Training eerste Surinamers voor olieraffinaderij

4

PARAMARIBO, 12 jan – Een eerste groep lokale arbeiders zal getraind worden in vaardigheden die horen bij het opzetten van een raffinaderij. Staatsolie en scholingsinstituut SAO willen de arbeiders over een goed half jaar beschikbaar hebben. Dan start de bouw van de olieraffinaderij.

Daar wilde Staatsolie aanvankelijk honderden arbeiders voor laten halen uit het buitenland. De aanleg van raffinaderijen vergt nogal wat expertise. Die ligt in Suriname niet voor het oprapen. Bij het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu is aangeklopt voor toestemming. Om toch lokale krachten een kans te geven, wil het ministerie stoomcursussen aanbieden. SAO zal alvast een kwalificatietraining verzorgen voor lassers.

Vooral jongeren die pas van de technische school komen, vormen de doelgroep. “We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van Surinaamse arbeidskrachten. Omdat we hoogwaardige krachten nodig hebben gaan we in zee met SAO”, zegt Rudolf Elias, projectleider van de raffinaderij. Er zijn ruim zevenhonderd arbeiders nodig. De raffinaderij moet in 2013 al gereed zijn. De bedoeling is de lokale behoefte aan gasoline en diesel compleet te dekken.

Bekijk ook:


4 REACTIES

 1. Geweldig om dit te horen. Werkgelegenheid scheppen en tegelijkertijd kennis overdragen past perfect in de huidige flow van vooruitgang in Suriname. Leve Suriname!!!!!


  Maak melding

 2. TOP!

  Dit is wat we nodi9g hebben. Eigen mensen opleiden tot bruikbare krachten binnen onze economische vooruitgang.
  En de mensen in Suriname opleiden in plaats van ze de grens over te sturen is kostenbesparend.
  Als onze president ook minder naar onbehoorlijke vriendjes gaat reizen dan kunnen we daar ook wat geld besparen om nog meer eigen mensen op te leiden. Maar ik ben bang dat die ijdeltuiterij nog drie jaar gaat duren. Gelukkig hebben we Staatsolie.


  Maak melding

 3. Als de behoefte aan brandstof al in 2013 door staats olie gedekt kan worden dan is de deal met Venezuela overbodig.

  In het verleden zijn arbeiders opgeleid in Brazilie.Vandaag de dag zitten zij allemaal in het buitenland en verdienen een behoorlijk boterham.Hun bedrijf dat ze opgezet hadden,is opgegeten door luizen.M.n de Para industries.En met Poerscke[palu] in de leiding,ben ik bang dat onze olie bedrijf ook die richting op gaat.

  Cobie.

  Cobie


  Maak melding

 4. Wat er ook gedaan wordt voor bepaalde lieden zal het nooit goed zijn. Het beste kunnen we maar de 3 aapjes nadoen.

  Dit is nou het verschil wanneer je grote projecten uit eigen middelen financiert; je kan zelf je eigen mensen opleiden zodat je voldoende geschoold personeel onder de bevolking creeerd die je weer kan inzetten op de vojgende klus, i.p.v. steeds weer dure expats binnen te moeten halen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.