Identiteitskaart in de maak voor Surinamers buiten

25

PARAMARIBO, 30 dec – Buitenlanders van Surinaamse komaf maken binnenkort aanspraak op een speciale identiteitskaart. Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Inschrijving bij onder meer de Kamer van Koophandel & Fabrieken en de Burgerlijke Stand in Suriname is dan mogelijk. Er zijn wel beperkingen wat betreft de identiteit van de doelgroep.

De vraag is namelijk wie gerekend kunnen worden tot buitenlanders van Surinaamse afkomst, de zogenaamd diaspora. “We hebben ons goed laten informeren over hoe andere landen zijn omgegaan met dit vraagstuk. In India heeft men besloten dat dit geldt voor kinderen tot de derde generatie. Suriname wil deze norm ook hanteren”, zegt Lackin tegenover de Ware Tijd. De identiteitkaart moet over niet al te lange tijd beschikbaar zijn.

Overigens wordt wel gelet op de rechten van Surinamers in Suriname. “We gaan op de eerste plaats onze eigen mensen beschermen. Daarom zullen de mensen die straks in het bezit zijn van een speciale identiteitskaart geen aanspraak kunnen maken op domeingrond”, aldus Lackin. Volgens de wet mag grond die overheid toebehoort alleen worden afgestaan aan Surinamers. In de praktijk wordt daar wel eens een loopje mee genomen.

Bekijk ook:


25 REACTIES

 1. Minister Winston Lackin, dit is een goed begin !Ik ben heel beneiuwd waar mee jullie gaan komen.

  Wij kunnen niet onder de plichten er onder uit komen. Over en duidelijk. Wat er bij de onafhankelijk van Suriname afgesproeken is tussen Nederland en Suriname mogen hier mee niet klakeloos over boord worden gegooid.

  Wij willen wel dus danige rechten,die ons gaan aan- moedigen(aantrekkelijk zullen zijn) om terug te komen naar Suriname.In het belang van land en volk !

  Kortom; het moet wel zoden aan de dijk zetten !

  Groet,ram ram, goeda hafies(veel wijsheid)


  Maak melding

 2. Ik zou graag willen dat die Internationale rijbewijs ook niet meer hoeft van de ANWB. Een normale rijbewijs moet toch al voldoende zijn.

  Sterker nog, toen ik een paar keer werd aangehouden in Suriname wou de politie me echte rijbewijs zien, toen ik de internationale rijbewijs had overhandigd.

  Dit zijn allemaal bureaucratische tegenwerkingen, wat eigenlijk helemaal niet hoeft.


  Maak melding

 3. Over welk domein grond heeft Lackin het?Alles is intussen al verdeeld en wordt er gevochten over de overgebleven eilandjes.Zelfs Palmentuin behoort aan een stichting van Somo
  toe.
  Ik hoop niet dat de ‘minister’met de gedachte speelt dat de Surineds als slachoffer moet dienen voor de rovers en zo doende de Suri’s wat ademruimte krijgen.Maar met de gratie van de rovers zie ik ze voorlopig niet komen naar S.babwe.


  Maak melding

 4. Zal dit plan slagen. Nee, en waarom? Met de komendegebeurtenissen in het verschiet, stijgende moorden,berovingen,geweldsdelicten,fraude, maar meer nog het onzeker onveilig maatschappelijk gevoel, moordenaars als leiders te hebben en ook de ndpafgunst en nijd tegenover Surineds. Alleen misdadigers zullen dit goed vinden. Zo kunnen ze4 makkelijk uitwijken naar hun misdaadstaat met aan het hoofd, onberechte moordenaars, voorgedragen door de ndp ulliminatie en valse profeten. Die boeren zeer kut.


  Maak melding

 5. Pgaal, als je het nog niet wist. Je internationaal rijbewijs dient altijd samen te gaan met je originele rijbewijs. Het is gewoon een “”vertaling”” van je originele rijbewijs. Met alleen een internationaal rijbewijs heb je nergens rijbevoegdheid. Dat onwetende agenten soms genoegen nemen met alleen het internationaal rijbewijs geeft jou geen rechten .


  Maak melding

 6. Dit is een begin, langzamerhand is de verkrampte xenofobische Surinaamse mentaliteit aan het veranderen…

  juig alleen niet te vroeg want d’r is nog een wereld te verzetten in Surimaribo!!!


  Maak melding

 7. John, dat is nou juist het punt wat ik wil aankaarten. Waarom 2 rijbewijzen in Suriname, voor ex-surinamers eisen, die hun rijopleiding in een complexe wegennetwerk hebben gehad, is 1 originele rijbewijs niet genoeg. Het kost me elke keer bijna 20 euro voor niks.

  De rijopleiding die je in NL krijg is denk ik van een ietsje pietsje hoger nivo als die je in Sme krijgt. Met alle respect. Het rijgedrag van sommige bestuurders is om te huilen…. Hoe ze aan die papiertje komen is mij een raadsel.


  Maak melding

 8. WKN 2011,
  Lackin over 4jr!
  Nu even niet!

  WKN,
  WKN-moderator, bedankt voor de vlotte afhandeling van de reacties in 2011.
  Petje af, dat U, ondanks dat U,herhaaldelijk bent uitgemaakt voor landverrader, redi-musoe,
  Bounty, toch nog de moeite hebt genomen om de reactie van de suri’s te plaatsen.
  Deze zielige suri;s hebben nog steeds niet door dat ze MONDDOOD zijn gemaakt door bouta.
  Geen enkele site bied ze de mogelijkheid om hun ei kwijt te raken, behalve deze Nederlandse site.
  Respect is ver te zoeken……

  WKN-webdesigner, met je donkerblond haar en blauwe oogjes, ook bedankt voor de professionele hosting, en excuses voor de suri’s die continu de blauwoogjes verrot schelden.

  Een goed uiteinde en
  Een Energiek, Verrassend, Ambitieus 2012 toegewenst!!!


  Maak melding

 9. Pagaal, op de website van de Surinaamse ambassade staat iets over rijbewijzen. Daar staat dat je, ongeacht welk nationaliteit je hebt, met een geldige Surinaams rijbewijs een auto mag besturen in Suriname. Check ff.


  Maak melding

 10. Lacking kennende zal dit de zoveelste bakken zand zijn.
  wikkiLeaks

  Dat lelijk gezicht van jou willen wij niet zien op de Johan Adolf Pengelluchthaven, jo boeboelaas jo.


  Maak melding

 11. Wat een gefrustreede zieken hier op dit forum zeg! Altijd alles maar negatief benaderen en er een anti-ndp, anti-bouterse en ant-Surinamers draai aan geven. Bah!! Walgelijk deze zieke geesten…en trouwens (3)wikkileaks, lul niet uit je nek want je kent de man niet.


  Maak melding

 12. @11 Paraman,hoe weet je hoe wikkiLeaks uit ziet ? Heb je het over je zelf ? Ben je soms een helderziende geworden ?

  Goed uit einde !

  Groet,ram ram,goeda hafies(veel wijsheid)


  Maak melding

 13. Suriname is niet het exclusieve bezit van #11 de suppletie Redi Musu en zijn criminele vrienden (lees de van moordverdachte suppletie sergeant majoor).

  Mijn advies en positiever kan het niet (#12), niet doen! Wanneer deze criminelenbende (lees ndp regering) naar huis gestuurd is, neemt de hoofdverdachte alle informatie mee naar huis. Dan heeft hij up to date informatie over alle buitengaas vertoevende Surinamers.

  De hoofdverdachte is NIET te vertrouwen, dat heeft hij keer op keer bewezen.

  #12.

  Weet u wat wel positief is?! De slachting in Fort Zeelandia.


  Maak melding

 14. Goed initiatief, alleen het punt van domeingrond voor eigen mensen..Sorry, de politiek neemt daar zelf een loopje mee door alleen bevriende mensen/ sponsors vd eigen partij aan een GROOOOOOOOT STUK kavel te helpen..de kleine man/ Surinamer die is vaak de dupe van..er zijn genoeg gewone Surinamers die jaren een aanvraag hebben ingediend, en die krijgen niks…dus please Mr Lackin..EERST DOEN, DAN PRATEN over domeingrond..


  Maak melding

 15. Dit is weer de zoveelste flauwekul dat verzonnen wordt.
  Hoezo de Surinamer beschermen,het zijn juist de de surinamers van buitenaf die zorgen voor de groei van Suriname dan de surinamer zelfs.
  De surinamer kan alleen zijn hadden open houden en het werk laten doen door een ander als die nou van surinamse afkomst is of niet.
  En als ze vanuit hun hangmat zien dat iets goed loopt dan komen ze aanspraak maken van dat het hun toebehoort.
  Neem nou als voorbeeld SLM , toerisme, goud,verkavelings projecten,enz (surinamers die grond voor niets hebben gekregen en voor grof geld verkopen),en wie zijn het die deze takt laten groeien .
  Ja de suri ned.
  Dus de Surinamse regering moet niet doen alsof hun iets afgepakt wordt waar ze te lui zijn om zelf te doen.
  Zelfs het aanleggen van wegen konden ze zelfs niet,want het duurde te lang snelheid 10 km per jaar.
  ( het verschild per bevolkings groep, niet als discriminatie bedoeld.)
  Er is nooit iets positief te zeggen over Suriname het is elke keer weer de surinamer en suri ned ,terwijl wij allen van surinamse afkomst zijn.
  Komt het nou door jaloezie en afgunst,dat men elkaar altijd tegenwerkt.

  Ik zou zeggen voor 2012 beste wensen voor alle surinamers ,en positieve veranderingen en vrede en goede gezondheid.


  Maak melding

 16. Lucien,
  Vanaf lacking minister is geworden doet deze man alleen maar Ondiplomatische uitspraken.
  Jullie zijn degene die anti Bouterse hier afschilderen als anti suriname.


  Maak melding

 17. Speciale identiteit kaart ruik naar een nieuwe mannier om die suri-Nederlanders leeg te melken. Waarschijnlijk zullen we in euro moeten betalen voor deze identiteitkaart met een geldigheid van een jaar.


  Maak melding

 18. John wat dat internationale rijbewijs voor Suriname betreft, complete nonsens, Nederlands is toch ( nog steeds) de officieele voertaal in Su, vertel mij dan eens wat er te vertalen valt, gewoon bureaucratisch gelul, een aantal jaren geleden mocht je wel met je Nederlandse rijbewijs voor een bepaalde periode in Su rijden, daarvoor moest je hem wel hebben, en nu sinds een paar jaar moet je dat int. rijbewijs wel weer hebben, als je daar niet van op de hoogte was, kun je dat alsnog in Suriname regelen, wel tegen de dubbele kosten, pure geldklopperij.
  geld trouwens helemaal voor het feit dat je je rijbewijs niet over mag schrijven, (ook voor NL trouwens) of je in 1 keer niet meer kunt rijden, of je nu in bijv. A’dam of Paramaribo rijdt, het kan ion beide gevallen een gekkenhuis zijn, is alleen een kwestie van je rijgedrag aanpassen.


  Maak melding

 19. Soory Joh, wat dat vertalen betrft, ik maak een uitzondering voor de Chinezen, diz zullen we binnenkort ook wel tegenkomen bij de Politie zonder dat ze een woord Nederlands, Engels of Sranan spreken, zij hebben toch ook al na 2 a 3 maanden na binnenkomst in Su al een rijbewijs, hoe ze daar aankomen is mij een raadsel, of toch niet?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.