Westerse begrafenis verkozen boven traditionele

14

PARAMARIBO, 28 dec – Het stoffelijk overschot van Stanley Abini mag op christelijke wijze begraven worden. Dit heeft de rechter beslist. Voor de echtgenote en zoons van Abini is dit een overwinning. De familie van de man is minder gelukkig. Zij stonden een traditionele begrafenis voor.

Die zou plaats moeten vinden te Nyun Aurora, de geboorteplaats van Stanley. “De heer is groot. Halleluja!”, klonk het na de uitspraak. Het stoffelijk overschot kan na ruim anderhalve maand eindelijk uit de vriescel. Net zo lang duurde het touwtrekken. De tot christenen bekeerde kroost had besloten de hulp van de rechter in te roepen. Voor hen is er geen alternatief dan het christelijk ter aarde bestellen. Volgens de nazaten was het ook de wil van hun vader.

De familie denkt er anders over. Tradities moeten worden nageleefd, ook om te voorkomen dat er ‘kwade dingen’ gebeuren. Conflicten tussen bekeerlingen en hun animistisch gebleven familie. “Steeds als christenen zich bekeren, is er een probleem bij de begrafenis”, zegt zoon Nikodemus Abini tegenover de Ware Tijd. Advocaat Sieglien Sewdien hoopt op een doorbraak: “Mensen moeten vrij kunnen kiezen voor hun geloof.”

Bekijk ook:


14 REACTIES

 1. quote;
  “Steeds als christenen zich bekeren, is er een probleem bij de begrafenis”, zegt zoon Nikodemus Abini tegenover de Ware Tijd.

  Ik ben zelf niet gelovig. Ik vind wel dat iedereen zelf moet doen wat ie wil, echter mijn ervaring is wel dat vaak als ergens het geloof bij wordt gehaald er problemen ontstaan. Veel mag dan niet of men accepteert elkaar niet zoals degene is. Al die verschillende religies, die op hun beurt ook weer de enig echte ware zijn, creeren vaak alleen maar ellende in de wereld. Nogmaals een ieder mag geloven wat ie wil, maar accepteer in ieder geval van elkaar dat iemand een andere mening of visie kan hebben. Religies prediken allemaal liefde, vrede en verdraagzaamheid. maar zijn maar al te vaak onverdraagzaam als men niet hun visie aanhangt. Zie het aangehaalde citaat.
  In extreme gevallen gaat dat zo ver dat er zelfs oorlog om wordt gevoerd. Heel jammer. wellicht veranderd het ooit nog . Ik blijf optimistisch.

  Gr. Polderman


  Maak melding

 2. Nog meer problemen!

  Je eigen keus maken is te aanvaarden door iedereen. Het is jouw leven of dood en niet dat van je ooms en tantes of van de bonuman.

  Begrafenisrituelen in Suriname zijn kostbaar geworden. Mijn ouders hebben 50 jaar lang betaald voor een kist een doek en een plek voor heel het gezin. De arme Stuivers vereniging waar ze maandelijks aan over maakten is met de val van de gulden in de jaren 90 (mede door Desi en c.s.) failliet verklaard. De grootste geldontwaarding in ons land heeft ook al het spaargeld voor een keurige ter aarde bestelling van heel het gezin van mijn ouders gedood. Wat toen duizend gulden was is nu 0,01 Srd. Triest!
  Of zijn we dat vergeten?

  Dat je zelf mag kiezen hoe of waar je begraven wordt mag niet eens door de rechter beslist worden. Dat je voor je keuze geen geld genoeg hebt, ligt niet altijd in jouw handen, maar door het gedrag van anderen.


  Maak melding

 3. Al het geweld over de hele wereld,komt door het geloof.Overal en ook overal.Als geloof zo geweldig was ,waarom sterven erzoveel kinderen de hongersdood,over de hele wereld.Geloof is gemaakt door de mens,en wel een die heel slim was,hij hoefde niet tewerken,alles werd naar hem toe gebracht,anderen verkochten hun huizen en alles wat ze bezaten,om deze slimme piet te voor-zien.En daarna werden ook anderen slimmer.Ze maakten en of gingen hun eigen geloof overtuigingen verkondigen,en ja ,de armen trapten erin,zo ontstonden er verschillende geloven,waarbij de hoofd man de duurst auto,s reed,in kastelen woonden enz….


  Maak melding

 4. Wat mij betreft dient de religie van de nabestaanden in deze totaal geen rol te spelen. Als de man tijdens zijn leven heeft aangegeven “christelijk” begraven te willen worden dient men dat te respecteren. Het gaat hier om respect, niet om geloof.


  Maak melding

 5. Als je goed bekijkt is het christendom (ook de andere ‘godsdiensten’) schuldig aan genocide. Hele culturen zijn uitgeroeid mensen geestelijk verminkt.
  het is een trieste zaak.
  Ik kijk met lede ogen hoe mensen worden gemanipuleerd en geïndoctrineerd onder het mom van zgn heilige boeken en doctrines.

  Vaak krijgen deze genocide plegers ook nog eens een paddenstoel waarop ze mogen staan. De mensen zijn als de dood voor de hel en verdoemenis die ze is aangepraat. Zelfs intelligente mensen schakelen al hun kritische faculteiten uit bij dit soort zaken. Dat laatste is in feite een affront aan hun schepper.


  Maak melding

 6. Ik ben ook voor een Christelijke begravenis, want ik ben ook een wedergeboren kind van God.

  Daarnaast heb ik twee tradinionele begravenissen meegemaakt, omdat ik zelf voor heb gekozen om het mee te maken en te zien.

  Ik denk en geloof ook niet dat God je hiervoor zal straffen. Het iedee dat je in een plek begeeft waar de duivel is , geloof ik ook niet. God houd ook van de onbekeerden en heeft een plan met hun leven. Trouwens ik ben uit hen geboren en doordat ik kansen kreeg om mij te ontwikkelen heb ik het licht gezien.( trouwens dat geld niet altijd, ongeletterden bekeren zich ook)

  Naast de rituelen die men gebruikt om hun doden te begraven in het binnenland, zou ik ook kiezen voor een begravenis in het binnenland.

  Je wordt omwikkeld met veel doekken en kleeddij, parfum , rum, daarna wordt je gelegd in een grote ruime kist en in het bos tussen bomen waar niemand normaal komt begraven. Je wordt weer met de natuur herenigd ,bomen groeien en je graf wordt met rust gelaten, want de binnenland bewoners hebben respect voor hun doden.

  Dus ik begrijp best de wens van de familie, maar zoals anderen al hebben aangegeven, moet de wens van de overledene zelf worden gerespecteerd. Als hij reeds van te voren had aangegeven dat hij niet in het binnenland begraven wilde worden, moet deze familie dit respecteren.

  Maar beide mogelijkheden kan. En trouwens uit alle culturen en geloof of relegie heb je rituelen.
  Bij de Christenen heb je ook rituelen. Gebed, geloven dat de overledene opgenomen is door de Heer, wat ik zelf geloof.( ik ben zelf van overtuigd, want Gods woord zeg dat en God is geen mens dat Hij liegen zou.)


  Maak melding

 7. Aan de ondertoon van het vraagstuk kleven hoge normen en waarden bij partijen om een overleden dierbare conform hun overtuiging te verwerken. Dat moet worden gewaardeerd!


  Maak melding

 8. Dit onderwerp gaat over de begravenis niet over allerlei andere zaken die slecht toegelicht zijn.

  Als de leden van die kerk er voor willen zorgen dat ze op hun wijze begraven worden dan moeten ze dit bij leven regelen middels een verklaring waarin staat aangegeven waar en hoe ze begraven willen worden. Daarmee voorkomen ze veel onnodige ellende.
  Achteraf klagen dat ze steeds van dit soort problemen hebben is slechts een getuigenis dat ze niet kunnen/willen vooruit zien en plannen. Aan dat soort geklaag heb ik persoonlijk dan ook geen boodschap. Dat is eigenschuld.


  Maak melding

 9. Die geode man had bij leven ook een wilsbeschikking kunnen laten opstellen, dan was deze discussie er niet geweest. maar bijgelovig als ze daar zijn denken ze natuurlijk dat ze eerder het loodje leggen.


  Maak melding

 10. Ik zal het wel niet mogen begrijpen.
  Bij overlijden beslissen toch de echtgenoot of echtgenote en kinderen hoe de uitvaart moet worden geregeld en niet de rest van de familie?!
  Bovendien heeft de overleden zelf te kennen gegeven hoe hij wil worden begraven. Wat heeft de familie er dan verder mee te maken?
  Nogal respectloos.
  En dat de rechter eraan te pas moet komen, is helemaal te zot voor woorden.


  Maak melding

 11. Ik weet niet waar ik sterven zal. Als ze me nu begraven, cremeren, een zeemansgraf geven of aan de gieren voeren. Ik zal het niet horen en het zal me een zorg zijn (vrij naar Multatuli) .
  Los van het voorgaande vind ik wel dat de wensen van de overledene, uitgesproken toen hij nog leefde, geëerbiedigd moeten worden.


  Maak melding

 12. Zo ben je van jou geloof gevallen mi boi?
  Om woorden als normen en waarden uit jou mond te horen bevreemd mij totaal. Weet jij wat hoge normen en waarden zijn???


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.