Suriname mag rekenen op terugkeer dienstplicht

31

PARAMARIBO, 2 jan – De militaire dienstplicht komt sowieso terug. Dit zegt minister Lamuré Latour van Defensie. De voorbereidingen zijn op schema. Het betreffende wetsvoorstel is al af en gaat nu door de ambtelijke machinerie. Het is een kwestie van tijd.

Het voorstel was nodig vanwege de aanpassingen. “Het wordt een totaal nieuwe opzet. Maar je mag op je hoofd gaan staan. De dienstplicht komt”, zegt Latour tegenover de Ware Tijd. Het laatste is een kennelijke reactie op kritiek vanuit de oppositie. Die vindt de dienstplicht een nare nasmaak hebben na de ervaringen uit de jaren tachtig. Onder meer wordt gewezen op rekruten die zogenaamd een zonnesteek hadden opgelopen.

Achteraf bleken sommigen zo afgetuigd dat ze bezweken. Ook de rekrutering tijdens de oorlog tegen het Jungle Commando geldt als argument tegen. De vaak als selectief overkomende rekrutering is ook een bezwaar. Het zijn vaker de niet gegoede burgers die het moeten ontgelden. Volgens Latour is de selectieprocedure aangepast. Het bijbrengen van discipline voert de boventoon. Vooral de zogenaamde hangjongeren gelden als doelgroep.

Bekijk ook:


31 REACTIES

 1. Met een elementaire opleiding bij het leger zijn ze beter toegerust voor hun taken.Zoals het roven en bestelen van burgers.Misschien wordt de pleegzoon zelfs commandant van deze op te richten eenheid.De elite rovers brigade.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Geen geld voor onderwijs maar wel voor invoering dienstplicht…. Kan iemand ( Anna_Z, Parapino) mij de logica hiervan uitleggen……..


  Maak melding

 3. Staat?

  Suriname is heden ten dage een Militaire Dictatuur dat grote pogingen doet om een Democratische Staat te zijn.

  Met invoering van de dienstplicht gaan wij de militaire macht onder jongeren in ons land uniformiceren. Een uniform verandert mensen in denken en hun doen. Dienstplicht kan goed zijn om jongeren te disciplineren maar dan moet het wel in een Democratisch land geschieden. En dat is Suriname niet!
  Een president die alle Recht aan zijn laars lapt staat geen democratie voor. Integendeel!

  De financiering van de dienstplicht is nog niet rond. Als men maar niet met die geleende 50 miljoen dit gaat financieren, want dan gaan we behoorlijk failliet.


  Maak melding

 4. Zet dan op elke hoek van de straat een oproep zodat de hangjongeren, waar het om te doen is, kunnen reageren en laat de rest van de jeugd met rust (met onwillige honden is het kwaad hazen vangen).

  Hangjongeren zullen maar al te graag in het leger opgenomen willen worden, misschien schoppen ze het, net als hun grote voorganger, ook eens tot president van het een of ander.

  Als ik zonen had zou ik willen dat ze zo ver mogelijk van het leger bleven.

  Een leger erop na houden is voor Suriname nog zinlozer en geldverslindender als het ‘standby’ houden van een SLM vliegtuig voor sporadische uitstapjes van regeringsleden naar de regio. Zinlozer omdat de kans dat Suriname een oorlog zal moeten voeren (en zal kunnen winnen) in de naaste toekomst praktisch nul is. Suriname moet er alles aan doen om te voorkomen dat we in een oorlog verzeild raken. Geef het geld liever uit aan het onderwijs, waar men op wil korten.


  Maak melding

 5. Zo zijn vele afrikaanse landen verworden wat ze nu zijn.een dagelijks schouwspel voor allen die daar wonen en de wereld. Toen in den beginne vele van deze afrikaanse misleiders hun achterban en aanhang een worst voor de neus hingen,,krijsten ze net als die dolle aanhangers van deze moordenaars…baas en lon foer pres. Ma kut.het gaat voorzeker deze richting op met de paarse gammele na dedesma partij karavaan….SURIBABWE.


  Maak melding

 6. De volksmilitie wordt in ere hersteld dames en heren.Privé legertje van DDB.
  Blijven jullie maar lekker slapen daar in die Bouta-Dictatuur.


  Maak melding

 7. Er is genoeg te doen in suriname. De straten zijn vies , kapot.
  Riolering en kanalen zijn verstopt.
  Alle jonge mannen en vrouwen tussen 18 en 40 jaar die niet naar school gaan of geen werk hebben kunnen best voor het geld dat ze jongemensen weer zullen verplichten voor de dienstplicht,ze kunnen inzetten voor het land.
  Bouterse wilt investeren in de dienstplicht en verwacht dan dat deze jongemannen voor de NDP zullen stemmen. en royaal zullen zijn.

  Bouterse is niet op zijn achterhoofd gevallen , maar denk aan de toekomst, vooral nu Satokhi een geduchte tegenstander wordt. Ik zou de jonge mensen in suriname zullen voorstellen om vooral nu voor de VHP te gaan, massaal en laat KTPI, NPS en al de andere stommepartijen lost.

  groet,
  alfa


  Maak melding

 8. het doet me denken aan het liedje van traffasi…mi gwa sranang go soekoe wan wroko…BOUTA TAKI WROKO DE…..hahahaha..wat een zielige vertoning daar hoor..


  Maak melding

 9. DDB gelooft er heilig in dat dienstplicht de vervanger moet zijn tot opvoeden. Kan er best inkomen als je bedenkt dat zowel zoon als stiefzoon top criminelen zijn. Hij trouwens ook maar goed wat hij doet (incl moorden en drugs) is goed. Dat heeft een groot deel van het volk zelf aangegeven door voor hem te stemmen. Er komt nog meer uit zijn koker. 2012 is het jaar waarin de mens zich zal verzetten tegen (on)macht


  Maak melding

 10. Het middel staat in geen verhouding tot het doel en is beslist niet gewenst.

  Door ze dienstplichtig te maken komen ze onder het militairrecht en valt werkwijgering onder de noemer desertie. Dat staat in geen enkele verhouding.

  Waarom niet gewoon een sociale dienstplicht met een passende rechtspositie gebruiken. Nu biedt het zelfs de mogelijkheden om misbruik te maken van de het feit dat deze jongens onder het militairrecht vallen. Ze kunnen de meest vreemde opdrachten krijgen en deze niet wijgeren ivm de desertie-zwaar van damocles. Dit is niet gewenst. Dit nodigd uit tot misbruik van macht.


  Maak melding

 11. Persoonlijk ben ik tegen welke dienstplicht dan ook. Een beroepsleger heeft mijn voorkeur boven het verplichten van jongeren om als kannonenvoer te dienen als het mis gaat. Ik ben wel voorstander van het versterken van defensie, modernisering van het leger en meer mogelijkheden voor jongeren. Natuurlijk heeft onderwijs prioriteit maar het kunnen verdedigen van Suriname is net zo belangrijk.


  Maak melding

 12. Dienstplicht is niet eens noodzakelijk. Als defensie de deur op een kier zet stromen meer gegadigden binnen dan het leger lief is. Probleem is dat die jongeren e njang a marangwana wreed! Daar worden ze natuurlijk heel vaak op afgekeurd.


  Maak melding

 13. Met een elementaire opleiding bij het leger zijn ze beter toegerust voor hun taken.Zoals het roven en bestelen van burgers.Misschien wordt de pleegzoon zelfs commandant van deze op te richten eenheid.De elite rovers brigade.

  Cobie.

  Van een notoire NPS’er mag geen positieve reactie worden verwacht. Het zijn trouwens niet de mensen, die echt houden van aanpakken.


  Maak melding

 14. Grappig.Waarom begint Latour niet eerst bij zijn fam en de rovers die momenteel op Santo Boma logeren.Dat soort figuren zijn goed om als kanonenvoer te dienen.Er zijn zat ndp-criminelen die hier en daar rond lopen en mensen beroven.Zullen ze niet eerst daar beginnen?Laat onze kinderen rustig naar school gaan, want zij moeten later zorgen voor een schoon Suriname.
  Latour ga rustig slapen en droom van je militairen hoor jongen.Mischien denk je dat je hiermee gaat scoren.Je bent belachelijk.

  Danitia


  Maak melding

 15. Alle beschaafde landen schaffen de dienstplicht af. Het toppunt van beschaving is de complete afschaffing van het leger, hoe achterlijker en primitiever het denken van de leiders van een land, hoe krampachtiger men in dat land aan de diensplicht vasthoudt. Met de herinvoering van de dienstplicht doet Suriname een reuzenstap terug naar de tijd van het barbarisme.

  Barbaren zien in elke niet stamgenoot (elke buitenlander) een vijand, alle jonge mannen van de stam zijn verplicht de stam te verdedigen tegen de talloze externe vijanden. In de periode voor de Verenigde Naties was dit misschien rationeel gedacht nu is het stom, vooral voor zo’n klein landje als Suriname, je kunt veel beter je hoop vestigen op de arbitrale capaciteiten van de VN om je tegen externe vijanden te beschermen in plaats van tegen relatief hoge kosten zelf een krakkemikkig leger er op na te houden.


  Maak melding

 16. Beste Anna_Z “Ik ben wel voorstander van het versterken van defensie, modernisering van het leger”

  Graag hoor ik van je wat volgens jou het nut is om tientallen miljoenen USD te steken in een leger dat nooit gebruikt gaat worden. Zijn er geen zinvoller bestedingen zoals onderwijs????


  Maak melding

 17. @ Henk Molenaar, het nut van deze tientallen miljoenen SRD’s of USD’s is dat je bepaalde drop out’s (die door Vene en z’n team zijn gecreeerd) via deze dienstplicht kan filteren voor een bepaald beroep of specialisme want een ieder heeft z’n specifieke kwaliteiten.

  Tijdens de regeer periode van het NF zag je toch rond schooltijd jonge kinderen die in de klas hoorde te zitten, gewoon op straat rond hangen, end ruk bezig nits te doen. Niemand bekomerde zich om deze jeugdigen. Nu enkele jaren laten zijn ze 14 t/m 20 jaar en hebben ze geeneens een lbo getuigschrift of certificaat.
  Met deze dienstplicht krijgen ze dus (op hun 18e jaar) nogmaals een kans om bv, chauffeur, monteur, kok, IT specialist, logistiek medewerker, etc etc te worden om alsnog wat van hun leven te maken. Ik denk dat het gros van deze jongens ook tevreden hiermee zullen zijn.


  Maak melding

 18. Marron gemeenschap in verzet tegen rechterlijk vonnis
  ..deze afstammelingen uit afrika zullen zich massaal aanmelden voor de dienstplicht. Wanneer na enkele maanden of jaren er geen gevolg zal worden gegeven aan hun zgn traditionele wil, zou dit ooit kunnen uitmonden in burgelijke ongehoorzaamheid. Gevolg een coup…ten deze marionettenregering…..op naar Suribabwaanse, Somalische wantoestanden. Men heeft gezien en gehoord hoe roemrucht de misdaad is geworden door het kiezen van onberechte misdadigers, men heeft de leugens van bepaalde illuminatie en bepaalde geestelijke leiders als zoete koek gegeten op de berm. Niemand had gedacht dat Lon en co samen met Salami een rol zouden gaan spelen bij het vormen van deze regering. Vol bewondering is de achterban van Lon. Ze kiezen daarom vroeg of laat ook voor dit rolmodel………misdaad. Wee degenen die stemden op deze warlords. Wie het niet willen zien of horen zullen het meemaken. Back to the eigthies, maar dan zevenmaal erger.


  Maak melding

 19. VIRAGO 535

  De Dienstplicht is een fantastisch Idee om de hangjongeren nationalistisch en gediciplineerd te hebben voor een periode van 18 maanden.De jongeren leren dan ook om binnen werkstructuren,en geuniformeerd met andere culturen en gewoontes om te gaan. Ze beschikken dan over een salaris en kunnen na hun Basis militaire training,kader trainingen volgen en verder specialiseren; in bijvoorbeeld de Zuid grens bewaken of het binnenland beschermen tegen illegale Goudroof van buitenlanders.Zodoende worden ze geen BEllboy of enig ander laaggeschoolde kracht.

  Door de Grensposten te beschermen tegen de illegale binnenkomst van Goudrovende vreemdelingen kan het ongerept natuurschoon van Suriname behouden blijven!!!!!!


  Maak melding

 20. Jullie (mis)leider heeft ook zijn dienstplicht in Holland vervuld, en is hem daarna omdat hij niets anders kon de gelegenheid geboden om eem sportopleiding binnen defensie te volgen. behalve nationalisme voor su. heeft het hem echter alles behalve dicipline, of moreel besef bijgebracht.
  Het geld kan ook gewoon in opleidingscentras voor dropouts gestopt worden dan zijn ze ook van de straat.
  En wat betreft die goudrovende vreemdelingen die sur zouden binnenkomen, nou die rovers zijn binnen de sur. samenleving ook prominent aanwezig ook binnen de top van het land , dus misschien moeten die maar eerst het goede voorbeeld geven.


  Maak melding

 21. Wat velen hier niet willen inzien of begrijpen is dat Bouterse een slechte verleden heeft wat de dienstplicht aangaat hij veel jonge onervaren dienstplichtige militairen de dood ingestuurd en we weten wat deze man heeft gedaan met zijn militaire macht in de jaren 80 en aan de handt hiervan vindt ik het de normaalste zaak van de wereld dat er mensen zijn die zich afvragen waar dit naar toe zal leiden en waarom al die haast.


  Maak melding

 22. Ik snap deze hele ballingen-heiza niet.

  Op dit moment zijn die jongeren niet te weerhouden om de kazerne poorten binnen te dringen. Daar is geen dienstplicht voor nodig.

  Het aantal vrijwilligers dat zich dagelijke aanmeldt bij het ministerie van Defensie is vele malen meer dan het Nationaal-Leger kan handelen.

  Als er 50 mannen/vrouwen nodig zijn worden er 300 personen opgeroepen.

  Je kunt zien dat deze sombies niet in Suriname wonen.


  Maak melding

 23. @determinaal
  je hebt na je bouta syndroon nu ook een afrika syndroon opgelopen; veel kan er niet meer bij hoor.

  en nu terzake.
  Het is zeker geen slecht idee om weer de dienstplicht in te voeren, die jongens lopen toch maar rond, zo worden ze in het gareel gebracht, leren wat, doen ervaring op en leren het land kennen kortom alleen maar winst voor zich en voor de gemeenschap. Het kan tevens dienen als voortraject ter opleiding van de beroeps- krachten die Sur. straks zo broodnodig heeft voor de vele op stapel staande projecten.
  Uiteindelijk zullen er zeker ook genoeg overblijven die gaan voor een baan in het leger ter bescherming van volk en vaderland.


  Maak melding

 24. Milton Fleur, deze regering zal door het korten op het onderwijs ervoor zorgen dat het leger drop outs heel snel gaat groeien. Daarna worden ze volgens jou wel in het overtollige dienstplichtleger op gevangen. Maar zelfs jij zal moeten toegeven dat het idioot is om eerst te korten op het onderwijs, waardoor het probleem van de drop outs groter zal worden dan in de tijd van Vene en ze daarna dwingen in het leger te gaan. Wie is er nu gek?

  Ik zou als president al het geld voor het overbodige dienstplichtleger investeren in de verbetering van ons onderwijs. Maar aangezien ik niet zo ‘briljant’ ben als Bouta, zal zijn NDP aanhang het niet met me eens zijn. De leus: “Sranan sa wini” zullen we binnenkort moeten veranderen in: “Sranan sa go na olo”.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.