Chinees Nieuwjaar geen vrije dag in Suriname

13

PARAMARIBO, 11 jan – Het Chinese Nieuwjaar op drie en twintig januari, wordt geen nationale vrije dag. Dit zegt minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, Biza. De regering ziet geen reden positief te reageren op het verzoek van de Chinese gemeenschap. Er komt wel een evaluatie van alle nationale feestdagen.

Dit is dan een kennelijke reactie op de kritiek vanuit vooral de private sector. Die vindt het aantal vrije dagen per jaar al veel te veel. Ook vicepresident Robert Ameerali staat niet te springen om nog een dag aan het rijtje toe te voegen. Als voorzitter van de Kamer van Koophandel & Fabrieken was hij al vaker kritisch over de ‘gulheid’ van regeringen. Een commissie zal de evaluatie plegen. “De lijst van nationale feestdagen wordt gebruikt totdat de commissie uitkomt met een advies”, zegt Moestadja tegenover de Times of Suriname.

Tot dan komen er geen nieuwe dagen meer bij. Sociale emancipatie en integratie gelden veelal als redenen voor sociale en culturele groepen een ‘eigen’ dag aan te vragen. De bedrijven vinden het maar niets, omdat voor hen de personeelskosten blijven lopen. Moestadja wil een zo open mogelijke evaluatie: “We leven in een plurale en vredige samenleving en een ieder heeft evenveel rechten. Vnuit dat oogpunt zullen we komen tot een evenwichtige lijst.”

13 REACTIES

 1. Hoewel ik persoonlijk al de vrije dagen onzin vind, word hier met twee maten gemeten, en hebben ze schijnbaar nog nooit van het gelijkheidsbeginsel gehoord in Su.recht voor 1 recht voor allen.


  Maak melding

 2. De solution!

  Omoe dan we sloto ding winklie toch, foe go njang na Kong ngie Tong Sang.
  En baka a vrije dee, we opo deng prijs pikinso… foe haal a schade in.


  Maak melding

 3. We kunnen onderhand de werkdagen van dit land op 1 hand tellen. Het loopt de spuigaten uit met al die vrije dagen in een land in ontwikkeling.

  Die Chinesen storing zich toch aan God noch gebod op de vrije-/feest- en gedenkdagen die we hier toch al kennen.

  Die winkels blijven toch tot de kleine uurtjes open.


  Maak melding

 4. Afgelopen jaar was het een incidentiele actie van de Nationaal Regering om te benadrukken dat de chinezen ook tot surinaamse natie behoren tevens alszijnde tekenen van respect en waardering naar de surinaamse chinese gemeenschap voor de bijdrage/inbreng die zij leveren tot het verwezenlijken van de hedendaagse Republiek Suriname !!!


  Maak melding

 5. Gelijkheidsbeginsel vind ik best, daarom stel ik voor om alle nationale vrije dagen, die een etnische of religieuze (inclusief de zondagen) oorsprong hebben, af te schaffen. Het woord nationaal laat opsplitsen van de bevolking op grond van wat dan ook eigenlijk ook niet toe. Daarom stel ik voor dat we als vrije dagen voor iedere Surinamer handhaven of invoeren:
  1. De Onafhankelijkheidsdag, we hangen de vlag uit en we vieren met z’n allen uitbundig feest en
  2. 8 december, we hangen de vlag halfstok, iedereen krijgt vrij om zich te bezinnen dat zo iets als wat er op 8 december 1982 is voorgevallen nooit meer mag voorkomen in Suriname.
  Op de dag dat Suriname de status van een 1e wereldland heeft kunnen we erover na beginnen te denken om nog een paar nationale vrije dagen (kinderdag b.v.) in te voeren.


  Maak melding

 6. Dit is wat men noemt “belachelijk” dat Chinezen geen vrije dag mogen hebben voor hun nieuwjaarsfeest. Die Soewarto Moestadja moet gewoon met een zak terie om de oren geslagen worden en tegelijkertijd dient één van de Javaanse feestdagen geschrapt te worden om plaats te maken voor chinatown-feest. Zo kan het ook.

  Ik snap dit onder de gordel geplaatste afweertheorie van Soewarto niet. Ook hij en zijn Javaanse kliek hebben geen recht op welke feestdag dan ook in Suriname. De huidige Jampanesies kunnen hun aandeel in de wittevoetenwasserij van hun voorouders bij de blanken van toen gaan ontkennen, maar gelukkig zijn er ook een legio eerlijke Javanen(feitelijk Surinamers) die de immigratietijd erkennen en hebben ervaren als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Javaanse immigratiedienst.

  Dus Soewarto Moestadja loopt nu echt naast zijn schoenen en dit pikt een groot deel van de Javaanse gemeenschap in Suriname niet. Wij Javanen zijn zwijgzaam en vergelijkbaar als het geluid van de berang die door de lucht suist, maar wel enorme schade kan aanrichten. Het moet zeker niet zo zijn dat elke willekeurige Surinaamse bewindvoerder door zijn egoïstische decissie andere bevolkingsgroepen benadeelt.

  Vroeg of laat krijgt deze Soewarto Moestadja een zure pruim aangeboden van Paé en Maé om zijn ondoordachte gedane uitspraken. Ik ben het ook helemaal eens dat Soewarto Moestadja een pai-pai vedient en nooit meer télo mag eten, behalve wanneer hij met terugwerkende kracht meewerkt aan de realisering van het Chinese vraagstuk en zijn spijt betuigt voor zijn aanmatigende uitlatingen.

  Waarom wij Javanen dan wel en onze Chineze broeders en zusters niet? Dit riekt naar rechtsongelijkheid welke voor ons gelijk staat aan zware belediging van de Chinese mensheid en haar cultuur die veel ouder is dan de bijbel.
  django


  Maak melding

 7. Ha disie legering na soso lee, soso beloof, ma te wojo jagie, a soso sabi lee, ma abung, a leli bakka adjeng…..nooit vertlouw na dotie politiek na slanang,daalom a bun dati ah nooit vertlouw a blakkamang, soso lee nanga foefoeloe. Ma Kut, no spang, wang laijap ndpdagumang beng taki, neks no fout, a fout na neks, te tla jali, kande baas stlijk na tapoe eng hati ( if ha habi dati ), dang kande if joe gi oeng glatis njangm dlingie nanga sneesplisili dlakedans, da oeng go foe oenoe baas dedebee sulinaamse chinese dag……want a noh kang toch, blakkamang,mallon,jampa,ingie,hindoestani dee….da snesi dee moes de toe……..a regeling disie na maffia


  Maak melding

 8. ONbetaald verlof ,voor iedereen.Ook op 25 november..ja waarom niet?? Het brengt heel veel geld voor de staatskast. dat gezeur ook is meteen af.!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.