Misiedjan: preventief fouilleren ligt gevoelig

12

PARAMARIBO, 19 dec – Een gevoelige zaak. Dit zegt minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie over het eventueel preventief fouilleren door de politie. De voormalige mensenrechtenactivist is niet bepaald gecharmeerd van het voorstel van zijn voorganger Chandrikapersad Santokhi. Die vindt de angst voor criminaliteit bij de burger de doorslaggevende factor.

Met het steekproefsgewijs fouilleren zou heel wat ellende voorkomen kunnen worden. Op het ministerie wordt er nu bepaald anders tegenaan gekeken. “Politieagenten zijn ook mensen. En mensen zijn gauw geneigd misbruik te maken van hun bevoegdheden”, zegt Misiedjan tegenover de Ware Tijd. Nederland is nog het beste voorbeeld. Daar willen zich nogal wat excessen voordoen. Bij het invoeren van relevante wetgeving moet er voldoende tegengewicht zijn.

Zoals het inbouwen van genoeg controlemomenten. Overigens mag de politie best wat meer doen met wat er nu al beschikbaar is aan bevoegdheden. “We zijn het met elkaar eens dat de politie niet alleen meer bevoegdheden moet krijgen, maar ook inventiever moet zijn bij de bestrijding van criminaliteit”, aldus Misiedjan. Hij ziet meer heil in een integrale benadering. Meer bevoegdheden kan en mag. Maar aan de andere kant worden meer inzet en inventiviteit verwacht.

Bekijk ook:

12 REACTIES

 1. Op zich heeft hij gelijk, maar als “noodverordening” zie ik dit wel werken.

  Misiedjan moet snappen dat de situatie soms maakt dit soort maatregelen worden genomen.

  Voor veiligheid mag best een stukje privacy worden geschonden.


  Maak melding

 2. Yere noh Rasta.
  het spel wordt niet zo gespeeld als jij je schijnt te hebben voor genomen.Als je preventief fouilleren niet wil toestaan,dan moet je maar zorgen dat het volk zich veiliger voelt.Want wat het is sinds je op jus/pol bent,stelt het steeds minder en minder voor.Mensen hebben gewoon slapeloze nachten door jouw beleid.Zelfs voor de rechter zegt de veroordeelde dat de ‘rasta minister wel mag roken maar ik word opgepakt’.Brutaal hé?

  Cobie.


  Maak melding

 3. In grote steden, in clubs,bars,zelfs restaurants is dat van toepassing vanwege de stijgende criminalitiet. Ook met men scanners laten plaatsen om pistoleros,messentrekker en ander gespuis voot te zijn. Zal het helpen in dit land…….NEE en waarom……geboefte is de macht gegeven door oliedomme stomme misdadigeraanhangers van deze regering met onberechte moordenaars.


  Maak melding

 4. En mensen zijn gauw geneigd misbruik te maken van hun bevoegdheden, zegt Misiedjan. Hij zou weleens gelijk kunnen hebben. De politie in Suriname heeft niet zo’n goede reputatie.


  Maak melding

 5. Deze minister is mensenrechtenactivist met een dubbele moraal.Ik vindt dat preventief fouilleren moet kunnen maar deze man vertrouwd zijn eigen dienders niet dat leid ik af uit zijn verklaring.


  Maak melding

 6. Operatie De Nieuwe Weg heeft bewezen dat preventief fouilleren onder bepaalde omstandigheden wel degelijk nut heeft. In Nederland kan een burgemeester van elke grote of middelgrote gemeente een noodverordening uitvaardigen die preventief fouilleren mogelijk maakt. Ik vraag me in alle gemoede af waar deze minister bang voor is. Preventief fouilleren om de criminaliteit in de perken heeft volgens mij niets te maken met mensenrechtenschendingen. Of hoe noemt de minister het in elkaar slaan en vervolgens vermoorden van vooral oudere mensen?


  Maak melding

 7. De gemiddelde man kennende wordt het snel preventief vingeren in plaats van preventief fouilleren. Zou je je dochter met een gerust hart preventief laten fouilleren door prominente Surinamers als Somo, Lonny of Baas? Zelfs Sherrif en de R.K.priesters zijn niet te vertrouwen. Niemand moet mij of mijn familie preventief komen fouilleren! Als ze geen gegronde vermoedens hebben dat we iets ergs uitgevreten hebben of van plan zijn, moeten ze hun eigen moeder maar gaan fouilleren. Zijn ze helemaal gek geworden?


  Maak melding

 8. APV-tje tijdens roadblocks?. Fouilleer alle inzittenden in verdachtte voertuigen. Ga geen vader, moeder en kinderen welke een gezellig avondje uit hebben gehad fouilleren. Nee, doe dat bij jongeren welke zich raar en verdacht gedragen. Ik heb hier geen moeite mee. Wel moeten de agenten zich correct en gemanierd gedragen.


  Maak melding

 9. Het is niet alleen de politie die geen goede reputatie heeft.

  Ook de militairen hebben onder de deskundigeleiding van keizer Bigi Mofo I hun “goede reputatie” waargemaakt.

  Preventief fouilleren blijft een heethangijzer.
  Toch lijkt het mij toepasbaar op het ministerie van OW. Teveel diefstal van publieksgelden.


  Maak melding

 10. Ze moeten verder gaan dan fouilleren ook visiteren vooral te zanderij met handschoenen en verder kijken.
  Ik vind het een goede zaak want er lopen heel veel criminelen gewapend rond let wel elke dag vinden er berovingen plaats. De veiligheid laat te wensen over. Elke dag is dit het gesprek van de dag in Suriname.
  Als de veiligheid in het geding komt heeft dit ook zijn impact op alle facetten van de samenleving.


  Maak melding

 11. Als noodverordening moet het gewoon kunnen voor een duidelijk omschreven gebied en de angst voor misbruik stoelt niet op logica omdat het middel zich daar niet voor leent.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.