Suriname krijgt eigen stabilisatie- en spaarfonds

15

PARAMARIBO, 1 jan – “Voor het verduurzamen van inkomsten uit natuurlijke hulpbronnen, mag ik u informeren dat nog deze maand een Interim Sovereign Wealth Fund zal worden opgericht.” Dit zei president Desiré Bouterse in zijn nieuwjaarsboodschap. Het betreft een stabilisatie- en spaarfonds om “tijden van tegenspoed te kunnen overbruggen.”

De eerste inleg in het fonds is twintig miljoen dollar. “Het zal ook een goede basis zijn voor economische ontwikkeling ten behoeve van vele generaties na ons.” Het beheer komt in handen van de monetaire autoriteiten, de minister van Financiën dus en de Centrale Bank van Suriname. De economische vooruitzichten lijken goed genoeg: “Ik mag u wijzen op de directe buitenlandse investeringen in goud, bauxiet en aardolie.”

Dat moet niet alleen de nationale inkomsten vergroten. Ook de werkgelegenheid krijgt er een flinke push mee. Kennelijk is er in het nieuwe jaar geen ruimte meer voor excuses: “Wij zullen geen stagnatie mogen ondervinden van eventuele tekortkomingen of achterstanden die er waren aan het begin van onze regeerperiode.” 2012 moet het ‘jaar van actie en prestatie’ worden. “Het jaar waarin wij alles in het werk zullen stellen om de aan u beloofde verbeteringen in versneld tempo te realiseren.”

Bekijk ook:


15 REACTIES

 1. Sterkte en succes; Ik weet zeker dat het zal lukken en ben blij met al die positive signalen van deze regering.
  Groetjes
  ReddFoxx and Crew


  Maak melding

 2. De governor van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, vindt dat de overheidsbestedingen niet waren afgestemd op de inkomsten. Suriname heeft volgens de monetaire autoriteit in het verleden zijn extra voordelen uit de grondstofprijzen gebruikt voor acute overheidsuitgaven. Volgens hem moest er een buffer in de vorm van een ‘stabiliteitsfonds’ worden opgebouwd.

  Dit zei Hoefdraad op de 52ste jaarvergadering van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in Calgary, Canada. Hij woonde samen met minister Wonnie Boedhoe van Financiën de vergadering bij. Dit zegt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in een persbericht. De monetaire autoriteiten hebben ook bilateraal overleg gevoerd met het IDB-management waarbij de portefeuille van Suriname werd besproken. Zij hebben ook overlegd met andere lidlanden waarmee Suriname intensieve betrekkingen onderhoudt.

  Meevallende grondstofprijzen

  Hoefdraad gaf aan dat, ondanks deze economische tekortkomingen “we nog altijd gezegend zijn met wederom meevallende grondstofprijzen en investeringen in de reële economie die een economische groei van 5% voorspellen in 2011. In de komende jaren zijn grote investeringen gepland in de goud-, bauxiet- en oliesector die tegen 2015 een enorme push moeten geven aan ons groeipotentieel.”

  In deze periode is ook de ‘4th Meeting of Finance Ministers of the Americas and the Caribbean’ gehouden waarin de minister van Financiën heeft geparticipeerd. Tijdens overleg met het Internationale Monetair Fonds (IMF) in Calgary zijn de recente ontwikkelingen op monetair gebied en de overheidsfinanciën in Suriname aan de orde gesteld.

  Op de jaarvergadering zijn er verschillende discussies en seminars gehouden over actuele internationale ontwikkelingsvraagstukken. Centraal stonden de uitdagingen uit hoofde van herstel van de wereldeconomie en het economisch beleid dat hierbij nodig is voor de landen uit Latijns Amerika en het Caribisch gebied. De landen werden erop gewezen dat het gevaar van inflatie als gevolg van gestegen grondstofprijzen in combinatie met begrotingstekorten vraagt, om prudent monetair en overheidsfinancieel beleid.

  Buffers opbouwen

  Sommige landen ervaren nu door dezelfde hoge grondstofprijzen ook toename van kapitaal instroom. Gewezen wordt op de noodzaak voor het in de gaten houden van middellang en lange termijn beleid. Het voeren van een prudent begrotingsbeleid om zodoende buffers op te bouwen, door creatie van stabilisatie fondsen en ‘sovereign wealth funds’ om tijden van economische crisis te overbruggen.
  Op de vergadering werd aangehaald dat de Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (LAC) vergeleken bij de andere landen van de wereld de huidige crisis relatief beter hebben doorstaan. Desalniettemin bestaat er vanwege de grote verschillen in de omvang van economieën in de LAC een behoefte dat ook de IDB een ‘welvaartsfonds ’ opricht om de kleinere zwakkere landen van de LAC beter te kunnen ondersteunen. De rol van Public private partnerships en de bijdrage en rol van de andere financiële instellingen zoals de Wereldbank en IMF werden benadrukt.

  In 2010 had de governor van de centralebank 5% economische groei beloofd in 2011 en dat heeft hij ook waargemaakt Punt . In 2012 zal het veel beter gaan met Suriname , Omdat er Slimme mensen daar zitten . Voor de goede orde ik praat niet met pieterbazen .


  Maak melding

 3. Sterkte en succes; Ik weet zeker dat het zal lukken en ben blij met al die positive signalen van deze regering.
  Groetjes,

  Sterke statement Redfox and crew!!!

  Mensen, die zich oprechte Surinamers noemen zien ons liever in de afgrond verdwijnen.

  Nochtans het kan verkeren.

  Eertijds zouden wij ook brood met brug eten, korte tijd later moesten uitgerekend die slapjanussen node gebruik maken van die brug(gen).

  Para-Pinto en crew


  Maak melding

 4. ??????. Waar gaan ze de 20 miljoen vinden? Zeker lenen? En dat het beheer in handen van de minister van Financiën dus en de Centrale Bank van Suriname komt zeg mij niks. DDB heeft het schrikbewindvermogen om te doen en te laten wat hij wilt. Dus als hij uit het fonds graait voor eigen (persoonlijke) doelen is er helemaal niemand die hem (uiteraard met een wapen in zijn hand) zal durvn tegenhouden. Dit stukje ongeluk heeft zichzelf boven de wet en buiten de orde geplaatst. Ik hoop dat hij ooit per ongeluk op een makkasnekie trapt.


  Maak melding

 5. De zoveelste aasgier,van suriname,miljoenen zei die..ohhh poes neerzetten om melk te bewaken,ha..ha..man arme volk,die trappen er weer in.Nee,er staat nog geen echte man op om suriname te te redden.


  Maak melding

 6. Niks komt voor zijn tijd.Chavez is er als voorbeeld.Van het jaar hebben ze verkiezing in Venezuela.Er wordt al gesjoemeld en bedreigd.Dat hij de verkiezing zal winnen staat zeker(Systeem Ghadafi en Sadam Hoesein), maar als hij nog gaat regeren is een grote vraag.Nog ongeveer 2 jaren te leven, gaat hij nu de schuld geven aan de Amerikanen.Lollig.Hoe gebeurd dat?Heb geduld.Aan alles komt er een einde.Bishop,Sadam Hoesein, Amin, Ghadafi,ga zo maar door.Het Volk van SU zal eens juichen.Ik zeg n.l. dit:Begi Gado langa libie foe sjie sani na grontapoe.

  Danitia


  Maak melding

 7. Nieuwe bloed genoeg en nog belangrijker ‘geestverwanten’ die DNA breed Sinterklaas en pieterbaas een trap onder hun reed geven , oprotten uit Suriname!!! . Maar natuurlijk zijn de lage pietbazen telleurgesteld . Jammer genoeg kunnen wij de verloren zielen niet helpen . Want zonder de Sinterklaas kunnen de pieterbazen niet functioneren . Niet voor niets noemen de blanken ze de ‘ziele pieten’ . Wat zouden deze ziele pieten graag blank willen zijn .En toch zullen zij tot hun levens-dagen zo zwart blijven als roetmop .

  Verder neemt de kleine man de macht langzaam maar zeker over van de kapitalistische racisten . Bovendien is het genoegzaam bekend dat de nazaten van de racistische europeanen de macht hadden in tal van Z-Amerikaanse landen . Aan die Macht wordt nu langzaam maar zeker een eind gemaakt . Dus ook daar wordt Sinterklaas en pieterbaas verdreven.


  Maak melding

 8. Alleen oliedomme mensen geloven in deze sprookjes. Liever daden van realisatie dan djaffen. Na anderhalf jaar djaffen is gebleken om welke aasgieren en parasieten het gaat. Kijken we in hetndpkamp,Ktpi.PL en Abop…dan was het een zware strijd om lijfsbehoud ter voorkoming dat deze omgekochte marionettenregering als een zeepbel uit elkaar zou spatten. Een nieuwe dimensie, dat van een betaalde voorspoedprediker moest het geheel nog verfraaien om domme gelovigen te laten geloven dat GOD heeft gezorgd voor deze leiders. Ze hebben nu de leiders die ze verdienen. Onberechte moordenaars en leugengeesten.


  Maak melding

 9. Het fonds zal worden beheerd in een afrikaans land?
  Hoe dan? Hun partners in crime van Libie Ghana Oeganda etc zijn toch al verdreven?
  O maar wacht ik vergeet de leider in Zimbabwe die is er nog.


  Maak melding

 10. Niemand zal oprotten uit Suriname.Niemand zal dit land verlaten om een dictator.Niemand zal hem en zijn aanhang hun zin geven.Wil je de waarheid over Chavez en de rest niet horen.Doet dat jou zo een pijn.Zie je niet dat je dom bent.Vergeven kan je als iemand een keertje een fout heeft begaan.Mischien ooknog een tweede keer.Maar 31 jaren steeds moorden ,bedreigen en liegen.Nee, God houdt niet van zulke mensen en ook niet van zij die hem aanhangen.Die zijn ook medeplichtig.Als jij een goed mens bent en van je leider houdt zal je moeite maken hem tot andere gedachten te brengen.TTheo, dan ben je een echte man met een grote bal.Ik ga niet naar de kerk omdat ik heilig ben of doe alsof ik Moeder Maria ben.Mijn Voorganger leert mij positieve dingen.Niet moorden,liegen,bedriegen of het volk onderdrukken/uitbuiten.Dat doet wel de kerk van jullie(Bonoe Kerkie) Ik zeg niet dat ik heilg ben.Ik wil ook mijn commentaar geven.Jullie voorganger of bischop mag zich niet met politiek bemoeien.Hij moet zich houden aan Gods woord, de kerk en niet voor een dictator bidden.Dat is in strijd met de wet van GOD.

  Danitia


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.