Een jaar of het jaar

8

PARAMARIBO, 1 jan – Nog terwijl het feestgewoel wegebt, zal menigeen zich bewust zijn van het gewicht van het nieuwe jaar. Licht zal het niet worden, en het is dan ook goed dat velen onder ons nuchter genoeg bleven. Suriname kan het volgens sommigen goed doen, beter zelfs. Maar het leven aan de rand is nog te zeer het enige grijpbare voor zo velen.

Ook dat is het zalige, switi Sranan. Natuurlijk, het individualisme, de neiging in onszelf terug te keren, is een trend van overal. Een ieder moet voor zichzelf kansen weten te scheppen en ‘er wat van zien te maken.’ Toch is het liberale denken een voor Suriname nog veel te hoog gegrepen filosofie van leven en handelen. Frappant genoeg, zijn het onze politici zelve, die ons dat steeds in peperen. Zolang die het niet voor het zeggen hebben, zijn wij het “arme volk.”

Dus zal er in het politieke kamp altijd wel een deel te vinden dat vasthoudt aan onze hulpeloze onbeholpenheid. Altijd. En waarom ons dát niet laten wel gevallen? Het is dan ook met de meest fantastische verwachtingen dat we 2012 binnen treden. In elk geval één opzicht dus waarin het nieuwe jaar niet verschilt van al die voorgaande jaren. Aan wie of wat zal het nu liggen 2012 wel te maken tot het jaar der jaren? Het jaar waarvan ze nog jaren later zullen zeggen: “Dat wás het verschil!”

Bekijk ook:


8 REACTIES

 1. Een jaar of het jaar, zoals alle voorgaande jaren.

  Velen verheugen zich telkenmale te vaak op het wat het land Suriname voor hen zal brengen.

  Don’t ask what your country can do for you, ask what you can do for your country!

  Happy New Year to you all.


  Maak melding

 2. probleem van suriname is ouderdom, kijk maar naar de regering dus we blijven maar in het verleden ploeteren. tijd voor de nieuwe en jonge generatie en gedachten. laat heel de regering op de schop gaan en plaats maken voor de nieuwe lichting, amen.


  Maak melding

 3. Het liberale denken heeft in vele landen geleid tot schaamteloze decadentie bij de rijken en nog meer armoede bij mensen die al niets hadden. Het liberalisme is een doodlopende weg en in het geval van Suriname zou het pure zelfmoord worden.


  Maak melding

 4. Probleem van suriname is dat er geen role-models zijn. Dat integriteit ver te zoeken is. Dat de hoogste politieke baas en zijn trawanten alleen maar aan zichzelf denken en het volk gewoon belazert. Dat het volk geen eigen initiatief toon en zich met open ogen laat belazeren. Dat het volk liever iets voor niks krijgt dan ervoor te werken. Dat het volk zichzelf gewoon in de maling neemt. Dat het volk zwelgt in zelfmedelijden een grootspraak. Dat het volk….., ach hou maar op.


  Maak melding

 5. Dit was het jaar waarin het hoofd van deze regering zich heeft gepostioneerd als de komende dictator. Dit jaar nog wordt zijn positie verankerd in de grondwet, daarna komen de zware decreten. Daarna de megaschuldenlasten,schaarste,armoede,onrust,onvrede en megamisdadigheden zoals in de jaren tachtig, verdwijningen,moorden,percensuur, drugshandel,wapensmokkel. De domme aanhangers zullen het weten…..na so oeng dong moro buriki.maar dan is het te laat en het l;and verworden….Suribabwe.


  Maak melding

 6. 2011 was het jaar waarin het hoofd van deze regering zich heeft gepostioneerd als de komende dictator. Dit jaar nog wordt zijn positie verankerd in de grondwet, daarna komen de zware decreten. Daarna de megaschuldenlasten,schaarste,armoede,onrust,onvrede en megamisdadigheden zoals in de jaren tachtig, verdwijningen,moorden,percensuur, drugshandel,wapensmokkel. De domme aanhangers zullen het weten…..na so oeng dong moro buriki.maar dan is het te laat en het land verworden….Suribabwe.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.