Waterkrachtcentrale moet in 2012 Surinaams worden

23

PARAMARIBO, 2 jan – De waterkrachtcentrale te Afobakka moet al in 2012 in bezit komen van Suriname. Dit stelt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. Er worden al voorbereidingen getroffen. De onderhandelingen met multinational Alcoa beginnen binnenkort.

De overname moet dan een kwestie van tijd zijn. “Wij hebben afgesproken dat wij in 2012 een commissie van deskundigen gaan samenstellen, die met hun mensen hierover gaan praten”, zegt Hok tegenover de Ware Tijd. Hij merkt een zekere bereidheid bij de tegenpartij. Dat zou dan een kentering betekenen na de aanvankelijke weerstand. Die ontstond na uitspraken van regeringsfunctionarissen, waaronder Hok zelf.

Bij de regering overheerst de mening dat de centrale met stuwmeer al Surinaams bezit behoren te zijn. De centrale zou al ruim tien jaar niet meer gebruikt worden volgens de aanvankelijke opzet. Die was onder meer het leveren van energie voor de aluinaardesmelterij. De smelterij is al jaren terug ontmanteld. Er wordt nu meer energie geleverd aan energiebedrijf EBS dan dat er bauxiet wordt geproduceerd. Suriname gaat voor volledige overname.

Bekijk ook:


23 REACTIES

 1. Paraman/Pinto,
  praat met Hok en gebruik al je overredings kracht om hem te weerhouden om dat zaakje over te nemen.Nog hebben wij vijf dagen in de week stroom.Ik ben bang dat er na een overdracht wij niets meer gaan hebben.Niet eens een stuwmeer.En dit alles alleen omdat er een’ bevriende’ ponton op het meer drijft.

  Cobie.


  Maak melding

 2. WEE!

  Overname is geen slechte zaak. Onderhoud is van enorm belang en dat kunnen we niet! WEE!

  Suralco gaat een forse vergoeding vragen wat we moeten gaan lenen en als we dat betaald hebben stort de stuw plus dam als een pudding in elkaar. Wij kunnen geen dingen bewaren door onderhoud te plegen. We maken alles kapot en daar zijn er te veel voorbeelden van die ik hier niet hoef te herhalen. We hebben liever een grote mond dan een grote voorraad energie.

  WEE! Weinig Efficient met Energie zijn wij.


  Maak melding

 3. Na enkele jaren van slechte onderhoud gevolg…dagelijkse stroomuitvalen, duurder electra en water rekeningen. Ma kut, is een gevolg van de keuze van de aanhangers …..dus leve Suribabwe.


  Maak melding

 4. Paraman/Pinto,
  praat met Hok en gebruik al je overredings kracht om hem te weerhouden om dat zaakje over te nemen.Nog hebben wij vijf dagen in de week stroom.Ik ben bang dat er na een overdracht wij niets meer gaan hebben.Niet eens een stuwmeer.En dit alles alleen omdat er een’ bevriende’ ponton op het meer drijft.

  Cobie.

  Jacobus

  Ben ik je ouwemoer wat schuldig?


  Maak melding

 5. Lijkt me rampzalig plan. Onderhoud is nu niet bepaald één van de sterkste punten van Surinaamse bedrijven…..

  Bovendien: geen geld voor onderwijs maar wel voor een dure waterkrachtcentrale…. Niet slim.


  Maak melding

 6. Mie Tah-tah. Tjeh potie. Ze trekken daar een te grote broek aan. Ze zullen vast enige deskundigheid hebben om de goed funktionerende waterkrachtcentrale enige tijd aan de praat te houden, maar ze missen gewoon de mentaliteit om het stelselmatig te onderhouden. Het wordt een ramp, dat garandeer ik je.


  Maak melding

 7. President Hugo Chavez Een arbitragepanel heeft beslist dat Venezuela oliegigant Exxon Mobil US$ 908 miljoen moet betalen. Exxon stapte na nationalisatie van zijn olieprojecten in Venezuela in 2007 naar de groene tafel. Het bedrag dat Caracas Exxon nu moet betalen is minder dan 10 procent van wat de oliegigant had geëist.

  De Internationale Kamer van Koophandel (ICC) in Parijs oordeelde dat de Venezolaanse staatsoliemaatschappij aansprakelijk was voor de activa van Exxon die zijn genationaliseerd. Venezuela had Exxon in september US$ 1 miljard aangeboden.
  De oliegigant zocht echter US$ 10 miljard als compensatie voor de nationalisatie van zijn upgrading project van ruwe olie in de olierijke Venezolaanse Orinoco-riem.

  Deze kwestie is één van de vele arbitragezaken die in behandeling zijn nadat de Venezolaanse president Hugo Chavez de nationalisatie van de bezittingen van een aantal oliebedrijven beval, waaronder Exxon en Conoco Phillips. “Ze moeten uitgelaten zijn, nu zij er zo goedkoop vanaf zijn gekomen. Het is zeker een Gelukkig Nieuwjaar voor Venezuela”, zegt Russ Dallen in Caracas Capital Markets. Een scheidsgerecht in de ICC nam het besluit. Volgens de regels van de arbitrage, zijn de beslissingen bindend.

  Beter resultaat
  Exxon hoopt op een beter resultaat in de volgende zaak, het Cerro Negro project. Ook dit project in zware olie is genationaliseerd. Een andere arbitragepanel is bezig met de verhoren in deze zaak. Een groot deel van de tot nu toe onbenutte reserves van Venezuela zijn moeilijker te verwerken zware olie, en de Venezolaanse regering wil graag haar staatsinkomsten verhogen met deze reserves.

  Analisten zeggen dat de agressieve nationalisatie strategie van het land, buitenlandse investeerders mogelijk hebben afgeschrikt en de olieproductie hebben verminderd. Maar ondanks de ontwikkelingen, die Exxon en Conoco Philips ertoe brachten het land te verlaten, zijn andere oliemaatschappijen blijven investeren.

  In 2010, hebben het Amerikaanse bedrijf Chevron en het Spaanse Repsol investeringsovereenkomsten ondertekend tot exploitatie van de hulpbronnen in de Orinoco-riem.

  Suriname moet Alcoa netjes verzoeken de dam over te dragen of zich houden aan de afspraken van toen , met twk aub. Mocht het met twk zijn dan kunnen wij de dam als-nog afkopen . Zoniet wordt het overdragen tegen 1 us dollar aan Suriname .


  Maak melding

 8. # 1 en # 2

  De koloniale mentaliteit zit zo diepgeworteld en brein-vullend bij jullie dat er absoluut geen plaats is voor geloof in eigen kunnen;
  “tjé póti ná wan sari”

  Haasten jullie je maar minder om weer eens zo’n minderwaardige reactie te plaatsen.

  Het oorspronkelijke kontrakt waarbij Suraclco/Alcoa voor 75 jaren eigenaar van de Waterkracht centrale is,was natuurlijk zeer slecht onderhandeld door de toenmalige regeerders.
  Aangezien de smelterij ontmanteld is en de centrale voor het grootste deel wordt gebruikt voor energie leverantie aan het EBS
  is het noodzakelijk dat Suriname vraagt om herziening van het kontrakt.
  Het kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn dat Suralco/Alcoa gaat fungeren als “de stroomopwekker” voor Suriname.


  Maak melding

 9. Je wordt zo langzamerhand moe van die zwartkijkers die geen geloof in eigen kunnen hebben en daarom alles in Suriname door het zg ontwikkelde buitenlanders beheerst moet worden. Natuurlijk ontbeert het ons aan voldoende kennis van zaken, maar elke kennis kan ingehuurd worden. Maar ja, we weten dat de meeste van die schreeuwers aan de noordzee zitten en gedurende honderden jaren ons dom hebben gehouden. Maar in deze tijd van globalisatie liggen de kaarten anders. Toch is het interessant te zien dat velen onder de Surinamers die domheid niet ontgroeid zijn. Met recht zijn dat de harde kern “redi Moesoes”. Klaag en scheld maar lekker verder. Deze regering gaat gewoon door met de ontwikkeling van Suriname.


  Maak melding

 10. Paraman/Pinto,
  mij noch mijn familie ben je wat schuldig.Zou ik niet eens willen.Maar jij hebt toegang tot de palu-isten en jij weet als geen ander waartoe zij in staat zijn.Als je de laatste productie in het land wilt redden dan is dit je kans.De armen die zich geen lichtmotor kunnen veroorloven zullen je dankbaar zijn.

  Stenaf,
  jij hebt zo veel geloof in je eigen kunnen dat je liever in Ned zit.So so lafoe.

  Cobie.


  Maak melding

 11. Het laatste stuk van het artikel luidt als volgt: “De smelterij is al jaren terug ontmanteld. Er wordt nu meer energie geleverd aan energiebedrijf EBS dan dat er bauxiet wordt geproduceerd. Suriname gaat voor volledige overname.”

  Het is te hopen dat deze “wijsheid” niet afkomstig is van Hok, want hieruit zou zijn “deskundigheid” blijken. Bauxiet wordt namelijk niet geproduceerd het ontstaat in de natuur. Waarschijnlijk wilde men zeggen: er wordt nu al meer energie geleverd aan EBS dan Suralco afneemt om bauxiet te winnen en aluinaarde en aluminium te produceren.

  Ik hoor die ‘pikin ingi boi’ aan Hok zeggen, “ Bauxiet no de moro? Wi srefi o meki bauxiet, wi o sor den Amerkan dat un no don”. Nu pas begrijp ik ook de recente ‘overval’ op de centrale gepleegd door onze ‘pikin ingi boi: a man ben wani tapu skreki dji Suralco’. Of de Amerikanen zo makkelijk bang te maken zijn als Tjekretjekre is echter de vraag.

  Surinamers zouden de centrale best wel goed kunnen leiden, alleen moet men het overlaten aan deskundigen zoals die werkzaam zijn bij Staatsolie, de ‘deskundigen’ in de regering moeten het uit hun hoofd laten politieke nietsnutten te benoemen (accommoderen noemt men dat) om de centrale te leiden, doen ze dat wel dan kun je alvast je kokolampu’s uit de kast halen en alle elektrische apparaten als schroot verkopen.


  Maak melding

 12. Dit experiment zal suriname de das om doen.
  De amerikanen hebben in de krachtcentrale enkele high tech onderdelen die nergens op de wereld nagemaakt kunnen worden.
  Als deze boere zonen denken dat ze met een zacht eitje te doen hebben, zullen ze van een koude kermis komen.
  Die oliedronken meneer van venezuela heeft genationaliseerd en heeft grote groepen in venezuela ongelukkig gemaakt.
  Dat land heeft het grootste aantal moorden in onze regio.
  Mr Hok moet niet denken dat de krachtcentrale te vergelijken is met een hoenderHOK.


  Maak melding

 13. tTheo: Hou op met je geciteer uit bronnen die we allang weten. Je praat alleen maar goed wat slecht is. Dat kankergezwel uit Venezuela zal uiteindelijk de doodsteek voor Suriname betekenen. Chavez is niet de president van Suriname, hoor! Een land dat het grootste criminaliteitsgehalte heeft, met de meeste moorden per dag (56), daar wil je toch niet mee geassocieerd worden? Kom op nou, Venezuela is failliet, financieel en mentaal! Kijk naar landen die het wel goed doen, maar beslist NIET naar Venezuela! Een grotere rotzooi kan je niet bedenken.


  Maak melding

 14. Het moet bovenal een weloverwogen besluit zijn. Die yankees zijn best wel in staat om die overigens zeer gecompliceerde turbine technologie te sabotteren.

  De Panama-kanaal zone is daar het voorbeeld van. Pompen, die binnen luttele minuten enorme hoeveelheden water kunnen verplaatsen.

  Het is geen Surinaams eigen techniek, so be carefull!!!


  Maak melding

 15. Ik weet mij te herinneren dat enkele jaren terug er reeds sprake van was dat Suriname deze waterkrachtcentrale voor het symbolisch bedrag van 1 dollar of gulden kon overnemen, maar Gregory Rusland en de NPS waren bang voor deze grote stap en hebben er niets mee gedaan.

  Het is niet voor niets dat president Bouterse er een onaangekondigd bliksem bezoek heeft gebracht met in z´n kielzog één bobo van Wartsila/Finland.

  Deze regering heeft reeds door dat als je zelf niet over bepaalde kennis beschikt, je deze moet inkopen of inhuren.
  Het oude gelul van het NF; “we hebben genoeg deskundigen in huis”, werkt absoluut niet in deze nieuwe setting. Zie het resultaat van de ‘eigen deskundigen’ bij de bouw van de bruggen over de Saramaccarivier en bij Carolina.

  Met het Tapajai project in het verschiet vind ik dit nogmaals een zeer goede move van deze regering.


  Maak melding

 16. On the other hand kan die Afobakka-centrale niet fragieler zijn dan die staatsolie-raffinaderij te Houtuin, die volledig in Surinaamse handen is.

  Wij vliegen toch ook zelfstandig op de Mid-Atlantische route. Jammer dat wij het steeds moeten doen met afdankertjes van de KLM/Air-France.


  Maak melding

 17. De tijd van koko-lampoe komt zeker terug dankzij die dong stong boerikie’s.Vele baby’s gaan nu op de buurman lijken, dat werd vroeger toch verteld in die koko-lampoe periode.Het wordt spannend,dan zijn de kippetjes ook om 7uur in hun HOK.

  Danitia


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.