Surinaams jongetje inspireerde idee innovatielab

14

PARAMARIBO, 18 dec – “Onze technici konden het mobieltje niet direct aan de praat krijgen, komt een jongeman van amper twaalf jaar en hij wil het apparaat zien. Hij pakt het en voor je het denkt werkt het toestel weer.” Deze ervaring inspireerde Dirk Currie, directeur van telecombedrijf Telesur, tot een nieuwe band met de universiteit van Suriname.

Op het universiteitscomplex aan de Leysweg, aan de rand van Paramaribo, staat een hypermodern ‘innovatielaboratorium’. “Als je een ideetje hebt om iets bijzonders te doen met je mobieltje of iets anders”, zegt de vierentwintigjarige manager Diego Tevreden. Het Media Innovation Laboratory, TMIL, is laagdrempelig. Iedereen mag er ideeën uitwerken. Een soort uitvindersnest dus.

Nieuwe ICT- en multimediadiensten kunnen worden ontwikkeld en getest. Volgens Currie wil het bedrijf een nieuwe weg op. Het tot nog toe in Suriname verwaarloosde research & development moet van de grond komen. Telesur wil voorlopig de belangrijkste sponsor blijven. De Anton de Kom Universiteit van Suriname komt in en met kennis en de plek waar het lab nu staat.

Bekijk ook:


14 REACTIES

 1. Enige tijd geleden las ik onderstaand artikel:
  WHY INDIA WORKS – written by internationally acclaimed film director Shekhar Kapoor.
  A small fading sign saying “Cellphoon reapars” barely visible through the street vendors crowding the Juhu Market in Mumbai.

  On my way to buy a new Blackberry, my innate sense of adventure made me stop my car and investigate. A shop not more than 6 feet by 6 feet. Grimy and un-cleaned.

  “Can you fix a Blackberry?”

  “Of course, show me.”

  “How old are you?”

  “Sixteen”. Bullshit. He was no more than 10.

  Not handing my precious Blackberry to a 10 year old in unwashed and torn T shirt and pajamas!

  At least if I buy a new one, they would extract the data for me. Something I have been meaning to do for a year now.

  “What’s wrong with it?”

  “Well, the roller track ball does not respond. It’s kind of stuck and I cannot operate it”

  He grabs it from my hand and looks at it

  “You should wash your hands. Many customers have same problem. Roller ball gets greasy and dirty, then no working”.

  Look who was telling me to wash my hands. He probably has not bathed for 10 days, I leaned out to snatch my useless Blackberry back…

  “You come back in one hour and I fix it”.

  I am not leaving all my precious data in this unwashed kid’s hands for an hour. No way.

  “Who will fix it?”

  “Big brother”.

  “How big is ‘big brother?’?”

  “Big …. Umm …thirty”.

  Then suddenly big brother walks in. 30??? He is no more than 19.

  “What problem?”

  He says grabbing the phone from my greasy hand into his greasier hand. Obviously not trained in etiquette by an up market retail store manager.

  “Normal Blackberry problem. I replace with original part now. You must wash your hand before you use this”.

  What is this about me washing my hands suddenly?

  19 year old big brother rummages through a dubious drawer full of junk and fishes out a spare roller ball packed in cheap cellophane wrapper. Original part? I doubt it. But by now I am in the lap of the real India and there is no escape as he fishes out a couple of screwdrivers and sets about opening my Blackberry.

  “How long will this take?”

  ”Six minutes”.

  This I have to see. After spending the whole morning trying to find a Blackberry service center and getting vague answers about sending the phone in for an assessment that might take a week, I settle down next to his grubby cramped work space. At least I am going to be able to watch all my stored data vanish into virtual space. People crowd around to see what’s happening. I am not breathing easy anyway. I tell myself this is an adventure and literally have to stop myself grabbing my precious Blackberry back and making a quick escape.

  But in exactly six minutes this kid handed my Blackberry back. He had changed the part and cleaned and serviced the whole phone. Taken it apart, and put it together.

  As I turned the phone on there was a horrific 2 minutes where the phone would not come on. I looked at him with such hostility that he stepped back.

  “You have more than thousand phone numbers?”

  “Yes”.

  “Backed up?”

  “No”

  “Must back up. I do it for you. Never open phone before backing up”.

  “You tell me that now?”

  But then the phone came on and my data was still there. Everyone watching laughed and clapped. This was becoming a show. A six minute show. I asked him how much.

  “500 rupees”.

  He ventured uncertainly. People around watched in glee expecting a negotiation.

  That’s $10 dollars as against the Rs 30,000 ($600) I was about to spend on a new Blackberry or a couple of weeks without my phone. I looked suitably shocked at his ‘high price’ but calmly paid him. Much to the disappointment of the expectant crowd

  “Do you have an i-Phone? Even the new ‘4D one”?

  “No, why”?

  “I break the code for you and load any ‘app’ or film (movies) you want. I give you 10 film on your memory stick on this one, and change every week for small fee”.

  I went home having discovered the true entrepreneurship that lies at what we call the ‘bottom of the pyramid’. Some may call it piracy, which of course it is, but what can you say about two uneducated and untrained brothers aged 10 and 19 that set up a ‘hole in the wall’ shop and can fix any technology that the greatest technologists in the world can throw at them. I smiled at the future of our country. If only we could learn to harness this potential.

  “Please wash your hands before use” were his last words to me. Now I am feeling seriously unclean.

  God works in mysterious ways to feed the illiterate, in the streets of India . Imagine, what if these poor kids had some education….I feel nothing but great admiration for these kids, as they could easily choose demeaning jobs to survive


  Maak melding

 2. Het is alleen jammer dat het vele Surinaamse jonge talent geen kans krijgt in SU omdat er alleen mensen op top functies worden benoemd op grond van politieke kleur en familie banden.


  Maak melding

 3. Eindelijk gaan ze gebruik maken van de human recources. Hoop alleen dat als een kid iets heeft uitgevonden dat hij ook de revenuen ervan plukt en dat het bedrijf niet ermee aan de haal gaat als zijnde hun uitvinding.


  Maak melding

 4. Henk Molenaar,

  Je hebt 100% gelijk….!!!!!!!!!!!!!

  Het zal nog lang duren voordat de rest van de bevolking dit ook gaat begrijpen. Het klinkt zo eenvoudig maar voor de meerderheid is moeilijk te bevatten.

  Parbo.


  Maak melding

 5. dat vind ik nog eens mooi, dat oudere nog eens, van de jongeren kunnen leren, als ze maar zelf willen, en deze kans geboden wordt door de overheid, het is heel belangrijk voor toekomst van sur, want er zijn al veel jongeren die een goede opleiding hebben genoten, alleen de buitenwereld weet het nog niet. schoerpioen


  Maak melding

 6. Beste Parbo,

  Ik wou dat ik geen gelijk had. Maar de top van Surinaamse ministeries en staatsbedrijven wordt geleid door complete nitwits. En er is voldoende Surinaams toptalent. Maar dit talent wordt gefrusteerd door de nitwits die hun als bedreiging zien. Suriname zou al 20 jaar verder in de ontwikkeling zijn als de politieke inteelt benoemingen achterwege zouden blijven.


  Maak melding

 7. @Henk Molenaar

  Ik geef je groot gelijk. Ik heb nog niet zo lang geleden SU ingeruild voor een ander land omdat ik het beu was geworden om te moeten dealen met incompetent leiderschap op haast alle niveaus in SU, zowel in de private sector als de publieke sector. En laat men jou geen ander zaken vertellen: ik ben zelfs financieel benadeeld door topfunctionarissen van regering Venetiaan en daarna nogmaals genaaid door topfunctionarissen van regering Bouterse.
  Dus in mijn ogen deugen geen van beide! En de private sector is ook een en al incompetent leiderschap. Vinden wij het dan vreemd dat Surinamers er niets van hebben kunnen bakken in haast 40 jaren staatkundige onafhankelijkheid????


  Maak melding

 8. @ Henk Molenaar

  Nog een kleine aanvulling. In SU heeft men een stoffige oeroude filosofie: de Surinaamse jongeren zijn te onervaren om leidinggevende posities in te nemen. Gevolg: haast op alle niveaus is de leiding in handen van 60 plussers. Het frappante van de zaak: deze zelfde jongeren die het zogenaamd niet zouden kunnen rijzen als sterren als zij eenmaal Suriname hebben verlaten. Kijk maar naar al de jonge Surinamers die topposities bekleden in het buitenland waaronder Europa, Canada en VS. Wat zegt dat van het intellectueel redeneringsvermogen van de Surinamers……? Trouwens, als de ouderen het toch o zo goed weten, hoe komt het dat zij het land in 40 jaren tijd geen meter vooruit hebben kunnen brengen. Integendeel! het land is sinds de onafhankelijkheid danig verziekt door deze alwetende ouderen!!


  Maak melding

 9. Het verschil zit hem in de mentaliteit. Wie niet over de juiste instelling beschikt moet gewoon ontslagen worden, ook al is hij/zij het neefje/nichtje van …


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.