Diasporabeleid Suriname moet van de grond komen

22

PARAMARIBO, 24 dec – Voorzitter Chandrikapersad Santokhi van de Verenigde Hervormde Partij, VHP, blijft erbij dat een diasporabeleid nodig is. Volgens de ex-minister van Justitie & Politie heeft Suriname er alle baat bij. Toevallige maatregelen alleen zijn niet voldoende. Het roer moet worden omgegooid.

Santokhi ziet mogelijkheden te over. Veel Surinamers die in het buitenland wonen willen graag helpen bij de opbouw van Suriname. Alleen, er zijn te veel barrières. De regering zal er werk van moeten maken het deze groep naar de zin te maken. Er moet gericht beleid komen om vooral netwerken aan te leggen. Kapitaal, kennis en ook een positieve werkcultuur komen zo ter beschikking.

Bekijk ook:


22 REACTIES

 1. Waarom zo moeilijk doen. De toeschreidingsovereenkomst voor alle Sur . waar ook ter wereld vaste vorm geven.Van alle toeristen +150.000 die het afgelopen jaar naar SME zijn geweest waren dat ongeveer 100.000 Sur. die in het buitenland wonen. Al die gasten van de Caricom landen mogen visumvrij naar Sur.Daar zitten zeker allemaal van die lieverdjes die neks fout doen.Onze navelstreng is in Sur. begraven, waar praten we over man.
  Met een visum/toeristenkaart houd je geen boeven buiten de deur.Internationale samenwerking. Paspoort Of ID. nummer intoetsen en je weet wie voor je neus staat.Hoeveel gezochte criminelen vanuit Ned zitten in Sur en omgekeerd. Toen was er nog geen invoering van een toeristen visum, hoe kan dat???.
  Black Death.


  Maak melding

 2. Inderdaad; Het roer moet worden omgegooid.Zo spoedig mgelijk !

  Wij blijven erbij dat een diasporabeleid moet komen! Liever vandaag dan morgen.Ik merk het ook in mijn eigen omgeving,er is een groot behoefte hier aan.

  Wij zitten met smart te wachten op de “Super regering”(Desié Bouterse) van Suriname.

  Fijne feest dagen en een voorspoedig 2012

  Groet,ram ram, goeda hafies(veel wijsheid)


  Maak melding

 3. Wat voor een haast heeft meneer Santoki nu?

  Een overhaastte diasporabeleid met al die sluwe gasten kan regelrecht leiden naar de afgrond van de Surinaamse natie.

  Wat heeft meneer daar zelf aan gedaan als minjuspol?

  Wij hebben geen haast.

  Wij zijn niet van plan om hier in dit land tweede en derde rangs burgers te worden!

  Wij zijn immers nooit weggevlucht voor niets en niemand.


  Maak melding

 4. Ha,ha,ha,Paraman, voel je nú al nattigheid !Wij hebben heel veel haast !

  Jij wordt geen tweede of derde rangs burger.Jouw soort gaan de paria`s van het land worden !Vraag het maar aan Ronald Hooghart .Hij kan jullie heel goed uit leggen.

  Groet,ram ram,goeda hafies(veel wijsheid)


  Maak melding

 5. PARAMAN is bang dat de Surineds met hun euros kennis en voortschrijdend inzicht de Suris in Sur. zullen gaan overrulen, en de boel overnemen.
  Daar heeft hij een punt.
  Hij is bang 2e rangsburger te worden, maar dat zijn ze al,misschien zelf 3e rangsburgers gezien de hierarchie in Sur.
  En dat ze Sur. nooit zijn ontvlucht, ook dat klopt, daar waren ze te lui voor.


  Maak melding

 6. Paraman, wie heeft jou aangewezen als woordvoerder van Surinamers? Niemand is weggevlucht. Het was een strategie om zoveel mogelijk Surinamers naar het buitenland te sturen zodat ze later expertise en kapitaal terug zouden brengen. De tijd is nu aangebroken om alle mogelijkheden op ontwikkeling aan te grijpen. Als je behoudend wil blijven kom je niet vooruit. Niemand hoeft te worden uitgesloten bij de opbouw van een land. Remember: dat jij geen ontwikkeling wilt zodat meer mensen een goed leven kunnen krijgen is super egoistisch van je. Denk ook aan anderen, yo egoist.


  Maak melding

 7. Paraman, wie heeft jou aangewezen als woordvoerder van Surinamers? Niemand is weggevlucht. Het was een strategie om zoveel mogelijk Surinamers naar het buitenland te sturen zodat ze later expertise en kapitaal terug zouden brengen. De tijd is nu aangebroken om alle mogelijkheden op ontwikkeling aan te grijpen. Als je behoudend wil blijven kom je niet vooruit. Niemand hoeft te worden uitgesloten bij de opbouw van een land. Remember: dat jij geen ontwikkeling wilt zodat meer mensen een goed leven kunnen krijgen is super egoistisch van je. Denk ook aan anderen, yo egoist.
  Honda

  Wij richten ons op de eigen regio.

  Hebt de ballen om oprecht Surinamer te worden. Op dit moment ben je noch vlees, noch vis. Jij wilt safe spelen dus? Vraag dat ding aan man.


  Maak melding

 8. Laat de Surinads maar komen.Hoe meer hoe beter.Zij hebben tenminste een ander werk attitude.En hun ideeen zijn verlicht en anders vooruitstrevend dan Somo bedoelt.Zij kunnen de Suri’s nog steun bieden om het evenwicht tegen de onbeschofte chinezen te behouden.Want als de chinezen zo vrijelijk blijven komen,zien we heel gauw meer spleetogen dan wat anders.En elke tweede huis wordt een winkel.De chinezen concurreren door dat ze goedkoop geld kunnen lenen[in china] onze mensen de markt uit.

  Cobie.


  Maak melding

 9. @ 8 Cobie,u heeft het heel goed gezien.

  “De chinezen concurreren door dat ze goedkoop geld kunnen lenen[in china] onze mensen de markt uit.” Het is gewoon één fiet !

  Waarom mag er voor ons eigen mensen, in de diaspora geen financieele fonds op gezet worden ? Zodat zij(wij) weer makelijk terug kunnen keren naar hún(ons) eigen Swieti Sranang ?

  Er kunnen ook op belasting gebied in Suriname één en ander goed geregeld worden, zo dat wij makkelijk met ons op geboud kapitaal kunnen mee nemen. Alles in het belang voor het Surinaamse gemeeschap/economie. Twee vliegen in één klap !

  Wie pakt ‘dit ‘ op ?

  Fijne feest dagen !

  Groet,ram ram, goeda hafies(veel wijsheid)


  Maak melding

 10. Paraman;

  Beste Paraman,jij moet leren een rationele opstelling accepteren wat je niet kunt veranderen. En datgene te veranderen wat je wel kunt veranderen. Met de diaspro willen zij dat bereiken !Wat jou “Super regring” nooit, never gaat lukken ! Ga er over nadenken.

  Fijne dagen en gezond 2012 !

  Groet, ram ram, goeda hafies(veel wijsheid)


  Maak melding

 11. Paraman;

  Beste Paraman,jij moet leren een rationele opstelling accepteren wat je niet kunt veranderen. En datgene te veranderen wat je wel kunt veranderen. Met de diaspro willen zij dat bereiken !Wat jou “Super regring” nooit, never gaat lukken ! Ga er over nadenken.

  Fijne dagen en gezond 2012 !

  Groet, ram ram, goeda hafies(veel wijsheid)
  R.Lalbhadoer

  Beste broeder,
  Op een zekere oktoberdag ben ik, aangetrokken door een stel raddraaiers/regering Aron, ook van Schiphol vertrokken richting Paramaribo en het land sedertdien niet meer verlaten. Daar waren verder geen condities aan verbonden. Wat is jullie probleem om die die Hollandse vleespotten achter je te laten?


  Maak melding

 12. Ik ben zeker voorstander van een diasporabeleid. Maar de SuriNeds hoeven echt niet zo hoog van de toren te blazen. Natuurlijk zouden ze iets kunnen toevoegen aan de ontwikkeling Suriname. Maar als we naar de feiten kijken zien die er wel bijzonder somber uit. De politieke participatie van Surinaamse Nederlanders in Calimerostan is nogal klein. Heel veel SuriNeds leven aan de onderkant van de maatschappij en die zullen zeker geen toegevoegde waarde hebben in Suriname. Verder onbreekt er samenwerking en samenhang onder de SuriNeds. Het zijn meestal eilandjes in een groter geheel. Niet dat ik de SuriNeds onderschat maar de SuriNeds moeten zichzelf ook niet overschatten. Een diasporabeleid is zeker gewenst maar daar moet echt goed over nagedacht worden.


  Maak melding

 13. Maatregelen om het diaspora beleid te stimuleren:

  Surineds kunnen geen bankrekening openen in Suriname. Vorig jaar ben ik een week bezig geweest om een rekening bij een bank te openen. Ik heb een huis in Suriname gekocht en wou dat de water en elektra rekeningen automatisch van de bank laten afschrijven. Aangezien ik geen ingezetene van Suriname, ben kon ik geen rekening openen.
  Ik weet dat er veel Surneds zijn die een rekening in Suriname zouden willen openen om hun spaargeld in euro te beleggen.

  Surneds kunnen maximaal 2 weken met een Nederlands rijbewijs in Suriname rijden. Ik heb mijn rijbewijs 30 jaar geleden in Suriname behaald, maar vanwege mijn verblijf in Nederland heb ik mijn Surinaams rijbewijs destijds omgeruild voor een Nederlands rijbewijs en mag dus geen auto rijden als ik een paar maanden in Suriname wil wonen. Als ik een auto in Suriname wil huren voor meer dan 2 weken moet ik een rijdocument in Suriname aanvragen van 150 SRD. Ik heb dit kunnen omzeilen door een internationaal rijbewijs bij de ANWB aan te vragen. Deze is 1 jaar geldig en kost 15 euro. Mijn voorstel is om deze maatregel te verruimen naar 3 manden. Dus pas als men langer dan 3 maanden in Suriname een auto wil rijden eisen dat ze een Surinaams rij document aanvragen tegen een bedrag dat gelijk staat aan de kosten van de ANWB.

  De belastingtarieven voor AOWers /gepensioneerden is momenteel rond de 38 % . Dit is absurd hoog en daarom een obstakel voor velen om terug te gaan.

  Surinamers zien Surneds als verraders. Via voorlichting aan de bevolking in Suriname moet bijgebracht worden dat het voor de Surinaamse economie goed is als meer Surneds zich in Suriname vestigen. Marokkanen die terug keren naar hun eigen land worden met open armen ontvangen.

  Bepaalde beroepen mogen Surneds pas uitoefenen in Suriname als ze hun Nederlanderschap hebben opgegeven. Dit is een drempel voor velen, vooral als ze nog kinderen hebben die later in Nederland verder willen studeren. Mensen met connecties weten dit te omzeilen. Zo zijn er momenteel notarissen met een Nederlandse nationaliteit die in Suriname werken, terwijl het formeel niet mag. Deze werkwijze moet niet kunnen.


  Maak melding

 14. Beste Lalbhadoer,
  Hij kan dat niet, die man is afgericht hij is vastgeroest in zijn zwart witte denkbeeld het is altijd de schuld van een ander, nooit zijn schuld.Pinto wat heeft regering Bouterse wijdenbosch gedaan met die belasting adviseurs uit nederland ?


  Maak melding

 15. Mevr.Diana,

  Surinamers kunnen met hun Surinaams rijbewijs geen dagje rijden in Nederland,dus die twee weken is toch een goede geste naar Nederlanders.

  Een Surinamer met een toeriste visum kan toch ook geen bankrekening openenen in Nederland laat staan een huis kopen.

  In Suriname bestaat de indruk dat Surneds van twee wallen willen eten en op safe willen spelen…..weetje van als het niet goed gaat moet ik snel kunnen vertrekken.


  Maak melding

 16. december 25th, 2011 at 21:58
  11 @Paraman;

  De realiteit van alle dag heeft tot voortschrijdend inzicht geleid…….!

  Beste Paraman, julie kunnen het niet alleen !Wees een keer erlijk man !

  Jullie hebben de Surineds heel hard nodig.Hoe je het ook wendt of keert: jij had beter moeten weten als “Super adviseur” van je “Super Regering”.

  Juig de diasporabeleid(plan) van Chandrikapersad Santokhi van de Verenigde Hervormde Partij, VHP een keer toe ! In het belang van land en volk.Jullie hebben elkaar heel hard nodig !

  Goed uit einde en een gezond 2012

  Groet,ram ram, goeda hafies(Veel wijsheid !)


  Maak melding

 17. De Hollander, die oprecht zaken wil doen in Suriname om maar te zwijgen over landskinderen heeft geen enkele diasporabeleid nodig.

  Wij willen te veel op safe spelen en absoluut geen offers dragen of risico’s lopen.

  De eigenaar van dat gigantisch zorg hotel aan de Anton Dragtenweg met zicht op de Suriname rivier heeft niet gewacht op een diaspora-verhaal. Come on!


  Maak melding

 18. Pinto wat heeft regering Bouterse wijdenbosch gedaan met die belasting adviseurs uit nederland ?
  wikkiLeaks

  Die mensen zijn er nog>

  Sommigen hebben zich hier permanent gevestigd, net als een enkele Toyota-fabrieks-ingenieur, werkzaam bij Yokohama-trading.

  Yu wawan e forceer nanga wang dong GMAP!!!


  Maak melding

 19. Kijk dit bedoel ik met dat leugenachtige ding op nummer 18, iedereen weet dat die belasting adviseurs terug zijn gestuurd omdat tante jennie en andere NDP zogenaamd geen pottenkijkers wou hebben bij de belastingdienst. Pinto ik weet meer over suriname dan jij denkt dus mij kan je geen knollen voor citroenen verkopen mi boi.


  Maak melding

 20. @13 diana, ik ben helemaal met je eens.Niet alleen een diasporabelied moet komen.Er moet nog meer gebeuren.

  De Surinamers moeten beter geinformeerd worden, waarom het zo belangrijk is dat de Surineds anders/beter bejegend(verwelcomt !) moeten worden.

  Het nut en noodzaak van de diasporabeleid moeten zei beter gaan snappen/uitleggen. De Paramans,Miltons,Pintos……enz enz….hebben hier in duidelijk een Taak !Wij(Surieneds) hebben jullie veel te bieden.

  Goed uit einde en een gezond 2012 !

  Groet,ram ram, goeda hafies (veel wijsheid)


  Maak melding

 21. @ 15Bryan, weet je hoe dat komt; Surinamers kunnen niet rijden !Dat merk je toch dagelijks in het verkeer. Waar of niet ?

  Het is niet zo, dat wij van twee wallen willen eten. Wij willen jullie een stukje moderne ontwikkelings hulp bieden. Zodat jullie ook een beter leven kunen hebben.Het leven is heel kort,Bryan.Daar bij willen wij ook goed voor ons zelf zorgen.Wat is daar mis mee !!??

  Groet,ram ram,goeda hafies(veel wijsheid!)


  Maak melding

 22. Ik had op zaterdag 6 juni 2015 een interview met de heer O. Venloo.
  En een gedeelte ging over het diaspora beleid. Het programma begon om 9.00 uur. maar het interview was vanaf 9.35 uur.
  http: salto.nl/streamplayer/tvsalto ga en luister maar
  Anitri FM< een uitzending EBG.
  Ik ben wel een voorstander van de diasporabeleid.

  Talita Keerveld


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.