Centrale Bank van Suriname: inflatie de uitdaging

5

PARAMARIBO, 2 jan – Inflatie zal ook in 2012 de grootste uitdaging beteken in economisch opzicht. Volgens de Centrale Bank van Suriname, CBvS, is een inflatie van hooguit zes procent mogelijk aan het eind van dit jaar. Dat zou een aanmerkelijke afwijking betekenen van de huidige trend.

De afgelopen jaren kwam de jaareinde-inflatie steeds boven de tien procent uit. Dat heeft vooral gelegen aan de gewoonte van de grootste werkgever, de overheid, om loonsverhogingen te geven. Nu worden mogelijkheden gezien te breken met die traditie. Er zijn wel voorwaarden. “Het collectief gedrag op het gebied van de lonen zal cruciaal zijn voor het bereiken van deze prestatie. Keer op keer is bewezen dat prijzen een vlucht nemen, onmiddellijk nadat onevenredige loonsverhogingen plaatsvinden.”

Een stijgend prijspeil verzwakt ook de concurrentiekracht van de economie. ”Als dat gebeurt, dan snijden wij ons ernstig in de vingers”, stelt de bank. Consumptiepatronen moeten absoluut bedwongen worden. Dan kunnen hooguit de impulsen van buitenaf nog een rol spelen. “Een laag inflatiepercentage blijft echter binnen bereik, mede vanwege de vooruitzichten dat de autoriteiten, gegeven de huidige stand van zaken in de economie, geen aanleiding hebben tot doorvoeren van ingrijpende maatregelen op korte termijn.”

Bekijk ook:


5 REACTIES

 1. Niet de inflatie, maar de komende onvermijdelijke devaluatie, wanneer straks het volk de megaschulden gaat moeten aflossen. De domme aanhangers verdienen het om als slaven deze schuld gemaakt door megalomanen af te lossen, en dat zal generaties lang duren. Want het motto van deze leiders en het gros van degenen die deze marionettenregering uitmaken denken….na ons de zondvloed. Ze hebben in de jaren tachtig en negentig al bewezen waartoe ze in staat zijn. Leegroven van de staatskas en het volk zware decreten opleggen. Is gewoon nog een kwestie van tijd voordat dit gebeurd. Eerst gaan ze de grondwet wijzigen ten bate van zichzelf. Dit land verwordt zeerzeker Zimbabwe in Z.A. maar dan met een dimensie erbij……Surimisdaadbabwe


  Maak melding

 2. # 1

  Je hebt misschien wel gelijk dat Suriname
  op Zimbabwe gaat lijken.
  Jammer genoeg voor jou niet in de zin van je eigen waanbeeld, gezien door je blinde ogen, maar wel vanuit de realiteit zoals het nu is.

  In plaats van HAAT reacties hier te deponeren kan je je tijd beter besteden om je zelf te orienteren over wat er in de verschillende landen plaatsvindt.


  Maak melding

 3. Leg dat maar eens uit aan mensen op b.v. Abra Broki, Hanna’s Lust en gebieden als Texas, enz. Ze snappen er geen moer van. Hoe ksn dat nou? Opeens is alles duurder geworden. Ja mensen, deze regering hebben jullie gekozen, dus je zult de consequenties moeten aanvaarden. Wat jullie moeten doen? Nou, wat denk je van roofovervallen, diefstal,enz.?


  Maak melding

 4. “Een laag inflatiepercentage blijft echter binnen bereik, mede vanwege de vooruitzichten dat de autoriteiten, gegeven de huidige stand van zaken in de economie, geen aanleiding hebben tot doorvoeren van ingrijpende maatregelen op korte termijn.”

  In elk systeem, ook economisch, worden bepaalde groeperingen in de samenleving getroffen indien er maatregelen worden genomen. Voor hen zou het op zijn plaats zijn om het nodige steun in het leven te roepen opdat zij bestand zijn tegen de gevolgen van de genomen maatregel. Dit is een uitvloeisel van oorzaak en gevolg. Is hieraan gedacht ?

  Ik heb gesproken,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.