Privatiseren bananenbedrijf niet voor amateurs

3

PARAMARIBO, 16 dec – Het eventueel privatiseren van bananenbedrijf SBBS is geen zaak om maar licht over heen te gaan. Dit stelt voorzitter Robby Berenstein van vakcentrale C-47. Met de ervaringen uit het recente verleden, is het extra oppassen geblazen. Privatiseren is wellicht onvermijdelijk. Maar er zijn bepaalde voorwaarden.

Voor politieke spelletjes is er geen ruimte. Daar zijn de belangen veel te groot voor. “De nieuwe eigenaren moeten in staat zijn voortzetting van het bedrijf te garanderen. Belangrijker nog, ze moeten al een link hebben naar de Europese markt”, zegt Berenstein. Het is die link of het netwerk dat zal bepalen hoe groot de overlevingskansen uiteindelijk zijn. De Europese markt is traditioneel de grote afnemer van het Surinaamse fruit. Dat zal niet licht veranderen.

Het is dus uitkijken hoe het regeerbeleid uitpakt. “De Europese markt is zo’n bepalende factor dat zonder link, het bedrijf gedoemd is ten onder te gaan”, aldus Berenstein. Het privatiseringsproces werd ruim drie jaar terug ingezet. Met financiële hulp van de EU is geïnvesteerd in modernisering. Een buitenlandse manager zorgde er de afgelopen jaren voor dat recordproducties werden gehaald. Zijn contract loopt af en de vakbond vreest het ergste als het management vastloopt.

Bekijk ook:


3 REACTIES

 1. De verholen angst van Beerenstein is terecht, mijns inziens. Een buitenlandse manager heeft kan gezien de SBBS tot bloei te brengen, mede dank zij buitenlandse investeringen, en nu het contract van deze manager afloopt, vreest men hetzelfde wat gebeurd is met: de suikerindustrie, Bruynzeel, SML, de cacaoindustrie en nog veel meer. Bedrijven die gemanaged werden door Surinamers. Privatisering had deze bedrijfstakken misschien kunnen redden, maar zo lang er nog onder de paraplu van de achtereenvolgende regeringen werd geopereerd, is alles misgegaan. Dus de angst van Beerenstein is volgens mij terecht.


  Maak melding

 2. Ja Robby,
  Hoewel bananen bij uitstek apenvoedsel is, is het geen werk voor apen. Dat heb jij na zovele mislukte vakbondsoogsten heel goeg begrepen.

  Als een sector in de achter ons liggende decennia, in weerwil van gigantische geldinjekties mislukte oogsten- en politieke bonjes heeft gekend dan is het deze wel.

  Misschien worden we ooit eens een volwassen en goed renderende bananenleverancier.


  Maak melding

 3. Banana-republiek!

  In onze Banana-republiek is de banaan nog niet zo goed geintegreerd. Vraag eens hoeveel mensen een banaan per maand op eten;
  20%. Dat is veel te weinig.

  In Europa worden bananen uit alle streken van de wereld geimporteerd en bij tonnen weggegooid omdat ze overrijp zijn. Maar daar eet 80% meerdere bananen per maand. En toch!

  De bananenlijn met Europa is een fluwelen lijn. Kan elk moment kapot gaan omdat de Surinaamse banaan vanwege de transportkosten te duur wordt. In de C1000, Lidl, Aldi en nog meer supermarkten koop je een tros van 6 bananen voor 80 cent. Spotgoedkoop!
  Vergelijk het met de prijs van een (IJs)appel
  in Suriname dan zul je zien hoe we genaaid worden.

  Privatisering is nog geen reddig van SBBS maar het kost de staat geen injecties meer.
  De nieuwe eigenaren zullen andere markten en afnemers moeten aanboren. Misschien zullen ze de Surinamer moeten interesseren om elke dag een banaan te eten, net zoals men in Nederland elke dag een appel eet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.