Criminaliteit in Suriname in de kiem smoren

15

PARAMARIBO, 21 dec – De criminaliteit moet in de kiem worden gesmoord, wil er sprake zijn van een succesvolle aanpak. Dit stelt Melvin Linscheer, veiligheidsadviseur van president Desiré Bouterse. Het in het parlement aangeprezen Nationaal Veiligheidsplan zal niet voldoen. Een sec justitiële benadering is bij voorbaat gedoemd te verzanden.

“De bestrijding begint niet bij politie, leger of inlichtingendienst. Het begint veel eerder”, zegt Linscheer tegenover de Ware Tijd. Oeroude probleemhaarden hebben meer dan ooit aandacht nodig. Onderwijs, werkgelegenheid en genoeg ontwikkelingskansen voor alle Surinamers. Dat zijn juist de gebieden die de afgelopen decennia er schromelijk bij inschoten. Het is dus fout te denken dat een veiligheidsplan alleen genoeg is om het bloeden te stelpen en de wond te dichten.

Toch pleit onder meer ex-minister van Justitie & Politie Chandrikapersad Santokhi voor uitvoering van het plan. Er zouden genoeg voorzieningen in zitten voor een grondige bestrijding. Linscheer denkt dat er nu hooguit sprake kan zijn van het ‘beheersbaar maken’ van het misdaadprobleem. Een grondige aanpak vergt meer. “Als overheid dien je de basis weg te nemen door te zorgen voor goed onderwijs. Maar je moet ook kapitaal bereikbaar maken voor iedereen. Helaas hebben we niet maken met een ideale situatie.”

Bekijk ook:


15 REACTIES

 1. Wat een verademing, eindelijk iemand met visie die weet dat je de criminaliteit alleen kan oplossen door het wegnemen van de voedingsbodem hiervan.

  Het domweg oppakken,vervolgen en opsluiten is als dweilen met de kraan open als je de oorzaak van dit probleem niet aanpakt.


  Maak melding

 2. Eerst moeten wij ons afvragen wie die figuren zijn die het over in de kiem smoren van de CRIMINALITEIT in Suriname.
  Ten tweede geeft dit ook aan hoe Surinamers zijn de plannen van een ander wordt afgekraakt door figuren die nog geen enkele plan hebben om de criminaliteit aan te pakken.
  Ten derde moeten er in kaart worden gebracht wat de oorzaken zijn van steeds toegenomen criminaliteit in Suriname.dweilen met de kraan open en het paard achter het wagen spannen daar is deze regering kampioen in .


  Maak melding

 3. In elk land is er een relatie tussen armoede en criminaliteit. Beter onderwijs en meer werkgelegenheid kunnen een begin zijn om de criminaliteit te doen dalen. Maar als we kijken naar landen met de minste armoede moeten we toegeven dat criminaliteit op zich in feite onuitroeibaar is. Ook landen met weinig armoede, goed onderwijs, veel werkgelegenheid vertonen criminaliteit. Het enige verschil is dat de zichtbare en voor de burger meest confronterende vormen van criminaliteit, minder aanwezig lijken te zijn. Oplichting, omkoping, corruptie, graai-mentaliteit en wittenboorden-criminaliteit lijken dan juist toe te nemen. Maar, in Suriname kunnen we zeker een begin maken de zichtbare criminaliteit te verminderen door beter onderwijs, meer werkgelegenheid en vermindering van de armoede.


  Maak melding

 4. Er kan dan gelijk en begin gemaakt worden op het kabinet zelf met zijn duistere figuren, om daarna verder te gaan in het regeringscentrum. verbeter de wereld en begin bij jezelf. zucht zucht zucht!


  Maak melding

 5. Beste vrienden,

  Ik heb maar een oplossing, en dat is een ARBEIDSPAS invoeren, zo dat iedereen geregisterd staan in een systeem, bij controle, kan tonen wie hij of zij is en zodan achter te komen wie waar en wat doet, want zo verplicht je de gemeenschap een beter bestaan te geven en beter aandacht geven voor een goed bestaan. Met goed onderwijs verplicht je ook de systeem bij te houden,


  Maak melding

 6. De oorzaak van armoede en andere ellende is de DUIVEL.De duivel manifesteert zich in geld.De wereldeconomie stoelt op uitbuiting van de werkende klasse door de “Elite”. Met de uitvinding van het betaalmiddel is uitbuiting begonnen.De winsten van de elite worden met de dag groter en groter.Hierdoor krijgen we meer armoede, criminaliteit en nog tal van andere negatieve zaken. waarom zijn economieën van veel landen aan het instorten? Met andere woorden: Welvaart gaat gepaard met uitbuiting! Zonder uitbuiting is er geen winst, zonder armoede is er ook geen welvaart.


  Maak melding

 7. Surinamers steken hun kop in het zand als ze zeggen dat de criminaliteit rechtstreeks het gevolg is van armoede. Er is een enorm tekort aan mensen in sectoren als de bouw en de agrarische sector. Het is zelfs moeilijk handlangers te vinden, terwijl honderden jongeren op de hoeken van de straten staan.
  In het binnenland wordt weinig geproduceerd en groenten worden van andere districten ernaar toe gebracht. Duizenden Haitianen willen in de bananen sector werken, terwijl de marrons die weinig of geen opleiding hebben genoten liever het criminele pad opgaan in plaats van te gaan werken.


  Maak melding

 8. “Het Ei van columbus”

  NDPérs de aanhangers van criminelen vragen de leiders van de criminelen om de criminatiteit uit te roeien.
  Dit noemt men de Surinaamse spitvondigheid.
  Succes in ieder geval.
  Jagte-Raho


  Maak melding

 9. Look who’s talking. Waar ben ik de naam Melvin Linscheer meer tegengekomen. Oh ja, hij plunderde, verbrandde, mishandelde en vermoordde de z.g tegenstanders van het militaire-regiem waar hij ook deel van uitmaakte. Tegenwoordig is hij een bendelid van het CTU.

  Wat Linscheer nu uit zijn domme nek kletst moet gekwalicifeerd worden als pure “morele zelfbevrediging”


  Maak melding

 10. Wat de deskundige in Suriname moet gaan uitzoeken is hoe het komt dat na de jaren 80 de criminaliteit zo is toegenomen en verruwt.
  Sommigen maken een koppeling met armoede en criminaliteit dan betekend het dat wij als land de afgelopen 30 armer zijn geworden want de criminaliteit neemt steeds ergere vormen aan in suriname. Niemand hoort mij zeggen dat er 15 jaar geleden geen criminaliteit was in suriname wat ik wel zeg is dat het een grote schande is dat veroordeelde criminelen de hoogste baan bekleden in het land.Het is grote schande dat suriname internationaal vertegenwoordigd wordt door figuren met een strafblad laatst nog in Trinidad, daar moeten jullie tegen ageren. linscheer draagt niet zomaar de naan van de beul van het binnenland.


  Maak melding

 11. Boeh!

  Ons volk doet er goed aan om BOEH te roepen naar criminelen die de criminaliteit willen beteugelen.
  Hoe haalt deze meneer het in zijn hoofd om een plan van aanpak te bekritiseren? En toch ziet het volk niet dat het in de maling wordt genomen? WORDT WAKKER!


  Maak melding

 12. Deze misdaadwortel is gezaaid op 25 februari 1980. En de misdaadvruchten zijn sinds mei 2010 gaan bloeien en vragen nu, rijp geworden om, op te eten. Wee wee wee jullie oliedomme stommelingen die deze wortel der misdaad opnieuw hebben doen bloeien, wee wee wee jullie parasieten die voor het slijk der aarde je naaste doden en zelfs niet voor schromen je moeder te verkopen als hoer.wee wee wee de zgn vals prdeikers en evangelisten die van het WARE EVANGELIE van hoop en bevrijding een big business hebben weten te maken. Het loon der bedrog,misleiding, manipulatie en indoctrinatie zal op uw hoofden komen. Dit land gaat richting de verdoemenis op en niemand zal helpen. Ze hebben zich willens en wetens laten misleiden en leugens als zoete koek gretig opgevreten in de hoop op nog meer gratis ete,drinke en spele met dwerghuisje. Waarheid hebben ze verruild voor de leugen en Gerechtigheid heeft plaatsgemaakt voor ongerechtigheid. Wee wee wee de oliedomme aanhangers want ze zullen het zevenmaal erger te verduren hebben dan degenen die deze onberechte moordenaars niet als leiders hebben verdiend. Voorspelling, het wordt nog driester en misdadiger het komend jaar dat de avonklok in werking zal treden. Gevolg nog meer controle op de oliedomme stommelingen. Ze verdienen hun geliefde onberechte misdadige misleider als herders naar de verdoemeins.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.