Stam pikt vonnis christelijke begrafenis niet

25

PARAMARIBO, 29 dec – Het rechterlijk besluit dat een stamlid van de Saramaccaners begraven mag worden waar hij wil, zet kwaad bloed. Voor opperhoofd Belfon Aboikoni is het besluit onaanvaardbaar. Hij zal hoogst persoonlijk hoger beroep aantekenen.

“Ik ben door niemand benaderd en heb zeker geen toestemming gegeven”, zegt Aboikoni tegenover de Ware Tijd. Het heeft er dus veel van dat de bijna twee maanden terug overleden Stanley Abini nog niet begraven kan worden. Stamleiders hebben al vergaderd over het voornemen van het gezin om vader Abini te begraven in de buurt van zijn geboortedorp Nyun Aurora. “Ze zijn welkom hun vader te begraven op de bestaande kerkelijke begraafplaats”, zegt hoofdkapitein Carlo Sampi.

Die begraafplaats behoort aan een andere christelijke gemeente toe dan die van de familie. De Abini’s hebben zich bekeerd tot het evangelisch geloof. “De familie moet rekening houden met onze traditie en niet begraven op de plek die zij willen”, aldus Sampi. Volgens de stamtraditie mag een lijk worden opgegraven als het ‘verkeerd’ is begraven. “We willen geen onrust en ook het recht niet in eigen hand nemen. Daarom hebben we besloten hoger beroep aan te tekenen”, zegt Aboikoni.

Bekijk ook:


25 REACTIES

 1. Voor opperhoofd Belfon Aboikoni is het rechterlijk besluit onanvaardbaar………!Waarom zou hij zich bij een rechterlijke vonnis neerleggen als de pres. himself alle rechterlijke vonnissen aan zijn laars lapt, en links en rechts gratie verleend aan zijn partners in crime.


  Maak melding

 2. Welkom in het jaar 2012. Om te lachen als het niet zo triest was. Dit middeleeuwse stammengedrag is de doodsteek voor de vooruitgang in Suriname. Geen vrijheid van geloof, geen respect voor de rechtsstaat. Weg met het traditioneel gezag. Ga maar weer terug naar Afrika. En neem vooral een paar rotte eieren en een fles swit’ sopie mee.


  Maak melding

 3. Sang Seng is zo dom: Op ze posting is het “lle gramans moeten bijgeschoold worden , zodat ze weten wat een rechtstaat betekend

  en op een andere:

  Jullie lullen gewoon , hij is de president en hij beslist met zijn stafleden .
  jullie beginnen op de blanken te lijken .

  Typisch DNP geleuter. Mee alle winden meelulllen als je het uitkomt.

  sang seng


  Maak melding

 4. Kan iemand vertellen hoe de traditionele lijkverwerking in elkaar steekt?

  Dat is nodig om een juiste oordeel te kunnen vellen.

  Is het individuele stamleden toegestaan om te kiezen voor niet traditionele gezindte(n)?


  Maak melding

 5. Waar gaat het toch eigenlijk over: iemand die gestorven is niet meer de persoon die hij/zij was, ook voor God niet. Het lichaam van de overledene is slechts de verpakking van hij/zij die er ooit was, niet meer dan dat!

  Groet: Linksom.


  Maak melding

 6. Als de man tijdens zijn leven heeft aangegeven op een christelijke manier begraven te willen worden dient men dat te respecteren. De religieuzen dienen de wensen van het individu te respecteren.


  Maak melding

 7. @ 6 Sang seng: Ik weet niet of jij weet hoeveel districten Suriname telt, maar vertel me eerst maar eens hoe je oude, domme, analfabetische, machtswellustige aangeklede apen nog iets kun bijscholen!


  Maak melding

 8. Waar ligt de dode dan opgebaard in Paramaribo zeker,of hebben ze in de binnenlanden van Sure ook koelkelders om lijken op te bergen tot ze eindelijk zullen worden begraven? Wat een toestanden ai Sranang sang miti yoe?


  Maak melding

 9. laat de doden de dode begraven
  En aan vrouw en kinderen, maak je niet druk met de familie van de overledene, laten ze hem maar meenemen en begraven op hun traditionele wijze, want ze hebben alleen te maken met een stoffelijk lichaam. Uw man is er niet meer. zijn ziel is naar de Heer.Hij is in geloof overleden.
  En eenmaal zijn naam gegrift staat in de hand van God, kan niemand hem meer vandaar wegroven. zelf de graman en de duvel niet.

  Dus voor de goede vrede voor de kinderen met hun familie , laat de doden de dode begraven.

  God is getrouw en rechtvaardig, zijn woordt is ja en amen.


  Maak melding

 10. De ene- zowel de andere partij zijn gelovig als de kolere. Bemoeienis hierin staat gelijk aan water naar zee dragen. En wie is de derde die handig inspeelt op deze Christelijke aangelegenheid? Hun kwaadaardige gelovige broeders en zusters natuurlijk van andere Christelijke stromingen.

  Omscholing van granmangs zal niets uithalen. Kunnen ze überhaupt nog wat leren? Tegen de tijd dat zij het alfabet machtig zijn is sharon met ze onderweg naar hades. Deze granmangs zijn gewoon verraders, gelet op het feit dat hun voorouders geleden hebben onder het juk van de slavernij en het Christendom. Er rust nu een vloek op deze nageslachten. Het is er nu kommer en kwel, hun verdiende loon.


  Maak melding

 11. ZEEEEERRRR respectvol!!

  1 1/2 maand in de vriescel omdat familie niet eens is met jou laatste wens

  vraag me af hoeveel respect deze mensen hadden voor hem toen hij nog in leven was!!


  Maak melding

 12. @Blaka bakra

  Ik neem aan dat je met “hoe je oude, domme, analfabetische, machtswellustige aangeklede apen nog iets kun bijscholen!”doelt op de president.

  Immers Aboikoni houdt zich heel beschaaft aan de wet en maakt professioneel gebruik van zijn recht een uitspraak van de rechter middels hoger beroep te wraken.
  Dat is wel ff iets anders dan een president die beweert dat hij “moordenaars geen gratie geeft”om vervolgens zijn peetzoon die doelbewust iemand vanuit de vluchtauto doodschoot ( dat is toch moord !! ) gratie verleend. Een peetzoon die een granaat naar een ambassade medewerker gooide omdat ambassade bewakers zij roofoverval verijdelde. Dit alles in dezelfde tijd dat de zoon van DDB die inbraken in de legerdepots pleegde.

  Blijkbaar is er binnen het gezin een levendige handel in o.a granaten.
  Blijkbaar geldt de doplomatieke onschendbaarheid uitsluitend voor familie die namens DDB naar NL wordt uitgezonden en daar – zonder de vereiste opgaven van het wooadres – de woning van een internationaal gezocht drugshandelares huurt.


  Maak melding

 13. Laten we wel wezen.
  Het rechtsysteem in Suriname is vergooid aan de Hindustaan. Niemand heeft ooit een studie gemaakt van het moreel en ethisch gedrag van de Hindu in Suriname. No offense please maar als het gaat om recht en wet dan is rand voorwaarde:een hoog MORAAL en een ETHIEK.
  En niet dat de Hindu daar een plan voor heeft
  of opzettelijk doet neen.

  De optiek, vanuit het al oude; wie na wang indoctrinatiesyndroom zal niets opleveren.

  Realitiet in India is dat discriminatie al 7000 jaren een zeer wel aangenomen groepsnorm is.

  In 500 jaar oud Suriname is “discriminatie” grondoorzaak van het onrecht in Suriname.
  Het verschil in welvaart en welzijn.
  Dit onrecht is dagelijks weer te zien.
  Suriname is geen donatie of geshonken door Ram, of uit de lucht komen vallen. NEE Suriname is nu 500 jaren jong, 350 jaren onverloond arbeid en 400.000 mensenlevens in een tijd toen de wereldbevolking minder dan 1 miljard was. Dat heeft de oprichting van Suriname gekost. Suriname wat is aangetroffen toen al 5000 jaar onder beheer van de Indianen.

  De intellectuele beheersing van de samenhang van de bevolking wordt gemist door een voor het leven geketend en ontzet moraal.
  Het recht te doen wedervaren in gevallen van discriminatie zonder de juiste beroeps ethiek in deze materie is onmogelijk.

  Suriname is het land van onrecht recht maken
  zal hoog moraal en ethiek vergen.


  Maak melding

 14. Ik heb zelf als leerkracht gefungeerd aan de Boven-Suriname rivier tussen Pokigron en Kajana. Suriname is een rechtstaat en het vonnis van de rechter is rechtsgeldig. Onverkort! However, het zijn de DC en de Granman die ervoor moeten zorgen dat het vonnis wordt uitgevoerd. Daar heeft de rechter in Paramaribo niets mee te maken. Echter speelt hier meer dan men denkt. Jabini heeft de hoed van dorpeling aangenomen in plaats van parlementarier. Hij is de aangewezen man die orde op zaken moest stellen door boven partijen te staan. De granman, mijn vriend Belfon, ach, een leuke man zonder gezag. Ik garandeer u dat wanneer wijlen Abago Aboikoni nog in leven was, deze rotzooi reeds lang was opgelost. Ik had ten slotte gehoopt dat de Saramaccaanse elite hun academische waardigheid zouden tonen boven hun eng dorpsbelang. I was wrong.


  Maak melding

 15. Het tradioneel gezag in Suriname probeert met ondersteuning van allerlei soorten “magische”rituelen en spreuken haar onmacht te continueren.Helaas voor deze godfathers van het traditionele gezag.Mensen willen niet meer zonder rationele argumenten zich ondergeschikt opstellen t.o.v. de grillen van deze figuren.Maar er zit nog meer achter de houding van de granman.Het gaat ook om de eigendomsrechten van gronden in de binnenlanden van Suriname.Wie heeft het voor het zeggen.Denk hierbij vooral aan de goudgronden


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.