Suriname krijgt mogelijk ook soort poldermodel

25

PARAMARIBO, 17 dec – Het streven naar consensus in politiek en maatschappij. Een soort eigen poldermodel. President Desiré Bouterse ziet het wel zitten: overleg met de leiders van alle politieke partijen. “Het lijkt me goed om met de absolute top in discussie te gaan.”

In naam van duurzaam beleid. Het idee komt eigenlijk van Carl Breeveld. De enige vertegenwoordiger van de politieke partij Doe in het parlement vindt dat consensus moet kunnen. “Laten we niet moeilijk doen, het gaat uiteindelijk om de toekomst van ons land”, zegt Breeveld tegenover de Times of Suriname. Er moet een aantal overeenkomsten vast te stellen zijn als het gaat om de ontwikkelingsrichting. Daar zou elke regering op kunnen voortbouwen.

Dat zou breken zijn met een Surinaamse politieke traditie. Het radicaal smoren van vorig beleid is als het ware ingebakken. Bouterse ziet mogelijkheden voor stevige gedachtewisseling over “hoe wij denken zonder het gelijk te zoeken.” Hijzelf laat haast geen gelegenheid onbenut het verschil te onderstrepen tussen zijn beleid en dat van de voorganger. Breeveld ziet Trinidad als goed voorbeeld van hoe het moet.

Bekijk ook:


25 REACTIES

 1. Laat het in Suriname Fort Zeelandiamodel heten.
  Met een dictatoriaal ingestelde crimineel kom je geen centimeter vooruit.

  Bla bla bla! Los je puinhoop maar zelf op.
  Eerst ontdoen je de ministeries onder het mom van gewijzigde inzichten van hoogopgeleide en voor hun taak geschikte mensen. Nu dat het schip der staat op de klippen dreigt te lopen met je ndp permanent laagopgeleide hielenlikkers als vervangers van de hoogopgeleide mensen, zoek je naar consensus.

  Er is reeds door de VHP gesteld, dat een samenwerking met een van moord verdachte persoon, geen heilzame weg is.
  Punt uit.


  Maak melding

 2. Het idee is goed en Bouta laat opnieuw zien dat hij graag de weg van de dialoog kiest. Poldermodel, Fjordmodel of whatever model maakt niet uit. Het enige belang is dat welk model dan ook Suriname vooruit helpt. Ik zou zeggen, DOEN!!!!!!!


  Maak melding

 3. 1 ding is duidelijk: de kans is groot dat DDB achter slot en grendel beland. Vraag aan de alwetenden hier op het forum: wat about het tijdperk post-bouterse? Gaan wij dan pas denken over de ontwikkelling van het land of gaan wij dan weer een argument zoeken om alles goed te praten wat krom is?
  Gekke voorbeelden uit het verleden:

  periode 50-80: NPS en VHP gaven elkaar de schuld van alles dat fout ging in het land

  periode 80-89: NDP gaf aan VHP/NPS en Nederland de schuld van alles dat fout ging in het land.

  periode 90 -heden: Front geeft aan NDP de schuld van alles dat fout gaat in het land en andersom geeft de NDP aan Front/Nederland de schuld van alles dat fout gaat in het land.

  WANNEER GAAN DEZE POLITICI SNAPPEN DAT DE FOUT BIJ HEN LIGT EN NERGENS ANDERS??????

  Dus als mensen hier denken dat met de veroordeling van DDB Suriname een paradijs zal worden zullen zij snel wakker moeten worden: it wil be just the same old song with a new twist!


  Maak melding

 4. Anna_Z In Fort Zeelandia liet Bouterse ook zien dat hij veel waarde hecht aan de dialoog. Is alleen moeilijk praten met de kogels in je hoofd.


  Maak melding

 5. Met Bouterse aan het roer wordt het vast een koldermodel. Deze paljas weet twee dagen later niet meer wat hij gezegd of getekend heeft. Zo gedraagt hij zich ten minste steeds weer. Bovendien is het moeilijk in dialoog te treden met iemand die er niet vies van is met vuurwapens te dreigen (of erger) om zijn gesprekspartners van zijn gelijk te overtuigen.


  Maak melding

 6. Ik denk dat het voor de rechtsstaat Suriname een aanwinst zal zijn als men bijvoorbeeld nast de bestande structuren een krutu model voor de top van de verschillende partijen zou kunnen introduceren.

  Iemand als Breeveld is daar een bij uitstek geschikt persoon voor dit te initiëren. Wat me wel opvalt is dat er een aantal posters zijn die met hun bijdragen een bepaalde sfeer proberen te creëren die niet constructief is.

  De bijdragen zijn meer gebaseerd op persoonlijke rancune en zeer zelden inhoudelijk. Het niveau, de visie kunnen dan worden gegoten in een jargon en zelfs een religieuze basis hebben, het is wat het is.

  Alsof Suriname bestaat uit 1 persoon, blijken dit soort figuren elke ontwikkeling in Suriname te willen blokkeren. derhalve kan niet tot geen andere conclusie komen dan dat ze eigenlijk bloed aan de vingers hebben.
  Doden kun je met kogels maar ook met woorden en het stelselmatig ondermijnen van vooruitgang.

  Wordt tijd dat men zichzelf een spiegel voorhoud.


  Maak melding

 7. Velen die hebben leren nadenken over de vele scenario’s die ndp en co hebben geschreven weten beter, op de oliedomme aanhangers en parasieten na. Die zijn en blijven de IEJA knikkers. Want owee je gebeente als men met een goed voorstel komt en dat niet aan baas geeft. Owee want de eer komt hem alleen toe, dus oliedomme ieja knikkers, knikkebolle dromen maar verder met wat de dictator jullie door de keel drukt. Volgzame onderdanigheid zonder vragen stellen. Hahahahaha dit is de zoveelste tactiek om aan domdwazen de hoop te geven…we ga het heel KUT doen, we hebbe ook jouwe mening en inzichte nodig..stlee de foe stlee di di bri na oeng fisie mang…na anderhalf jaar is weinig waar gemaakt door deze onberechte mensenrechten schenders…..loze beloften, loze kreten..ieja is kut krijsen de rijk geworden parasieten en marionetten.is kut voor de domme aanhangers. hahahahahahaahhahahaahha


  Maak melding

 8. Ik denk dat de enige volksvertegenwoordiger met enig intellect de heer Carl Breeveld is. Hij komt met het idee en “de president heeft er wel oren naar”. De eer gaat dus naar dhr. Breeveld. Alleen kijken wat ervan terecht komt.


  Maak melding

 9. Langzaam maar zeker begint dit forum te lijken op Mamjo: scheldkanonnades van voorstanders en tegenstanders. En uiteindelijk trek je de conclusie dat geen van beide partijen er iets van snappen of iets van bakken! Vanuit de Noordzee of vanuit de Atlantische Oceaan een heleboel gillen, brengt moesje niet naar Parijs! Klets minder, lever minder kritiek op elkaar en zet je schouders onder het zware werkt. Allemaal stommelingen hier op het forum. Ik denk dat SU nooit meer vooruit zal komen. Zoals Julian With heeft gezegd: Het Komt Nooit meer goed…..


  Maak melding

 10. Weer een kreet lanceren. Laten ze eerst uitleggen wat wordt bedoeld met het poldermodel en dan pas filosoferen of het model ook toepasbaar zal zijn voor suriname. Dus eerst uitleggen wat het betekent.


  Maak melding

 11. Het heeft er alle schijn van dat bout de handdoek in de ring gooit.Eerst zou hij nooit met lonnie en somo samenwerken en gaat hij nu de andere partijen er bij halen.Bij voorbaat zinloos.Want geen van deze partijen zijn te strikken voor onuitvoerbare projecten.Als ze teminste hun weerzin tegen bout kunnen overwinnen.

  Cobie.


  Maak melding

 12. Moet hij eerst toepassen binnen zijn eigen regering , tot nu toe gedraagt hij zich als een dictator en alleenheerser …….

  Telkens als hij slecht ( Handtekeninggate ) in het nieuws komt, komt hij met een media offensief om de boel te kalmeren…


  Maak melding

 13. Haha, Carl Breeveld.Ik denk dat deze man een handlanger is van bout.Nietsnutter.Is alleen maar blij dat hij vandaag een salaris heeft.Zelfde kwaliteit als Steve meye.Geen respect voor het Volk.Bedriegt God en het volk.Foei.

  Danitia


  Maak melding

 14. Ik vraag me af @ 9, nooit gehoord van de uitdrukking “sticks and stones can break my bones, but words can never hurt me”?
  Hoe kun je de mensen, die hier hun twijfels uitspreken over de bedoeling van Bouterse met zijn z.g.n. poldermodel, verwijten dat zij door hun geschrijf ook bloed aan hun handen hebben kleven? Echte kogels afvuren op je tegenstanders is van een heel andere orde dan woorden gebruiken om je tegenstander onderuit te halen.


  Maak melding

 15. @ 19 Danitia: Ik snap jouw reactie even niet. Om met CCL te spreken: Weer zo’n typische mamjo-reactie. Heb je nog iets positiefs te melden? Carl Breeveld laat een balonnetje op, dat is zijn goed recht. En als jij wilt blijven hangen in die oersaaie, oververrotte Surinaamse politiek, dan is dat jouw recht! Maar een beetje affiniteit zal je wel sieren.


  Maak melding

 16. @Danitia

  Ik deel je mening. Breeveld komt alleen maar met wat triviale opmerkingen in de marge en toont zich steeds zijn opleiding en ervaring onwaardig. Bij belangrijke zaken waarin het zwaar fout gaat houdtals een hondje zijn mond. Staart tussen de benen. 🙁


  Maak melding

 17. Goed initiatief DOE, we zullen zie wie te rancuneus is om ten voordele van Sme hieraan mee te werken.

  Sommige eerdere posters laten in ieder geval al zien het politieke partij overstijgende denkvermogen niet te hebben. Maar goed dat de meesten het hier niet voor het zeggen hebben.


  Maak melding

 18. Leuk weer om de invloed van DOE te zien. Echt, is de beste oppositiepartij in Suriname sinds degeboorte van de republiek. Carl Breeveld heeft daarnaast door zijn persoonlijkheid ook de juiste papieren om het eens tot staatshoofd te schopppen.

  Carl Breeveld for President.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.