Kerstbroden actie tegen vereenzaming ouderen

5

Om aandacht te vragen voor stille armoede en vereenzaming onder allochtone ouderen organiseert stichting Dunya Nederland deze dagen opnieuw de Surinaamse kerstbroden actie. In bejaardenhuizen en woongroepen voor ouderen in Den Haag zijn Surinaamse kerstbroden verdeeld.

De Surinaamse cabaretier Hans Sardjoe alias de Melkman trakteert de ouderen dit jaar bovendien op een leuke show met een knipoogje naar de Surinaamse immigratie geschiedenis. Voorzitter Lucia Baboelal van stichting Dunya was aangenaam verrast over het animo onder Surinaamse ondernemers om ondanks de wereldwijde economische crisis toch een financiële bijdrage te leveren. Ondernemers namen zelf spontaan contact op of ze een steentje mochten bijdragen aan de kerstbroden actie dit jaar. De solidariteit en zeker met de kerstdagen is nog steeds aanwezig. Dat geeft de burger moed, aldus een zichtbaar emotionele Lucia Baboelal.

Dit jaar zijn ook de docenten en medewerkers van de basisscholen Shri Vishnu en Vahon in het zonnetje gezet. Toch is het niet allen maar zonneschijn, laat mede initiatiefnemer Rajesh Ramnewash(raadslid PvdA Den Haag) weten: Ik heb grote zorgen over de sluiting van gemeenschappelijke ruimten van allochtone woongroepen door woningbouwcoöperaties. Zo zijn de gemeenschappelijke ruimten van Chinese, Hindostaanse, Marokkaanse en Turkse woongroepen gesloten. Deze woongroepen ontlenen juist hun bestaansrecht aan een gemeenschappelijke ruimte waar men samen aan activiteiten deelneemt, samen kan eten, culturele hoogtijdagen viert of de veelal grote familie kan ontvangen. Bovendien betalen bewoners al jarenlang ten onrechte een geldelijke bijdrage aan de woningbouwcoöperaties voor gesloten gemeenschappelijke ruimten.

Ook constateert Ramnewash dat de gure landelijke politieke wind ook de bejaarden en- verzorgingshuizen heeft bereikt. Ik krijg signalen dat ouderen mogen niet meer in hun eigen taal onderling mogen praten en voor de viering van hun eigen feestdagen is geen plaats meer is. Dit is een grote stap terug. Allochtone coördinatoren van ouderen activiteiten worden wegbezuinigd of zogenaamd weggepromoveerd. Daardoor verdwijnt niet alleen kostbare opgebouwde expertise, maar zijn vooral allochtone ouderen het kind van de rekening van kabinet Rutte.

Bekijk ook:


5 REACTIES

 1. hoe krom kan het zijn, hier in nederland, toen ik in 69/70 in sur was, mochten de surinaamse mensen, niet eens in hun eigen taal praten, maar moest dat in het nederlands, bang dat er iets gezegt zou worden, wat de bakra niet kon verstaan, en nu
  proberen ze het hier ook nog eens, een van deze achtelijke ideeën, hou op met deze onzin,laat al deze mensen hun moedertaal speken, er zijn andere dingen waar ze hier in dit land zich bezig moeten houden, ik vind wat deze stichting doet, zeker een pluim waard, en wens ik ook, dat dit in sur ook kan worden waargemaakt, met ondersteuning van vrijwillegers, verder wens ik iedereen daar een fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar.
  gr. schoerpioen


  Maak melding

 2. Ondanks dit treurige bericht wens ik iedereen – in Nederland en Suriname – toch een zalig, gelukkig, bezinningsvolle kerst en een voorspoedig en vooral gezond 2012.


  Maak melding

 3. Zolang we met z’n allen krachten blijven bundelen zullen onze kwetsbaren in de samenleving niet vergeten kunnen worden. Ondanks alle subtiele belemmeringen van ‘witte organisaties’, blijven we doorgaan. Dank voor alle steun lieve mensen!
  Wang swiet Kresneti naga wang boeng ngoeng jari ala mala.
  Lucia


  Maak melding

 4. Ondernemers en organisatie,
  niet te vergeten Bakkerij Gharbaran.
  Namens de ouderen van Zoetermeer hartelijk dank voor jullie lekkere kerstbrood.

  Gelukkig kerstfeest.

  ZOTERMEER MEERSEWA


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.