Brandstof op rekening aangekomen in Suriname

14

PARAMARIBO, 4 jan – De eerste partij brandstof die Suriname afneemt op rekening is aangekomen. Venezuela geeft zo invulling aan de Petro Caribe overeenkomst met de regering Bouterse. De tanker Georgina PG van Staatsolie heeft dertigduizend vaten diesel en tienduizend vaten gasoline opgehaald.

Deze partij wordt kost weliswaar evenveel als overal elders. Het voordeel zit in de langere betaaltermijn. Suriname heeft negentig dagen de tijd om zestig procent te voldoen. De overige veertig procent mag binnen de komende twintig jaar worden afgelost. De rente bedraagt twee procent per jaar. “Twee jaar lang hoeft dit bedrag nog niet betaald te worden”, zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken tegenover de Ware Tijd.

Er wordt wel rekening gehouden met de belangen van het nationale oliebedrijf. “De zaken die nu worden uitgevoerd, zijn pas bekrachtigd na goedkeuring van Staatsolie, die de maat aangeeft”, aldus Lackin. Het bedrijf is steeds bij de onderhandelingen met de Venezolanen betrokken. Staatsolie mag zelfs bepalen hoe vaak de overeenkomst zal worden aangesproken. De regering rekent zich rijk, omdat met het uitgespaarde geld eventueel projecten kunnen worden uitgevoerd.

Bekijk ook:


14 REACTIES

 1. “De overige veertig procent mag binnen de komende twintig jaar worden afgelost”

  “De regering rekent zich rijk, omdat met het uitgespaarde geld eventueel projecten kunnen worden uitgevoerd”

  Als men het bovenstaande leest krijgt men bij de eerste indruk dat de staat een voordelige deal heeft gesloten. Dit misschien op kort terijn is wel het geval. Twintig jaar lang na de periode van 2 jaar moet men nog steeds voor brandstof betalen die al lang is verbruikt. Een “voordelig” contract (in de ogen van de huidige regering) is straks een “nadelig” contract voor de toekomstige regering. En dat is jonge generatie van nu (over 10 tot 15 jaar zijn zij die maatschappij vormen). Een aantal van de huidige politici (v/d voordelig contract) liggen tegen die tijd 6 voet onder de grond of gepensioneerd. Zij voelen de lasten niet niet meer. Want de bron van de ellende bestaat niet meer. Conclussie : Een voordelig contract die ellende veroorzaakt voor de komende generatie. En de bron van ellende wordt bemand door ellendelingen.

  Ik heb gesproken,

  En la sombra del arbol


  Maak melding

 2. De Surinamer zal zich moeten realiseren dat ze helemaal niets zullen hebben. Straks rijden ze zelfs op GELEENDE gasoline in hun GELEENDE auto over de GELEENDE weg. Inmiddels vliegen de olieprijzen de pan weer uit, al weer boven de 100 $ per barrel. Dat zal dus straks aan de pomp te merken zijn. De enige die er beter van wordt is Chavez. Maar de oogkleppen zijn blijkbaar niet aan te slepen in Su. Maar die zou je ook kunnen LENEN…


  Maak melding

 3. Op deze manier hoef Suriname de leningen-plafond niet te verhogen en toch middelen hebben om ontwikkeling te brengen in ons land .Vanzelfsprekend mag het geld niet gebruikt worden om de consumptie te financieren , maar om de productie en socialeprojecten te stimuleren .


  Maak melding

 4. Dit is zeker een uitstekende overeenkomst als je in acht neemt dat de normale krediettermijn 30 dagen is met een zware boete-clausule bij te late betaling.
  Deze deal is ook niet te vergelijken met een creditline; daar gaat het meestal om de financiering van industriele eindprodukten met een zeer hoge toegevoegde waarde voor het land van productie cu. verstrekker van het credit.

  Brandstof hebben we nodig en zal hoe dan ook ingevoerd en betaald moeten worden. Transportkosten in deze zijn
  minimaal en wordt ook nog verzorgt door Staatsolie, win-win situatie dus. Met de uitgestelde 40% betaling kan de overheid heel wat projecten financieren die ten goede komen aan het land en volk. Denk b.v. aan infrastructurele werken, huizenbouw, etc..

  Dit is nou een staaltje goed nabuurschap, met dank aan el Presidente Hugo Chavez.
  Hadden we maar meer van zulke Staatshoofden op de wereld het zou in ieder geval veel verlichting scheppen voor het arme volk waar dan ook.
  VIVA..VIVA..VIVA!!!


  Maak melding

 5. Ja, Sang Seng, er is 1 verschil: De Chinezen werken keihard. Het platteland van China merkt daar weinig van. Daar heerst nog grote armoede. Je wilt de situatie in China toch niet vergelijken met die van Suriname? China heeft geen schulden en is de grootse financier van de wereleconomie.


  Maak melding

 6. Beste TTheo .
  Ik zal onthouden wat jij zegt ok.
  We spreken elkaar weer en dan hoop ik dat je nog kan herinneren wat je nu hebt geschreven.


  Maak melding

 7. Ik snap niet waarom de oppositie deze deal zo halstarrig blijft tegenwerken, onderwijl het juist een goede deal is voor Suriname.
  Waar kun je vandaag de dag nog een product kopen met een 1e betalingstermijn van 90 dagen, en het saldo binnen 20 jaar tegen 2% rente.

  Let wel, beste mensen voorheen kon Suriname alleen handje contantje brandstof inkopen, en verder kennen we (tijdens de NF periode) allemaal het geval van de ´gas boot´ die PBM aanliep maar wederom vertrok zonder haar lading te lossen omdat de Suri overheid de rekening niet vooraf had betaald. Een ieder was toen in paniek want de ‘gasbommen’ konden niet worden afgevuld en dreigde er een zekere sociale onrust te ontstaan.

  Zelf denk ik dat Suriname, afhankelijk van de prijs op de wereldmarkt, juist zou moeten gaan verdienen aan deze deze Petro Caribe deal !
  Stel dat de OPEC prijs bij bestelling en levering van enkele duizend tonnen USD 90 per barrel is en deze stijgt binnen enkele weken naar ruim boven de 100 dollar, dan zou ik deze olie gaan exporteren als Staalsolie diesel en de profit in de staatskas stoppen.

  Surinamers zijn geen echte ondernemers maar hosselaars ! Ook al die zogenaamde geweldige hindustaanse ondernemers zijn geen echte zakenlieden want zij verdienen hun geld enkel bij de gratie van gemakzucht, onwetend c.q. domheid van de Surinaamse consumenten.


  Maak melding

 8. Ik heb niet gelezen of verstaan dat de eerste lading gratis brandstof is aangekomen in Suriname.

  Wij gaan hoe langer hoe meer zien wie de daadwerkelijke vijanden zijn van het volk van Suriname.

  Wij doen het op de pof, totdat onze eigen fractioneer kolommen in place zijn en dat is eerlang!

  Nederland kampte eertijds met verraders/NSBérs. In Suriname moeten wij het stellen met “Redimussu’s”.


  Maak melding

 9. Een echte Redimissu’s is de man die jij als president hebt gekozen paramanpinto.
  Een NSBer zijn Hollanders de samenwerkten met de vijand.
  Als je naar de handelingen kijkt van Bouterse van 25 feb 1980 en wat hij zelf over zegt dan kan je niets ander constateren dat Bouterse Landverrader Redimissu is.
  Parmanpinto jij kent jou eigen geschiedenis niet. kan jij mij vertellen wat de winst in geld is van deze deal??


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.