Parlementariër wil inperking reislust politici

17

PARAMARIBO, 19 dec – De reislust van regering en parlement mag best wat minder. Dit stelt parlementariër Harish Monorath (Mega Combinatie/Nieuw Suriname). Wat nu is opgebracht op de begroting van 2012 is te gek voor woorden. Met een paar miljoentjes minder voor het reizen zou de regering al aardig wat belangrijker werk kunnen verrichten.

Van de twintig miljoen dollar die nu is opgebracht, mag dus een aardig deel afgesneden worden. “Met dat geld kan je zo een ziekenhuis en een school bouwen”, zegt Monorath tegenover de Times of Suriname. Een nieuw ziekenhuis is misschien wat te ambitieus. De bedrijfskosten zijn nu al niet bij te houden voor het huidige bestand aan ziekenhuizen. Maar minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid klaagt bijvoorbeeld over de staat van de operatiekamers.

Die zouden gesloten moeten worden. Dat kan een goede besteding worden van het reisgeld. En critici de mond snoeren die vinden dat politici geen hart hebben. Monorath vindt dat het best wat socialer mag met het beleid. Nu de economie de goede richting lijkt uit te gaan, moet daar wat meer ruimte voor komen. “De mijnbouw doet het goed met olie en goud, maar de samenleving moet ook de voordelen terug zien.”

Bekijk ook:


17 REACTIES

 1. 20 (!!) miljoen us dollar voor snoepreisjes???

  Zit daar de deal met de SLM al in?

  Schandalige bedragen tenzij aan te tonen is dat deze reisjes hun geld opbrengen.

  Maar vreemd genoeg ben ik er zeker van dat dit zeker niet het geval is.


  Maak melding

 2. Als iets goed is moet je dat zeggen maar als iets niet goed is moet je dat ook doen. Toegegeven de delegaties zijn vele malen kleiner dan onder het frontbewind.
  De kosten zullen ook minder zijn.

  Desondanks vindt ik en met mij velen dat er te veel wordt gereisd. Die 20 miljoen USD kan best teruggebracht worden naar 5 miljoen.

  Weet je hoeveel politieauto’s je met 15 miljoen extra per jaar kan kopen.

  Stel een goed uitgeruste politieauto kost 100.000 USD. Je kan dus dan 150 extra politieauto’s voor kopen. Dat vergroot de zichtbaarheid van de politie op straat en de veiligheid wat de mensen zo graag willen. Zie IDOS peiling


  Maak melding

 3. Waren het niet deze zelfde mensen die kritiek hadden op hun vorige collega?
  ik heb laatst een lijst gezien met de namen tijden dat deze gasten in het buitenland zijn schrikbarend, parmessar spant de kroon.
  In Nederland zegt men niet iedere verandering is een verbetering.


  Maak melding

 4. @ Henk Molenaar. Helemaal mee eens. Die reisjes passen in het gebrek aan checks & balances (goed bestuur!) in Suriname. Alleen aan democratisch gekozen leiders heeft een land niets. Democratie zonder checks & balances is een containerbegrip dat corruptie verdoezelt.
  Waar dienen die buitenlandse reizen voor/toe, wat brengen ze naar de buitenlanden en wat nemen ze mee terug voor de mensen die ze dienen? En wie ziet hierop toe?
  That’s the question.


  Maak melding

 5. Daggelden!

  Het komt voor dat politici reizen om daggelden en toeslagen in buitenlads valuta te incasseren. Een delegatie van 80 man op reis kost in een keer al 2 miljoen dollar.
  En een zingende president in de VS met zijn shoppende vrouw in New York leveren ook niet de nodige winsten op voor ons land.

  Het ergste is dat men bij terugkomst geen verslag hoeft uit te brengen van de noodzaak van de reis.

  Er dient een toetsinscommissie te komen die gaat toezien op politieke reizen met overheids geld en aandringt op verslaglegging.


  Maak melding

 6. Ook de persoon die het woord ZWEEF-TEKI heeft verzonnen,moet in aanmerking komen als de pres.de volgende lintjes regen houdt.Deze burger heeft een heel grote gele ster verdient in de orde van de Palm.

  Cobie.


  Maak melding

 7. Cobie, wie is deze persoon?Onbelangrijke mensen vergeet ik gewoon/Ik kan me deze man niet meer herinneren.Mijn geheugen stoot onbelangrijke mensen automatisch af.Is het die van DOEOEOEOEOE????

  @4 Cornelia
  The answer is blowing in the wind.
  Dit lied zullen we binnenkort samen zingen.

  Danitia


  Maak melding

 8. Geachte Danitia,
  het is mij niet bekend wie met het woord zweef-teki is gekomen.Ik trof het als eerst aan in onze avondblad.Intussen is het door vrijwel alle media overgenomen.Omdat het zo treffend weergeeft hoe de mentaliteit van 90% van onze regeerders is.ZWEEF-TEKI.

  De vriendelijke groeten,
  Cobie.


  Maak melding

 9. Volgens mij is de term “zwwef teki” voor het eerst publiekelijk gebruikt door parlementariër Ronny Asabina, toen hij het op 8 oktober jl. had over de marronpolitici, die gedreven zijn door macht, hebzucht en eigenbelang. “Zweef teki” zou je kunnen vertalen in: Stank voor dank. Hij refereerde aan het uiteenvallen van de A-Combinatie door bovengenoemde oorzaken. Door het onvoorspelbare stemgedrag van de marrons en hun leiders, zijn zij zelf het slachtoffer geworden van hun eigen daden. “Zweef teki”, dus…


  Maak melding

 10. Zweef teki of graaicultuur men heeft zelf gekozen voor deze recidivisten dus wie zijn billen brand moet op de blaren zitten.
  Drinken jullie je gifbeker helemaal leeg.


  Maak melding

 11. Dit bedrag op de begroting zegt nog niets. De meeste kosten voor reizen worden uit andere potjes betaald.

  De journalisten moeten eens gaan bijhouden wie wanneer in het buitenland zit en die cijfers, per partij/politicus en land waar ze zitten, presenteren. Dan zal blijken dat het bedrag veel eerder richting 100 miljoen gaat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.