Als halal verkocht vlees in Nickerie niet pluis

18

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 3 jan – Als halal verkochte frikadellen in Nickerie blijken achteraf een behoorlijke portie varkensvlees te bevatten. Geen enkele moslim die dat graag op zijn bord heeft. Dus is er aardig wat publieke deining ontstaan na de ontdekking. De autoriteiten zijn erbij gehaald. De politie reageerde in eerste instantie laconiek.

Als er vlees was gekocht in de winkel en het voldeed niet, was dat een zaak voor de gezondheidsinspectie. Maar naarmate meer moslims en de verscheidene islamitische gemeenten in Nickerie zich met de zaak bemoeiden, ging het dagen. De politie accepteerde de aanklacht en beloofde een onderzoek. Intussen is een petitie ingediend bij de districtscommissaris. Het kan er vooral niet in dat vrome burgers op zo’n manier gepakt worden.

Als goedgelovige verwacht je geen varkensvlees te kopen, ook als het frikadel heet. ‘Halal’ op een stickertje moet genoeg garantie geven. De zaak raakte aan het rollen toen een burger frikadellen kocht in een Chinese super. Hij vond het etiket verdacht en vroeg de eigenaar om rekenschap. Tijdens de discussie raakte de sticker los en las de man dat er varkensvlees in zat. De vraag is nu hoeveel anderen het bedrog geslikt hebben. De moslims spreken van een misdaad en eisen een justitieel onderzoek.

Bekijk ook:


18 REACTIES

 1. Ik vind dat men erg blij moet zijn dat men op deze wijze varkensvlees heeft kunnen proeven.Ik begrijp de opwinding niet als de varkens halal zijn geslacht.


  Maak melding

 2. Een vervelende zaak. Chinezen rommelen wel meer met levensmiddelen en een extra controle is hard nodig. Maar, kan Suriname niet beter zelf halal producten produceren? Dat moet toch mogelijk zijn.


  Maak melding

 3. Nee dat kan allemaal,het is suriname.Wedden dat dit in de doofpot wordt gestop.Er wordt totaal niet gecontroleerd,en vooral niet de importerende chinese producten.Zie maar al dat landbouwgif dat ten strengste verboden is in europa,dat kan en wordt allemaal nog in suriname gebruikt.B.O.G. een overheid,s instantie,gebruikt zelf,s nog giftige spul dat al jaren verboden is in europa.Ja treurig,triest,verschrikkelijk,maar wie of wat doen we er aan.We hebben zeer intellegente mensen aan het roer.Onze surinaamse broerders hebben er zelf voor gekozen.


  Maak melding

 4. jako,ik snap niet hoe jullie varkens vlees in jullie mond/lijf kunnen stoppen !Als je,je zelf lief hebt. Varkens vlees zit vol met ongezonde bacterieen.Persoonlijk raak ik het al jaren niet meer aan.Laat staan eten.

  Groet,ram ram,goeda hafies(veel wijsheid)


  Maak melding

 5. Anna_z: Met alle respect, maar er wordt in Suriname wel degelijk halal geslacht. De geimporteerde vleesprodukten uit het buitenland worden echter als halal verkocht. Staat veelal ook op het pak. Maar of dit wel zo is, is maar de vraag. Het is heel makkelijk om een halal-sticker op bepaalde produkten te plakken die niet als zodanig zijn gekwalificeerd. En daarmee gaat men dus de fout in.


  Maak melding

 6. In Suriname mag de chinees alles.Ik let op alles.Koop geen melkprodukten ,zeep,parfum en levensmiddelen uit china.Denk nog steeds aan de melamine in de babyvoeding.Ik raad een ieder aan om geen levensmiddelen uit china te kopen.Nieteens tefalpannen.Die zitten vol met giflaag.

  Danitia


  Maak melding

 7. ik vind ze zijn allemaal hypocriet,voor wat betreft het eten van vlees/vleeswaren.De varkens,cq veel dieren van anno 2012,zijn heel anders dan de middeleeuwse varkens en andere diersoorten.Op grond van tradities(geloof)zijn deze dieren onrein,dus niet consumeren.Als men zuiver reinvlees wil eten,moet men ook consequent zijn.LET WAT JE EET! Een varken is dat vanzelfspreken.Ga liever minder vet eten en versegroente eten en vooral meer bewegen…smakelijk eten.


  Maak melding

 8. Gelul allemaal welk dier wordt nou op een correcte wijze gevoed.
  Die mensen die halal eten , alle respect maar als je echt halal en goed vlees wil hebben dan moet je het zelf kweken en voeden en dan slachten want dan weet je wat je eet. Tegenwoordeig worden vleessoorten met eigen vlees gevoed.Dieren die een jaar nodig hebben om te groeien worden in 2 weken groot gemaakt met alle rotzooi en hormonen. Dus wat bedoelt men hier met halal, er is niks meer halal.
  A tang so


  Maak melding

 9. Theorie en Praktijk.

  Theorie : Hier gaat men van uit : men doet wat men zegt
  en wat men schrijft wordt niet anders bedoeld. De basis en uitganspunt is : VERTROUWEN. Dit is van belang om een gevoel van zekerheid en veiligheid te kunnen waarborgen.

  Praktijk : Hier gaat men vanuit : zoals dat is omschreven volgens : Theorie. Als dit niet meer in overenstemming is met elkaar is er ook geen VERTROUWEN meer aangwezig.

  Conclussie : Als theorie en praktijk niet in evenwicht is wordt het VERTROUWEN verstoord. Het VERTROUWEN gaat over in WANTROUWEN.

  In het dagelijks leven komt vaker voor dat het vertrouwen wordt verstoord. Hierdoor ontstaan meningsverschillen, ruzies en soms met grote gevolgen.
  Waar het meest voorkomt is in de politiek zowel nationaal als internationaal. Op dat niveau ontstaan diplomatieke rellen soms zelf oorlogen. In het nationale politieke landschap gebeurt het al tientallen jaren beloftes (theorie) worden niet nagekomen(praktijk). Soms kent men de gveolgen zelfs niet. Sommige politici missen het vermogen om een goed beeld te kunnen vormen wat de draagwijdte is van hun praktische handelen, welke niet overeenkomen met wat toen was afgeproken.

  In het geval van de frikansellen is het niet anders :
  De frikandel was aangegeven alszijnde halal (theorie) maar het bevat een niet halal vlees (praktij). Gevolg :
  ellende.

  Ik heb gesproken,

  In La Sombra del arbol


  Maak melding

 10. Ik denk dat deze chinees een aardig probleem heeft gecreeerd voor zich zelf en voor zijn gemeenschap. Hij heeft bewust of onbewust getornd met een principiele geloofs overtuiging van een groep, en dat puur uit winstbejag. Laten we hopen dat deze kwestie goed wordt aangepakt en als een eenmalig incident kan worden afgedaan.


  Maak melding

 11. Gewoon een fikse boete geven. Als de Surinaamse waren en voedselwet zou deugen dan zullen zulke praktijken minder voorkomen.

  Trouwens, een orthodoxe moslim eet sowieso niet zomaar vlees van een supermarkt of restaurant. Zeker weten geen bewerkte vleesprodukten.


  Maak melding

 12. Als een hindoe kippenworst of vegetarische worst zou eten, waar achteraf zou blijken dat daar rundvlees in zat, zou dit ook niet kunnen toch. Of zie ik dit verkeerd. Een alles eter, kan dit niet begrijpen helaas. Maar voor deze mensen is het echt serieus.


  Maak melding

 13. Het wordt met de tijd wel een gezellige boel in de republiek-Suriname.

  Het aantal blinde klippen slaat steeds verder om zich henen.

  Op dit moment kan een familie om redenen, die aan mij niet uit te leggen zijn, niet vredig begraven.

  Dan nu weer wel of geen halaal vlees. Waar zij wij eigenlijk mee bezig?

  Suriname de “Visivius” van Zuid-Amerika?


  Maak melding

 14. Donderdag 5 januari 2012 om 13:17 uur, door Paraman
  Het wordt met de tijd wel een gezellige boel in de republiek-Suriname.

  Het aantal blinde klippen slaat steeds verder om zich henen.

  Op dit moment kan een familie om redenen, die aan mij niet uit te leggen zijn, niet vredig begraven.

  Dan nu weer wel of geen halaal vlees. Waar zij wij eigenlijk mee bezig?

  Suriname de “Visivius” van Zuid-Amerika?

  PARAMAN, Ben je verdwaald ? Is pas het begin van het jaar. Nog dronken van de jaarwisselinf FEEST ?

  Ik heb gesproken,

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 15. Visuvius-vulkaan,
  Visuvius- windmolen.
  Ik neem aan dat jij het eerste mee bedoeld? die is geactiveerd door die criminele bende die nu aan de macht zijn in suriname.
  Wie kan zich de tijd nog herinneren dat vervuilde olie en pindakaas werd verkocht aan de burgers, vervuilde rijst en suiker in de hoogtij dagen van de revolutie.Paramanpinto dit soort berichten laten zien wat voor moreel verval plaats vinden in mij geliefde suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.