Kwantiteit én kwaliteit ambtenaren tegen het licht

43

PARAMARIBO, 7 jan – Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, Biza, wil precies weten wie er allemaal in dienst zijn van de overheid. De werkgroep Landsdienarentelling 2011-2012 moet meer doen dan alleen tellen de komende zes maanden. Ook de kwaliteit van het ambtenarenbestand moet tegen het licht gehouden worden.

Het opleidingsniveau van de doorsnee ambtenaar is lang niet altijd bekend. “Om een beter personeelsbeleid te voeren is het noodzakelijk inzicht te krijgen in de personele bezetting van elk ministerie én van de specialiteiten van elke ambtenaar”, zegt Moestadja. Biza wordt als eerste ministerie onder de loep genomen. Over het aantal ambtenaren lopen de meningen al jaren sterk uiteen. Sommigen spreken van veertigduizend.

Anderen houden het op vijfendertig duizend. Moestadja wijt de grote verschillen aan fouten bij informele tellingen. Het kan dan voorkomen dat ambtenaren dubbel worden geteld, omdat ze bijvoorbeeld in commissies zitten. De werkgroep moet voor eens en voor altijd afrekenen met de verwarring. Het wordt de eerste grote telling sinds de explosieve groei van het bestand in de jaren zeventig en tachtig. De overheid is Suriname’s grootste werkgever.

Bekijk ook:


43 REACTIES

 1. Joh, nu al? Moestadja, hier scoor je mee. Niet bij je ambtenaren, maar bij je kiezersachterban. Hoewel er daarvan natuurlijk ook een aantal zijn die bij de overheid “werken”. En wat ga je doen als blijkt dat er 20.000 ambtenaren overbodig zijn? Of het niveau niet halen?


  Maak melding

 2. moet je niet werken neefje??
  wij gaan tog vissen??
  heb je dan een vrije dag??
  nee,dat niet,..mijn baas zegt,”joh,als je wat gevangen hebt en dat lekker in massala klaarmaakt,..mijn vrouw is er dol op!!
  ja en!!!
  dus ga ik met jou vissen!!
  hier krijg je dan een dag betaald verlof voor!!!

  ……..WELOM IN SURINAME…..zei neefje,..de ambtenaar


  Maak melding

 3. Goed initiatief!
  Ik ben benieuwd wat er met de deugnieten/ballast staat te gebeuren. Mensen, die gewoon niet nodig zijn.

  Het schoonmaakwerk is geen volledige dagtaak en moet m.i. worden uitbesteed en na/voor diensttijd worden uitgevoerd.

  Het is verdomde lastig om telkenmale te onderbreken voor de schoonmaak.

  Ik heb de indruk dat het ambtenaarsschap her en der een bij-job is.

  Sommigen komen overdag op kantoor of anderszins uitrusten van nachtdiensten bij derden en vervolgens.

  Er lopen ook bij met een goedlopend partikulier bedrijf.

  Weer anderen komen er sec in verband met SZF/ secundaire arbeidsvoorwaarden.

  Het is anders niet te begrijpen waarom zoveel 60+’ers in dienst worden gehouden voor enkele diensten.

  Het recheren van e.e.a. zal leuke dat aan het licht brengen.

  Er is kwantiteit maar vooralsnog geen kwaliteit.


  Maak melding

 4. De heren blaka bakra en wikkileaks of hoe jullie je zels willen noemen heb lef om de surinaamse nationaliteit aan te nemen en ga daar en leg het surinaamse volk uit wat jullie eingelijk willen hebben,kunnen jullie dat niet dan moeten jullie verdwijnen uit deze forum.

  Sjang


  Maak melding

 5. Lijkt mij een goed initiatief; meten is weten. Dit had allang moeten gebeuren.
  Overigens is het niet te hopen dat deze exercitie tot massaontslagen leidt. Ook ambtenaren hebben een gezin dat moet worden gevoed.


  Maak melding

 6. Het ambtenarenapparaat in Suriname is zeker te log en te groot. De oorzaak ligt vooral in het verleden toen de koloniale oranje partijen NPS en VHP hun achterban in stand probeerden te houden met het uitdelen van baantjes bij de overheid. Dat was eigenlijk ook weer een voortzetting van de verdeel-en-heerspolitiek van de koloniale machthebber. Hopelijk gaat deze vooruitstrevende regering Bouterse hier wat aan doen. Een kleiner efficiënter werkend ambtenarenapparaat met kennis van zaken zou zeker het doel moeten zijn.


  Maak melding

 7. Sjang, ik weet niet waar je het over hebt, maar ik woon al ruim 10 jaar in Suriname, ik ben ingezetene, en het is niet mijn taak om het volk een spiegeltje voor te houden. Of ben jij ook zo’n zeven-even ambtenaar?


  Maak melding

 8. Ten eerste moet meer dan 60% de laan worden opgestuurd. Het is gewoon vreselijk om aan te zien hoe het gros van de ambtenaren hun werkjes doen. Maar ook de faciliteiten, computers, bijscholing ontbreken. Soso achteruitgang. In plaats van militair materieel en wapens had deze moordenaarsregering beter kantoormeubilair,computers,airco.s etc kunnen aanschaffen. Ma kut, dit is wat de domme aanhangers goedkeuring. Baas en co stuurden capabele werkers de straat op en nam meer dan vijfduizend idioten die op endeepee hebben gestemd in dienst, naast een valse profeet in dienst. Straks gaat pleegzoon moordenaar ook in dienst bij CTU. Leve Surimisdaadbwa


  Maak melding

 9. Goed zo!! begin bij CeeBeeBee, hoofdkantoor. Ze zitten daar als kippen in een hok en toch zijn er lange rijen. Eerst ff krant lezen en dan kletsen over koetjes en kalfjes en dan pas……..komt men heeeeel langzaam en traag op gang. daar wordt je van het kastje naar het muur gestuurd. ik heb het zelf meegemaakt. z.s.m. die zooi daar in kaart brengen.


  Maak melding

 10. Wat een eye-opener en een goed idee van deze minister zeg. Echt revolutonair en dat al na ruim een jaar regeren dit probleen onderkennen. Dat nu niemend daar eerder aan had gedacht de agelopenen decennia (???). Lijkt me weer echt z’n Bla, bla, bla verhaal. Men weet natuurlijk echt wel wat er precies aan de hand is, maar durft gewoon geen beslissing te nemen. Niet in het verleden en ook nu niet. Er zal echt niets ingrijpends gebeuren, want ja je kunt toch niet zoveel mensen werkloos maken ( zie o.a. bericht “Get a life”. En ja het ligt natuurlijk niet aan de huidige regering, maar aan de voorgaande. De huidige regering heeft namelijk helemaal niemand uit de eigen gelederen met of zoals meestal zonder de juiste kennis geaccomodeerd, zoals het zo mooi wordt genoemd.
  Het blijkt ook telkens voor de verantwoordlijken moeilijk te zijn om het juiste aantal ambtenaren boven water te krijgen. Ik denk dat het meer een kwestie is van niet echt willen. Maar dit is gewoon de mentaliteit die er grotendeels heerst. Zoveel mogelijk van anderen en/of situaties en met name de overheid proberen te profiteren. Begin eerst maar eens de corruptie in alle vormen te verbieden en je ernaar proberen te gedragen. Probeer ook maar eerst eens transparant te zijn als overheid in al je doen en laten. De bevolking volgt dan vanzelf wel. Maar zolang er nog allerlei eigen belangen zijn,die gedient moeten worden en daarom voorrang krijgen boven het landsbelang, dan vrees ik dat er niets , maar dan ook niets in de situatie van het “overbevolkte” ambtenarenkorps zal veranderen.

  Gr. Polderman


  Maak melding

 11. Te veel en te weinig!

  Te veel ambtenaren en te weinig kwalitatief geschoold?
  Ik vraag het mij wel af. De scholing begint van boven en niet van onder. Ben je voldoende opgeleid voor je taak en doe je aan bijscholing? Of zit je met je ULO diploma keurig afgestudeerde rechters te kwalificeren?
  Het is toch simpel om te bepalen wat het effectief (aantal funkties) op een ministerie of afdeling moet zijn? Alles wat daarboven uit steekt moet ander werk gaan zoeken.
  Maar als nu deze regering in 1 jaar tijd al bijna 3.000 nieuwe ambtenaren heeft toegevoegd aan het totaal, dan ben ik bang of deze minister de kans krijgt om zijn werk af te maken. Straks staat hij zelf op straat. Iedereen met goede bedoelingen moet plaats maken voor foetoe-boys. Heel raar!


  Maak melding

 12. Anna_Z flikt het weer. Ook dit ambtenarenprobleem ( 60 procent van de Surinaamse beroepsbevoking is ambtenaar) is natuur weer de schuld van de oude koloniale machthebber.

  Bouterse heeft alleen al in 2011 bijna 3000 nieuwe ambtenaren aangenomen. Ook natuurlijk nog de schuld van de kolonisator.

  Anna_Z Jij bent zo ontzettend zielig.


  Maak melding

 13. Meneer HU Daaien: Punt 1 geeft u geen inhoudelijke reactie en punt 2: Ik woon al tien jaar in Suriname en ik ben Surinaams ingezetene. Het is niet aan mij om het Surinaamse volk een spiegeltje voor te houden. Waarom doet u het zelf niet? Of bent u bang voor uw baan, en bent u een van die zeven-even ambtenaren?


  Maak melding

 14. Anna_z: Je theorie is leuk, maar laten we niet voorbijgaan aan het feit dat het NA 1975 pas echt de spuigaten is uitgelopen, door diverse achtereenvolgende regeringen. Suriname was vrij, maar ook vrijgevochten, als je begrijpt wat ik bedoel. De controle van de kolonisator was weg, en dat was een vrijbrief voor hetgeen er op dit moment aan de hand is met het Surinaamse ambtenarenapparaat. Toen 5 a 6 jaar geleden op verzoek van de regering Nederlandse belastingdeskundigen probeerden strucuur aan te brengen in het apparaat, zijn ze na een half jaar gillend vertrokken. Er was geen beginnen aan. En sindsdien is het alleen maar erger geworden. Ik ben het daarom alleen eens met je eerste zin.


  Maak melding

 15. Als een werkgever(de staat) NIET EENS weet hoeveel werknemers(ambtenaren) men in dienst heeft HOE KAN men dan plannen maken om een land te regeren en in ontwikkeling te brengen ?

  Ik heb gesproken,

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 16. De vooruitstevende regering van Bouterse heeft er al wat aan gedaan.
  Ze hebben sinds hun aantreden 2.285 ambtenaren ontslagen, foutje bedoel 2.285 nieuwe ambtenaren in dienst genomen.


  Maak melding

 17. Dat ding is heel simpel. Gewoon de mensen laten noteren wat zij van uur tot uur verzetten of niet verzetten en hen vragen wat zij daar zelf van vinden.

  De mensen uitsaneren als de werklast niet bevredigend is.


  Maak melding

 18. De vraag luid,zijn er nog mensen met die capaciteit,om het over te nemen,van deze ,luie,corrupte amtenaren aangesteld via het vrienden stelsel van de partij,of het nou v.h.p.–nps of wat dan ook moge zijn.Ja,natuurlijk,er is nog een peleton ex-militairen, over,na abrahams,lindscheer ,badrising-sital..enz…..


  Maak melding

 19. beste Anna_z,

  hou toch op mang om telkens maar weer over dat de kolniale dit of dat..dat is passé mang..kijk nu wat er gebeurd en dat deze president ook met al zijn revo vriendjes hij zet mensen of geeft zijn mensen een post waar zij totaal geen verstand van hebben..dus laat het hierbij mang..


  Maak melding

 20. Ik zie het al voor me; komt het personeel op de afd. zit er ineens een wildvreemde achter een buro,
  wie bent u meneer, en wat doet u hier? vraagt men in koor, ik ben het afd. hoofd antwoordt hij, ooh maar we kennen U niet, ja dat klopt ik was een tijdje afwezig.

  Met deze telling komen alle partijgebonden spook-ambtenaren, overtollige en onproductieve ambtenaren boven water. Zoals een eerdere poster zei,het is wel jammer als ze hun baan kwijtraken want ze hebben een gezin das waar maar we moeten toch van die inefficientie af desnoods door ze elders te werk te stellen waar ze wel echt hun loon verdienen.


  Maak melding

 21. Anna_Z heb je geen zinnigs iets te vermelden dan steeds het op te nemen voor jouw criminele baas.

  De vraag die men zich in ons land moet stellen is hoe komt het dat een misdadiger president is geworden. Iemand die zich boven de wet waant, de wet die wel geldt voor anderen.De grootste boef, wreedste moordenaar in de jongste geschiedenis van ons land.
  Kortom iemand zonder moreel gezag.

  Ik weet dat er mensen zijn die zelfs als deze man hun ouders of broer/zus of zelfs hun kinderen zou laten vermoorden ze hem toch zouden blijven dienen en verdedigen.Verwerpelijk.

  Hopende dat het niet lang meer duurt voordat wij het Argentijnse voorbeeld zullen volgen in ons land.


  Maak melding

 22. HU Daalen, wie ben jij om zo iets te vragen/stelllen !? Waarom moeten zij verdwijnen van de Forum ??? Heb je nooit gehoord over vrije menings uiting.Van waar haal jij anno 2012 die gedachte(kronkel)vandaan ? Een ieder doet zijn/haar ding uit zijn/haar perspectief.Respest man,respect voor de mening van een ander!

  Groet,ram ram,goeda hafies(veel wijsheid)


  Maak melding

 23. Paraman, eindelijk ben ik een keer met je eens.Suriname heeft heel veel verborgen werklozen.Een verkapte vorm van WW.wers.Die ‘gasten’doen jaren niets voor land en volk.Maar wel elke maand vangen.En degene die willen werken, staan zij in de weg !Ik ken een paar uit mijn derecte omgeving.Verschillende politieke partijen hebben die ‘gasten’daar neer ‘gezet’.

  Groet,ram ram,goeda hafies(veel wijsheid)


  Maak melding

 24. Zeker weten!
  Minister Moestadja wordt binnenkort ontslagen. Iedereen die gaat tornen aan een ingebakken feit of gewoonte in de Surinaamse samenleving krijgt de bons.
  Ook zo moest in december de minister van gronduitgifte vertrekken toen hij grondig de gronduitgifte wilde onderzoeken. Omdat velen in de top van de Surinaamse politiek op ongrondige wijze grond verkregen hebben, was zijn daad een bedreiging voor de top. Via een valse streek met zijn concubine heeft men hem weggewerkt.
  En dat zal met deze Moestadja ook gebeuren. Corruptie binnen de Surinaamse politiek is onvermijdelijk.


  Maak melding

 25. Als morgen elke ambtenaar in Suriname zich verplicht moet melden op zijn werk, dan zitten er 6 man aan een buro ( en 5 daarvan zijn nog nooit op hun werk geweest….)


  Maak melding

 26. Beste mensen,
  Oorzaak en gevolg is als een natuurwet. Het ambtenarenapparaat is altijd al te groot geweest. Hoe dat komt heb ik in mijn vorige reactie al aangegeven. Waar het mij om gaat is dat de regering Bouterse enige ordening in het ambtenarenapparaat wil aanbrengen. Dat is voor het eerst in de geschiedenis van Suriname dat de wil aanwezig is om dit daadwerkelijk te doen. Daar gaat het uiteindelijk om. Dat Bouterse in de eerste instantie teveel ambtenaren in dienst heeft genomen is daarbij irrelevant.


  Maak melding

 27. Anna_Z “Dat Bouterse in de eerste instantie teveel ambtenaren in dienst heeft genomen is daarbij irrelevant”

  Huhhh?

  Typische Anna_Z logica.


  Maak melding

 28. De 3000 ambtenaren die deze regering heeft aangenomen zijn mensen die een contract hadden tijden front. De huidige regering was genoodzaakt ze een vaste aanstelling te geven omdat ze veels te lang als contractanten hebben gewerkt, deze mensen konden niet ontslagen worden.

  Blijven jullie maar de geschiedenis vervalsen, of is het een gebrek aan kennis van zaken. In ieder geval is het gewoon geklets wat niet waar is.


  Maak melding

 29. Bouterse heeft in eerste instantie teveel ambtenaren in dienst genomen, eigenlijk moest hij ze ontslaan, ja zo kan het ook .Hij begint in omgekeerde volgorde. NDP logica en dat van de naargeestige erfgenamen van de slavernij en neo-kolonialisme.


  Maak melding

 30. Ten eerste maak ik zelf uit welke nationaliteit ik wil aannemen daar heb ik niemand voor nodig.
  Wat ik opvallend vindt is dat de regering die meer kennis en kader heeft ontslagen onder het mom van gewijzigde beleidsinzichten nu de kwaliteit van de ambtenaren wil onderzoeken.Laten wij beginnen bij de president wat voor opleiding heeft die man genoten ?
  Zijn zoon wordt tot hoofd CTU benoemd,
  Ik zou zeggen kijk op jou heen .


  Maak melding

 31. Ik weet natuurlijk niet of iedere ambtenaar wel of niet aanwezig is. In Ned. is dat ook een probleem en het ligt voornamelijk aan degene die ze aanneemt en aannemen en vooral bij ongeschiktheid niet ontslagen worden. In een part. bedrijf ga je er bij ongeschiktheid uit. In de ambtenarij krijg je er gewoon een ambtenaar bij. Lukt het dan nog niet zoeken ze wat anders voor je en nemen nieuwe ambtenaren aan voor het werk dat blijft liggen. En dat gaat maar door en door.


  Maak melding

 32. @Henk Molenaar
  Kun je wel lezen malle Henkie? Dit artikel gaat over het aanpakken van overbodige ambtenaren. Dat heeft niets met mijn eigen logica te maken. Lees AUB het artikel opnieuw en draai niet steeds rond in een voorspelbaar cirkeltje. Dit artikel beschrijft dat de regering het probleem met ambtenaren onderkent en daar iets aan wil doen. Ik snap wel dat jij, wikileaks en zucht vaak in de war raken van mijn reacties maar is het nu zo moeilijk om inhoudelijk te reageren. Het blijft steeds kwik, kwek en kwak en ik ben helemaal geen liefhebber van de Donald Duck logica.


  Maak melding

 33. Henk en zucht
  Eindelijk ziet Anna het licht. Kwik. Kwek en kwak zijn de verstandige neefjes die oom Donald steeds uit de narigheid halen die hij met zijn domme grote mond veroorzaakt heeft. Wat een compliment!!
  Groet


  Maak melding

 34. @Sjaan

  Ik heb geen enkel probleem met je “verstandige” neefjes. Welkom terug op het forum want ik begon je te missen. Wat vind je eigenlijk van het ambtenarenprobleem in Suriname? Heb je enig idee hoe men dat zou moeten aanpakken?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.