GMAP: ‘Bouterse beschadigt Caricom’

33

[INGEZONDEN] – Het Suriname comité GMAP, Geen Moordenaars Als President, zegt in haar Caribbean Moral Statement dat ‘het Bouterse-voorzitterschap van de Caricom de Caribische gemeenschap forse politiek-morele schade oplevert.’ GMAP refereerde naar de ‘desastreuze pers’ die Bouterse in de regionale media met zijn voorzitterschap sinds 1 januari voor de Caricom genereerde. GMAP noemde ‘het redactionele commentaar in het regionaal gezaghebbende dagblad The Jamaica Observer vernietigend’.

Volgens het Jamaicaanse dagblad mist Bouterse ‘moreel leiderschap’ , gezien de staatsgrepen tegen democratisch gekozen regeringen en zijn strafblad in Nederland vanwege drugshandel. The Jamaica Observer concludeert dat de Caricom tekort is geschoten door zo iemand als voorzitter te accepteren. De krant wijst erop dat ‘vooral in Europa’ Bouterse slecht uitpakt voor de CARICOM ‘omdat hij in een EU land is veroordeeld.’ Volgens GMAP ‘ heeft gebrek aan moreel leiderschap voor de Common Market economische gevolgen, juist omdat in de economie vertrouwen zo een cruciale rol spelt.’ ‘Bovendien is het een gotspe dat juist nu Suriname het Caricom-land is met als aandachtspunt de jeugd zij iemand als voorzitter afvaardigt die het slechtst denkbare Surinaamse voorbeeld is voor de Caribische jongeren’.

GMAP verwijst in de Caribbean Moral Statement ook naar een artikel in de vooraanstaande Braziliaanse krant O Globo. De Brazilianen grijpen niet alleen terug op de drugsbanden van Bouterse zijn zoon Dino met de Braziliaanse drugsbaron Mendonza en de illegale wapenhandel met de Colombiaanse terreurgroep FARC, maar zeggen dat met het aantreden van Bouterse als president ook de opkomst van Suriname als ‘belangrijk witparadijs’ een feit is. GMAP vraagt zich hardop af ‘of het inhuren van Willem Vermeend en zijn BMC niet vooral gericht is op wetwijzigingen die Suriname tot een belastingparadijs moet maken om zo allerhande kapitaal te kunnen aantrekken.’ Het Suriname comité verwijst daarmee ‘ naar het feit dat toen Nederland internationaal kritiek kreeg vanwege het benadelen van andere landen door als belastingparadijs te functioneren, het Willem Vermeend was die op de NOS de pro-belastingparadijs wetgeving kwam verdedigen’.

GMAP schrijft ‘ dat immoreel leiderschap met een dubbele agenda gepaard gaat, waarbij wat werkelijk gebeurt niet is wat aan het grote publiek wordt getoond’. Het comité noemt in dit verband ‘ de kameleon tactiek in het buitenlandse beleid’. Volgens GMAP ‘zijn het theater met de ondoelmatige ambassade in Parijs en het propagandistische gebruik van het Caricom voorzitterschap schutkleuren voor de feitelijke koers naar versterking van de openlijke en verdekte samenwerking met de autoritaire regimes in Caracas en Havanna.’

Het Suriname comité noemt het in zijn Caribbean Moral Statement ‘niet toevallig of zonder symboliek dat Bouterse in zijn contacten met de Venezolaanse delegaties en zijn bezoek aan Ortega het fel rode hemd van de Chavistas draagt.’ ‘ Dat op het inauguratiefeestje van de in strijd met de grondwet gekozen ‘anti-imperialist’ Ortega in Managua de fundamentalistische nucleaire avonturier Ahmadineyad, dictator van Iran, de grote held was zegt voldoende over de gastheren en zijn kameraden’. Volgens het Iraanse Press TV heeft Bouterse in zijn gesprek met Ahmadineyad gezegd ‘ dat de huidige crisis de ineenstorting van de Amerikaanse en Europese economieën aankondigt’ en dat ‘ de betrekkingen van Suriname met progressieve landen als Iran moeten worden versterkt.’ Volgens GMAP is het ‘ een klap in het gezicht van het onderdrukte Iraanse volk om het reactionaire regime van folter, moord en onvrijheid in Teheran progressief te noemen.’ Het comité zegt ‘dat evenals met de toenmalige keuze voor Khadafi , Bouterse met Ahmedineyad weer de verkeerde bondgenoten kiest voor Suriname.’ ‘ Het anti-Amerikanisme is niet in het belang van Suriname die gebaat is bij vruiendschappelijke betrekkingen met de Verenigde Staten, zeker met het VS van Obama.’ GMAP vindt verder ‘dat Bouterse onvoldoende rekening heeft gehouden met de gevoelens van de meerderheid van Caricom landen door Ahmedineyad naar de mond te praten.’

GMAP zegt van de juistheid van de weergave van Bouterses woorden door Press TV te zijn uitgegaan omdat de propagandadienst van Bouterse op geen enkel moment de juistheid daarvan heeft betwist.

Bekijk ook:

33 REACTIES

 1. perfect verwoord GMAP.
  Die figuren die dit soort foto’s de wereld in sturen waar Bouterse een hand geeft aan Ahmadenejad beseffen niet hoeveel schade ze suriname berokkenen.
  Bouterse zit vast in zijn eigen rotzooi, die zelfde soort rotzooi die hem in de jaren 80 in de richting van Libie,Grenada,Cuba duwde, de gevolgen zijn nog vers in de geheugen. Suriname wordt internationaal te schande gezet door deze drugs veroordeelde president die heel veel bloed aan zijn klauwen heeft.


  Maak melding

 2. Ik moet zeggen dat GMAP de opdracht van zijn opdrachtgevers in den Haag op onnavolgbare wijze vertoont. Redimusu’s hebben altijd bestaan sedert de slavenhandel en lugubere slavernij.


  Maak melding

 3. Hahaha GRAP heeft weer van zich laten horen.

  Deze clowns of is het die clown durft de Jamaica observer een regionaal gezaghebbende dagblad te noemen en nog mooier wordt het als ze hun rommel als “Caribbean Moral Statement” betitelen.

  Deze scribenten worden met de dag doldwazers dat moge duidelijk zijn. Zoals eerder aangegeven de Surinamers zien deze GRAP eerder als een stelletje landverraders die de belangen van anderen behartigen waar ze geen boodschap aan hebben.

  Wat telt voor de echte vaderlandslievende Surinamer is onderstaande. Rukken jullie je hart maar uit je lijf, jullie tellen niet.

  Trouwens snap ik niet wat de bedoeling is van Waterkant om dit soort berichten te plaatsen, wat voor doel dient het precies. Wie is die GMAP, waarom niet naam en toenaam plaatsen, wie vertegenwoordigen ze precies.

  Suriname maakt inhaalslag op achtergehouden ontwikkeling
  12 Jan, 02:00

  De nieuwjaarsreceptie van de VES was goed bezocht. Op de voorste rechts naar links VES-voorzitter Clyde Cairo, assembleevoorzitter Jennifer Simons, de president van de Centrale Bank Gillmore Hoefdraad en minister Adeline Wijnerman (Financiën).
  Suriname is hard bezig een versnelde inhaalslag te maken van achtergehouden ontwikkeling. De huidige economische situatie ziet er goed uit. Beter nog zijn de economische ontwikkelingen en investeringen voor de komende vijf jaar in de mijnbouw industrie.

  Dit is woensdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) de algemene conclusie geweest, na een presentatie van minister Adeline Wijnerman van Financiën en VES-voorzitter Clyde Cairo. Hij vroeg speciale aandacht voor dat alleen al de investeringen in de mijnbouwsector meer dan US$ 3 miljard wordt in de komende vijf jaar, wat meer is dan 35 jaar ontwikkelingshulp van Nederland.

  Schrijft geschiedenis
  Wijnerman zegt dat het overduidelijk is dat Suriname nationaal én internationaal geschiedenis aan het schrijven is. Naast het huidige financieel beleid besprak zij hoe een balans te bereiken bij het beheer van de staatsfinanciën, de hervormingen in het belastingsysteem, de verantwoordelijkheid van haar ministerie bij het maken van een realistische begroting.

  Zowel Wijnerman als Cairo stellen op basis van nationale en internationale gegevens dat Suriname eigenlijk helemaal niet is getroffen door de wereldcrisis. Integendeel is als gevolg van de crisis de vraag naar natuurlijke hulpbronnen, waar het land aan rijk is, gestegen. “Suriname behoort tot een van de weinige landen die van de ratingagentschappen is opgewaardeerd. We zijn nu een ‘upper middle income country”, zegt de VES-voorzitter.

  Risico’s verminderen
  De bewindsvrouw waarschuwt dat de haast rooskleurige economische toekomst van Suriname te veel afhankelijk is van hoe de internationale markt en prijzen zich ontwikkelen. Volgens haar is het dan ook nodig dat Suriname steeds meer naar manieren gaat zoeken om de afhankelijke positie te verminderen. Cairo zegt dat hiervoor gekeken moet worden naar andere veel belovende sectoren. Naast goud, olie en bauxiet noemt hij de agro-industrie, toerisme en waterproductie.

  Cairo concludeert dat met de komende investeringen, vooral die van de mijnbouwsector er gevaar dreigt dat de economie oververhit raakt. Dit zal kunnen leiden tot een tekort aan werknemers en een hoge inflatie. Voor wat betreft de megaplannen van de regering voor infrastructuur en woningbouw benadrukt de VES-voorzitter dat dat de behoefte wel degelijk aanwezig is, maar dat de financiering steeds gebaseerd dient te zijn op de verdien- en terugbetalingscapaciteit van het land.

  Als voorwaarden voor het slagen van de toekomstverwachtingen vindt Cairo dat er een stabiel politiek klimaat moet zijn, goede naleving en beleving van wet en recht, solide, onafhankelijke monetaire autoriteiten, een goed ontwikkelingsplan met sterke onderhandelings- en uitvoeringscapaciteit, adequate infrastructuur, goede gezondheidszorg, een schoon milieu, goed geschoolde arbeiders en veiligheid.


  Maak melding

 4. In een respectabel lidland wordt hier met geen woord over gerept. Het is weer het arme geweldadige Jamaica dat wellicht bereid was voor dat bekende bordje “linzensoep”.

  Lesi dja!

  Suriname President takes over chairmanship of CARICOM from St. Kitts and Nevis Prime Minister
  by The Communications Unit

  Posted: Jan 6, 2012 12:57 UTC
  promises 2012 to be a “year of change”

  BASSEETERRE, St. Kitts (CUOPM) – The new Caribbean Community (CARICOM) Chairman, His Excellency Desi Bouterse, has called on the region to make 2012 a year of change.

  Bouterse, who is also the President of Dutch-speaking Suriname said that “by changing the way we do things, this Community will be a changed one – for the better – by the end of 2012.”

  In his first message since taking over as chairman of the 15-member regional grouping from St. Kitts and Nevis’ Prime Minister The Rt. Hon. Dr. Denzil L. Douglas, the Suriname head of state said that the uncertainty caused by the continuing global crisis would continue to pose a problem for the Caribbean.

  “The global economic and financial crisis shows no signs of abating, with the resulting challenges of unemployment, low or negative growth and increasing disparity between the rich and the poor. Given the relationship between the economic health of the major nations and its effect on us in CARICOM, it requires a major effort to overcome the challenges presented by this on-going situation.

  “It also requires that we take a hard look at the way we operate, and accept changes that may be necessary,” said Bouterse, noting that the challenges can be overcome if CARICOM countries bind themselves even closer together.

  “We stand a better chance to confront these challenges as a group united, than each swimming against the tide alone,” he said, adding it is also the task of the Guyana-based CARICOM Secretariat to lead the change.

  He said the review of the Secretariat must be completed and the relevant recommendations implemented to improve the management and operation of the Secretariat, as it is CARICOM’s principal organ.

  Dominican-born His Excellency Ambassador Irwin La Rocque was appointed CARICOM Secretary General in August last year, and Bouterse said he should be at the forefront of the changes.

  “My colleagues and I have every confidence in the ability of Ambassador La Rocque to effect the necessary repositioning of the Secretariat,” Bouterse said, adding that as CARICOM Chairman, he would place emphasis on enhancing awareness of the efforts being undertaken by the regional grouping.

  “We must ensure that the people of the Community feel the impact and recognize the benefits that come to them from integration. In 2012, we will increase our focus and attention on these areas, and on ways the population can more readily feel the benefits,” he said.

  He said that one of the main areas he would be paying attention to, will be the involvement of young people within the region.

  “The Paramaribo Declaration of 2010 laid out ideas and recommendations for greater youth involvement in the affairs of the Community. These must be pursued urgently and diligently, as the participation of the young people in the integration movement is essential to ensure that it is kept alive and dynamic,” Bouterse said.

  He said he would also be looking improve the coordination among the various regional blocs to which CARICOM belongs, adding “we must aim to strengthen our position in these organizations and groupings, and make the best of the opportunities they present.

  “Through working more closely together, we can improve the standard of living of our citizens,” Bouterse added.


  Maak melding

 5. GMAP?? Wie zijn of beter gezegd wie is dat eigenlijk? Ze geven de indruk een organisatie te zijn , maar er zit feitelijk maat 1 of 2 personen (lees: lafaards)achter die niet de guts hebben hun smoelen te laten zien. Dit artikel bewijst weer eens dat ze niet het minste besef hebben van internationale machtsverhoudingen, internationale politiek en het mist nog van Internationale economische verhoudingen. Hier een simpel artikel voor Mr.GMap.http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/8839


  Maak melding

 6. GMAPpemakers jullie zijn nu al zo lang bezig zonder resultaat afgezien van wat gepiep in de woestijn. Wanneer komen jullie hier naartoe om DDB echt af te zetten?


  Maak melding

 7. GMAP is niet legitiem en blaast weer eens wat anti-Bouterse geklets de ruimte in. GMAP bestaat uit een verzameling rancuneuze redimusu’s die waarschijnlijk worden gefinancierd door Calimerostan. Ze hebben wel een probleem. Niemand luistert. En dat de ineenstorting van de Amerikaanse en Europese economieën niet ver weg meer is lijkt mij duidelijk. So what is the problem.


  Maak melding

 8. Als Bouterse de hand van duivel schud of dat van de man die zijn volk ondrukt maakt voor zijn volgelingen niet uit.
  In Iran worden vooral de jongeren onderdrukt er zelf een kleding politie die er op toe ziet dat iedereen een hoofd doek moet dragen,je wordt zonder vorm van proces jaren achter tralie gesmeten in Iran met dit soort regime wil criminele prrsident van suriname hechtere banden aan halen.


  Maak melding

 9. Although the political system has enjoyed a tradition of stability, a darker side of politics–endemic violence–intruded increasingly on public consciousness after the mid-1970s. Violence has characterized Jamaican politics since the slavery era and has surfaced at times of protest or repression. Almost every general or municipal election since independence has been preceded and followed by gang warfare, street outbreaks, and occasional assassinations.

  The first use of guns in Jamaican politics reportedly took place in Seaga’s West Kingston constituency in the months before the 1967 election between Seaga and PNP politician Dudley Thompson. The political tension heightened after Walter Rodney, a Guyanese university professor and Black Power movement advocate (see Glossary), was banned from Jamaica in October 1968.

  The government of Prime Minister Shearer suppressed the riots that ensued.

  The level of political violence escalated dramatically in the 1976 election campaign, in which 162 persons were killed. The political disorder and rising crime caused the Manley government to declare a state of emergency that remained in effect until June 1977. Some observers blamed the JLP for the sharply increased political violence in the late 1970s, but others attributed it to PNP militants linked to Cuba. More likely, extremist elements of the three parties–PNP, JLP, and WPJ–all bore some responsibility for the increase.

  THESE PARTIES ARE ALL KOWN TO HAVE EMPLOYED AND ARMED THUGS AND CRIMINALS AT ELECTION TIME.

  In 1979-80 Estrada, Cubia’s Ambassador to Jamaica, aided an extreme left PNP faction in smuggling an estimated 600 M-16 assault rifles into Jamaica from Cuba.

  Some of these automatic weapons originated from former United States stockpiles in Vietnam; others may have been obtained from black-market sources by JLP extremists.

  Their use during the ninemonth 1980 election campaign escalated the level of violence in Jamaican politics. Rampant electoral violence during that period left 745 persons dead, including one member of Parliament.

  In contrast with 1980, the 1983 and 1986 elections were generally peaceful. Whereas POLITICAL and GANG feuds had accounted for 19 percent of all murders in 1984, this percentage declined to 12.2 in 1986. At the inauguration of the new Parliament in January 1984, however, Manley led about 7,000 PNP supporters in demonstrations against Seaga’s snap elections, resulting in 4 persons killed and 160 arrested. A municipal election code of conduct between the JLP and PNP minimized violence in the local elections of July 29, 1986.

  Nevertheless, there were some reports of beatings of electoral clerks, the seizure of polling stations by armed men, harassment of voters, and a mob killing.

  By raising popular expectations and not fulfilling them, Jamaica’s political parties and governmental leaders were partly responsible for the alienation and protest that surfaced in violence. Until Manley’s tenure at Jamaica House in the 1970s, each party in power had followed cautious policies designed to maintain the status quo, so as not to lose domestic or foreign sources of funds. In addition, on several occasions governments formed by each party attempted to use REPRESSION to control violence, thereby setting up a chain reaction. The legal system was not effective in dealing with politically motivated violence because suspects, victims, and witnesses remained silent and because police were reluctant to get involved in political disputes. In the interests of security, governments resorted to armed police, martial law, or emergency powers, practices which sometimes resulted in violent protests.

  The nation’s political violence derives from the socioeconomic structure of Jamaican politics, that is, social stratification along racial and economic class lines. Increasing political, social, and economic polarization in Jamaica has contributed to both political and criminal violence. According to Stone, it is rooted in what he has called bullyism, or a propensity to resort to violence, that is deeply ingrained in Jamaican culture. For example, since 1960s armed gangs have “ruled” some ghetto areas of Kingston, using violence and intimidation against anyone suspected of sympathizing with a rival party. These and other gangs, consisting of hardened criminals and numbering up to 3,000 members, have been blamed by observers for much of the street and electoral violence in Kingston since the late 1960s. Some groups believed or were led to believe that their sectional interests, such as race identity, would not be served by either of the two political parties and that violent expression of demands was an alternate form of participation in the national political process. Violence also erupted occasionally as a result of trade union rivalries, which were underscored by the affiliation of the major unions with political parties. In a speech given at the PNP annual conference on September 20, 1987, Manley made an emotional call for an end to “political tribalism” in Jamaica.

  No known armed terrorist or guerrilla group was active in Jamaica in the first half of 1987, but there had been occasional subversive incidents on the island in the 1980s and several armed groups had been linked to such activities. The Seaga government tied several subversive and criminal activities in Jamaica to Cuban-trained extremists. In a speech to Parliament in 1984, for example, Spaulding, then minister of national security and justice, blamed the violence against policemen on the Hot Steppers Gang. The minister described gang members as “specially trained and highly motivated persons who constitute a special threat to Jamaica’s security,” and he linked the group to drug trafficking and Cuba, which, he alleged, provided guerrilla training for gang members. Spaulding also charged that the gang had political links with people in the top echelons of the WPJ, as well as with PNP activists. Although security forces dispersed the gang from its camps in the Wareika Hills in 1984, in 1985-87 there were several armed attacks by unidentified groups against police stations, from which weapons were stolen. The Seaga government blamed the WPJ for several bank robberies.\

  As of 1987, Jamaica had not been subjected to any significant acts of international terrorism. Nevertheless, the country has expressed concern about the potential threat of terrorism and has subscribed to the principal international antiterrorism conventions. In a UN speech in October 1986, Foreign Minister Shearer called for a strengthened international law against hostage-taking, as well as consideration of a UN convention on the suppression of international terrorism. The Suppression of Crime Act empowers the government to combat terrorism. At the request of the Seaga government, the House of Representatives has extended this Act at six-month intervals.

  Data as of November 1987


  Maak melding

 10. Dus Jamai-k@,
  Het is dus thuis bij jullie daar op die rots in de zee ook niet zo fraai. Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Stelletje jokers.


  Maak melding

 11. Wikileaks,

  Jij leeft teveel in het verleden. Toegegeven, de jaren tachtig was inderdaad in alle opzichten een ramp voor Suriname.
  Maar we leven nu in 2012 en de vooruitzichten zijn voor Suriname zeer gunstig dat in tegenstelling tot de jaren tachtig toen er geen lichtpunten te bekennen waren. Internationaal was Suriname afgeschreven en niemand had er geloof in. Hoe anders is het nu, anno 2011.
  Suriname staat op het punt op te bloeien. En daar moeten wij als Surinamers blij om zijn.
  Lees maar het bericht op Starnieuws waarin de economen
  zeer positief zijn over de ontwikkeling van Suriname.
  Misschien dankzij of wellicht ondanks Bouterse.
  Wie zal het zeggen.
  Tot nu toe heeft het aantreden van Bouterse als president van Suriname weinig of geen internationale schade berokkend aan Suriname. Nederland als uitzondering daar gelaten.
  Sommigen hadden uiteraard gehoopt dat Suriname in een financieel afgrond zou donderen (zoals in de jaren tachtig). Dat is gelukkig niet gebeurd. Natuurlijk is het leven ook in Suriname duurder geworden. Dat is ook realiteit.
  Maar dat is een algemeen tendens over de hele wereld. We zijn er zeker nog niet maar Suriname is langzaam maar zeker aan het bloeien en Suriname zal zich ontpoppen als een land met een bloeiende economie waar straks een ieder van gaat profiteren.
  Suriname is een land waar wij straks massaal naar toe
  zullen ‘vluchten’ vanwege de bloeiende economie terwijl
  in Europa de ene crisis op de andere volgt. In Nederland zullen bezuiningen aan de orde van de dag zijn en dat zullen wij die in Nederland wonen zeker gaan merken. De trend is nu al ingezet. En wanneer Wilders straks ook nog Minister president wordt dan
  zijn wij helmaal de klos. Let op mijn woorden!
  Jongeren die in Nederland hebben gestudeerd, zoals ik,
  kijken nu richting Suriname omdat daar genoeg uitdagingen en kansen liggen. Daar praten wij onderling over.
  Het aanzien van Suriname in de wereld is over het algemeen positief te noemen. Gerenomeerde internationale instanties (o.a. IDB, Fitch, IMF, etc..) zijn positief over de ontwikkeling van Suriname.
  Wie dat niet kan zien of onderkennen is of een geboren
  negatieveling, of iemand die de realiteit niet wil of kan bevatten.
  Wikileaks, het staat nergens dat het verboden is om kritiek te leveren maar je hebt een onderscheid tussen
  het kritiek leveren om het kritiek leveren en kritiek
  leveren op basis van realisme en kritiek die enige inhoud heeft.
  Ik heb het idee dat jij onder categorie 1 valt.
  Tuurlijk mag jij daar zelf over beslissen maar ondanks dat zal de ontwikkeling van Suriname gestaag vorderen.
  En dat is nou eenmaal de realiteit.

  Constructieve kritiek geven is een nobele kunst.
  Jammergenoeg is het niet aan een ieder gegeven dit toe te passen.

  Als het schudden van de hand van een bepaald iemand
  enige imago schade zou leveren dan was Amerika allang haar onkreukbare imago kwijtgeraakt.
  Heeft Obama ooit ook niet de handen van Khadafi en Ahmadenejad geschud? Dan heb ik het niet eens over al die andere zogenaamde ‘besmette’ handen die door voormalige presidenten van Amerika zijn geschud.
  Trouwens is het niet Obama die juist goeie vrienden wil zijn met Ahmadenejad. Hij doet wel erg zijn best voor.
  Dus Wikileaks jouw opmerking over het schudden van de
  hand van Ahmadenejad door Bouterse kan ik niet zo goed
  plaatsen. Misschien kan Bouterse zelf een goed woordje doen voor Obama.
  Iran speelt een te belangrijke rol in het midden Oosten. Dus wanneer iemand de handen van Ahmadenejad schudt zal Amerika zich zeker koest houden. Dus welke imago schade?


  Maak melding

 12. Wikkileaks,

  Wat je eigenlijk wil zeggen is dat het schandalig is
  dat Suriname betrekkingen wil aangaan met Iran.
  Daar ben ik het helemaal met je eens.

  Maar wat ik wel zeer tegenstrijdig vind is dat
  de grote en rijke landen die van alles en nog wat roepen over Iran zelf volop zaken blijven doen met Iran. Het is helemaal te triest voor woorden.

  Voor jouw informatie. Dit zijn o.a. de handelspartners van Iran,

  Amerika, China, Rusland, Nederland, Frankrijk, Brazilië, etc, etc…

  Weten de leiders van deze landen dan niet dat er in Iran jongeren worden onderdrukt, mensen worden gemarteld etc.. etc..??

  Wikkileaks, de wereld is niet zo romantisch zoals jij
  en ik dat voor ogen hebben.
  Wanneer je in dit materie zou verdiepen zou je er werkelijk naar van worden om te ontdekken met wat voor soort ‘foute’ landen Nederland en Amerika zaken mee doen. o.a. met Iran dus.
  Wat dat betreft hebben rijke landen als Nederland en Amerika ongeloofelijk veel boter op hun hoofd.

  Eigenlijk zou de hele wereld Iran moeten boycotten.
  Want het kan niet zo zijn dat het ene land wel zaken
  met Iran doet maar aan de andere kant andere kleinere landen verboden wordt om zaken met Iran te doen.
  Dat kan ik dus niet bevatten.

  Maar mijn mening zou Suriname in deze een onderscheid kunnen maken in wereld door geen betrekkingen met Iran aan te gaan.
  Helaas trekt Suriname in dit geval dezelfde lijn als Amerika, Nederland, etc.. . En dat vind ik echt heel jammer!
  Laten we hopen dat die betrekkingen met Iran niet van de grond komen.


  Maak melding

 13. “Donderdag 12 januari 2012 om 07:41 uur, door Paraman

  Ik moet zeggen dat GMAP de opdracht van zijn opdrachtgevers in den Haag op onnavolgbare wijze vertoont. Redimusu’s hebben altijd bestaan sedert de slavenhandel en lugubere slavernij.”

  Aldus sprak de suppletie Redimusu!
  Eerst een coup plegen in opdracht van en vervolgens anderen voor Redimusu uitmaken!

  Waar is uw UZI? De politie heeft een 16- en 14 jarige met een UZI aangehouden.

  “Donderdag 12 januari 2012 om 11:32 uur, door anna_z

  GMAP is niet legitiem en blaast weer eens wat anti-Bouterse geklets de ruimte in. GMAP bestaat uit een verzameling rancuneuze redimusu’s die waarschijnlijk worden gefinancierd door Calimerostan. Ze hebben wel een probleem. Niemand luistert. En dat de ineenstorting van de Amerikaanse en Europese economieën niet ver weg meer is lijkt mij duidelijk. So what is the problem.”

  Ik bemerk dat u er notie van genomen hebt, vandaar uw reactie!

  Voor wat betreft de westerse economieën, deze verkeren inderdaad in slechtweer. Maar wat u niet in de gaten heeft als would-be (ndp) deskundige, is dat wanneer het slecht gaat met de grootste economieën het uiteindelijk met ons allen slecht gaat.

  Dus, anna_z! Misplaatste leedvermaak!

  “Donderdag 12 januari 2012 om 14:18 uur, door Jaïr”

  Volgens deze scribent doet het verleden er niet toe!
  En tevens moeten wij geloven dat de huidige opleving van de Surinaamse economie in 1 jaar tot stand is gekomen. Niet dus!

  Met dank aan de voorgaande regering die Suriname weer bovenop heeft geholpen.
  Inclusief het afbetalen van gemaakte schulden aan Brazilië (wapens om het volk te onderdrukken en later door de zoon van Keizer Bigi Mofo I, te ruilen voor drugs,) en zorgen voor een gedegen monetaire reserve.

  De voor gaande ndp regeringen inclusief de dictatuur hebben alleen maar geld uit gegeven en schulden gemaakt.

  En nu terug naar het onderwerp;

  Een persoon die in een Europees lidstaat een veroordeling aan zijn broek heeft, is niet je beste troef die je als Caricom op tafel kan leggen.

  En verder heeft deze troef in eigen land ook nog een strafzaak tegen begane moord tegen hem lopen.

  Inderdaad niet geloofwaardig om mee te onderhandelen.


  Maak melding

 14. @W. Whome
  Het is toch geen leugen dat de ineenstorting van de Amerikaanse en Europese economieën niet ver weg meer is. Ik ben helemaal geen deskundige op welk gebied dan ook en ik ben het met je eens dat de ineenstorting van de Amerikaanse en Europese economieën de hele wereld zullen raken. Maar waar het om gaat is of de bewering juist is of niet. De euro staat ontzettend onder druk en de VS hebben een enorme schuldenlast. Cowboytje spelen en steeds oorlog voeren hebben hun tol geeist. De EU heeft met de euro een enorm monster gecreëerd. Een monster dat zichzelf nu opeet.


  Maak melding

 15. Als je een internationale drugs veroordeelde crimineel kiest als president dan heb je hoe dan ook al internationale schade opgelopen.
  Als de moordenaar, genocide pleger en onderdrukker van jou eigen bevolking kiest als president dan zet je jou land internationaal te kijk, als je op de foto gaat met chavez, en de president van Iran terwijl je weet dat door jou verleden de ogen op jou gericht zijn, dan ben je heel erg dom. Het is wel heel opvallend dat die inconsequente volgers van Massamoordenaar Bouterse nu verwijzen naar IDB, IMF Fitch terwijl deze zelfde organisatie nog geen anderhalf jaar geleden door de aanhangers van Bouterse hier op deze forum als Blanke bolwerk werden bestempeld, Suriname moest de lijn van chavez volgen was het advies, want hij heeft al deze organisatie de laan uitgestuurd.
  Bouterse kan alleen maar in de regio rondjes maken en handen schudden van soortgelijke.
  Ik weet dat het de aanhangers van Bouterse niets uitmaakt als hun president met veroordeelde drugscriminelen op snoepreis, of dat hij dictators en mensenrechten schenders hun handen mag schudden het maakt allemaal niets uit.
  Die zelfde handels partners die jij opnoemt komen binnenkort met nog zwaardere sanctie tegen Iran, ik ben benieuwd wat de reactie van paramaribo zal zijn.


  Maak melding

 16. Rikey Singh van de Observer is al altijd anti-Bouterse geweest. Niets nieuws onder de zon dus. Hij had toch ook het leugenachtig verhaal gepubliceerd dat Obama Bouterse niet wou ontvangen in de States.

  Achteraf heeft hij moeten toegeven dat het verhaal niet klopte. Zo kan je elk verhaal van een krantje een hele heisa maken.


  Maak melding

 17. Dit is een deel van de voorplanning (de feiten) ook wel westerlijke agenda genoemd:

  Er gebeurt meer op de achtergrond dan wat wij de gewone mensen, pers en zelfs President Bouterse niet weten. Het Iraansevolk verdient zijn vrijheid dat ongetwijfeld zal komen, maar vrijheid is “relatief” het zelfde geld voor ons hier in het Westen.

  En wat het westen betreft: Er zijn werkelijk problemen waar men niet over kan praten.

  China kan de grootste struikelblok worden net als de periode van de Sovjets. Vandaar dat de Amerikanen door schuiven naar Azie.

  Hier een deel van de oorzaak:

  In de tijd van President Bush Senior wordt Iraq door het westen met name de VS economischesancties voor een bepaald aantal jaren opgelegd. Rede: Saddam en Ali Chemicali probeerden met mosterdgasbombardementen bepaalde bevolkingsgroepen binnen Iraq uit te roeien.

  Iraq had een No Fly Zone om zo de bedrijgde bevolkingsgroepen te beschermen en mocht mondjesmaat olie exporteren zodat het Iraaksevolk medische hulp en te eten kreeg. De bedoeling was om Saddam te stopped met de bombardementen en aan de pijpen van het westen te dansen.

  Iran krijgt nu ongeveer de zelfde sanctiemaatregelen (Iran zijn ayatollah’s zijn echte gekken voor die dat nog niet weten)vopgelegd.

  Een aantal landen waren het niet eens over de Amerikaansesancties waaronder Frankrijk.
  Frankrijk had de houding dat zij militair, economisch en relationeel net zo sterk waren als de Amerikanen.

  Het franse oliebedrijf ELF sluit tijdens de economischesancties een oliecontract met Iraq. De fransen gingen er van uit dat na de sancties zij deze deal konden bekrachtigen en de Amerikanen zouden dan het nakijken hebben.

  De Telegraaf plaatste in die periode het bericht in de krant en dat de Amerikanen het niet leuk zouden vinden dat de fransen tijdens de sancties tegen Iraq gewoon handelsbetrekkingen aanknopen met Saddam.

  De fransen waren toen in triompf over deze deal. De Amerikanen deden toen nog niets.

  Saddam voelde zich machtig na de deal met de fransen, maar was toen nog steeds geisoleerd. Saddam besloot Koeweit binnen te vallen, waarop de motor van de Amerikanen en bondgenoten begon te draaien.

  De Amerikanen voorop met de steun van hun bondgenoten, trapten zij Sadam terug naar Iraq.

  Frankrijk kon alleen maar toe kijken, want dit hadden ze niet zien aankomen. De fransen wisten toen al dat de indirecte boodschap van de Amerikanen was dat ze konden fluiten naar hun contract. En natuurlijk waren de fransen stil.

  Bush junior wordt president van de VS. tijdens zijn eerste speech als president van de VS verteld hij dat Amerika zijn buitenlandsbeleid gaat aanpassen door minder te bemoeien met landen hun problemen die niet in het Belang van de VS zijn.

  President Bush junior kreeg niet echt de kans zich aan zijn woorden te houden en 11 September 2001 storten de Twin Touwers in.

  Al Qaeda nam de schuld op zich, maar de VS zag Saddam ook als bondgenoot van Al Qaeda en dat Saddam lange afstandsraketten verborgen hield.Saddam bleef ontkennen, maar het hielp al niet meer. De Amerikanen hadden we nog nooit zo agressief mee mogen maken dan met Bush junior. Ze waren hun messen erg scherp aan het slijpen, want een ieder die dacht dat zij de VS konden doen vallen had een reus als vijand op zich afgeroepen.

  Er werd Saddam duidelijk gemaakt dat hij de rakketten aan de waarnemers moest tonen waar Elbaradei hoofdwaarnemer was. Saddam begon toen een spelletje te spelen, omdat hij zag dat de Amerikanen niet het zelfde aantal en belangrijke bondgenoten kon vinden voor een inval in Iraq. Inweze was hij “EllE” (Surinaams tickertje) aan het spelen met de Amerikanen.

  De Amerikanen zagen dat de bondgenoten terughoudend bleven en besloot op eigen hout je Iraq binnen te vallen. Saddam en de bondgenoten van de VS hadden dit niet verwacht, omdat er ook een vertragingstactiek werd gehanteerd om zo een oorlog te voorkomen.

  De fransen en Amerikanen kregen een lange ruzie door mekaar af te zeiken in talkshows en nieuwsuitzendingen. Dit was hun plek en manier om deze disagree uit te vechten. Dag ELF-contract.

  Ik weet niet wat voor afspraken er nu lopen tussen Iraq en Frankrijk, maar ongetwijfeld zullen ze mekaar tegemoet zijn gekomen.

  11 september 2001 is nog niet helemaal afgerond, maar wellicht vindt men het beter om de informatie dat de media nu heeft tot op dit niveau te houden.

  Laten we ons niet vergissen dat een klap uit onverwachte hoek kan komen ondanks wij wellicht denken het aan het juiste end te hebben.

  Natuurlijk is dit niet alles, maar het is wat we mogen weten en proberen te vergeten.


  Maak melding

 18. Suriname is nu one off the failid state.Het presidentschap van ons land is sinds 1,5 jaar waardeloos geworden.Helemaal gedevalueerd met meer dan 80%.

  Suriname is een lachertje geworden in de internationale politiek en nu is de beurt van Caricom dankzij Bouterse.


  Maak melding

 19. Law-man yu no musu luku bikasi a moro yu luku den a moro den e du law-man sani. M.a.w. Aan idioten moet je geen aandacht besteden want hoe meer aandacht ze krijgen des te idioter wordt hun gedrag.


  Maak melding

 20. Jongens rustig aan wilders wordt geen president anders heeft Nederland,ers een heel groot probleem.Buitenlanders nemen hun geld mee naar eigenland ,kost al miljarden,nederlanders die kinderen hebben met buitenlanders zullen in opstand komen,
  Nederlanders gaan gedwongen worden om het werk te doen,wetende dat sommigen nog nooit hebben gewerkt,dus dan heb je dan de poppen aan het dansen.dus de Nederlanders gaan het zelf voelen en dat gaat dan raar gaan aflopen hoor.


  Maak melding

 21. Soort zoekt soort.Wie zoekt hij steeds op ?Beruchte dictators.Chavez,Ortega, Ahmadineyad.Zijn dat leiders of top moordenaars.Walgelijk.Het schijnt dat bepaalde mensen niet alleen problemen hebben met politiek, maar meer met hun huidskleur.Mijn leiders zijn ook zwart, maar ze zijn gelukkig met de kleur die ze hebben gekregen, hun hart is WIT.

  Danitia


  Maak melding

 22. Wij het tot stemmen gerechtigde volk van Suriname refereren ons aan het verhaal ff speech van de president van Jamaica en die was uitermate positief!!!


  Maak melding

 23. Feit is wel dat de Iraanse bevolking onderdrukt wordt door deze regime.
  Feit is dat Iran miljarden uitgeeft aan wapens terwijl de bevolking in grote ellende en armoede wordt gestort de munteenheid van Iran wordt met de dag minder waard door het beleid van Ahmadenidjad, zie hier de vergelijking met Bouterse hij heeft ook zo misdadige beleid gevoerd in Suriname, onze munteenheid is ook daardoor in waarde gedaald en nooit meer geworden wat het was.vertel mij wie jou vrienden zijn, en ik vertel u wie gij zijt. Degene die positief reageren om de contacten die Bouterse onderhoudt met linkse dictators houden niet van Suriname, of ze kennen hun eigen verleden niet.


  Maak melding

 24. Wikileaks en soorten (zwarte piet)
  De Surinamese munt is nooit echt een zelfstandig sterke munt geweest. De tijd toen het een zogenaamde sterke waarde had, was tijdens en net even na de kolonialetijd. En ja toen Bouterse de staatsgreep aan de macht kwam, kelderde de waarde van onze munt.

  Maar laten we nou eerlijk wezen !

  De munt waarde werd kunstmatig hoog gehoudedado door de steun van Nederland en deze kelderde ook dank zij Nederland die de steun toen ook weer introk. Ik ben Nederland hier voor eeuwig dankbaar, omdat ze jou (zwarte Piet) en soorten de oogen hebben getracht te openen. En dan nog liggen jullie te maffen (Aai Baya).

  De vorige regering deed niets met het geld, dan het te laten slapen op de bank. Gebrek aan visie noem je dat. Het volk zat / zit maar te wachten op een wonder (wanneer heb ik nou meer geld in mijn zak ?).

  Het enige wonder die ik ken is wanneer er een vallende ster te zien is.

  Wat ze in Suriname moeten doen is veel zelfstandig gaan ondernemen, zuinig zijn met wat binnen komt en goed om je heen kijken wat de concurrent en groot producenten hun kracht zit (marketing).

  En ik hou van Suriname, alleen denk ik niet zoals zoals jij (zwarte piet) en soorten. Jullie zijn net die oude mensen die terug kijken naar die mooie goede ouwe kolonialetijd dat je lekker lang uit kon liggen, want Holland stuurd toch het geld.

  Wikileaks (zwarte piet) ! Mijn goed bedoelde boodschap aan jou en soorten is “Iem WiKie, Want Yoe Lissie” !!!


  Maak melding

 25. Bouta is zeker verkeerd geweest in het verleden, maar DE mensen die achter hem aan zitten zijn tot de dag van vandaag LEGALE mafia’s. wanneer wordt BEATRIX and haar GANG opgepakt voor slaven handel??????????????????????????????? en de amrikanen, britten??


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.