Import Cubaanse artsen komt Suriname duur te staan

12

PARAMARIBO, 21 dec – De import van Cubaanse oogartsen kost Suriname meer geld dan dat er problemen mee worden opgelost. Dit stelt parlementariër Winston Jessurun (Nieuw Front/DA91). Het dure contract dat de regering met de Cubanen heeft lopen, biedt royale salarissen. Surinaams medisch en paramedisch personeel tipt er niet aan.

Volgens Jessurun komt het gemiddelde loon per Cubaan op ruim drieduizend euro per maand. En dat onnodig. “Er zijn genoeg oogartsen in Suriname”, zegt Jessurun. De negen die nu beschikbar zijn, zijn overwegend jong en kunnen de vraag aan. Volgens André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) klopt daar niets van. De wachtkamers in de ziekenhuizen puilen uit. Een afspraak met de oogarts moet maanden van tevoren worden gemaakt.

Jessurun wijt dit aan gebrekkige faciliteiten. Dat houdt op, vooral bij oogoperaties. Er zou liever geïnvesteerd kunnen worden in de ziekenhuizen. Minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid zei eerder ook dat de operatieruimten in de ziekenhuizen aan sluiten toe zijn. Jessurun ziet de Cubanen geen oplossing brengen onder de huidige omstandigheden. De specialisten zijn er voor drie jaar.

Bekijk ook:


12 REACTIES

 1. Zie hieronder, had al gereageerd op december 7th, 2011 at 05:17, Waar gaat het naar toe.

  Onze artsen en verpleegkundigen kunnen geen 1500 euro verdienen, maar de Cubanen wel. In hun land verdienen zij dat ook niet. Nog geen 500, 00 euro per maand. De rest gaat naar de regering van Cuba.

  Wiens brood men eet diens taal men spreek. Waterberg is getrouwd met een Cubaanse. Dus hij staat onder druk…….

  Geachte excellentie Waterberg,

  Ik ben oneens met de stelling dat andere ziekenhuizen hun OK moeten sluiten omdat de aparatuur niet meer voldoen aan internationale normen

  U als minister heeft dan de plicht en verantwoordelijkheid om middelen beschikbaar te stellen zodat deze ziekenhuizen operationeel blijven.

  De drie pijlers van een land zijn:
  1. Onderwijs
  2. Volksgezondheid
  3. Infrastructuur

  Als u in deze invetseert zal het zeker goed gaan met je land en economie. Je hoeft niet vandaag te oogsten wat je vandaag hebt gezaaid. Het kost tijd, maar investeer voor later.

  Ik krijg sterk de indruk dat u van het zorghotel binnenkort een ziekenhuis wilt maken omdat de financiering en subside vanuit nederland komt.

  Is het de bedoeling dat wanneer u geen minister meer bent dat u de directeur wordt van dit zorghotel? (vraag ik mij af) en als dat zo zal zijn in de toekomst, dan is dat coruptie.

  Ik weet dat u zelf in nederland ben geweest bij de stichting humanitas om daar te kijken naar de visie van deze stichting, en dat Hans Becker en Cor van Oort naar Suriname zijn geweest.

  Niks mis mee, om expertische vanuit Nederland te halen, omdat mensen in de tropen kunnen komen om te revalideren. Ook voor onze nederlandse familie is deze mogelijkheid leuk en goed, dus ze zijn allen van harte welkom in onze mooie lekkere Suriname. Ik zie ze ook graag komen.

  Maar vergeet AZ, s’landshostpitaal, en de RKZ niet, want die waren er eerst en hebben jouw ondersteuning nodig om te kunnen overleven.

  Desnoods leen de regering deze ziekenhuizen geld om hun OK in orde te maken.

  Excelentie, ik hoop dat ik u stof tot nadenken hebt gegeven.

  Met vriendelijke groet,
  Alfa


  Maak melding

 2. Vraag mij af of hij roept om het roepen of om iets anders.
  Mijn moeder heeft te lang op een wachtlijst gestaan voor een ingreep aan haar oog. En zo zijn er velen. Dankzij de komst van deze cubaanse artsen is de inmiddels geholpen aan haar oog.
  Een goede gezondheidzorg (vind ik persoonlijk) moet voor een ieder toegangkelijk zijn, dus voor hen die het niet kunnen betalen en hen die het kunnen betalen.
  Gezondheidszorg is een basisrecht van ieder mens, het is een mensenrecht en kan en moet niet in geld uitgedrukt worden.
  Dus wat mij betreft mag er een overschot zijn aan alle soorten artsen het gaat ten slotte om het welzijn van de mensen.
  Tuurlijk willen de huidige oogarten de mensen helpen maar het is te veel voor ze, ze zouden ook overbelast raken.


  Maak melding

 3. Waarlijk een vernietigend regerende ndpbeunhazerij. De domme aanhangers verdienen deze volkverlakkers, die zich te goed doen aan staatsgelden,middelen en rijkdommen van ons land. Ndp geboefte en co. zullen maken dat dit land verwordt als vele arme afrikaanse landen vol natuurlijke rijkdommen die de rijk geworden parasieten en co alleen ten goede zal komen. De domme aanhangers en hun nakomelingen echter krijgen de rekening onder hun neus gepresenteerd…..AFLOSSING MEGASCHULD.Hahahahahahahaha.help noh baas, waar is onze ete,drinke en huisje……mars gwe


  Maak melding

 4. Ik kan begrijpen dat vele varkens de spoeling dun maken.

  De Cubaanse artsen werken wel landelijk, terwijl het werkingsgebied onze eigen boys/girls precies eindigt met het asphalt.


  Maak melding

 5. Het boze oog van Surinaamse oogartsen

  Surinaamse oogartsen zijn woest op de minister van Volksgezondheid die lucreatieve contracten afsloot om met Cubaanse ooghelers aan de slag te gaan voor de strijd tegen blindheid. Iedere slechtziende zou meteen hard gaan applaudiseren of net als Stevie Wonder speciale ritmitsche bewegingen gaan maken van blijdschap maar medische experts vinden terecht dat de buitenlanders worden voorgetrokken en eigenlijk op dit moment alleen een doorn in het oog zijn van de tegenstander. Het contract is voor drie jaar en kost iets van 1.1 miljoen euro voor drie jaar. De Cubanen kunnen op deze wijze hun Surinaamse collega’s de ogen uit steken en die laten op hun beurt zich ditmaal geen zand in de ogen strooien en trekken aan de bel. Als kleinzoon van een blinde oma heb ik alle begrip dat dit probleem met wortel en tak wordt aangepakt maar zoals altijd is hier sprake van grote verwarring in oogartsenland. Waarom zijn hardwerkende Surinamers toch altijd weer de dupe van het beleid van de regering van Desi B. , die de belangen van de echte Surinamers zeer hoog in het vaandel heeft staan. De minister had ook geld kunnen steken in betere faciliteiten van de eigen oogartsen maar kiest duidelijk voor de duurdere Cubanen. Het is een doorn in het oog dat van alle rechtgeaarde landgenoten die met veel pijn in het hart moet constateren dat er in de loop der jaren in mijn geboorteland niet veel is veranderd. Alles wat uit het buitenland komt is kwalitatief beter en eigen initiatief wordt nog steeds met de grond gelijk gemaakt. Geen wonder dat zoveel intelligente, hardwerkende burgers in de loop der jaren letterlijk gedwongen werden om hun koffers te pakken. Ik had mijn hoop gevestigd op de mooie beloftes van de regering van Desi B. maar moet met lede ogen blijven toezien dat mooie praatjes nog steeds geen gaatjes vullen. Nadat de grote machtige leider zich door Cubaanse artsen heeft laten keuren en tot een jonge god is uitgeroepen zijn de banden met het eiland van Fidel Castro steviger aangehaald.


  Maak melding

 6. Jou reactie slaat als een tang op een varken.
  Dat varken zullen wij wassen.
  Wij weten inmiddels hoe deze regering zaken oplost goud sector,snoep reizen,ambtenaren apparaat, grondrechten zijn mooie voorbeelden van hun oplossingsmodel.


  Maak melding

 7. @Paramang, je moet de dingen ietwat duidelijker maken voor de lezers, nl. de Cubanen zijn bereid tot heel ver in het binnenland te trekken om de inheemsen en marrons te helpen tbv hun gezonheid.
  De Surinaamse artsen blijven in de stad, interessant te doen en de mensen de hele dag te laten wachten in een polie terwijl dat niet hoeft.
  De Surinaamse artsen zijn verder ook geldwolven en willen alleen maar geld zien. Na hun studie leggen ze allemaal de eed van Hyppocrates af om de zieke medemens te helpen, maar na een week zijn ze dit weer vergeten.

  Ook Jessurun die nu uit z’n stinknek kletst dat er geen tekort is aan oogartsen, is zo’n geldwolf.
  Het volk zou dit soort lieden moeten verbranden, want er zijn zeer lange wachtlijsten voor een oogingreep of operatie en toch vind de oppositie de komst van deze Cubanen niet goed.
  Wil men dat half Suriname blind of slechtziend is.
  Mr President, do your thing !


  Maak melding

 8. Cubaanse artsen verdienen in Cuba nog geen 300 euro per maand! En dat is een feit! Verpleegkundigen moeten het doen met max.125 euro per maand!En dan mogen ze in hun handjes klappen.Ben er geweest dus ik weet waarover ik praat.Bouta is Sinterklaas!


  Maak melding

 9. Waarom gaat Jessurun de vergoeding van een Surinaamse specialist met het loon van een Surinaamse verpleegkundige vergelijken ?????
  Dit is alleen maar om zand in de ogen van de mensen te strooien.

  Nu blijkt dat de Surinaamse specialisten op dit moment maandelijks ca 30000 – 35000 SRD ontvangen aan salaris, hetgeen minimaal 2 keer meer is dan de Cubanen.
  Geen wonder dat men de zaak wil houden zoals die is en het volk verder wil uitknijpen.

  Laat de Cubanen rustig hun ding doen waarvoor ze gekomen zijn, en opzouten met de Surinaamse geldwolven c.q. zogenaamde specialisten !!!


  Maak melding

 10. @Milton Fleur

  Hoepel toch op met al je onzin en leugens. De naakte feiten zijn dat de Cubaanse artsen per verrichting gewoon vele male meer kosten en dergelijke operaties kunnen niet in het binnenland worden uitgevoerd omdat daar geen operatie faciliteiten van niveau zijn. Wie een beetje verstand heeft – jij en Paraman dus duidelijk niet – begrijpt dat je een verpleegkundige naar het binnenland stuurt om potentiele patienten te screenen en dan die patienten naar de stad laat komen.

  Jullie kunnen alleen maar alles ophemelen tgv DDB maar hebben duidelijk nergens verstand van en verzinnen terplekke de meest grote onzin en leugens.


  Maak melding

 11. hahahahaahah wat is meer 3000 srd of 3000 euro?
  Miltoen Fleur, al is de leugen zo snel, de waarheid achterhaald hem wel mi boi.
  Ik vraag mij af wat jij betaald krijgt voor die leugenachtige gemekker van jou .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.