Caricom-voorzitter Bouterse tegen hulpverslaving

23

PARAMARIBO, 5 jan – President Desiré Bouterse wil als voorzitter van de Caricom werken aan economische zelfstandigheid. De eigen sterkten moeten meer worden aangesproken. Volgens minister Winston Lackin zal de basis worden gelegd. In het halfjaar dat Bouterse voorzitter is van de regionale organisatie, moet tenminste dat lukken.

Het wordt dan pleiten voor het aanspreken van de eigen natuurlijke hulpbronnen. Water is zo’n hulpbron “om de afhankelijkheid van donoren te doorbreken”, stelt Lackin. Tijdens meetings en persoonlijke gesprekken zal dit een voornaam onderwerp zijn. Bouterse voert al overleg met bepaalde leiders uit de regio, waaronder zijn voorganger, premier Denzel Douglas van St. Kitts/Nevis. Uitgangspunt is dat de miljoenen aan hulp van bijvoorbeeld de EU weinig opleverden.

De bureaucratie speelt daarbij een voorname rol. Alsof het opzet was, kwamen landen er niet toe het geboden ook volledig te besteden. Aan de andere kant worden allerlei hoge eisen gesteld, waar menig land zich in verslikt. Bouterse heeft een Caricom Enterprise voorgesteld. Die zet dan op natuurlijke hulpbronnen in. Volgens Lackin heeft het Trinidadiaanse bedrijfsleven al interesse getoond in de Surinaamse mijnbouw. Barbados wil cassavemeel uit Suriname voor de eigen meelindustrie.

Bekijk ook:


23 REACTIES

 1. VIRAGO 535

  Miljoenen hulp van de EU is alleen op papier.De voorwaarden om het geld los te krijgen zijn zodanig gesteld dat het frustrerend werkt op landen ,zodat de economische onafhankelijkheid nooit bereikt zal worden .
  Dit wordt gedaan om gedegen concurentie te voorkomen van ontwikkelingslanden.

  De natuurlijke hulpbronnen zoals water ,goud , bauxiet en agrarische producten moeten ingezet worden in de tot standkoming van de economische onafhankelijkheid.

  Binnen caricom verband is een enterprise het beste idee.Er kan dan binnen de regio verhandeld worden op een bonafide manier,met maximale opbrengst voor eigen land.

  VIRAGO 535


  Maak melding

 2. “Het wordt dan pleiten voor het aanspreken van de eigen natuurlijke hulpbronnen”

  “Uitgangspunt is dat de miljoenen aan hulp van bijvoorbeeld de EU weinig opleverden”

  “Bouterse heeft een Caricom Enterprise voorgesteld. Die zet dan op natuurlijke hulpbronnen in”

  Als je eigen natuurlijke huplbronnen zelf bewerkt, heb je meer aan. Als je het gaat gebruiken als inzet krijgt je er altijd minder voor. Dus houdt hiermee rekening.

  Geen land in de wereld helpt een aan ander onvoorwaar delijk. Er zal altijd gebonden worden aan bepaalde voorwaarden. Het resultaat is altijd gebaseerd op een wi-win situatie.

  De toekomst zal ons leren of het plan gaat slagen.

  Ik heb gesproken,

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 3. leest u allemaal aub: Op starnieuws over de brief aan Klinker aan Pechtold over de inspanningen van Bouterse

  Uw ogen en oren zullen klapperen Starnieuws van donderdag


  Maak melding

 4. Zoals LLLA hier eerder reeds heeft aangegeven, verwijs ook ik naar een brief (zie Starnieuws 5 januari 2012)van de blanke Nederlander Leo Klinker gericht aan Alexander Pechtold. In deze brief, die m.i. een verademing is over de keerzijde van de persoon Bouterse, wordt een heleboel duidelijk gemaakt.
  De veelal vastgeroeste ideën in de bovenkamers van vele Surinamers, krijgen een prima olie-behandeling zodat hun ziens- en denkwijze hopelijk positief wordt beinvloed door n.b. iemand (een Hollander)die bijna dag- en nacht met Bouterse te maken heeft. Een persoon die dus zeer, zeer dicht bij het vuur zit.
  Deze brief is juist daarom een verademing omdat het op heldere wijze licht schept om de enorme ambities en drive van de huidige president van Suriname. Geheel andere koek derhalve dan het slappe vaak nietszeggende gekanker op de president (ook op dit forum), door personen die werkelijk van toeten noch blazen weten. Dit stelletje makke lammeren kennen mekaar natuurlijk heel goed op dit forum, immers mekaar naar de mond praten is hun eeuwige bijdrage.
  Ik denk dat voor veel figuren op dit forum, indien ze uiteraard al begrijpen wat er in de brief staat vermeld, een hele slechte periode tegemoet gaan.

  Succes met het lezen van de bedoelde brief.

  Een heel prettig idee.


  Maak melding

 5. @Mr. Pleasant

  Ik ondersteun je reactie. Ik kan er nog aan toevoegen dat de zogenaamde Europese hulp nooit wat heeft voorgesteld. De hulp was altijd zo geregeld dat er altijd meer economisch voordeel voor de EU in zat dan dat er daadwerkelijk effectief hulp werd geboden. En moderne vorm van uitbuiting en voortzetting van de koloniale politiek. Gelukkig zijn de Zuid Amerikaanse en Caraibische landen een stuk wijzer geworden en organisaties als de caricom zijn daar het resultaat van. Het bewustzijn in dit deel van de wereld wordt gelukkig steeds groter.


  Maak melding

 6. @ Mr Pleasant
  Ik heb geprobeerd om dat brief te lezen maar ik moet jou eerlijk zeggen dat ik het een walgelijk brief vindt van een medeklinker,en een Hollander die zo gehaat worden door Bouterse en zijn aanhangers als deze man iets tegen jullie zin had geschreven dan hadden al die blanken het gedaan en ook het koloniale verleden van de Nederlanders zou wederom naar voren worden gehaald. Een Nederlander de president en de vice president adviseert en niemand weet of die man een spion is maar opdat hij lovend is over die criminele president van suriname dan hoor je geen enkele wanklanken vanuit de NDP hoek.
  MR Pleasant ik heb Bouterse van dichtbij meegemaakt dus niemand hoef mij niets te komen vertellen over Bouterse onthoudt dat heel goed. Die Charme offensief zal niet werken omdat zijn verleden hem zijn hele leven lang zal achtervolgen. Hij is tegen hulp verslaving maar je sluit een overeenkomst met chavez. @ anna_zot is die klinker geen pedo ???? heb je hem gescreend


  Maak melding

 7. Beste Mr Pleasant:

  “Wiens brood men eet, dienst woord men spreekt”

  Ach ja de huidige president heeft wat bloed aan zijn handen en de heer Boereveen is veroordeeld vanwege drugshandel maar ze doen nu echt hun best hoor.

  Kansloze missie van deze Bouterse loyalist.


  Maak melding

 8. Het is toch niet belangrijk wat de pieterbazen denken en zeggen . Suriname gaat vooruit met deze president en regering . Verder kan je beter bevriende landen hebben , waarmee Suriname zaken kan doen en geld verdienen , zoals Venezuela . Beter een goede buur dan een verre vriend . Er staat nog veel meer te gebeuren op het gebied van de bilaterale-samenwerking. Verder hoor ik dat er veel meer hollanders in Suriname zijn dan ooit . Die mensen zijn Welkom tot een bepaalde quotum natuurlijk . De president van Suriname heeft problemen met de haagse-politiek , maar niet met de nederlandse burgers opzicht .


  Maak melding

 9. Verstandige mensen vragen zich in gemoede af wat hij dit volk en de wereld wil bewijzen met meer dan een halve been in het graf. Grootheidswaanzin ten top. Want met al die incompetente maruinetten onder hem verwordt het ieja baas, Resultaat zie de loze beloftes aan de domme aanhangers.


  Maak melding

 10. Zelf kan hij niks maar belemmert de anderen om vooruit te gaan.Vergeleken met de andere Caricom landen,is Sur maar een vies peuk.Vooral in de regentijd.Het water blijf liggen tot de droge tijd en dat kan maanden duren.Mensen lopen met aangekoekt modder tot de bipsen opgespat door de badslippers.Dat is tenslotte onze nationale schoeisel.Wie zei dat we niets van Afrika hebben?

  Cobie.


  Maak melding

 11. Theo: “Verder hoor ik dat er veel meer hollanders in Suriname zijn dan ooit . Die mensen zijn Welkom tot een bepaalde quotum natuurlijk”

  Vol= Vol


  Maak melding

 12. @Henk Molenaar

  Rob Riemen, een student van de Universiteit van Tilburg heeft een tien gekregen voor zijn scriptie waarin hij de PVV en Geert Wilders het prototype van het hedendaagse fascisme noemt. Jij als PVV-lover moet ondertussen wel weten wat deze fascistische partij als jaren roept. Vol = Vol

  Jij verheerlijkt steeds een land met een bruine regering en probeert hier intelligent te doen door voorspelbaar te reageren. En ook nog de typisch PVV manier van reageren. Nu is wetenschappelijk aangetoond dat jouw heiland Wilders leiding geeft aan een fascistische partij. Als de PVV roept Vol = Vol hoor ik je niet.


  Maak melding

 13. En jij verheerlijk een regering met criminelen die eerst een groene pak aan hadden en nu een nette pak met stropdas aan hebben.Wilders leeft in een land met hoge democratische waarden en hij weet hoe hij de grenzen moet opzoeken.Bouterse leeft in een land waar hij onder en boven de wet is en in plaatst dat jij kritiek levert op de dictatoriale manier van regeren in Suriname bemoei jij jou met een land die democratisch heel goed in elkaar zit een land waar iedereen verantwoordelijk moet afleggen en zich aan wetten en regels moet houden. anna_z wederom een domme vergelijking die niet opgaat.


  Maak melding

 14. De liefhebbers van Bouterse menen, dat Leo Klinkers in zijn brief aan Alexander Pechtold zich op objectieve wijze over de surinaamse president heeft uitgelaten. Niets is minder waar, en ik heb gemeend, Klinkers’ betoog volledig te moeten afbreken.

  Het Canossa van Leo Klinkers.

  Canossa was de rotsburcht in Italië waar keizer Hendrik IV in 1077 zich aan paus Gregorius VII onderwierp. Wie de brief van Leo Klinkers aan de voorman van D’66 – Alexander Pechtold – leest, kan zich niet aan de indruk onttrekken, dat hij zich met ziel en zaligheid aan Desi Delano Bouterse onderworpen heeft. Verder getuigt de brief van een verkeerde inschatting van de houding van de Nederlandse regering met betrekking tot de president van Suriname. Toen minister Verhagen geconfronteerd werd met het presidentschap van Bouterse, zei hij in de media, dat Bouterse slechts in Nederland welkom is om zijn straf uit te zitten. Niet de gebeurtenissen van 8 december 1982 zijn bepalend voor de Nederlandse houding, maar de bij verstek veroordeling van Bouterse tot elf jaar wegens drugssmokkel. Zou de Nederlandse regering haar houding tot de Surinaamse president opschalen naar het niveau dat Klinkers wenst, dan zou zij een enorm gebrek voor de Nederlandse rechter aan de dag leggen. Bovendien zou het minderheidskabinet zwaar met haar gedoogpartner de PVV gebrouilleerd raken, omdat deze Desi Delano Bouterse terecht niet te pruimen vindt. Leo Klinkers bezit het politiek inzicht van een konijn – en dat voor een bestuurskundige – als hij meent, dat Alexander Pechtold, onderdeel uitmakend van de oppositie, hem enig soelaas kan bieden bij de realisering van zijn wens Desi Delano Bouterse met egards te behandelen. Mijn kritiek is meer omvattend dan hetgeen hierboven genoemd is, en ik zal deze hieronder puntsgewijs verder uitbouwen.

  1. Leo Klinkers doet voorkomen alsof Suriname als geheel opnieuw geordend dient te worden. Hij waagt zich aan een opsomming van vele sectoren die onder metname de regering Venetiaan enorm verwaarloosd zijn. Hij weidt niet uit over de rechtstaat Suriname, die juist Desi Delano Bouterse als geen ander vernield heeft. Tot de dag van vandaag heeft de surinaamse president schijt aan de rechtstaat, door bijvoorbeeld recent zijn pleegzoon gratie te verlenen, terwijl de rechter hem wegens doodslag en geweldpleging voor vijftien jaar naar het cachot had gezonden.

  2. “Wat mij in dezen het meest frappeert is zijn vermogen om over zijn eigen schaduw heen te stappen”. De reden tot steun voor de benoeming van Chandrikapersad Santhoki tot voorzitter van de CICAD, de belangrijkste gouvernementele commissie voor de drugsbestrijding in Noord en Zuid Amerika, is louter een pragmatische. Had hij dan Boereveen moeten laten benoemen? Binnen de CICAD staat Santhoki goed aangeschreven, terwijl men ook weet wat voor vlees men met de surinaamse president in de kuip heeft. Wikileaks onthulde, dat de Amerikanen tot 2006 ervan overtuigd waren, dat Desi Delano Bouterse in de drugsbusiness actief was. De president van Suriname toont d.m.v. Santhoki zijn goede wil, de stijd tegen de internationale drugshandel te ondersteunen.

  Maar hij weigert over zijn schaduw heen te kijken, wat betreft zijn eigen handelen op 8 december 1982. Hij weigert mee te werken aan het 8 december proces en is er slechts op uit de waarheidsbevinding te frustreren. Blijkbaar is hij erg bang voor de waarheid.

  3. “Geen rancune, geen tegenwerking, maar volle inzet om iets te betekenen voor de samenleving nu er een president is die beleefd om dat vakmanschap vraagt en laat blijken daaraan ook een uitgesproken behoefte te hebben”. Is dit niet een impliciete veroordeling van Surinaamse Nederlanders die vanwege hoogstaande ethische motieven weigeren hun vakmanschap in dienst te stellen van een meervoudige moordenaar? De preoccupatie met 8 december 1982 door Leo Klinkers is zo dom, want het gemoord door Desi Delano Bouterse hield na deze datum niet op.

  4. “Men noemt die hier: allochtonen. Onder leiding van Venetiaan was er een sfeer gecreëerd om zich af te zetten tegen die Surinaamse Nederlanders”. Leo Klinkers heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. Tijdens de laatste regeringen van Venetiaan was het metname de NPS die Surinaamse Nederlanders niet als allochtoon, maar als buitenlander duidde. Vooral Ruth Wijdenbos had hier een handje van, maar ook de landsadvocaat van NPS-huize Arnold Baahr bezigde deze term naar hartenlust. Die houding werd aangenomen, omdat de Surinaamse Nederlanders via Mahin Jankie hun rechten die in de Toescheidingsovereenkomst zijn neergelegd, kwamen opeisen. Maar waarom heeft de NDP toen niet in de assemblee dit onrecht op de agenda geplaatst, en er voor gestreden de Surinaamse Nederlanders als gelijke aan de Surinamers te behandelen, zoals dat ook in de Toescheidingsovereenkomst aangegeven is.

  5. “Welnu, waar moeten we het over hebben? Over het verleden van de heer Boerenveen en hem alsnog daarover be- en veroordelen? Of over zijn vermogen om te doen wat vorige regeringen in schuldige nalatigheid hebben laten liggen, namelijk eindelijk gezonde leefbare huisvesting bieden aan duizenden die al tientallen jaren in krotten wonen zonder water en elektra?” Is het schuldige nalatigheid, als een andere regering andere prioriteiten stelt? De onzinnige en luie gedachte om alle ellende van Suriname op het conto van de regering Venetiaan te schrijven, is een valse. Onder de regering Venetiaan is Surinaame monetair enorm verbeterd, wat tot uiting is gekomen in een betere ‘rating’ bij kredietbeoordelaars en een gigantisch verbeterde deviezenpositie van de monetaire autoriteit van Suriname. De mensen die al tientallen jaren in krotten wonen zonder water en elektra, zijn degenen die het binnenland moesten ontvluchten, omdat de militaire dictator Desi Delano Bouterse zijn manschappen de opdracht had gegeven als beesten in het binnenland tekeer te gaan.

  6. “Qua politieke intelligentie is hij lichtjaren verwijderd van de leiders van partijen waarmee hij een coalitie heeft moeten sluiten. Dat zijn kabouters vergeleken bij zijn vermogen om bij het nemen van tien beslissingen er altijd voor te zorgen dat de meerderheid van die beslissingen uitvalt ten gunste van het algemeen belang, en slechts een minderheid ten gunste van triviale partijpolitieke belangen die hij in acht moet nemen(knarsetandend) om de coalitie bijeen te houden”. Het lijkt wel een verering van een heilige! Waaruit blijkt zijn politieke intelligentie? Gaarne concrete voorbeelden! Er is sprake van politiek opportunisme, want als Somohardjo – “Bouterse is staatsvijand nummer één”, gezegd aan de vooravond van de meest recente verkiezing – en Brunswijk – “De leider van de NDP heeft zoveel moorden op zijn geweten” sprak de voormalige Jungle commandant tijdens het debat in de assemblee naar aanleiding van de ongeregeldheden te Papatam in kerstnacht 2009 – zich niet door machtswellust hadden laten leiden, dan was er van President Bouterse in het geheel geen sprake geweest.

  7. “Een land in ontwikkeling kenmerkt zich door het opstropen van de mouwen: zelfredzaamheid door zelfwerkzaamheid”. Het Meerjaren Ontwikkelings Programma(MOP) die met de soevereiniteit van Suriname aanving, was op het ‘selfreliance’ streven gericht. Zelfredzaamheid en zelfwerkzaamheid werd al tijdens diverse ontwikkelingsplannen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw als doel gesteld. De bewustwording van het eigene is geen uitvinding van de regering Bouterse.

  8. “Door mensen nu al te ‘dwingen’ over te stappen naar reële kostprijs voor brood, melk, benzine, en straks ook voor water en elektra, zullen ze meer huishoudgeld daarvoor moeten reserveren zodat het niet in een volgende lening kan worden gestopt. Hoop ik”. Ijdele hoop vanwege een nogal naïve veronderstelling, dat de burgers lastenverzwaringen zonder slag of stoot zullen accepteren. In het verleden zijn in landen waar de subsidie op brood werd afgeschaft broodoproeren ontstaan. Als de kosten van het levensonderhoud stijgen, dan zal deze additionele looneisen uitlokken, want naast deze gestegen kosten, moet men zijn leningen kunnen aflossen. Hoe gaan de mensen die al tientallen jaren in krotten wonen zonder water en elektra – een formulering eerder door Klinkers in zijn brief gebruikt en waar Venetiaan de schuld van kreeg – de door Klinkers voorgestelde lastenverzwaringen betalen? Is hij niet met zichzelf in tegenspraak, door hen dieper de armoede in te trappen?

  9. “Het wemelt hier van de Nederlanders, meer dan ooit…Allerlei mensen die kennelijk aanvoelen dat je geen oordeel moet geven over het Suriname van vandaag met de kennis van Suriname van 1982. Maar de Nederlandse regering is daar kennelijk nog niet aan toe”. Nederland heeft niet voor niets de ontwikkelingshulp na de gebeurtenissen van 8 december 1982 opgeschort. Als de Nederlandse regering zich achter de oren over de relatie met de president van Suriname moet krabben, dan geeft zij min of meer toe, dat één van haar voorgangers in het verleden foutief gehandeld heeft.

  10. “Ik realiseer me dat ik een rooskleurig beeld heb geschapen”. Welke versterkt wordt door de door Klinkers gelanceerde beeldvorming, dat vóór het presidentschap van Bouterse Suriname politiek, bestuurlijk en rechtsstatelijk een puinhoop was.

  11. “Ik realiseer me tevens dat vossen wel hun haren verliezen maar misschien toch niet hun streken. De goedbehaarde mannen van weleer zijn nu daadwerkelijk allemaal kaal, maar of ze nog streken willen uithalen kan ik niet zien. Tot nu toe ontbreken signalen daarover, zeker als het gaat om de president zelf”. Uit blinde verafgoding worden de ogen gesloten voor de tegenwerking door Desi Delano Bouterse van het 8 decemberproces, door de faciliteiten van journalisten bij de rechtszaal tot het minimum te beperken, en door zijn eigen rechters te benoemen. Zijn dat geen vossenstreken?

  12. “Als je ziet hoe hij zichtbaar lijdt onder de grote last van orde op zaken stellen, dan zie je eerder het beeld van een persoon die bezig is met zijn eigen gang naar Canossa, dan iemand die met zijn eigen belangen bezig is. Voorshands is er echter geen paus aanwezig om hem van zijn schuld te verlossen”. Het is de last van al de door hem gepleegde moorden die hem bedrukt. Hij is GEEN SLACHTOFFER die door boete en zegening van een paus van zijn last verlost moet worden. Hij is de hoofdverdachte van meervoudige moord die nimmer respect voor de rechterlijke macht heeft getoond, maar door haar onderworpen zal worden. Daar houdt Desi Delano Bouterse helemaal niet van!

  Het is triest te moeten constateren, dat een aantoonbare domme kaaskop een belangrijke vinger in de pap heeft bij de ontwikkeling van Suriname. Megalomane waanzin – “Er zijn zoveel plannen dat je er een zesbaansweg van Paramaribo tot Atjoni mee kunt plaveien” – en de onvoorwaardelijke verering van Desi Delano strijden bij Leo Klinkers om de voorrang. Een gevaarlijke combinatie die de ondergang van Suriname zal inleiden, daar elke kritische zin ontbreekt.


  Maak melding

 15. deze Caricom voorzitter is te vergelijken met een kameleon die man waait met allen winden mee.
  Onbetrouwbaar,incompetent, megalomaan is deze crimineel.


  Maak melding

 16. Beste Lasede_Bouta: Prima verwoord en onderbouwd. Het is nu weer wachten op de bekende Bouterse Groupie die jou weer gaan uitmaken voor landverraders en koloniaal en natuur ook de slavernij er weer bij gaan halen.


  Maak melding

 17. LASEDE_BOUTA

  Ik heb je naam met HOOFDLETTERS getypt.Mijn petje af voor je.Je hebt als een echte MAN gesproken.Heb heeeeel veeeel eeeeerbied voor je.Bedankt Lasede.Je hebt GESPROKEN namens velen .Grang tangie.

  Danitia


  Maak melding

 18. Even wachten op de reactie van kudde onder leiding van anna_z en paramanpinto, Hahaahahaaaaa.
  Afwachten wat ze te vertellen hebben over de reactie van Lasede_bouta.


  Maak melding

 19. @wikkiLeaks
  Je wilt zo graag dat ik reageer op de reactie van @Lasede_bouta. Helaas voor jou zal ik dat niet doen! Dit artikel gaat namelijk over de caricom. Ik heb wel heel veel respect voor het argumenteertalent van @Lasede_bouta. Iets wat bij jou ontbreekt.


  Maak melding

 20. Eindelijk iemand die jou met goede onderbouwing kan overtuigen dat de man die jij ziet als de beste wat suriname is overkomen gewoon een ordinaire schoft is .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.