Oververhitting economie Suriname niet ondenkbaar

45

PARAMARIBO, 12 jan – Oververhitting van de economie is niet ondenkbaar. Dit stelt voorzitter Clyde Cairo van de Surinaamse vereniging van economen, Ves. De harde groei die de komende jaren verwacht mag worden, heeft zowaar een keerzijde. Die groei door gigantische investeringen is zeer reëel.

Investeringen in de goud- en bauxietindustrie lopen in de miljarden de komende vijf jaar. Het is zelfs meer dan in de ruim dertig jaar Nederlandse ontwikkelingshulp. Het gaat redelijk met de economie van Suriname en de perspectieven zijn alleen maar veelbelovend. Maar de kans bestaat ook op oververhitting, wat zal leiden tot een tekort aan arbeiders en hoge inflatie”, zegt Cairo. Tijdens een Ves- lezing waarschuwde hij dan ook voor dit fenomeen.

Inflatie is juist wat de Centrale Bank van Suriname wil beperken. Volgens bankpresident Gilmore Hoefdraad heeft Suriname zijn portie gehad het afgelopen jaar. De relatief hoge importcijfers geven aan dat het niet veel anders zal worden de komende jaren. Suriname heeft zo geen andere keus dan mee te zeilen met de bewegingen van de wereldeconomie. “Het lijkt alsof we ver weg zijn, maar voor ons als monetaire autoriteiten is ook pijnlijk te zien hoe prijzen stijgen, terwijl weinig gedaan kan worden”, aldus Hoefdraad.

Bekijk ook:


45 REACTIES

 1. Dit verhaal probeer ik mensen als Henk Molenaar, WikkeLeaks, W Whome, Determinist, etc etc al maanden uit te leggen maar het wil maar niet lukken om dit aan hun verstand te brengen. Deze jongens snappen geen hout van (micro, macro en meso) economie !

  Dat de bevolking het nu al merkt was te zien tijdens de laatste uitbetaling van de Algemene Kinderbijslag, waarbij werd opgemerkt dat er nog nooit zoveel mensen hun KB hadden opgehaald. Ook de verhoogde AOV geeft de mensen meer hoop en laat ook zien dat het goed gaat.
  Tijdens Vene ontving men SRD 3 per kind per maand, maar nu kon men mooi SRD 30 per kind /maand toucheren.

  En nog heeft die van Coblijn het lef om het mislukte beleid van de NPS te komen verdedigen en verder ook de huidige situatie te bekritiseren. Wat een grapjurk !

  Zoals eerder gezegd verwacht ik dat het heel goed zal gaan in 2012, echter hoop ik niet dat de economie overhit zal geraken. Er zal in de komende periode heel veel geld het land binnenvloeien dus moeten de Surinamers leren om ietwat zuiniger om te gaan met hun geld, waardoor er geen extreme zaken zoals deflatie gaan ontstaan.

  God speed……. Suriname, God speed…….. !


  Maak melding

 2. Dit ter informatie voor hen die zeiden dat Suriname niet groeit.
  Over het fenomeen import is mijn oplossing vrij simpel: leer ons volk dat eigen producten ook goed zijn en zorg dan dat dit ook zo is! dan krijg je de inflatie redelijk onder controle. zie voorbeeld staats olie die is binnenkort zelfvoorzienend waardoor we minder afhankelijk zijn van fliktuaties op de wereldmarkt.


  Maak melding

 3. om het iets ingewikkelder te maken, je hebt twee soorten: kosten-inflatie en bestedingsinflatie.
  Kosteninflatie komt door stijging van kosten van bv. importen (bv. olieprijs), grondstoffen, of overheidsdiensten (accijns, btw).

  Bestedingsinflatie zie je als er veel vraag is (soort oververhitting). Het kan ook optreden als er krapte is op de arbeidsmarkt (en dus stijgende lonen).

  Een centrale bank kan oa. de rente vaststellen om inflatie te ‘beteugelen’. Door een renteverhoging wordt lenen duurder, wat negatieve effecten heeft op het leengedrag van consumenten die dus minder kunnen besteden, en op bedrijven die minder geld lenen om te investeren. Dit heeft dus een verkoelend effect op de economie. Een ander effect zou kunnen zijn dat de nationale munt aantrekkelijk wordt (stijgende wisselkoers), en daarmee de importen goedkoper (want betaald met sterkere SRD/Dollar).

  Voor de overheid (afgezien van centrale bank, als die al onderdeel is van de overheid) is het lastig om inflatie te bestrijden. Men zou om oververhitting tegen te gaan de belastingen kunnen verhogen, of de overheidsuitgaven verlagen. Nadeel is dat het lang duurt voordat dergelijke maatregelen effect hebben. Bv. voor dit jaar liggen de belasting-tarieven al vast, en voordat je echt snijdt in overheidsuitgaven….

  Aan de importprijzen, dus prijzen in het buitenland, kan de overheid niets doen, en dat is een heel belangrijke post voor een land als Suriname. Ook staat de overheid aan de zijlijn als het gaat om de bepaling van de lonen, daarover onderhandelen werkgevers en werknemers.

  Een centrale bank kan direct ingrijpen, het rente-tarief wijzigt de dag na de persconferentie.

  Veder vertrouwt ik erop dat Gailmore Hofdraad Govenor van de Centrale Bank van Suriname de juiste tools weet in te zetten om oververhitting van de Surinaamse economie te verkomen .


  Maak melding

 4. @ Milton Fleur

  Ach, nu snap ik het eindelijk, bedankt Milton. Ik verbaasde mij al over waarom zoveel jonge Surinaamse meisjes, nog amper zelf uit de luiers, en voornamelijk uit een bepaalde bevolkingsgroep- de Marrons- hun voortplantings-instinct niet kunnen beteugelen.

  Ja, als je als tiener al een kroost van 5 produceert heb je een maandsalaris aan kinderbijslag binnen. Dan ga je door met produceren totdat je een ticket van de SLM kan betalen richting Nederland. En bijkomend positief voordeel nog dat jou bevolkingsgroep met factor 5 t.o.v. de andere bevolkingsgroepen kan groeien. Elk nadeel heeft zo z’n voordeel, zegt JC.

  De gevolgen van een ruimhartige kinderbijslag zijn al zichtbaar: jonge moeders met een half dozijn kleuters, gebroken gezinnen en sterke groei van de criminaliteit.

  Toch nog iets om trots op te zijn, he professor Fleur?


  Maak melding

 5. @michael
  Wat vind je eigenlijk van de Chinezen? 1,4 miljard

  Wat vind je eigenlijk van India? 1,2 miljard

  Wat vind je eigenlijk van Afrika? Een heel werelddeel: 1 miljard

  Heb je een verklaring voor deze cijfers? Wie kan zijn voortplantings-instinct niet beteugelen?


  Maak melding

 6. Ik vraag mij af wat Hoefdraad voor zo’n salaris terugdoet voor het land.Zou iemand met een normaal salaris niet minstens evenveel doen als Hoefje?


  Maak melding

 7. @micheal , wat zeur je man ?
  Kijk naar jou eigen bevolkingsgroep , en laat anderen met rust.
  Want ieder volk heeft zijn eigen problemen !! citaat van Boni


  Maak melding

 8. Groei wilt niet zeggen dat het goed gaat.
  Vergeet vooral niet dat groei betekent schulden maken.
  Geld groeit niet aan een boom.

  De grote vraag is als het Surinamse volk in staat is ,en het aankan om deze schulden terug te betalen.
  Neem nou een voorbeeld aan Amerika en Europa men rekende zich rijk totdat er schulden terug betaald moeten worden.
  En wie gaat het betalen
  En hij zegt het zelf 30 jaar waar is al het geld aan besteed 30 jaar is heel lang.


  Maak melding

 9. “Donderdag 12 januari 2012 om 13:16 uur, door Milton Fleur”

  Wederom een zeer lachwekkende poosting en dan nog ondersteund ook! Dit alles is in 1 jaar bereikt noh?!

  Nogmaals! MET DANK AAN DE VORIGERE REGERING, mi ta!
  De vorige regering heeft met bloed, zweet en tranen
  van bevolking, ons uit het ndp (Wijlenbosch) dal
  gehaald.

  En! Niet te vergeten, de aflossing van de schulden aan Brazilië, u weet wel wapentuig om ons te onderdrukken.
  En, voor zijn zoon om tegen drugs te ruilen!

  Let wel, indien Suriname nog in het ndp dal vertoefde waren wij NOOIT zo ver gekomen.
  En nu geen domme niets zegende reacties graag, maar inhoudelijk reageren.

  Verder had men het ook over het maken van realistische
  begrotingen, op wie zou dat nu slaan?!

  – Diepzeehaven
  – 20000 volkswoningen
  – etc. etc. etc.

  Wel eens van analytisch denkvermogen gehoord mijnheer Fleur?! Zegt niets hé? Dacht ik al!

  Uw pretendeert dat de huidige regering dit alles heeft verwezenlijkt. Wij weten echter beter!


  Maak melding

 10. Na een stembus overwinning konden ook de dieven ijzers in rad tempo verwijderd worden en een meer baanweg naar Zanderij komen.En nog een vliegveld ergens dichtbij Par’bo in Commewijne.Fly Overs.

  Cobie.


  Maak melding

 11. Suriname is op de goede weg, ondanks dat voor en tegenstanders van vorige en deze regering elkaar het daglicht niet gunnen en zodoende niet altijd eerlijk en oprecht zullen zijn in hun oordeel.

  Ook WKN heeft er vaak een handje van om aan berichten, die zij (selectief in) knipt en plakt van andere sites en die in principe positief zijn voor Suriname, een extra negatieve draai te geven. Zoals dit bericht waarin kennelijk bewust de goede ontwikkelen zoals uitgebreid besproken door VES e.a.zeer summier (in 1 zin) zijn belicht!


  Maak melding

 12. Beste Micheal: Als de vaders niet voor hun kroost in Suriname kunnen/wilen zorgen, dan moet de staat dat maar doen……..is de redenatie van Milton Fleur en Anna_Z.

  Je hand ophouden ipv je zelf ontwikkelen is typerend voor bovenstaande personen.
  Bouterse haalt het geld weg bij de begroting onderwijs maar heeft wel geld voor de kinderbijslag waardoor de motivatie om door te leren voor veel jonge meisjes ontbreekt.
  En dat zijn nu net die meisjes die op hun 30 al oma zijn en hun handjes-ophouden mentaliteit doorgeven aan de volgende generatie.

  In Nederland is het nog erger: bijstand en duizenden euro’s kinderbijslag en mama kan 2 keer per jaar naar Suriname om de grote madam uit te hangen.


  Maak melding

 13. Er valt aan derden niks uit te leggen en van essentiel belang is dat het surinaamse volk in het algemeen , van de opgroeiende economie profiteert en in het bijzonder, de sociaal-economische achtergestelden/zwakkeren !!! .
  De daden van de huidige Nationaal Regering spreken voor zich en het is een feit dat de meerderheid van het volk zich hierin kunnen vinden .
  De Nieuwe Weg .
  Het is nog niet zoals wij het beogen , maar het gaat de goede kant op en komen steeds dichter tot onze target .

  Betreffende de vorige re-gering , Vene/Sardjoe :
  95% bloed ,zweet en tranen van de surinaamse volk werden en kregen vreemde multi-nationals aangeboden en als hoge prioriteit(nr.1) stond het ‘re-vitaliseren van de Nederlandse Rechts-Orde ‘ in/op onze Republiek Suriname op de agenda (leest; Nationaal Ontwikkellingsplan )
  Republiek Suriname Voorwaarts !!!


  Maak melding

 14. het gaat goed komen met Suriname,maar ondertussen moeten wij het doen met:

  rund uit brazilie,
  bek & nek uit amerika,
  mais uit amerika,
  albert heijn uit calaminerostan,..

  wij streven naar,:
  het graanschuur van…???
  coronie wordt,..
  commewijne wordt,..
  wanica wordt,..
  Visserij wordt,..(kwik)
  export zoetwater wordt,..(kwik)enz..
  deportatie homofilie,..asabina

  ’t enige goede nieuws komt uit marronwijne….
  hier is een lerares zwanger geworden van een leerling…over pedofilie gesproken Switie Anna

  verder moet uit de toverkoker komen..
  ..teveel mega projecten, maar er is geen paisa, en nu met de weigering van een vrije dag voor de chinezen hoeft men ook niet te rekenen op de yuan!

  ook de roepia uit india krijgt een stop omdat Para geen obe plantage wordt van bollywood!

  maar er is goed nieuws,..

  Dada Desi krijgt wapens van Ahmni-idioot uit iran,dus is Tigri binnenkort …jaja echt waar 🙂


  Maak melding

 15. Geef de Sur. tienermoeders 30 srd kinderbijslag.
  Geef de demente pensioengerechtigden 475 srd
  halveer het sur. onderwijsbudget.
  En de Surinamers zijn tevreden.


  Maak melding

 16. @ Anna-z

  Je kan ook krikken en wegwezen wel de lusten maar niet lasten.
  Heb je een verklaring voor deze cijfers bij de negroide bevolking? Wie kan zijn verantwoordelijkheids-instinct niet beteugelen?


  Maak melding

 17. @ Anna_Z

  India en China horen tot de BRIC landen, samen met Brazilië en Rusland. Deze 4 landen hebben momenteel de snelst groeiende economie, bovendien zijn de BRIC landen een machtsfactor binnen de economische en financiele wereld. Daarnaast zijn het landen met eeuwenlange cultuur-tradities en hebben zij hun bevolkingsaanwas door geboorte-beperkings programma’s goed in de hand weten te houden.

  De economische ontwikkelingen in India en China zijn niet te vergelijken met Suriname. Suriname kun je best vergelijken met Afrika: onderontwikkeld, relatief lage opleidingsgraad (hoogste afstudeerfase is bachelor aan de Adek), amper een cultuurgeschiedenis en een militaire periode na de onafhankelijkheid.

  India is de grootste democratie ter wereld, China een communistisch land met een centraal geleide politiek en economie. Maar beiden landen hebben een ding gemeen: zij zijn welvarend geworden door de handen uit de mouwen te steken.

  Je moet je eerst goed gaan ontwikkelen, voordat je met onzin vergelijkingsmateriaal aankomt.


  Maak melding

 18. @Gwabe

  Laat ik het zo zeggen. De Afrikanoide volkeren hebben weliswaar het grootste apparaat maar de voortplantingssnelheid is extreem laag. De Aziatische volkeren hebben het kleinste apparaatje maar de voortplantingssnelheid is extreem hoog. Ik heb nog geen relatie kunnen ontdekken tussen voortplantingsinstinct, voortplantingssnelheid en verantwoordelijkheidsinstinct. Wel is volgens verschillende onderzoeken gebleken dat het lengteverschil tussen het Afrikanoide apparaat en het Aziatische apparaatje wel 20 centimeter kan bedragen. Misschien kunnen andere forumleden (bijvoorbeeld Henk Molenaar) wat meer informatie verstrekken. Van antropologie en al die andere moeilijke wetenschappen heb ik geen kaas gegeten. Maar ik kan je wel vertellen dat zowel in Afrika, India en China, kinderen soms volledig aan hun lot worden overgelaten. Tsja de verlichting in de evolutie van de mens heeft haar hoogtepunt nog niet bereikt.


  Maak melding

 19. @michael

  De groei van je geliefde India staat absoluut niet ter discussie. Mijn reactie had te maken met jouw opmerking over de voortplantingsinstinct van een bepaalde bevolkingsgroep.

  Maar als je zo graag wilt dat ik iets over India zeg. India is booming en het land beschikt over kernwapens. Maar nog steeds leeft 30 procent van de bevolking onder de armoedegrens en mensonterende praktijken als kinderarbeid zijn nog steeds aan de orde van de dag. Het land heeft een rijke geschiedenis en heel veel wetenschap en kennis komt uit India. Verder zie ik in India een toekomstige superpower.


  Maak melding

 20. @michael

  Je schreef:
  “Je moet je eerst goed gaan ontwikkelen, voordat je met onzin vergelijkingsmateriaal aankomt.”

  We leven in het informatie tijdperk en iedereen met een internetverbinding kan een gigantische bibliotheek raadplegen. Handigheid met de google-zoekmachine is alles wat nodig is. Verwar de mate van ontwikkeling van wie dan ook niet met handigheid in de copy & paste techniek. Ik ben altijd bereid om me verder te ontwikkelen want denken dat je alles al weet betekent stilstand en achteruitgang. Ik leer elke dag bij. Hopelijk doe jij hetzelfde.


  Maak melding

 21. @ Anna_Z

  Ik hoef geen copy/paste te doen, stupid. Ik ben econoom en bankier van beroep. Gestudeerd in Nederland en internationaal CFA (Chartered Financial Analyst), waarvan akte.


  Maak melding

 22. ANNA_Z elke dag leren betekent niet per definitie dat jij je verder ontwikkeld. Het is niet hatelijk bedoeld hoor.begrijp me a.u.b. niet verkeerd. je kan ook de verkeerde dingen van het leven tot je nemen.ik hoop dat deze posting vrij is van scheldwoorden. groet Zucht.!


  Maak melding

 23. switie Anna,..
  waarom heeft een heel continent (afrika) minder inwoners dan india/china..

  waarom???
  presidenten laten het volk pienaren donaties (VEEL) uit het westen ten spijt,..en dus niet goed voor de aanwas!
  Tutsi & Hutu is niet bepaald bevordelijk voor de aanwas!
  dan heb je de strijd tussen de Zwarte Moslim & de Zwarte Christen,…( en de arabieren maar lachen…ZWOEWARTE MUSLIM )ook niet goed voor de aanwas!

  ..en dan de natuur,…het is heel wreed als die afrekent,..maar de VELE PRESIDENTEN VAN AFRIKA HEBBEN DAAR GEEN LAST VAN TOCH!!


  Maak melding

 24. Beste Anna_Z: ik neem aan dat je aan heel wat persoonlijk onderzoek heb gedaan in je vrije taak om tot de conclusie te komen dat de Afrikanoide volkeren het grootste apparaat ( knuppel zoals je dat in je vorige post zo netjes zei) en De Aziatische volkeren hebben het kleinste apparaatje.

  Je hebt je tijd dus nuttig besteed.


  Maak melding

 25. Voor iemand die pretendeert zich dagelijks te ontwikkelen, constateer ik op enkele onderwerpen een grove hapering.

  Of is het aan tunnelvisie te wijten?!

  Van wie is onderstaand?

  “Ik verafschuw slachtoffers die respect hebben voor hun beulen.”

  En: Van wie is onderstaand?

  “Mijn leven lang ben ik een slaaf geweest van mijn progressieve gevoelens en dus een lafaard: ik vluchtte vooruit.”

  En: Van wie is onderstaand?
  Deze is voor uw baas;

  “Wie je bent blijkt uit wat je doet.”


  Maak melding

 26. @michael

  Je bent econoom en bankier van beroep. Je hebt gestudeerd in Nederland en internationaal CFA (Chartered Financial Analyst).
  Ja. En?

  Ik ben huisvrouw en met koken ga ik heel economisch om met de hoeveelheid olie die ik gebruik. Ik heb geen beroep maar ik zit wel vaak op de bank. Studeren is echt niets voor mij. Ik heb ooit eens een cursus breien gedaan maar ook dat was niet erg succesvol. Ik ben empirisch door de wol geverfd. Alleen die “waarvan akte” snap ik even niet.


  Maak melding

 27. @W. Whome

  Ik verafschuw slachtoffers die respect hebben voor hun beulen.

  Je deteste les victimes quand elles respectent leurs bourreaux

  Een mooi citaat van Jean-Paul Sartre

  Ik heb geen zin om alle citaten op te zoeken want ik snap de relevantie niet.

  Maar voor jou heb ik ook een leuk citaat.

  Ik ben het niet eens met wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen tot mijn dood verdedigen.


  Maak melding

 28. @Henk Molenaar
  Beste Henkie. Mijn eigen wetenschappelijk onderzoek had de nodige beperkingen. De modernste manier om afstanden te meten wordt met een laserstraal gedaan. Ik had niet de beschikking over zulke geavanceerde apparatuur. De metingen van mij zijn gebaseerd op een gewone huis tuin en keuken maatlint. De afwijking kunnen dus wel een paar millimeters bedragen. Mijn methode is wel goedgekeurd door de vereniging van huisvrouwen. Misschien zijn er forumleden die een wat accuratere meting kunnen doen.

  @pasew

  Lieve pasew,

  Godsdienstwaanzinnigen komen helaas overal ter wereld voor. Ook in India. Daar worden regelmatig moskeeën en treinen opgeblazen. Afrika heeft echt niet het patent op terreur.

  Verder kan men heel simpel aantonen dat de bevolkingsaanwas in ontwikkelingslanden altijd groter is dan in de zogenaamde ontwikkelde landen.


  Maak melding

 29. Los van die zgn komende oververhitting is het een feit dat alles met 30% duurder is geworden door de inflatie, dankzij deze marionetten in de regering. Zij hebben het 100 maal beter dan de domme aanhangers die hun geloof en hoop beginnen te verliezen als ze zien en horen wat hun geliefde leiders in petto hebben. Onderdrukking,megaschulden en schaarste, naast stijgende criminaliteit is gratis ete,drinke,huisje met tuintje en spele een nog ver van hun dromen. Ma kut, alleen domme mensen geloven dat onberechte moordenaars rust,vrede en voorspoed zullen brengen.Op de rijke parasieten,poepvliegen en valse profeten die deze regering hebben helpen vormen. Deng mang brede botro zo danig dat de nafoe wroko moro. De domme aanhangers zullen het gauw weten, maar dan staat het leger, samen met de militie en mp paraat……..wie tegenspreekt..naar het gevang.devils.baCK TO THE EIGTHIES MAAR DAN ZEVENMAAL ERGER.


  Maak melding

 30. Beste Anna_Z “De metingen van mij zijn gebaseerd op een gewone huis tuin en keuken maatlint”

  We weten hier direct wat jou broodwinning cq hobby in al die 40 jaar in Nederland is geweest.


  Maak melding

 31. “Ik ben het niet eens met wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen tot mijn dood verdedigen.”

  Daar komt een ieder voor in aanmerking, behalve die irritante crimineel B te P.

  Begint met een V.

  Heel goed, allen van J-P S.

  er wel degelijk relevatie!


  Maak melding

 32. De na-papagaaiers hebben de duimpjes ontdekt om nog meer indruk te maken tijdens het papagaaienspel; leuk speeltje he!

  De positieve onwikkelingen zijn in gang gezet en komen langzaam op stoom, niets zal de vooruitgang kunnen tegenhouden. De roep om dekolonisatie was al heel lang hoorbaar in Sur., ja, lang voor de onafhankelijkheid waren er krachten aanwezig die een andere koers wilden varen. Het is een lang proces geworden met vallen en opstaan,de afgelopen 30 jaar heeft het volk harde lessen geleerd waar ze zeker wijzer van zijn geworden, vandaag is men hard bezig om van een Ontwikkelingsland een land in Ontwikkeling te maken ongeacht het gejammer van de ex uitbuiterskliek. We leven in een wereld die aan constante verandering onderhevig is, en zij die vandaag onder aan de ladder staan zullen morgen de Top bereiken.
  Leve het nieuwe Suriname!!!


  Maak melding

 33. @W. Whome

  Dit citaat wordt toegeschreven aan Voltaire (1694-1778), maar het komt uit een boek uit 1906 over Voltaire, niet van Voltaire.

  Maar het geeft niet hoor. Ik ga graag met je in discussie. We zijn het vaak niet eens met elkaar maar ik lees graag je reacties.

  Soso lobi!


  Maak melding

 34. @ michel

  China en india mogen wel tot de Bric landen behoren,en kernmachten zijn maar het zijn evengoed nog landen in ontwikkeling waar een heel Groot deel van de bevolking nog steeds onder mensonterende omstandigheden moet leven beneden de armoedegrens. Ik kan hier legio voorbeelden voor je neerpennen van wantoestanden zoals we ze nooit gekend hebben in sur. En die ook niet als zodanig in Afrika voorkomen. Als fin. Cons. Zal je wel op de hoogte zijn dat men voor de komende 10 jaar een achteruitgang wordt verwacht van minstens 10 proc. in de bric landen terwijl alle ogen nu gericht zijn op afrika als opkomende eco.
  China en India hebben een niet aflatende honger naar grondstoffen en Olie voor hun op export naar het westen gerichte industrie. Afrika bezit de grootste voorraden van deze en daarnaast nog meer dan 50 procent van s’ werelds strategische mineralen, gekoppeld aan gigantische oppervlakten vruchtbaar landbouwgrond compleet met schoon water voor irrigatie doeleinden ( ja het klinkt vreemd he) een bevolking die steeds beter gechoold is, en voila….. bedenk de rest maar zelf erbij.

  Het enige wat Afrika nodig heeft is om met rust gelaten te worden door de grote mogendheden, Afblijven van haar rijkdommen en bovenal niet bemoeien in haar interne politiek dus niet stoken en hier en daar oorlogje creeeren.
  Al het ander kunnen we zelf en als er toch hulp nodig is roepen we wel.


  Maak melding

 35. @W. Whome

  Ik had het niet tegen de mensen in Suriname en ik zie de relatie met nare herinneringen niet. Maar als het te pijnlijk voor jou persoonlijk is dan laat ik het natuurlijk graag achterwege. Ik wil niemand kwetsen.

  All the best!


  Maak melding

 36. Beste Vene: op dit forum krijgt Anna_Zuribabwe nog een beetje aandacht. Uit alles blijkt dat onze Anna een zwaar minderwaardigheidscomplex heeft.


  Maak melding

 37. Determiet,
  NDP’ers zijn trotse mensen, die hebben geleden onder het Front-juk. Vele capabele NDP’ers werden ontheven. Deze president is niet hartdragend en heeft vele fronters op hun posten gelaten.


  Maak melding

 38. Je proeft hier gewoon hoe mensen, die zich waarachtige Surinamers waneb, hopen en bidden dat het land in de afgrond terecht komt.
  Stelletje biggen!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.