zaterdag, april 20, 2024
HomeColumnsJakkeren

Jakkeren

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Elke verkeersdode is er één te veel. Maar door sommige verkeersongevallen word ik extra gegrepen. Zoals afgelopen weekend waarbij twee gezinnen letterlijk werden gehalveerd. Vrijdag werden twee meisjes wees, nadat de auto met hoge snelheid in de trens belandde en hun ouders het niet overleefden. Zondag werden een vader en twee jonge zonen aan de Afobakaweg als vliegen morsdood gereden terwijl ze in de berm stonden om hun auto te repareren.

Ondanks al dat jakkeren, trim ik sinds kort weer door Paramaribo en ook nog tijdens de schemering. Dat laatste half uurtje daglicht is zo ontspannend voor de geest en ik heb een verkeersluwe trimroute uitgestippeld. Tegenwoordig fiets ik ook regelmatig naar het werk. Dat ervaar ik als dubbele winst: gezond voor je lichaam en voor je portemonnee. Tenminste, zolang je het overleeft. Ik durfde uit angst voor razende auto’s niet op de fiets of te trimmen. Maar ondertussen ging je zittend naar je werk om vervolgens vrijwel de gehele dag achter je bureau te kruipen.

Hoe gezond ik ook at, mijn buik zette werkelijk uit en mijn beenspieren werden voelbaar slap. Een simpel sprongetje leidde al gauw tot een spierverrekking. Arthy Gorré, verdachte bij het Decembermoordenproces, verklaarde van de week: “Liever een levende lafaard dan een dode held.” Ik denk er anders over: de noodzaak om lichaam en geest fit te houden heeft mij juist over mijn verkeersangst heen gezet. Wel fiets ik met een fietshelm op en eveneens via een verkeersluwe route. Maar ook dan kan het spoken en is het huiveringwekkend hoe automobilisten flink het gaspedaal intrappen. Soms kijk ik met een mengeling van afgrijzen en bewondering hoe zelfs keurige huisvrouwen met zeventig kilometer per uur jakkeren over de meest onoverzichtelijke kruispuntjes, die Paramaribo rijk is.

Je hart breekt hoe zelfs niet voor schoolkinderen worden gestopt bij zebrapaden. Ik tracht wel zoveel mogelijk te stoppen, maar kijk altijd eerst in mijn spiegel. Als het verkeer achter mij aan komt racen, dan ga ik echt niet voetgangers – en al helemaal niet kinderen – op basis van ‘verkeersfatsoen’ een gewisse dood in sturen. Een keertje was ik gestopt voor een groep jongens. Er kwam geen tegenligger, dus dacht ik: het kan. Gelukkig bleef ik in mijn zijspiegel kijken en zag een auto zich uit de rij achter mij losmaken en met volle snelheid aankomen. Ik hield mijn toeter aanhoudend in, waardoor die overstekende jongens schrokken en tijdig inhielden. Het scheelde een haar of ze waren de lucht ingevlogen.

Vrijwel elke dag staat op de voorpagina van de Times of Suriname een foto van een (ernstige) aanrijding, waarbij vaak bromfietsers de klos zijn. Je kan ze beter bromvliegen noemen, gezien hun doorgaans kamikaze-rijstijl. Als het om twee auto’s gaat dan is de blikschade onvoorstelbaar groot voor de bebouwde kom. Zelfs op de Nederlandse snelwegen heb ik zelden schade van dat kaliber mogen aanschouwen. De Surinaamse verkeerscriminaliteit – een ander woord heb ik er niet voor – is duidelijk je reinste normvervaging.

Een keer wilde ik als chef een jonge collega aansporen hierover een artikel te schrijven naar aanleiding van een aangrijpende foto: een levenloos lichaam op straat en meters verder een verkreukelde fiets. “Het is toch niet normaal dat je zo morsdood wordt gereden binnen de bebouwde kom”, zei ik tegen die collega. Diens antwoord was: “Die fietsers kennen de verkeersregels niet.” Ik vertelde hem dat als je in Nederland een fietser of voetganger aanrijdt, je als automobilist aansprakelijk bent. “Vanuit de filosofie de zwakke verkeersdeelnemer te beschermen”, lichtte ik toe. “O, vandaar dat die bakra’s hier rijden alsof ze dood willen gaan”, smeet hij eruit.

Ik liet mijn hoop en pogingen varen een bevlogen verhaal te krijgen van een gezond verontwaardigde jonge Surinaamse journalist. Ik vrees dat alleen nog maar zware gevangenisstraf voor het morsdood rijden van iemand, het tij kan doen keren.

Iwan Brave

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
  1. In oktober 2011 heb ik per fiets, plantage Peperpot bezocht. Op de terugweg (via de Oostwest-verbinding)werd ik ingehaald door een vrachtwagen-chauffeur. De man in kwestie vond het nodig om mij met de dood te bedriegen. Hangend uit het raam van de vrachtauto riep hij naar mij:”Ik rij je de volgende keer dood”

    Tegen een”gek”kun je niets beginnen. Maar de chauffeur van de vrachtwagen was geen gek, maar een verkeerscrimineel!


    Maak melding
  2. Normvervaging is niet alleen in het verkeer maar in de gehele samenleving.Het is zo erg in suriname dat mensen die zich aan de regels houden voor gek worden gezien. De zelfde patroon kan je ook hier op dit forum bespeuren ik noem het moreel verval een zeer ernstige ontwikkeling binnen een deel van de Surinaamse gemeenschap.
    Als je sommige mensen erop wijst dat een bepaalde handeling verkeerd is zeggen ja maar meneer A of land B heeft het ook gedaan dus ik mag het ook doen.Er staan verkeerde mensen aan het roer van ons land en dat heeft zijn negatieve weerslag op de gehele samenleving.


    Maak melding
  3. Maar Iwan toch,
    de minister van Justitie tijdens het vorige kabinet heeft zulk puik werk afgeleverd, dat hij nu gepromoveerd is tot presidentskandidaat!

    Dat is Suriname.


    Maak melding
  4. Vooral op zebrapaden zijn voetgangers in Suriname totaal niet veilig.
    De politie staat erbij en kijkt ernaar.
    Hoe kunnen wij met z’n allen hier wat aan deon?

    jepide


    Maak melding
  5. Van oudsher waren onze wegen paadjes en werden daarna wegen voor ruiters en karren wagens.Bij de introductie van auto’s heeft men verzuimd om autowegen aan te leggen.De bestaande wegen werden verhard en zo geschikt gemaakt voor motorvoertuigen.Zonder verharding waaide er teveel stof op als zo een automobiel in volle vaart langs reed.De wegen zijn sedert dien hetzelfde gebleven en ook het rijgedrag van de surinamer.Wat hun ook voor de wielen komt,moet zo nodig omvergereden worden.Af en toe gaat een lantaarn paal of sloot hun niet uit de weg en dan ligt zo een auto op het dak in de trens of op straat.Soms is er ook een verkeersbord ergens te zien.Of de weggebruikers dat in de gaten hebben?

    Cobie.


    Maak melding
  6. @WikkiLeaks
    Moeren en bouten! En daar ga je weer.
    Elke fietser in Suriname is vogelvrij en dat is natuurlijk een slechte zaak. Maar het is nooit anders geweest. Het komt echt niet door de huidige machthebbers.


    Maak melding
  7. Voordat ik in ga op deze column van de heer Brave moet ik dit even kwijt. Wikileaks je moet je laten nakijken.
    Wat jij doet is niet normaal, geloof me. Iemand hoeft maar iets te schrijven of je reageert met Bouterse dit en dat. Verkeerscriminelen is de schuld van Bouterse. De varkensmentaliteit van de Surinamers en het onbeschofte gedrag van het overheidpersoneel zal waarschijnlijk (in jou ogen) ook de schuld zijn van Bouterse.

    —————————-
    Column:

    Vandaag weer 1 dode in het verkeer, lees bericht hieronder. Eigenlijk is de oplossing simpel maar moeilijk uit te voeren in het land. Net als het vervuilen stad en land. Het is een kwestie van toezicht en handhaving. De wetgeving is er al en als die er niet is moeten DNA leden maar harder werken en minder nutteloze reizen maken.

    Mensen maken een kosten baten analyse voordat ze iets doen. Als iemand een propje op straat gooit en daarvoor niet wordt gestraft zal hij het weer doen. Als iemand altijd te laat komt en daarvoor niet wordt gestraft zal zij het niet afleren. Ik kende iemand die standaard een uur te laat kwam op afspraken. Het maakte niets uit wat voor afspraak. Ze kwam er altijd mee weg. Die persoon ging in NL wonen en je raad het al. Ze is een keer laat geweest op een afspraak en daarna nooit meer. Nu is ze standaard een paar minuten voor tijd op haar afspraken. Ik las een verslag van een paar studenten in Cuba over het leven daar. Eentje zei dat in Cuba, als er een probleem is, de mensen altijd proberen het eerst zelf op te lossen. in Suriname roepen mensen dan meteen wat de regering doet.

    Moraal van dit verhaal. Er zijn weinigen in het land met een erantwoordelijkheidsgevoel. Ze vertikken het gewoon om hun verantwoordelijkheid te nemen. Zie ook de oorzaak van de vele eenoudergezinnen. Als je vandaag een wet zou aannemen en op toezien dat deze jongemannen verplicht worden hun kinderen te verzorgen is het afgelopen met dit fenomeen. Geloof me.

    Het zelfde geldt voor de verkeerscriminelen. Iemand die of dronken of boven de maximum snelheid iemand doodrijdt, aanklagen voor moord en mag hij minimaal 10 jaar in de bak zitten. Neem van mij aan dat weinigen voor voelen 10 jaar in de bak te zitten. Voorwaarde is wel dat er ook wordt gecontroleerd. Toezicht en handhaving. Vergroot de pakkans en verhoogt de straffen. Simpel. En het hoeft geen geld te kosten. Maar in Suriname zijn de simpelste zaken vaak moeilijk uit te voeren.

    ——————————
    14 Dec, 08:25
    De 22-jarige F.M. is vanmorgen gedood in het verkeer aan de Van ’t Hogerhuystraat. Zij reed op het fietspad op de bromfiets. Tot op het fietspad is zij geschept door een auto en tientallen meters met brommer en al meegesleurd over het wegdek.

    De autobestuurder reed met een enorme vaart. Bromfietser en auto gingen richting rotonde. F.M. werkte in een casino en was onderweg naar huis. Starnieuws verneemt dat zij ook een baby thuis heeft.

    De vrouw liet ter plekke het leven. Zij is de 79ste verkeersdode voor dit jaar.


    Maak melding
  8. Iwan, het doet mij genoegen te horen dat ook jij nu gaat rennen en fietsen. Zo groeit ons leger aan. De oorlog op de weg is er een van sterk tegen zwak, groot tegen klein, rijk tegen arm. En dat terwijl de groten, sterken, rijken elkaar zouden moeten bestrijden. Want de automobilist misgunt mij mijn 50 cm langs de stoeprand, terwijl hij niet door kan rijden omdat al dat volk van zijn soort elkaar de weg verspert. Tien vierkante meter meent nodig te hebben om zo lekker buiten in commewijne te kunnen wonen. Wat te doen: wij lopers, fietsers, buspassagiers verenigen ons in onze afkeer van deze asocialen. De simpelste regels zijn vaak de beste, je hebt hem al genoemd: Rijk, groot, sterk moeten standaard de bewijslast op zich krijgen dat het absoluut niet hun schuld was. En geen riante airbags, maar een scherpe pin midden ip het stuur. Dan gaan ze tenminste voorzichtig rijden!


    Maak melding
  9. Afgezien dat automobilisten ook in Su aansprakelijk zijn voor het aanrijden van langzaamgaand verkeer, heeft Su het volgende nodig:

    Verkeersveilig ingerichte wegen, een zeer grote verruiming van de pakkans en ter ondersteuning; voorlichtingsprogramma op tv waarin duidelijker het verschil tussen goed en onjuist rijgedrag wordt gedemonstreerd


    Maak melding
  10. @ anna_Zot,
    Jij hebt de klokken horen luiden maar jij weet niet waar de klepel hang meid.
    Op 25 feb 1980 is suriname beroofd van zijn onschuld, moraal, normen en waarde en fatsoen en dit heeft zijn weerslag op gehele samenleving.
    Als jij mij vraag of het vroeger anders of beter was, dan zeg ik ja het was voor de jaren 80 beter leven toen in suriname men had meer respect voor elkaar.
    @ pongosaqoui,Bouterse is verantwoordelijk voor het moreel verval in suriname wie dat ontkent leeft buiten de realiteit.
    Iemand die met een uzi onder zijn arme die dienst uitmaakt in het land laat aan de bevolking zien dat je met geweld jou doel kan bereiken, iemand die zijn tegenstanders oppakt en koelbloedig vermoord zonder proces geeft een verkeerd beeld aan de samenleving,iemand die media gebouwen in brand schiet omdat ze een andere mening zijn toegedaan geeft een verkeerd beeld aan de samenleving en als klap op de vuurpijl wordt deze crimineel tot president gekozen van jou land.Dit noem ik normvervaging, moreel verval.


    Maak melding
  11. Weet je wat grappig is van Surinamers. Ze hebben sinds de jaren 70 niks veranderd aan verkeerswetten terwijl het aanmerkelijk drukker op de wegen is en het gedrag van automobilisten heel erg te wensen overlaat.

    Van een overheid in financiele problemen, zou ik het wel weten.

    Iig zwaarder straffen! Daarnaast het introduceren van flitspalen en trajectcontrole.

    het is echt heel simpel, maar op de 1 of andere manier stagneren simpele ideeen zodra ze Paramaribo bereiken.


    Maak melding
  12. Heb het tijdens de vakantie ook meegemaakt de automobilisten scheuren over een smalle wegen waar je eigenlijk stapvoets zou moeten rijden voor de verkeerveiligheid.
    Ik vraag me af waarom ze zo hard moeten rijden moeten ze soms naar het werk bang dat ze te laat komen of zoiets???
    De economie draait daar nog geens 5 kilometer per uur! De snelheid van de economie en automobilisten staan niet in verhouding.
    Zelfs op de stoep/berm lopen is het een hachelijke situatie en oversteken op een zebrapad nog gevaarlijker. Ik vraag me af hoe er rijlessen in het land worden gegeven?

    Zou het niet beter zijn om de voertuigen de begrenzen? Denk dat men niet niet gewend is om met grote snelheden te rijden daar het land niet op gebouwd is.

    Fietsen is ook levensgevaarlijk onderneming.
    Er moet een mentaliteitsverandering komen waar de voetgangers en fietsers, bromfietsers kwetsbare verkeersdeelnemers volledige bescherming genieten.


    Maak melding
  13. Voor een paar honderd SRD koop je in SUn een rijbewijs. Ik ben vandaag bij de Ringweg weer bijna doodgereden door een debiel van een automobilist die een rij wachtende auto’s bij een stopkruising blind, luidtoerende voorbij reed. Pure moordssndlsg!


    Maak melding
  14. @WikkiLeaks
    Dit artikel gaat over gevaar voor fietsers en bromfietsers in het Surinaamse verkeer. En ja, het is gevaarlijk voor ze op de weg. Dat was ook zo voor 1980.


    Maak melding
  15. Als jou uitkomt ga jij honderden jaren de geschiedenis in om jou verwerpelijke gedachtegoed, dogma aan anderen op te leggen.
    Voor 1980 was Suriname een land met zeer hoge morele waarde, ik heb er zelf gewoond dus ik praat uit ervaring de grootste aanrijding in die tijd was tussen een bus met werknemers van paranam en ik meen een truck toen was heel suriname was in diepe rouw gedompeld nu haalt men de schouders op.Er gaan bijna elke dag mensen dood in het verkeer, bestuurders die gewoon doorrijden bij het doodrijden van mensen dan is er iets fundamenteel mis binnen de samenleving moreel verval, en dat is op 25 feb 1980 in gang gezet door DDB.


    Maak melding
  16. Ook de voetgangers vormen een probleem in het verkeer. Als je voor een zebrapad stopt om een voetganger te laten oversteken, loopt de persoon alsof de straat een wandelpark of strand is. Ook de scholieren hebben de zelfde attitude, terwijl ze goed tot uitmuntend voor het vak verkeer scoren. Eigenlijk hoeven zebrapaden niet aangelegd te worden, omdat men het vaak genoeg geen gebruik van maakt.


    Maak melding
  17. Aardig landje dat Suriname maar er woont een totaal verkeerd volk. Hoe wil je een samenleving op orde krijgen als er een coupepleger, dictator, drugshandelaar en seriemoordenaar tot president wordt gekozen. Vandaar de struisvogelpolitiek die er heerst.
    Kop in het zand en doen alsof je niets hoort en/of ziet.
    Daarom zal het altijd een achterlijke cultuur blijven.
    Maar de nieuwe kolonisator China heeft jullie al geannexeerd tot een een nieuwe provincie van China.
    En ook de kontneukerij van DDB met zijn vriendje Chavez zullen jullie nog dubbel en dwars terugbetalen.
    Maar vooral angstig met z’n allen in je schulp kruipen en vooral niks zeggen anders wordt je net als de zwakke verkeersdeelnemers moedwillig vermoord, maar dan wel door DDB.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES