Auteursrechtenwaakhond kiest eieren voor zijn geld

10

PARAMARIBO, 11 jan – Auteursrechtenwaakhond Sasur krabbelt terug. De commissie van toezicht heeft besloten dat Sasur pas op de plaats moet maken. De verdere uitvoering van vonnissen tegen mediabedrijven en showpromotors is per onmiddellijk opgeschort.

De commissie verwacht dat zo de weg wordt vrijgemaakt voor een “hernieuwde bemiddeling.” Het botert niet tussen Sasur en de bedrijven. Die vinden de financiële claims veel te hoog. Ook is niet duidelijk wat er met het geld gebeurt. Het vertrouwen is opgezegd en er zijn protestacties aangekondigd. De commissie vindt wel dat de overheid er op moet toezien dat makers van muziekproducties worden vergoed.

De bedrijven betwisten dat ook niet. Volgens showorganisator Sammy Doerga moet er wel sprake zijn van billijkheid. Er wordt op gestaan dat samen redelijk tarieven worden bepaald. Sasur wordt onnodige agressie verweten. Wie niet betaalt wordt met rechtszaken bedreigd. Menig bedrijf heeft al een vonnis aan de broek. De commissie zegt er juist te zijn om te verzekeren dat het innen van royalty’s “rechtmatig” plaatsvindt. Het veld ziet het duidelijk anders.

Bekijk ook:


10 REACTIES

 1. Opdoeken dat ding, stelletje boeven.

  Als men niet eens weet hoe de gelden worden afgedragen, hoort Sasur niet langer te bestaan.

  Ook deze puinhoop hebben we aan front Santokie te danken die deze stichting carte blanche gaf een paar weken voor die vertrok.


  Maak melding

 2. Sasur heeft zich ontzettend verslikt mbt deze kwestie. Ze hebben in de afgelopen jaren onvoorwaardelijke steun gehad van Chan Sonthokie (waar ken ik deze naam van ? ) maar nu blijkt de werkelijkheid geheel anders te zijn.
  Sasur denkt zgn enkel aan de buitenlandse artiesten en laat de Surinamers buiten in de kou staan.
  Anders gezegd, Sasur int gelden in Suriname tbv buitenlandse artiesten, maar maakt deze gelden niet over en houdt alles voor zichzelf.
  De Suri artiesten moeten zich 100% gaan roeren en ook eisen dat deze gelden terugvloeien naar hen die dit echt verdienen.

  De media kun je liever niet tegen jou hebben dus Sasur gelieve zsm in te binden of een oplossing te zoeken zonder wie dan ook voor het hoofd te stoten.


  Maak melding

 3. Deze hele sasur moet opgeheven worden.Het kan niet zo zijn dat ze geld gaan innen in Sur.voor Ned.en Sur.bedrijven voor de rechter slepen.Onkan.

  Cobie.


  Maak melding

 4. Suriname is pur sang een derde wereld land en nog volop in ontwikkeling. Het land kan zich in deze fase van haar bestaan deze soort van dieftige instellingen niet veroorloven. Het is je reinste benotting op dit gebied.
  Laat Sasur aan mij komen vertellen hoe zij op het gehele Surinaamse grondgebied haar rechten wil doen gelden. Met name op de goudvelden zijn allerhande ontspannings activiteiten gaande. Opdoeken die handel! Ik voorzie op termijn nog letterlijk en figuurlijk broko ede! Wanneer de verschuldigde belastingen worden betaald komen we al een heel eind. Mijn collega zingt elk jaar rond kers onder andere Merry Christmas Baby en White Christmas. Moeten die rechten ook worden afgedragen? Weer een clubje Roep-achtige rovers in dit land?


  Maak melding

 5. Ik denk dat alle vergunningen van Sasur per wet of decreet per ommegaand moeten worden ingetrokken want het kan niet zo zijn dat een stichting van 2 mensen (eigenaren) de gehele media in Suriname in een zekere wurggreep houdt.

  Chandrika S……… dit is een grove uitglijder op jou naam en van de VHP dus laat zsm iets van jou horen, anders wordt jij never en nooit de volgende president van Suriname.

  Dit is jou kans om te scoren en iets te betekenen voor Suriname, maar als je er geen gebruik van maakt is het ‘exit Chandrika’


  Maak melding

 6. Mensen, dit is marketing ! Henk Molenaar, Determinist, W Whome, Henk Molenaar, Gilvy, Determinist, Chandrika, etc. etc., die snappen er geen sikkepit van maar nu zou Chandrika moeten scoren.

  Nu moet Chaan met de billen bloot en keihard uitleggen wat hij heeft betekend c.q. gedaan voor deze Sasur organisatie en waarom zijn beslissing terecht is geweest.
  Siegfried Gilds gaat ook niet vrij uit, want hij was het schoothondje en schandknaapje van de VHP tijdens zijn JusPol periode !

  Ik hoor graag !


  Maak melding

 7. Opdoeken sasur.wel op nieuw beginnen,wat er ook gebeur,het is goed voor de staatskas,de muziekanten,grappenmakers,toneelgroepen,enz.amerika klaag al jarenover auteursrechten,alleen het land su is niet gekopier,maar alles daar in wel,dat hebben ze nu pas door,de beste kasekozangen of grappenmaker,vraag jou op straat in su om een sigaret of een parbo,wat andre van duin of jantje shit nooit zou,op alle hoeken van straten zie je cd of dvd met mooie foto van hun,alles gekopier zelf verdienen zij niets,jammer corruptie en zitten zelf in bewust of onbewust.maar het su probleem is groter dan Sasur,wij allemaal su,ik zal een eenvoudig voorbeeld,geven 90%van alle surinaamse reggaezanger hebben op een beat gezongen wat niet van hun is en dat mag niet en voeg men ook nog iets bij op de beat men zing mooi dat horen wij maar meeste beats zijn gestolen of tewel men heeft geen rechten betaal,zo gaat dat in su,alle nieuwe films zijn gekopier door de chinezen.naar wie moet dat geld,,,,,alle echte kasekonum.zijn anansi tori,niets is geregistreert.tuintje in mijn hart,dan krijg dan damaru zijn geld. Maar Wai angisa aan wie moet sasur uitkeren,aan the cosmostars of kasekomaster,exmostars,yuongcosje,sabaku,En van wie is Wan Dee Lobie,Niet Max nijmand,ga zomaar door,het probleem is groter dan men denk,maar men moet ergens beginnen.Vooral muziek,al die mooie party,s en verjaardagen met bandjes,zijn veel te goed koop,ze kunnen niet van leven dan krijg je coruptie,


  Maak melding

 8. Tv station in su hebben al een waarshuwing gehad van ENDE MOL produktie met miljoenen claim zijn direct gestop.alles is mogelijk in su,men plaats bv.een zwartebalk voor trostv op de su.tv dus afgescherm.wie geeft hun het recht dat te doen,in buitenland moet je betalen voor voetbal,in SU wordt alles afgetap,men plaats een balk voor.Sasuuuuuuur is het begin maar het plobleem is groter. PRESIDENT zelf zit naar r.madrid-barca te kijken en niet weet dat er geen rechten zijn betaald.


  Maak melding

 9. Waarom zou men niet moeten betalen, als een artiest heel hard heeft gewerkt om een product op de markt te brengen en een promotor, handelaar of mediabedrijf verdient grof geld met zijn product?. Dat is pure diefstal. Hoe kunnen jullie het daarmee eens zijn?. Het is zeker nodig dat de artiest zijn deel krijgt. Of willen wij voor eeuwig een bananenrepubliek blijven.?


  Maak melding

 10. De handelwijze van stichting Sasur was hoogst onrechtvaardig. Hopende dat zij nu heel wat geleerd hebben van de hele affaire rondom de auteursrechten problematiek en voortaan alleen maar gaan werken aan verbetering en gelijke verdeling ten behoeve van al haar klanten. Ook deze stichting verdient een 2de kans zoals ieder ander.

  Opdoeken van deze stichting en een andere oprichten neemt veel tijd en geld in beslag en dan is het ook nog afwachten wat de nieuwe er van bakt. Hernieuwing van denkwijze en structuur op basis van gelijkwaardigheid moet genoeg zijn om alles weer in het gareel te laten lopen in de bestaande rechtsvorm als Auteursrechtenwaakhond.

  Beschuldigende vingers wijzen richting beleidsvoerders heeft verder geen enkele zin, want het is o zo fijntjes en genoeglijk om anderen achter de rug om te koeioneren en uit te lachen, maar de hand in eigen boezem steken en-of een oplossing brengen ten voordele van alle betrokkenen, ho maar!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.