Surinaamse overheid “wankel en labiel” apparaat

24

PARAMARIBO, 14 dec – Als president Desiré Bouterse en oppositielid Guno Castelen het ergens over eens zijn, is het wel de zwakte van de overheid. De twee gaan weer razendsnel uit elkaar als het aankomt op de conclusies. Bouterse gelooft in evalueren en corrigeren. “Het is moeilijk een weg die moeilijk is, te begaan met een wankel en labiel instrument”, zegt Castelen.

Het kan er dan ook niet in dat de coalitie het Ontwikkelingsplan, OP, goedkeurt. Haast klakkeloos. “Een verantwoordelijke coalitie besluit dit niet als ze de financiële gevolgen niet heeft doorgenomen. Je kan beleid pas toetsen als je weet wat de doelen zijn en wat de middelen ”, zegt Castelen. Niemand weet goed wat de financiële gevolgen zijn van het meerjarige plan. Toch is het goedgekeurd. Het is nu zeer de vraag of het overheidsapparaat het varkentje kan wassen.

Klaarblijkelijk niet. “Het is slecht gesteld met de realisatiekracht van de overheid. Het verschil tussen wat gewenst is en wat echt wordt uitgevoerd, is onaanvaardbaar.”, zei Bouterse in het parlement. Er worden steevast fikse begrotingen opgesteld en goedgekeurd. Om achteraf maar een fractie uit te voeren van wat voorgenomen was. Bouterse ziet het niet ongestraft doorgaan. “We moeten als land afrekenen met onrealistische begrotingssituaties, willen we serieus genomen worden in de wereld.”

Bekijk ook:


24 REACTIES

 1. Hhahahahahah ai mi gado Bouta yu tjading no moer.
  1)Dit zelfde verhaal verteld jij in de jaren 80 over jou mislukte revolutie.Bouta leeft duidelijk buiten alle realiteit.
  2)Neem eerst jou zelf serieus,want een figuur die zich president noemt en met veroordeelde criminele misdadigers op snoep-reis gaat wordt door de beschaafde wereld niet serieus genomen.
  3) waar is die transparantie die je hebt beloofd aan de samenleving?


  Maak melding

 2. financiering ?! …geen prebleem….als Dino de financiering van zijn nieuwste speelgoed ,een half miljoen us dollar kostende “bently” kan laten financieren , kan alles gefinancierd worde.

  “NDP FOREVER , NEKS NO FOUT ” !


  Maak melding

 3. Bout heeft gelijk als hij stelt dat de wereld naar ons kijkt.Hij heeft ons negatief op de wereldkaart gezet door zijn miskleunen na zijn staatsgreep.Als bewezen misdadiger gaat hij nooit de Sur.kar kunnen trekken.Men gaat hem steeds alles beloven maar nooit iets nakomen.Als Chaves hem niet meer nodig heeft,laat hij hem ook vallen.Zijn OP raakt dan nog verder van huis.

  Cobie.


  Maak melding

 4. Castelen tjaar eng yere. Diezelfde Castelen die het inefficiente overheidsapparaat heeft BELOOND met het doordrukken van Fiso 2, praat opeens andere taal.

  Er zijn alleen maar idiote politici in Suriname en behoudens dhr Carl Breeveld van Doe, blijkt de rest onevenredig onbekwaam zoals Castelen hier laat zien.


  Maak melding

 5. De Surinaamse overheid is vooral een log apparaat. Snelheid en meer efficiëntie zijn heel hard nodig. Maar ondanks alles gaat het een stuk beter met Suriname.


  Maak melding

 6. Als we sinds 1980 de reveu laten passeren dan is overduidelijk feitelijk te lezen en te zien, de wijze hoe de overheid het in de revo periode deed. De gehele overheid was aan handen en voeten te bande gelegd. Alles werd beslist door het vervloekte onderdrukkende en mensenrechten schendende militair regiem. Wie die periode tot 1993 letterlijk en figuurlijk hebben weten te overleven, maar ook daarna tijdens het sap de broekriemen moetstn aanspannen, wanwege lege staatskas, waardeloos geworden sur.gulden weten beter, op de oliedomme stommelingen die deze moordende onderdrukkers een kans gaven. Wee u, die tijden komen wis en zeker terug als les voor het geloven van leugens der moordenaars. We geve u rust,vrede en voorspoed. Die luie domme mensen die alles gratis willen en stelen als het gros van deze marionetten regering zullen hun slechte voorbeelden in de misdaad opvolgen. Voorspelling voor komend jaar 2012. Het zal grimmiger worden, vooral onder de oliedomme aanhangers die langzaam maar zeker hun geloof verliezen in deze leugenaars. Ma kut. Ze verdienen dit, ze hebben eindelijk de lieders die ze zullen onderdrukken en laten lijden. En NIEMAND zal helpen, ook GOD niet want……het was hun eigen vrije wil en keus te kiezen voor de leugen. Hhahahahahahahaahahahhahaha. Ze zullen gekozen lasten geduldig moeten dragen. Leve Surzimbabwe. De komende misdaad,drugs,moordland.


  Maak melding

 7. op zaterdag, 26 november 2011 05:04 | |
  US$ 6.8 miljard investeren voor 5 jaar economische groei

  Om de economische groei en ontwikkeling voor de komende vijf jaar, zoals de regering die heeft neergezet in het Ontwikkelingsplan te financieren, zal zij een eigen investering moeten doen van US$ 6.8 miljard. President Desi Bouterse die woensdag in De Nationale Assemblee uitlegde waar het geld vandaan moet komen, zegt dat de regering in de komende vijf jaar een jaarlijkse gemiddelde groei verwacht van zes procent.

  Volgens het staatshoofd heeft het land een groeipotentie die geenszins onderschat mag worden. Er zijn volgens hem wereldwijd veel bedrijven die deze potentie samen met de regering willen exploiteren. Dat alleen is goed voor een minimale investering van US$ 3.5 miljard. Dit bedrag is vastgesteld nadat er met onder andere de bauxietsector, goudmaatschappijen zowel internationale als lokale bedrijven en olieproducerende bedrijven gesproken is over hun geprojecteerde investeringen in Suriname. Met ondersteuning van hun verhoogde productieprojecties, zal in de energiesector een aanzienlijke investering gepleegd moeten worden.

  Van de verdiensten als gevolg van deze investering moet de Staat minimaal 20% aan overhouden. Deze gelden, zullen deels opnieuw worden geïnvesteerd in de door de overheid aangekondigde projecten. Gedacht wordt aan onder projecten gericht op, productie ondersteunende infrastructuur, verbetering van woon- en leefomstandigheden, toerisme, landbouw facilitering, export promotion en aan projecten in de sociale sfeer.

  Herstructureringen
  De president geeft toe dat de projectie op het eerste gezicht onmogelijk lijkt. Daarom zal de overheid vanuit de herstructurering van haar fiscale dienst, zonder te komen aan de inkomsten van de gewone burger, meer geld halen uit de belastingsfeer. “Een noodzakelijke verschuiving naar het principe van ‘wie koopt, die betaald, een rechtvaardig BTW systeem dus, waarvan de voorbereiding nu in volle gang is, zal ons als land in staat stellen aan de ene kant meer te verdienen, terwijl aan de andere kant de druk op onder andere het loon van de burger wordt verlaagd”, legt Bouterse uit.

  De president zegt dat het noodzakelijk is dat de Staat zijn besparingen ook zal vergroten. Na een analyse van de regering is gebleken dat er in het overheidsapparaat soms uitgaven gedaan worden die niet direct noodzakelijk zijn. Daar zal paal en perk aan gesteld moeten worden. Uitgaven moeten voortaan strikt gerechtvaardigd worden op doelmatigheid en rechtmatigheid. Met de extra inkomsten uit de mijnbouwsector, het optimaal benutten van de verdiencapaciteit en het verhogen van overheidsbesparingen, komen volgens het staatshoofd ook middelen vrij die de geplande investeringen mogelijk moeten maken.

  De wereldbank zal Suriname begeleiden bij de uitvoering van dit ontwikkelings-programma in alle facetten , zoals technische bijstand en organisatie van de ontwikkelings-projecten .


  Maak melding

 8. Determinist jeheb heel duidelijk en goed gezegd maar neem van mijn aan de domme aanhang kunnen dat niet in zien want daar hebben ze geen verstand voor anders hadden ze niet voor hem gekozen


  Maak melding

 9. TTheo: Je citeert alleen uit bronnen die het dichtst bij de regering-Bouterse staan. Waarschijnlijk het maandelijkse NDP-partijblaadje. Het is allemaal prachtige blabla. Waar haalt Suriname in godsnaam 6,9 miljard aan eigen middelen vandaan? En als de door jou geciteerde analysten dezelfde zijn als die Bouterse hebben geadviseerd de overeenkomst met Ballast-Nedam te tekenen, ben ik bang dat Suriname over niet al te lange tijd het faillissement kan aanvragen. Maar als jij deze onzin gelooft: Mijn zegen heb je.


  Maak melding

 10. TTheo,

  Niks no Wereldbank: je bedoelt de Voedselbank!! Want daar stevent Suriname op af, als het zo doorgaat.
  Bezuinigen moet, maar laat de president dan eens het goede voorbeeld geven.
  Zolang hij allerlei onzinnige uitgaven blijft doen, is hij de moeite van het aanhoren niet waard.
  En weet je wat het enge is?
  Hij voert zgn. bezuinigingen door, vertelt zijn omgeving dat hij zo geld “overhoudt” voor andere projecten van hem, maar omdat dit niet doorgevoerd wordt, moet hij ergens anders het geld vandaan halen.
  En ja hoor; investeerders uit het buitenland willen wel diep in de buidel tasten, maar als je goed oplet, zie je dat het land verkwanselt wordt


  Maak melding

 11. Wat een stelletje dwarsliggers man. Stuk voor stuk neppe frontero’s, die aan hun water aanvoelen dat zij in de eerst komende jaren er niet bij zullen zijn.

  Vreet je zelf maar op.


  Maak melding

 12. Tori man tak toor anansi
  tori mania
  mi go boek a banansie boek a banansi boek a banansie tingelin……

  Dit het verhaal, Anansi tori, waar Bouterse alleen in geloofd!

  God zij met ons Suriname!

  Meneer Bouterse, leeft u wel in de realiteit of heeft u ooit de realiteit gekend?
  U wist bijvoorbaat dat u uw volk knallen voor citroenen verkocht. Waar blijft de mooiste kerst van uw burgers?

  Uw burgers zitten straks het alleen omringt door armoede een eenzame kerst te vieren.

  Hoe moeten die mensen in hemelsnaam overleven in Suriname?. Kijk wat ze verdienen en kijk naar de prijzen van de levensmiddelen!

  =
  Bouterse waar bent u mee bezig?. Waarom gelooft u nog steeds in een fabelkrant?


  Maak melding

 13. Bouterse is handelingsonbekwaam, laat hem geen overeenkomst tekenen namens Suriname.

  Ik vind het beschamend dat we op dit forum moeten discussieren over een president die stukken tekent en niet weet waarom.

  Brunswijk en Somohardjo wanneer trekken jullie de stekker uit, jullie zullen verantwoordelijk gesteld worden voor de volgende ramp die Bouterse over Suriname haalt.
  Brunswijk en Somohardjo laten jullie deze onbekwame president vallen.


  Maak melding

 14. TTheo

  Wat voor b….. sh..t kondig je hier aan.Waarom ben je geen Minister van Fin.Je bent toch even dom als haar.Je president zelf weet niet waarover men praat en hij begint te tekenen.
  Domme ezels allemaal.Komt ervan als jullie die NA DONG PARTIJ aanhangen.Wat hebben jullie al die tijd bereikt.
  Jullie leiders zijn rijk geworden.Ze zijn al verzekerd op hun ouwe dagen, dank zij jullie stommiteiten.Jullie worden alleen maar misbruikt.

  Danitia


  Maak melding

 15. Danitia,
  Welke plek had jij jezelf dan toebed8 als je mensen zoals jezelf betitelt als ezels.

  In dat geval kwalificeer ik jou niet meer dan een ezelshoef!

  Verlaag u en u zult verhoogd worden ijdeltuit!!!


  Maak melding

 16. De Appel kan nog roder!

  Dromen om een hap in de appel van Adam en Eva is net zo goed als water naar zee dragen.
  Deze president droomt en bedriegt zichzelf en daarbij heel de bevolking. Niet alleen degene die op hem gestemd hebben, maar ook die hem niet zien zitten.

  De president zegt volgens TTheo zijn bronnen dat we 6,8 miljard zelf moeten bijdragen. Hoe denkt TTheo dat de president dit voor elkaar krijgt? Vraag het hem opde man af en kijk dan goed in zijn ogen en naar zijn trillende lippen.

  De appel van Adam en Eva had iets roder kunnen zijn en de 6,8 miljard van Desi had iets minder kunnen zijn. Maar allebij behoren ze tot de categorie: ZWAAR BEDROG!


  Maak melding

 17. Gevolg…een wankele democratie,economie,valutareserve,produktie,meningsuiting,vrijheid etc…..een zekere opkomende dictatuur alla chavez, slechte economie dat door drugs en wapenhandel, misdaad en smokkel in stand zal worden gehouden alle zimbabwe ….lege staats kas, valuta niet meer beschikbaar voor jan en aklleman, back to the eigthies…drugs,wapens,misdaad en smokkel worden de betaalde jobs.


  Maak melding

 18. Het nog steeds als hetzelfde refrein
  de onverkwikkelijke GALSPUWERS versus de positievelingen…… time will tell…..

  @Danitia

  Ik las net nog een reactie van jou over zwarte piet; als dat een maatstaf moet zijn voor jou intelligentie dan snap jou reactie hier.


  Maak melding

 19. Stenaf,
  De kritiek die velen hier hebben op DDB en zijn bende zijn gebaseerd op feiten en uit het verleden van die criminele recidivisten die nu aan de macht zijn in suriname.
  Jou positieve instelling zijn allemaal gebaseerd op gebakken lucht, we zijn meer als een jaar verder en er is nog niets concreet aan te wijzen.enige wat wel concreet is zijn de dure adviseurs, de benoeming van zijn zoon,hoge salaris voor zijn vrouw en zijn geestelijk lijder. De bevolking wordt in diepere armoede gedompeld de onveiligheid neemt schrikbarend toe in suriname, daar is stenaf zeer positief over.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.