kokosbroodjes en pannekoeken of hoe ze ook mogen heten bakken. groet zucht zucht zucht!


  Maak melding

 8. De Leeuw of de Leewin?
  Wordt je door de Leeuw of de Leeuwin opgegeten het zal altijd even veel pijn doen. Nu worden we jaar in jaar uit door dit ministerie bedondert, welke minister daar ook zit. Het ligt aan de corrupte mentaliteit van ons volk en diens leiders.
  Grond is geld en geld is corrupt als je er verkeerde dingen mee doet.
  Soemita en ook Somo moeten hun mensen terug trekken uit deze regering. De vernedering door de president kan door gaan tot bepaalde hoogte maar niet verder. Laat je ruggegraat zien en stap uit de regering voor het te laat is. KTPI en PL zullen hoe dan ook altijd een plaats, in welke regering danook, bemachtigen.
  Maar door je nu te laten vernederen en een tweespalt in je partij te tolereren die door de NDPleider wordt veroorzaakt, zal je alles wat je hebt opgebouwd kwijt raken. Ook je eigen waarde, voor wat het waard is.
  De Javaanse trots wordt hier behoorlijk gekrenkt. Dat kan je niet toelaten.


  Maak melding

 9. de suuris hebben toch zelf dit zooitje gekozen,net zo als wij dat in Nederland dat rechter zooitje hebben gekozen,kijk naar Bouterse woord herkozen door het volk,terwijl die toen met die december moorden er zelf achter zat,hoe dom kan een volk zijn.


  Maak melding

 10. Middelmatigheid is het hoogst haalbare voor het gros van het ministerteam, vooral die van PL en AC.

  Reshuffeling is dan ook niet verbazingwekkend of betreurenswaardig, eerder de welbekende werkwijze van DDB.


  Maak melding

 11. “”Wangsabesarie heeft grote haast, de man is al enige tijd met zware insubordinatie binnen de politieke orga van Soemita bezig en wil zelfs, dat de laatstgenoemde moet verdwijnen. Wangsa wil op de plaats van Soemita gaan zitten en tracht door interne mobilisatie de ouwe rot in het vak van zijn zetel te stoten . A boi vrijpostig yere. A boi wan tron minister fu RGB. Wangsa moet, naar wij vernemen, steun hebben uit de paarse orga, anders zou hij niet zo een grote mond opzetten tegen zijn voori. Maar zoals we weten is de paarse orga altijd bezig met verdeel-en-heers taktieken met de bedoeling haar eigen positie in de Surinaamse politieke orga te versterken. En dat weet Soemita maar al te goed en daarom laat hij Martosatiman niet in de steek. Wangsa gaat door met zijn gestook, omdat hij allang in de gaten heeft dat hij eenmaal op de post van Martosatiman grote nyans kan maken en dat is wat hij eigenlijk nastreeft. We kennen Wangsa toch nog van HI, toen hij minstens 50.000 dollar wist te verduisteren. Ook met fietsen zou hij destijds gerommeld hebben. De CLAD weet er alles van. En juist daarom wil Soemita hem niet zijn stoel geven. Je kan toch onmogelijk met een zeer corrupt verleden het voorbeeld zijn en op de stoel van Soemita gaan zitten. Misschien denkt Wangsa dat Soemita ook fouten heeft gemaakt in het verleden en het daarom geen probleem zou mogen zijn, dat hij voori wordt. Je kunt echter niet doorgaan met de smurrie en dat weet Soemita maar al te goed. Wangsa gaat echter gewoon door met moddersmijterij in de hoop, dat hij het gelijk aan zijn zijde zal krijgen. Hij zou zich lelijk kunnen vergissen. Wat zei Henck ook al weer? O ja: “Politieke hartstocht leidt tot de politieke dood”. Laat Wangsa zich maar in deze wijze woorden verdiepen.””


  Maak melding

 12. “”Paramaribo – “Het is totaal niet waar. Ik heb vandaag nog een beschikking getekend. Vanuit de kant van de regering en mijn partij heb ik niets vernomen.”Vol verbazing reageert de minister van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer(RGB), Simon Martosatiman, op de geruchten als zou hij geen beschikkingen meer mogen tekenen.

  “Ik zie geen vervanging van mijn persoon aankomen”, benadrukt de bewindsman. Hij geeft aan dat er wel een discussie met de vicepresident is geweest over het tekenen van beschikkingen van gronden bestemd voor bewoning en bebouwing van overheidswoningen. “Ik was niet erbij toen deze discussie gevoerd werd.”

  Sinds zijn aantreden zegt Martosatiman onder 3.000 beschikkingen zijn handtekeningen te hebben geplaatst. Hij zegt dat gisteren in de Raad van Ministers niet is gesproken over vervanging of reshuffeling van bewindslieden. “De samenwerking tussen mij, de vp en de overige ministers is perfect. Reeds bij de aanvaarding van de functie ben ik erop voorbereid dat het om een politiek gevoelige ministerie gaat. Een ministerspost is geen garantie, je kan altijd vervangen worden. Als gekozen parlementariër heb je meer zekerheid. Omdat ik weet dat het ministerie discutabel en politiek gevoelig is, heb ik de functie aanvaard.”

  De minister gelooft nog steeds dat hij de meest capabele persoon is, gelet op de kandidaten die naar voren zijn geschoven om deze post in te vullen. Hij geeft aan dat ondanks de hele vuilsmijterij, hij zijn werk als minister met meer liefde uitoefent. “Ik merk duidelijk welke werknemers loyaal zijn en wie niet. Mijn team waarmee ik werk is ook hechter geworden.-.””


  Maak melding

 13. Sinds zijn aantreden heeft hij reeds 3000 beschikkingen getekend! Dat waren vast grondbeschikkingen voor zijn familie partij en politieke vrienden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.