“Overheid moet bemoeien met begrafenisvete”

24

PARAMARIBO, 7 jan – De overheid zal zich moeten bemoeien met het conflict rond de begrafenis van de Saramaccaner Stanley Abini. Dit stelt ex-minister van Regionale Ontwikkeling Michel Felisi. Het is geen conflict over maar eventjes het ter aarde bestellen van een stoffelijk overschot. Er kleven culturele en maatschappelijke kanten aan van licht ontvlambare aard.

Abini begraven op een andere dan de begraafplaats in zijn geboortedorp Nyun Aurora, is geesten oproepen die moeilijk te bezweren zijn. “De politie kan de mensen begeleiden en de man wordt begraven. Maar daarmee is het conflict tussen de groepen niet opgelost”, zei Felisi in het actualiteitenprogramma Waakhond. Abini’s gezin wil niets anders dan hun vader iets buiten het dorp begraven. Het was ‘ s mans laatste wil. De rest van het dorp is mordicus tegen.

Bij de Saramaccaners en ook andere marronstammen, functioneren dorpen langs matriarchale lijn. Afwijken van instituten als begrafenissen ligt gevoelig. Doordrukken zal hooguit zaken verergeren. De vraag is hoe het moet als een ander lid van de familie komt te overlijden. Een duurzamer oplossing zoeken is nog de meest wijze optie. “De overheid kan zich niet afzijdig houden, we moeten met z’n allen botsingen voorkomen”, aldus Felisi.

Bekijk ook:


24 REACTIES

 1. In dit land gaan wij letterlijk over lijken. Deze uitgerangeerde politikus probeert at all cost terug te komen onder het mom van….

  Dit is een gevecht tussen het volle evangelie en de EBG.

  De laatste zwijgt als het graf en dat is op z’n zachts bedenkelijk.


  Maak melding

 2. waarom wil men de wil van de overledene niet respecteren? de man is al dood, laat hij in alle rust begraven worden. Alle trammelang van familie/stamgenoten ziet en hoort hij niet meer.


  Maak melding

 3. “Overheid moet bemoeien met begrafenisvete” is een onzinnige gedachte van een voormalige minister die het beeld bevestigt, dat Suriname nog mijlenver van de scheiding der machten staat. De uitspraken die de rechter in deze kwestie heeft gedaan zijn bij uitvoer leverbaar. Dat betekent, dat wanneer de uitvoering van het vonnis gefrustreerd wordt, de sterke arm van de overheid deze dient te garanderen. De politiecommissaris verschuilt zich achter de districtscommissaris(dc) die toestemming voor de begrafenis dient te geven. Om de begrafenis toch mogelijk te maken in overeenstemming met de wens van de overledene dient diens familie de dc voor de rechter te dagen, zodat deze de beslissing tot afwijzing van het verzoek door hem kan wegen. Gezien de twee vorige rechterlijke uitspraken in deze kwestie, zal de rechter in derde instantie in het voordeel van het gezin van de overledene rechtspreken. Verzet tegen uitvoering van het rechterlijk vonnis door middel van geweld dient op meedogenloze wijze gesmoord te worden, om de Marrons duidelijk te maken, dat er in 2012 geen ruimte meer in de surinaamse samenleving voor de ‘eigen rechter’ is.


  Maak melding

 4. Een rechterlijke vonnis ligt daar.En ook het gezag van de granman.Laten ze dan hun probleem zelf oplossen als echte tribes.De djoekas claimen 90% van het land en dan moeten ze wel ergens een plaats kunnen vinden om te begraven.De minister moet niet proberen van een mug een olifant te maken.

  Cobie.


  Maak melding

 5. Lasede_Bouta: Een zeer verstandige posting. Suriname moet af van het matriarchale bewind van de marrons, het leidt alleen maar tot wrijvingen. En als er iemand is met een kort lontje, dan is het leed niet te overzien. Overigens ben ik wel van mening dat de overheid (uit welke hoek dan ook) met het rechterlijk vonnis in de hand duidelijk moet maken dat er geen staat binnen een staat zal moeten ontstaan. Ook het traditioneel gezag dient zich te onderwerpen aan besluiten van de rechter en de overheid.


  Maak melding

 6. Dit wangedrag van deze afstammelingen met hun voorouderlijke afrikaanse tradities is onaardvaarbaar.
  Iedere Surinamer die hier is geboren heeft het recht van vrijheid van mening en godsdienst, maar ook om te gaan en staan waar hij wil. Dit soort tradities hebben gemaakt dat de meeste landen in Afrika door negers bewoond zijn verworden schurken- despootlanden waar anarchie,chaos,armoede,moord,verkrachting,vernieling,roof en onderdrukking dagelijks de boventoon voeren zoals het hier aan het verworden zal…in Surimisdaadbabwe met aan het hoofd, onberechte mensendoders.


  Maak melding

 7. Het zou mooi zijn als iedereen mag kiezen waar hij/zij begraaf wil worden zonder de wettelijk toegestaan begraafplaats,begint eerst in par’bo met die regering.facisten die jullie zijn


  Maak melding

 8. De Overheid moet bemoeien om een wet aan te nemen dat een ieder het recht heeft begraven te worden waar hij of zij begraven wil worden. Traditie geldt gewoon niet in deze.

  Door traditie zie je ook hoeveel boslandcreolen een baan in de schoonmaak hebben en hun waren verkopen. Een man mag meer dan een vrouw hebben en kinderen van 15 jaar worden uitgehuwelijkt. Morgen als de man komt te overlijden en de vrouwen en kinderen niets bereikt hebben is het weer de Overheid die niet naar ze omkijkt, omdat ze geen inkomen en opleiding hebben genoten.

  Het verwondert mij dan ook niet dat men vindt dat ze achtergesteld worden, Dit omdat zij het zelfs in de hand werken met sommige en domme traditie die nergens op slaat. Zie maar de Aids die men oploopt.

  Overheid schaf nou bepaalde tradities af. de goede niet nagesproken.


  Maak melding

 9. niet te geloven,een begrafenis uitvechten voor het kanton,een zeer trieste zaak.Vanaf deze marrons(oerwoudbewoners)de stad zijn ingekomen,alleen maar ellende ,en alsmaar ellende.Roven stelen en moorden.En nu dit,,straks komen de indianen,tjonge tjonge suriname waar gaan we naar toe.Zelf,s meneer ronny brunsie gaf enige tijd terug dat het merendeel van de gevangenen uit deze bevolking,s groep bestaat.Dat bouterse gaat beslissen(zie nieuw,s bouterse heeft gesprek met 2 opperhoofden)geeft aan dat meneer letterlijk de baas is,en dat geeft hij dus letterlijk aan,omdat de rechterlijke macht al een beslissing had genomen.Prachtig ,bevalt iets niet ,een uitspraak,een vervroegde in vrijheidstelling(van een moordenaar,rover enz….)gewoon naar meneer desie gaan.Had al eerder aangegeven,dit is het model a..la..chavez.Ik denk,dat dit het begin is van een (alweer) verschrikkelijke tijd voor suriname,met dank aan al die domme,stomme mensen die op hem gestemd hebben,denkende dat ze ook uit die grote pot zouden kunnen eten.Zo dachten ook die aanhangers van arron,van de nps..ktpi en consorten,dat ze mee zouden vreten uit de 3 en een half miljard,dat nederland cadeau zou doen,na de onafhankelijkheid.Mispoes,de leiders zijn er mee vandoor gegaan.Dan laat eentje een brug maken,zo hoog en lelijk,niet rekening houdende met de economische belangen die nog zouden kunnen komen vanuit het binnenland,zodat ook grote schepen er naar toe zouden kunnen varen,maar daarmee heeft hij zich in de geschiedenis boeken laten schrijven,alsook zijn zakken goed laten vullen,(vergeten pand aan de grote combe van de overheid verkocht voor miljoenen).Ja,je moet die djoeka,s gewoon hun eigen gang laten gaan,hun traditie,s gewoon laten doen.


  Maak melding

 10. Nee,nee,nee,

  ik merk dat geen van deze posters enige weet heeft van de tradities en de organisatie van deze geemeenschappen. Het binnenland is geen vrijgevochten boel, deze leefgemeenschappen zijn gestoeld op oude tradities met een goed georganiseerde regelgeving en daar zullen we het mee moeten doen.
  De eerste rechterlijke uitspraak zou je bijna een gerechterlijke dwaling kunnen noemen, aangezien volgens een eerder artikel de rechter vonnis heeft gewezen zonder consultatie van het gezag in het binnenland, de D.C. noch de Gaanman zijn gehoord alvorens uitspraak te doen, men heeft aangenomen dat de familie van de overledene toestemming had van deze beide gezagsdragers om daar begraven te worden; iets wat achteraf onjuist blijkt te zijn.
  Voor het begrafen op een andere plek dan de algemene begraafplaats in het binneland is nl. toestemming vereist van zowel de D.C. alsook van de Gaanman, zonder deze toestemming is het NIET mogelijk af te wijken, daarom heeft de politie commis. Tjin Liep Sie ook gezegd dat de politie in deze nog niks kan doen zonder toestemming,los van de gerechterlijke bevelen.
  In deze heeft hr.M. Felisi wel degelijk gelijk.
  Doordrukken schept een een precedent waarvan de gevolgen niet te overzien zijn.
  Zoals ik in een eerdere posting schreef wordt het schipperen tussen de wil van de overledene en de
  oude tradities van deze groep, begrip en inlevingsvermogen zijn een vereiste om tot eeen goede oplossing te komen.

  En uiteindelijk is het toch weer de kerk die een wig dreigt te drijven tussen mensen van dezelfde groep met de zelfde oude tradities.


  Maak melding

 11. De Grondwet staat boven tradities. Deze djoeka’s willen nu een staat in een staat creeren. de rechter heeft gesproken en dat moeten ze respecteren. Als Bouta hieraan toegeeft dan zijn we in het vervolg uitgeleverd aan de bewoners van het binnenland. Niet doen. volg de rechter


  Maak melding

 12. Klinkklare onzin! De overheid heeft wel belangrijkere zaken te doen. Dat de president zich hiermee gaat bemoeien geeft aan hoe kleinzielig hij denkt. Onzin!


  Maak melding

 13. als hij elders begraven wordt,dan gaan alle vrouwen in dat dorp dood!!!

  dit wil ik niet op mijn geweten hebben, derhalve vraag ik aan Ronny,..” staak ff jou schooling & deporteer de female naar Fransee,..vwb de mnl oproerkraaiers….

  ..herenig deze met hun neven in Santo Boma!

  Grondwet = geen PARA Boesboesi Anansie Tori 🙂


  Maak melding

 14. Ik lees alleen haat tegen marrons.su is erger dan ned.ik heb liever wilders.wan koelie rechter in su een rechter die moet toch weten dat men niet zomaar iemand kan begraven waar men wil..zonder toestemming van de burgermeester,lengte,breedte,alles wordt in kaart gebracht door een landmeter.wie is nou gek de rechter of dc en graman.


  Maak melding

 15. Als Bouterse gaat toegeven aan het feit dat meneer niet op een EBG begraafplaats begraven mag worden, is het gedaan met het recht in Suriname.
  We zullen dan AFRIKAANSE toestanden krijgen. Hopende niet op een tweede burgeroorlog.
  TRADITIES en GELOOF mengen met elkaar, zie maar de oorlogen op de wereld.

  Ik wacht het af en hoop dat meneer gewoon begraven mag worden waar hij wilt.


  Maak melding

 16. Als ik de pijp uitga kan mijn familie ook bij de rechter gaan eisen dat ik begraven wil worden bij de rooms katholieken of Joden ondanks ik het geloof niet belijd. Ik geef het bij leven aan, omdat ik vind dat die begraafplaatsen er goed verzorgt uitzien. De rechter stelt mijn familie in het gelijk de Roomsen en Joden hebben dan niets te vertellen want het recht heeft gesproken.

  Hoe recht zou dit zijn aangezien ik bij leven niets met hun geloof van doen heb.

  Alleen in een bananenrepubliek kan een rechter dit toestaan zonder rekening te houden met tradities en geloof, zo werkt dit niet.

  De mensen hebben hun tradities en dat moest gerespecteerd worden, de rechter zou dit nooit mogen toestaan, Klaar. Nu zadelen zij de regering en de President op met zgn. manier van rechtspreken.

  Terecht dat de President gaat bemiddelen hij lijkt wel de enige met een beetje verstand in Suriname.


  Maak melding

 17. Het verbaast mij erg hoe enkele hier reageren, even de feiten op een rijtje
  1 rechter heeft 2x in hetvoordeel van de familie gesproken.
  2 Dorpelinlingen inclusief meneer aboikoni dreigt met gewapende reaktie op politie begeleiding indien rechtspraak wordt uitgevoert.
  3 diverse bemiddelings pogingen zijn mislukt / politieke leiders van diverse partijen

  Het lijkt mij duidelijk dat DDB moet bemiddelen, het gaat niet meer om handhaving van uitspraak van de rechter maar om het voorkomen van een binnenlandse oorlog gebaseert op tradities, dit is ook de reden waardoor de grondrechten discusie toentertijd is mislukt. Beste mensen deze zaak is veel ingewikkelder dan velen op dit forum beseffen.

  natuurlijk moet het vonnis van de rechter uitgevoerd worden, mijn vraag aan mijn mede forum leden: Als uitvoer met harde hand oorlog betekent is dat dan wel de juiste weg om te volgen?


  Maak melding

 18. Heeft Bouterse [reg..]die de rechter recherlijke macht zelf niet aangesteld, daar moet je je daar aanhouden anders is het eind zoek. En zet je de rechtelijken macht steeds weer te kijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.