Koninklijke onderscheiding voor Cynthia McLeod

30

AMSTERDAM/PARAMARIBO, 19 dec – De Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod heeft gisteren (zondagavond) in Amsterdam een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Dit gebeurde na de voorstelling ‘Hoe duur was de suiker?’, die de gelijknamige historische roman van mevrouw McLeod als uitgangspunt heeft. Ze kreeg het lintje van de burgemeester van Amsterdam voor haar verdiensten als schrijfster.

Cynthia McLeod, in 1936 geboren te Paramaribo als dochter van de eerste president van Suriname Johan Ferrier, debuteerde in 1987 met de historische roman ‘Hoe duur was de suiker?’. De eerste druk was binnen enkele weken uitverkocht en Mcleod werd op slag de meest bekende schrijfster in Suriname. Deze historische roman over de suikercultuur in de 18e eeuw werd later opnieuw uitgegeven door de Nederlandse uitgeverij Conserve. Al gauw verschenen er ook andere historische romans van haar.

Het toneelstuk ‘Hoe duur was de suiker?’ werd gisteren tweemaal opgevoerd en vanwege de grote belangstelling herhaald op 30 juni 2012 in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Filmpje van schrijfster Usha Marhé:

Bekijk ook:


30 REACTIES

 1. Codjo,

  Wat een goedkope opmerking !

  Ik heb gelezen wie Codjo was. Hij is een surinaamse held die zijn leven heeft gegeven voor zijn land.

  Het is wel duidelijk dat je het leed van zijn generatie misbruikt. Je eigen mensen beledigen en blanken te discrimineren met het woord bakra.

  Als het aan mensen zoals jou ligt, blijven we generatie na generatie voeden met haat.

  Parbo


  Maak melding

 2. Codjo
  Ik heb nooit gelezen of gehoord dat cyntia de slavernij rechtvaardig.
  Ik lees en zie wel dat misdaad in Suriname wordt beloond en dat grove schending van de mensenrechten in Suriname door een bepaalde groep mensen hier op dit forum worden goed gepraat en aangemoedigd en dat mag wel volgens degene die de norm bepalen.


  Maak melding

 3. Wikileaks. Jij hoort en leest selectief. Deze Cynthia heeft via de wereldomroep gezegd dat de slavernij niet erg was. Zij vergoeilijkte de slavernij door o.a. te zeggen dat de Afrikanen blij moesten zijn datze slaaf gemaakt waren.

  We kennen toch ook allemaal het verhaal van de neger kwassie. Uit waardering voor het achtervolgen en doden van zijn rasgenoten werd hij ook onderscheiden.

  Moet ik de link hierop zetten?


  Maak melding

 4. weer een bounty(redi moesoe) door Nederland in het zonnetje gezet. Voor wie niet weet wat een een bounty is: het is een landverrader, een collaborateur, een schaamteloze geschiedvervalser. Mensen die ongenegeerd een lintje van Nederland accepteren, terwijl dit zelfde Nederland hun broers en zusters dagelijks op Schiphol aanrandt en verkracht, is een bounty!


  Maak melding

 5. Pongosaqui,

  Waar ben je mee bezig ?

  Het zijn mensen zoals jij die ervoor zorgen dat succesvolle Surinamers niet terug willen keren naar Suriname om hun land op te bouwen. Dit constant aanvallen , beledigen en onderuit halen van je eigen volk.

  100.000 jaar geschiedenis van zwarte mensen en jouw kamp kan alleen maar 400 jaar slavernij belichten. Jullie zorgen ervoor dat die 98600 jaar geen kans krijgt om de geschiedenisboeken te halen.

  Er zijn maar 2 kampen Pongosaqui, zij die opbouwen en zij die afbreken.

  Maak je keuze en bespaar ons je link !

  Parbo.


  Maak melding

 6. Zij heeft gezegd dat wij Surinamers blij moeten zijn, dat de Nederlanders ons als slaaf hebben weggevoerd uit Afrika, anders waren wij net als de zielige Afrikaantjes van nu!Als beloning krijgt ze een Konklijke onderscheiding!Zo doe je dat wanneer je diep in jouw hart altijd blank heb willen zijn!Sodemieter op met *****


  Maak melding

 7. Basja,

  Je bent er niet van op de hoogte dat Afrikanen ons discrimineren. Kolonisten kinderen noemen ze ons. Fake black people…en nog veel meer. Maar als je wilt kun je naar daar verhuizen en dan kun je die beledigende naam van je meenemen.

  Waarom heb je die naam gekozen ?


  Maak melding

 8. Parbo,als je een neger bent,hebben ze wel gelijk door te stellen:dat je een bounty bent,zwart van buiten en wit van binnen.\\\\\\jammer genoeg zien de echte blanken je als een doodgewone zwarte.\\\\\\\\\\\\\waarom val je de reakties aan\\\\\\\\?zelf kom je met geen enkele goede tegen argument,je bent steeds bezig goed te praten wat de blanken de zwarten hebben aangedaan.\\\\Ga fietsen hoor.


  Maak melding

 9. Het klopt dat Afrikanen ons niet mogen; net als de boslandcreolen zijn we niet geliefd. Ook Antillianen en moccros mogen ons niet; net zoals hindostanen altijd met haat zullen rondlopen jegens creolen. Het zit gewoon in de mens en je hoeft niets verkeerds te doen. Maar even on topic – ik heb het boek van mevrouw McLeod niet gelezen en ben nu wel nieuwsgierig geworden naar de inhoud ervan. Maar we weten nagenoeg allemaal hoe het gaat: als je een hielenlikker bent, wordt je gewaardeerd; als je opkomt voor gerechtigheid en geen ja-knikker bent, wordt je gehoond. Liever dat, zolang je voor rechtvaardigheid opkomt dan dat je zwijgt en instemt met onrechtigvaardigheid. Ben blij dat er zoveel bewuste creoolse Surinamers in dit land zijn, bravo en we zullen niet buigen voor oppervlakkigheid en ontkenning.


  Maak melding

 10. Pongosaqui,

  Dat is niet waar ! Je hebt ook het volgende toegevoegd.

  We kennen toch ook allemaal het verhaal van de neger kwassie. Uit waardering voor het achtervolgen en doden van zijn rasgenoten werd hij ook onderscheiden.

  Deze vergelijking is beneden elk niveau en dat is waar het omgaat.

  Emoties vertroebelen de geest en wij Surinamers zijn veel te emotioneel.


  Maak melding

 11. Mr. Zuidoost op 6 : er zijn ook mensen die ned. en de nederlanders verafschuwen, hollandhaters maar die ondanks dat alles op hun achterwerk in Zuidoost zitten en elke maand hun hand ophouden bij de sociale dienst en profiteren van alle voorzieningen die dat verachtelijke ned. hun brengt.
  Voor de mensen die niet weten hoe deze lui heten: profiteurs,hypocieten, awari domries , 2 moffo guns,moreel corrupt en klootjesvolk met een laag zelfbeeld.Mw. Mc Leod woont in Su jij niet.!En als je broeders en zusters niets inslikken of in hun edele delen stoppen op schiphol hebben ze niets te vrezen.


  Maak melding

 12. Tallie,

  Wat is het onderwerp hier dan ? Zij is onderscheiden en daarvoor ontvangt ze hier alleen maar de ene na de andere racistische opmerking. De rest van je betoog is wederom ver beneden niveau.

  Basja,
  Vertel me nu een keer wat volgens jouw een basja is ?
  Je weet het antwoord gewoon niet !


  Maak melding

 13. Mr Zuidoost,

  Ik en heel veel mensen op dit forum worden zo ontzettend moet van jou oeverloos gezemel.

  Get a life or get a job!!!

  “terwijl dit zelfde Nederland hun broers en zusters dagelijks op Schiphol aanrandt en verkracht”

  PS Ik ben onlangs met de SLM teruggevlogen naar Nederland. De 100 procent controle is vervelend maar wordt netjes uitgevoerd, ongeacht of je nu blank, geel of zwart bent.

  Jij bent echt geestelijk niet in orde.
  Maak melding

 14. Vreemd dat ze de onderscheiding aanvaard heeft, het is hetzelfde als wanneer een schrijver een boek schrijft over de gruwelmoorden van 8 december en van president Bouterse een lintje krijgt. Zo lang Nederland zijn excuses voor de slavernij niet had aangeboden zou ik als schrijver over de slavernij geen enkel lintje van hen willen hebben. Waarom konden ze wel hun excuses aanbieden aan de Javaanse oorlogsslachtoffers van Rawagede?


  Maak melding

 15. Parbo op 11

  Je zit hier pure nonsense als feit te verkondigen. gelukkig leven we anno 2011 in een informatie tijdperk waardoor deze doelbewuste negatieve info direkt naar de prullebak verwezen kan worden.
  Ik waag me er bijna aan om te beweren dat je er belang bij hebt om dit hier te verkondigen.

  @ smatje,

  Loop niet achter dit soort IDIOTEN aan.


  Maak melding

 16. Beste Ba Anansi,

  Jou gedachten kronkels zijn van een bijzondere kwaliteit.

  Het is echt knap ( en ook eng ) dat je een koninklijke onderscheiding weer een twist kan geven richting slavernijverleden…..


  Maak melding

 17. Parbo ik ben geenzins van plan jouw vraag te beantwoorden, simpelweg vanwege het feit dat ik jou dan ook gelijk van repliek zal moeten dienen,en dat zal jij mij zeker niet in dank afnemen.Ik heb mijn mening ,jij de jouwe.respect.


  Maak melding

 18. Er vallen mij een aantal dingen op de ene link wordt wel door gelaten door de redactie en de andere niet.
  @ pongosaqoui je haalt de woorden van Cyntia uit hun verband dat is wat anders dan niet goed lezen. ik weet dat de slavernij een zeer gevoelige onderwerp is bij sommigen maar voor mij is dat niet zo. Wat zwarten mensen missen is om motivatie te halen uit die tijd om op te komen tegen iedere vorm van onderdrukking,mensenrechten schending vernedering,dictatuur,volskverlakkerlij, in plaatst daarvan zijn sommige nog steeds slachtoffers van honderden jaren geleden en ze laten hun misleiden door de anti blanken houding van figuren die zich voor doen als de verlosser, Valse profeten noem ik dat soort figuren.


  Maak melding

 19. Basja uit de encyclopedie van Suriname:
  Citaat, “Basja heette de slaaf die onder toezicht van de blanke opzichter of officier toezicht hield over het werk van de slaven op een plantage. Op grote plantages vond men meerdere basja’s, van wie de voornaamste granbasja werd genoemd.

  Het waren opzieners die doorgaans wreder waren dan de blanke opzichter zelve.

  Op Waterkant-net komen wij nog genoeg van deze basja’s tegen, heleaas!


  Maak melding

 20. Cynthia McLeod doet me denken aan alles wat koloniaal is aan Suriname. Haar denkwijze en opvoeding zijn doordrongen van het postkoloniaal syndroom. Haar vader was dan ook een soort granbasja die Calimerostan de gelegenheid gaf nog even snel de laatste koloniale voordelen uit de onafhankelijkheid van Suriname te persen. Ik ben blij dat Suriname nu onafhankelijk is maar onze onderhandelaars hebben er toen een potje van gemaakt. Cynthia McLeod bagatelliseert de slavernij en het verrast me helemaal niet dat ze daarvoor door Calimerostan wordt beloond. De suiker van Cynthia is wat mij betreft de ultieme vermomming van zout.


  Maak melding

 21. Wat een voorspelbare reacties weer!
  Zat er wél in: die gruwelijke slavernij van ZOVEEL honderd jaar terug ook alweer…
  Zagen jullie John LEERDAM druk ‘door beeld’ lopen?!
  Díe weet de boel pas op waarde te schatten!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.