Surinaamse Census mag derde sekse niet overslaan

7

PARAMARIBO, 12 dec – Homoseksuelen en lesbiennes moeten duidelijk herkenbaar zijn in de achtste volkstelling. Dit zegt parlementariër Shailendra Girjasingh (Nieuw Front/VHP). Het recht op een eigen identiteit moet gerespecteerd worden. Bij de interviews moet er ruimte zijn voor het aangeven van de seksuele geaardheid.

Anderen mogen dan beweren dat het neerkomt op bemoeizucht. En dat niet iedereen gediend is van zoveel openheid. “Het zou aan te bevelen zijn om, gezien het taboe en de inzichten die heersen, de seksuele geaardheid op te nemen”, zei Girjasingh in het parlement. Zo komen meer data beschikbaar. “Zodat we beleid kunnen ontwikkelen wat betreft homoseksuelen en lesbiennes.” Maar het is ook een stukje rechtvaardigheid in het hele censusgebeuren.

Want zoveel andere intieme zaken worden wel gevraagd. “Ik moet wel zeggen dat ik diabeet ben, of aan kanker lijdt”, aldus Girjasingh. Het zou dus niet meer dan billijk zijn dat mensen hun seksuele geaardheid mogen aangeven. De ruimte moet er in elk geval zijn. Girjasingh heeft zich eerder uitgesproken voor erkenning van rechten van homo’s en lesbiennes. Hij liep samen met collega Harish Monorath mee tijdens de eerste coming out loop. De achtste versie van de volkstelling is gepland voor volgend jaar.

Bekijk ook:


7 REACTIES

 1. Ik vraag mij af wat iemand zijn geaardheid te maken heeft met een volkstelling, wie kan mij dat uitleggen want dit snap ik even niet.
  Ik zou zeggen laten we beginnen bij die buitenechtelijke relatie in suriname. laten we ook registreren wie misdaad tegen de menselijkheid verheerlijk.registreer ook die krape vaders in suriname.


  Maak melding

 2. Ik vind dat een vorm van discriminatie, je heb man of vrouw en daar tussen is er niets. Mensen hun seksuele geaardheid heeft niets met volkstelling te maken. Deze burgers hebben misschien niet eens de behoefte om dat kenbaar te maken. Je hebt mensen die homo’s of lesbiene zijn en die doen gewoon normaal , ik heb jaren een aantal van deze mensen in su gekent maar liepen er niet mee te pronken.

  sorry hoor , er is genoeg te doen in SU.


  Maak melding

 3. Ik snap eerlijk gezegd de meerwaarde hiervan niet.
  Wat heeft dit met een volkstelling te maken?
  Tellen homoseksuelen soms niet voor vol mee of dubbel?
  Raar in ieder geval.
  Krijgen ze hierna een rose driehoek die ze op hun kleding kunnen naaien?
  Zolang je niet weet wat er met deze informatie gedaan wordt en deze vraagstelling niet relevant is met het onderwerp, dan heeft het totaal geen zin.
  Erger nog: slaat totaal de plank mis!


  Maak melding

 4. Als er meer of minder homosexuele zijn, dwz. er tijdens de volkstelling voor uit durven komen, dan moet het beleid daar rekening mee houden. De vraag is alleen hoeveel dit antwoord eerlijk zullen geven en of er wel beleid gevoerd wordt? Voorlopig merken we in elk geval weinig van beleid en is deze volksteling alleen maar bedoeld om aan internationale verplichting te voldoen.

  Trouwens een volledige volkstelling is eigenlijk niet meer van deze tijd. In het westen maakt men gebruik vaan meerdere steekproeven en goede mogelijkheden om anoniem – dwz een grotere kans op eerlijke antwoorden – te reageren.
  Ook kan en moet veel info op andere wijze verzameld worden. Bv via ziekenhuizen, etc.


  Maak melding

 5. volgens mij is Shailendra ook al het spoor bijster.alleenstaande moeders en kinderen waarvan pa met de noorderzon is vertrokken of uberhaupt nooit in de pic is geweest lijkt mij een beter plan om te registreren als er toch zonodig geregistreerd moet worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.