Onderzoek mishandeling Nederlandse muzikanten

40

PARAMARIBO, 10 jan – “We gaan de zaak tot op de bodem onderzoeken.” Dit zegt waarnemend politiechef Humphrey Tjin Liep Shie naar aanleiding van een klacht van de muziekgroep Jakoewa. Leden van de Nederlandse Inheemse band zijn mishandeld door de politie. En dat ook nog onterecht. Er zou zijn opgetreden vanwege een Nederlands rechtshulpverzoek.

Volgens één van de leden kreeg hij van de politie te horen dat hij erg leek op een gezochte crimineel. Maar het blijkt om een reeds verlopen verzoek te gaan. En om de verkeerde persoon. “Nu al constateren we dat er fout is gehandeld”, zei Tjin Liep Shie(foto) in het actualiteitenprogramma In de Branding. De groep heeft het geweten. Ze kwamen van een feestje in het stadscentrum waar ze net hadden opgetreden.

Op gegeven moment kwam hun auto frontaal tegenover een particulier voertuig. Het voertuig was op hun weghelft en de inzittenden maakten dreigende gebaren. De muzikanten wisten niet beter of ze hadden met een bende overvallers te doen. Het was hard wegrijden en de eerste schoten vielen kort daarop. Toen ze ergens onderweg een politieauto zagen, snelden zij erheen. En stopten. Toen begon het pas goed. De achtervolgers stapten uit.

Volgens de muzikanten werden ze uit de auto gesleurd en gedwongen ‘plat’ te gaan. Een van hen werd eenvoudigweg tegen het hoofd geschopt en verloor het bewustzijn. Na ongeveer anderhalf uur op het politiebureau mochten ze gaan. “Het was een vergissing”, kregen ze van een inspecteur te horen. Volgens Tjin Liep Shie krijgt het incident een staartje: “We zullen niet schromen maatregelen te treffen en de schuldigen ter verantwoording te roepen.” De groep wil zo snel mogelijk uit Suriname vertrekken.

Bekijk ook:


40 REACTIES

 1. En weer gaat de Surinaamse politie in de fout. Het begint eentonig te worden. Hopelijk worden de schuldigen gestraft en ik zou de bandleden aanraden een klacht in te dienen en een schadevergoeding te eisen.


  Maak melding

 2. Dit voorval vertoont veel overeenkomsten met dat van Edu Nandlal. Dus steek allemaal de hand even in eigen boezem en hou op met het geblaat over kolonialen en slavernijverleden. Nee, hoor, dit soort dingen gebeuren in Suriname niet! Nou, ik kan u vertellen dat er ook in de Surinaamse gevangenissen gemarteld wordt. En een “vergissing” als deze tekent weer duidelijk de incompetentie van het Surinaamse politiekorps.


  Maak melding

 3. En beste Anna_Z: Hier komt natuurlijk ook van jou een vlammend protest tegen de “Gestapo”politie van Suriname…..Het is geluk dat hier geen doden vielen gezien de schoten die zijn gelost. En het tegen het hoofd shoppen van de politie tegen mensen die weerloos op de grond liggen………Maar onze Anna_Z is altijd selectief verontwaardig naar witte Gestapo politie………..


  Maak melding

 4. Nu licht de bal duidelijk op de helft van de kudde die het over gastapo praktijken van de nederlandse politie hadden.anna,para reactie graag.


  Maak melding

 5. Tja, bruin, wit, geel, rood, groen, blauw of zwart, het maakt niet uit waar. Het gebeurd helaas zo nu en dan. Reageren mag, maar alleen als er structuur in de werkwijze is waar te nemen mag men hoogst verontwaardigt zijn en vragen om structurele maatregelen te nemen.


  Maak melding

 6. Het lijkt of bepaalde mensen op dit forum alleen maar bezig zijn hun eigen gelijk te halen en te krijgen.

  Wat heeft misstanden tegen onschuldige mensen van de politie nou te maken met welk land je bent?
  Bruutgeweld tegen onschuldige mensen komt eenmaal overal voor. Je zou in Nederland een hele waslijst
  kunnen maken van bruutgeweld van de nederlandse politie tegen onschuldige burgers maar dat geldt zeker ook voor de politie van Suriname.

  Als je nou in Nederland of Suriname woont (of waar dan ook ter wereld) tegen deze misstanden van de politie tegen onschuldigen moet krachtig opgetreden worden.


  Maak melding

 7. “Leden van de Nederlandse Inheemse band zijn mishandeld door de politie. En dat ook nog onterecht”

  Euh… is mishandeling per definitie niet onterecht?

  Ik bedoel… kan je ook iemand terecht mishandelen?


  Maak melding

 8. @blaka bakra

  Jouw vergelijk met Edu Nanlall loopt mank, omdat Edu nimmer voor zijn leven heeft hoeven vrezen, zoals de bandleden dat wel ervaren hebben. De nederlandse ambassade dient aan te dringen op maatregelen tegen de verantwoordelijken en schadeloosstelling voor de slachtoffers te eisen.


  Maak melding

 9. @Mariska

  Het is algemeen bekend, dat de surinaamse politie eerst schiet, dan pas vraagt. Een paar jaar geleden kreeg de politie melding van een inbraak, en schoten de agenten per abuis een zwerver in een manjaboom dood. Of een ontvluchte vuurwapengevaarlijke crimineel die zich in eerste instantie in een boot bij de veersteiger te Meerzorg verschool, maar inzag dat zijn vlucht voor de politie zou stranden, zich vervolgens oprichtte om zich over te geven en met een salvo van de agenten doorzeefd werd.


  Maak melding

 10. In het forumpje dat gaat over Nandlal heb ik Henk Molenaar, ondanks zijn ontkenning, erop gewezen dat Europeanen ook tot Barbarisme in staat zijn. Achteraf had ik er spijt van dat ik toen niet duidelijk heb gemaakt dat ik ook Surinamers tot Barbarisme in staat acht, want als je eerlijk bent dan weet je dat Barbarisme niet ras of nationaliteit gebonden is. In dit specifieke geval blijkt maar weer overduidelijk dat ook Surinamers tot Barbarisme in staat zijn.


  Maak melding

 11. Beste Ba Anansi: Ik heb nimmer ontkend dat Europeansen niet tot barbarisme in staat zijn. Ik werd alleen een beetje moet van al die verontwaardiging van die types die nu laf hun mond houden en de Nederlandse politie beschuldigde van racisme en Gestapo praktijken. De bandleden mogen van geluk spreken dat ze nog leven. Zonder waarschuwing gaat schieten op een bus terwijl je niet weet wie daar in zitten is pure poging tot moord


  Maak melding

 12. Eerlijk is eerlijk als je zwart ben heb je niet alles mee in het leven. Niet in Nederland maar ook niet elders op de wereld, dus ook niet in Sme.

  Wat ik niet uit het verhaal kan opmaken, heeft dit incident s’avonds afgespeeld of overdag. Ik bedoel, hoe heeft een agent, een bandlid, herkent als een bendelid.

  Ander feit is als een zenuwachtige, nerveus agent me netjes vraag om op de grond te gaan liggen, ongeacht voor welk feit, dan zal ik ongetwijfeld gaan liggen, zeker als hij een pistool in zijn handen heeft.

  Het is niet goed te praten maar politie agenten zijn ook maar mensen met gezinnen, die het zekere voor het onzekere gaan kiezen, zou ik ook doen. Omdat de bende leden ook zeer zwaar bewapend zijn, o.a. met machinegeweren, zoals ik laatst zag op de videobeelden van de overvallen casino.


  Maak melding

 13. Wikileaks,

  waar blijft nu jouw solidariteit met die arme zielen
  die onschuldig mishandeld zijn?
  het enige wat je nu doet is het oproepen tot haat

  (‘waar blijven die hatelijke reacties?’..)
  Jij komt terecht op voor die mensen die door Bouterse
  vermoord zijn(wat dat betreft ben ik aan jouw zijde) maar met bovenstaande reacties toon je eigenlijk je ware aard. jammer!
  Tegen onnodige politie geweld tegen onschuldige mensen(waar ook te wereld) moeten we met zijn allen daadkrachtig reageren en niet oproepen tot onderlinge haat!


  Maak melding

 14. OK Henk Molenaar, dan zijn we het met elkaar eens dat er binnen alle nationaliteiten barbaren en zeer geciviliseerde individuen te vinden zijn, steeds suggereren dat misdadig, zo je wilt primitief, gedrag alleen bij een bepaalde bevolkingsgroep voorkomt is niet terecht. Als ik als Surinamer constateer dat mijn landgenoten zich gedragen als Conan the Barbarian, dan zal ik dat ook afkeuren, net zo goed als ik het zal afkeuren als Nederlanders zich zo gedragen. In mijn ogen is dezelfde handeling van een Surinamer niet meer of minder misdadig dan dat van een Nederlander.


  Maak melding

 15. @Paagal

  Jij bent duidelijk helemaal niet geinformeerd. Toen de beide heren al op de grond lagen, zijn ze door de agenten getrapt op hun hoofd, waarbij een bewusteloos is geraakt. Ze hebben niet alleen voor hun leven moeten vrezen, maar zij zijn ook nog eens mishandeld. Google Apintie tv, ga naar de website en klik op televisie. Je ziet dan een hele verzameling video’s die gedateerd zijn. De ruim vijftien minuten durende video zal jou met stomheid slaan. Zelfs commissaris TLS gaat diep door het stof, door aan de slachoffers van dit politiegeweld excuus aan te bieden.


  Maak melding

 16. ja ja denk toch zeker niet dat die politie agent worden gestraft,nee dat gaat de doof pot in let maar op. zo gebeurd dat in Nederland ook moet ik zeggen en in dat suuri zeker.en die gasten die de bandleden volgen hoe zit het daar mee?groetjes uit het koude Holland.


  Maak melding

 17. Schandalig !!! Dit is niet de eerste keer dat die lui in de fout gaan. Onschuldige mensen mishandelen en met sorry vanaf komen .Kijk maaar naar de beelden op apintie tv. Wedden dat die Tjin Liep Shie niets aan doet.


  Maak melding

 18. Lasede_Bouta,

  Je heb gelijk, de politie moet zich gedragen. Als deze jongens en meisjes zich al hadden overgegeven, dan moeten ze verder behandeld worden als verdachten of arrestanten. Ze moeten gewoon een forse schadevergoeding claimen. Ook heb ik begrepen dat de agenten niet als dusdanig herkenbaar waren. Burgerkleding en auto. Eerlijk gezegd zou ik ook gevlucht hebben dan, uit vrees voor beroving. Vooral hoe ze de verdachten hadden benaderd. Ik hoop dat de politie hieruit iets kan leren om dit in de toekomst te vookomen. Dit neemt niet weg dat de politie nu moet ophouden, de echte criminelen hardhandig aan te pakken.
  Waar er oorlog is zullen helaas ook onschuldige slachtoffers vallen. Hoe zwaar en wreed het ook mag klinken. Maar het is en blijft een feit.


  Maak melding

 19. @Ba Anansi

  Je gaat wel erg diep door het stof om de grootste koloniaal op dit forum (Henk Molenaar) tevreden te stellen. Je vertoont op deze manier de uitersten van het postkoloniaal syndroom. De Surinaamse politie is natuurlijk heel fout in deze zaak. Maar er zijn belangrijke verschillen met de zaak Edu Nandlal in Calimerostan. De politieopleidingen in Suriname en Calimerostan zijn nogal verschillend. In Suriname is het inderdaad eerst schieten dan praten. Althans daar lijkt het in de eerste instantie op. Politiemensen in Suriname zijn dus behoorlijk geconditioneerd om zich op die manier te gedragen. Een kwestie dus van een slechte politieopleiding. De politieopleiding in Calimerostan is van een gehele andere aard. Eerst praten, dan handelen. Het lijkt me dat in de zaak Edu Nandlal racistische motieven een rol hebben gespeeld. Dat de zaak niet verder escaleerde heeft waarschijnlijk te maken met het gedrag van Edu zelf. Ik keur zowel het politieoptreden in Suriname als in Calimerostan af. Maar de racistische motieven in de zaak Edu Nandlal verraden een grotere vorm van Barbarisme. De ongekende vernedering en mishandeling van een burger die protesteerde tegen zwarte Piet was ook zoiets.


  Maak melding

 20. Anna_Z: “Maar de racistische motieven in de zaak Edu Nandlal verraden een grotere vorm van Barbarisme”

  Effe lachen: het lukraak schieten op een busje met onschuldige jonge mensen en ze daarna mishandelen als ze op de grond liggen is een grotere vorm van Barbarisme dan het incident met Nandlal waarbij uit niets is gebleken dat het met racistische motieven te maken had?????

  Maar onze Anna_Z gaat rustig verder “Politiemensen in Suriname zijn dus behoorlijk geconditioneerd om zich op die manier te gedragen”

  Volgens onze Anna_Z is het dus niet de schuld van onze schietgrage Surinaamse politiemannen dat ze maar hun machine geweten op de openbare weg leegschoten.

  Ik wacht nog op een typische Anna_Z uitleg dat het waarschijnlijk toch nog de schuld is van de koloniale barbaren uit Nederland dat deze Surinaamse agenten een busje vol jonge muzikanten uit Nederland aan flarden heeft geschoten.


  Maak melding

 21. Beste Ba Anansi: Volgens Anna_Z ben jij “diep door het stof gegaan om de grootste koloniaal op dit forum (Henk Molenaar) tevreden te stellen. Je vertoont op deze manier de uitersten van het postkoloniaal syndroom”

  Volgens mij waren jij en ik het sinds lange tijd tot een gezamenlijk standpunt gekomen in deze en ik had nu niet het gevoel dat jij daarvoor diep door het stof gegaan.

  Maar Anna_Z heeft een quotum om per dag minimaal 5 keer per dag het woord koloniaal en post koloniaal syndroom te gebruiken in haar postings. Hou het maar op een neo-post koloniaal dwangneurose…..


  Maak melding

 22. Dit is echt reclame voor de toeristische sector in Suriname. Ik hoop dat ze het filmpje van Apintie komend weekeinde tonen op de vakantiebeurs in Utrecht. dan weten de vakantiegangers dat dit ook onderdeel is van de whole package.


  Maak melding

 23. anna_z, als er iemand is die van Suriname en Surinamers houdt dan ben ik dat wel, dat wil echter niet zeggen dat ik de fouten, door Surinamers gemaakt, niet zie. Ik ga voor niemand door het stof en vooral niet voor Henk Molenaar. Het is natuurlijk te veel gevraagd om al mijn reacties op hetgeen H.M. geschreven heeft te gaan herlezen, wanneer H.M. iets zegt over Surinamers dat niet klopt ben ik de eerste die hem aanvalt. Als hij gelijk heeft, wat hij in dit geval niet heeft, dan spreek ik hem niet tegen. Misschien heb je niet begrepen wat ik probeerde te zeggen, kort samengevat komt het hierop neer: ‘binnen alle groepen heb je barbaren en goede mensen’ dat is wat ik H.M duidelijk wilde maken. Als je vindt dat ik daarmee voor hem door het stof ga, dan is het maar zo. De ene barbaarse daad kan niet barbaarser zijn dan een andere, beide zijn ze in mijn ogen slecht, de omvang van de daden kan verschillen. Als ik een medemens barbaars behandel maakt het ook niet uit of er racisme aan ten grondslag heeft gelegen of iets anders, ik heb gewoon een medemens barbaars behandeld. Niet omdat hij/zij toevallig wel of niet tot mijn eigen etnische groep behoort maakt het meer of minder erg.

  Bovendien is door nieuwe wetenschappelijke feiten bewezen dat de mensheid in verschillende rassen verdelen, geen stand kan houden: Alle mensen zijn mensen, als je één mens barbaars behandel, heb je in principe alle mensen barbaars behandeld, of ben je op z’n minst in staat alle mensen barbaars te behandelen.


  Maak melding

 24. @Henk Molenaar

  Een neurose is in de psychoanalytische theorie een structureel ineffectieve manier van omgaan met problemen. Een neo-post koloniaal dwangneurose is dus pure onzin. Dat wordt weer de boeken induiken Henkie.


  Maak melding

 25. @Ba Anansi
  Je bent heel duidelijk in je reactie en je reageert inhoudelijk. Respect! Ik twijfel absoluut niet aan je liefde voor Suriname. Maar om terug te komen op wat ik eigenlijk bedoel: Ik veroordeel het geweld van de Surinaamse politie net als het geweld van de Nederlandse politie. Ik vind dat ze allemaal buitenproportioneel hebben gehandeld. Waar ik over val is het verschil in de motivatie. Ik denk dat in Nederland racistische motieven een rol hebben gespeeld. WO2 heeft ons laten zien dat racisme kan leiden tot fascisme en dat is ook de reden waarom ik de gebeurtenissen in Nederland direct in verband breng met barbarisme. Het motief bij de gebeurtenissen in Suriname is angst, paniek en daardoor willekeurig handelen door een slechte en onduidelijke opleiding. De gebeurtenissen in Nederland lijken op voorbedachte rade vanwege racistische motieven. Er is een subtiel verschil tussen de motivatie in handelen van beide politiekorpsen. Maar dat de uitwerking hetzelfde is kan ik niet ontkennen. Zie mijn uiteenzetting als een mening en niet als een feit.


  Maak melding

 26. Anna Z: “Het motief bij de gebeurtenissen in Suriname is angst, paniek en daardoor willekeurig handelen door een slechte en onduidelijke opleiding”

  Angst en paniek??? Met machinepistolen lukraak schieten op een een auto met ongewapende inzittenden? En daarna als deze mensen geboeid op de grond liggen de bewusteloos schoppen?

  En je gaat gewoon door: “en dat is ook de reden waarom ik de gebeurtenissen in Nederland direct in verband breng met barbarisme”

  Ik denk nu echt dat buiten je uitkeringscollega Mr Zuid Osst nu iedereen weet dat er 12 stekkers bij je loszitten.


  Maak melding

 27. Wikkileaks,

  ik citeer jou even:

  ‘waar zijn al die hatelijke reactie richting die zogenaamde varken kleurige mensen ‘

  Jouw zin is weliswaar grammaticaal zo gebrekkig al wat,
  maar als dat geen oproep is tot haat dan weet ik het niet.
  Maar misschien bedoel je wat anders. Maar dan moet je
  niet van die moeilijke zinnen gebruiken die je zelf niet begrijpt.


  Maak melding

 28. @Henk Molenaar

  Vanwaar die drang steeds om voor anderen te reageren? Volgens mij was mijn reactie voor @Ba Anansi bedoeld. Die bezit echt wel de intelligentie om inhoudelijk te reageren. Die voelt echt niet de behoefte om over loszittende stekkers en andere irrelevante zaken te mekkeren. Ik snap wel dat je emotioneel bent maar probeer het eens op een rationele manier. Dat versterkt een samenhangende discussie.


  Maak melding

 29. Babara je lijkt wel een zus van anna.
  kom a.u.b geen moraalridder hier uithangen a.u.b
  Als je niet weet wat ik bedoel maak dan een pas op de plaatst. mijn zin heeft meer te maken met die hatelijke reactie over de arrestatie van EDU, iemand schreef toen sleep die varkens kleurige voor de rechter.


  Maak melding

 30. diep triest, ik krijg het idee dat de politie die gasten wilde beroven, welke uitleg zou je anders kunnen geven aan hun handelswijze. een ander bisar idee is dat het onderdeel is van het bevorderen van toerisme, in suriname kan je heel ergh spannende dingen meemaken tijdens je vakantie. de politie doet er goed aan om een publiekelijk statement te maken dat dit niet geaccepteert wordt. ik noem maar wat “celstraf en een jaar salaris als schade vergoeding pp” fouten kunnen gemaakt worden en fouten van dit kaliber moeten afgestraft worden. de politie hoort je beste kameraad te zijn en niet je moordenaar


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.